!

Egri ​csillagok 2037 csillagozás

Bornemissza Gergely élete
Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok
1 2 3 4 5 6 7
Régikönyvek.hu 490 Ft-tól
1 2 3
Bookline 1.266 Ft-tól
Book and Walk 399 Ft
Könyvtár

A ​mű tárgya történeti eseményekhez kötődik, Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

A mű lapjain kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota: a mohácsi csata után a törökök 1541-ben elfoglalják Budát, az ország középső része török fennhatóság alatt áll. A törökök hatalmuk megerősítését és területük kiterjesztését megcélozva 1552 nyarán újabb hadjáratot indítanak a még el nem foglalt magyar területek ellen, majd több nagyobb végvár birtokbavétele után három seregük Szolnok alatt egyesült erővel indul a végvár ellen.

A vár bevételét követően a 80 000 főnyi óriási haderő Eger vára alá vonul, mely Dobó István kapitány vezetésével, maroknyi csapattal küzd meg az egyesült török sereg ellen. A szeptember 11-től többször megrohamozott, ostrom alá vett védősereg keményen helytáll a támadásoknak, így a törökök súlyos emberveszteségeket szenvednek. Az egyre hidegebb, támadók… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1901

Tartalomjegyzék

>!
Kossuth, Budapest, 2015
>!
Európa, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052623
>!
Kossuth, Budapest, 2015
518 oldal · ISBN: 9789630980616

80 további kiadás


Enciklopédia 26

Szereplők népszerűség szerint

Bornemissza Gergely · Dobó István · Cecey Éva · I. Szulejmán szultán · Fráter György

Helyszínek népszerűség szerint

Drinápoly · Duna


Hirdetés

Kedvencelte 258

Most olvassa 178

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1

Elcserélné vagy eladná

>!
300 Ft ★★★★★ Eladó
gabiica könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
1 Ft ★★☆☆☆ Eladó Elcserélhető
Anita_Hanák könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
csilla0923 könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
600 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
MortuusEst könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
600 Ft ★★★★☆ Eladó
Viv_ könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
300 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
házisárkány könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
500 Ft ★★★★★ Eladó Elcserélhető
Mayflower00 könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
1.700 Ft ★★★★★ Eladó
Onyx könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
500 Ft ★★★☆☆ Eladó Elcserélhető
mosolygo_marti könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
300 Ft ★★★★★ Eladó
Ehlena könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok
>!
250 Ft ★★★★★ Eladó
Tertius könyve Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Kiemelt értékelések

+
>!
Bla IMP
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Ez a könyv az elsők közt volt, amelyeket olvastam olyan 8 éves koromban. Beleszerettem. Ma is megvan a példány, amelyet – állapota is mutatja – szinte lapjaira olvastam, pedig jó állapotú, keményfedelű, kötött példány volt. Évtizedek óta nem volt a kezemben, de most újra elővettem. Érzéseim nem változtak. Gárdonyi Gergőről szóló meséje, az igaz történet a törökök hódításáról, a szultán elleni merénylet-kísérlet, Török Bálint kiszabadításának kísérlete, az egri vár ostroma, Dobóék hősies ellenállása, elvarázsolt, s ma is leköt. Élénken emlékszem még az általánosban kötelezően készített olvasónapló rajzára is. Osztálytársam Kertész Robi is illusztrálta a sajátját, akkor vetélkedtünk. Mindenkinek – kinek még nem került a kezébe – ajánlom!

5 hozzászólás
+
>!
bmgrapes I
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Amikor ezeket a sorokat írom, már 196 értékelés van fenn itt erről a könyvről, ezért rendhagyó leszek. Elmesélem közös történetünket, mert az Egri csillagoknak és nekem komoly közös múltunk van.
Tízéves koromban apám elvitt a főnökéhez egy esti partira. Baromira unatkoztam a sok felnőtt közt, és véletlenül a kezembe akadt ez a könyv. Elkezdtem olvasni, és azután nagyon bánatos voltam, mikor hazamentünk, és el kellett válnom Tőle. Szerencsére néhány hét múlva úttörőavatás volt (akkor még volt ilyen :D), és ajándékként megkaptam Őt.
Két hét alatt felfaltam, majd súlyos elvonási tüneteim lettek, tehát egy hónap múlva újraolvastam. Névnapomra egy egri kirándulást kértem, és csak ámuldoztam a katakombákban, és természetesen lefotóztam Gárdonyi sírját, ahol mint ismert, „csak a teste” van. .Az elkövetkező két évben még háromszor olvastam el Őt, de ezután eldugta anyukám „olvass mást is” felszólítással. Csak húsz év múlva akadtunk újra egymásra, de azóta újra elválaszthatatlanok lettünk. Amikor valamelyik lányomnak kötelező olvasmány lett, mindig én olvastam fel, pedig már egyedül is boldogultak volna vele. Igazából nekem volt szükségem az élményre. :)
Mi ennek a rajongásnak az oka?
Egyszerű. van benne minden: szerelem, történelem, humor, kaland.

19 hozzászólás
+
>!
Uzsonna
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Gyermekkori nagy kedvenc, már a kötelező előtt is elolvastam.

ÚJRAOLVASÁS 2013.
Olyan volt olvasni ezt a történetet, mint egy jót lubickolni önfeledten … akár egy patak vizében… Fokozatosan kerültek le rólam is a „ruhák” és én is feledtem a „Szürkét”, és nem érdekelt a „török-veszély”.
Gyerekkoromban főleg a könyv romantikusabb, mesésebb áramlataival sodortattam magam, az ostromjeleneteknél, seregszemléknél kicsit megfeneklettem, de abszolút kedvenc lett a könyv.
Most egy kicsit tudatosabban kellett „fürdőznöm”, és alaposan megfigyelni mindent, hiszen egy tábort szeretnénk tartani majd a legfőbb helyszínen, Egerben. Tehát gondosan követtem az áramlatokat, eseményeket és a realisztikusabb részeket is becsülettel, nem kapkodva átúsztam.
Most félig a parton állván (amíg a tábor véget nem ér, addig nem nyomom meg a Befejeztem gombot) kijelenthetem, hogy továbbra is marad a kedvencek között ez a könyv. Tetszett a szerkezete, a meseszövése, a nyelvezete, a humora, az ábrázolásmódja, a jellemek (még így feketén-fehéren, fejlődés nélkül is), a mondanivaló, és élvezet volt hagyni, hogy ezek a hullámok időnként beborítsanak: beborítsák a szívem-lelkem, és remélem, ezzel egy kicsit „egrivé” válok én magam is.

9 hozzászólás
+
>!
tonks 
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Már rég könyvmoly voltam, mikor ez lett a kötelező olvasmányom az iskolában, és az a nyár számomra az Egri csillagokról szólt: háromszor olvastam újra, a filmet is egy csomószor megnéztem és mikor az év végén Egerbe mentünk osztálykirándulásra, hát nem volt nálam boldogabb gyerkőc. Máig féltett kincsként őrzöm az ott készített érmémet :)
Imádom Egert, imádom az Egri csillagokat, az értékeket, melyeket képvisel, a történetet, a felnőtt fejjel néha már szirupos megnyilvánulásokat, a kalandok szövevényét, a magyarságot dicsőítő és a jelzőt büszkén viselő szereplőket, a történelem szelét, azt, hogy megismerhetem milyen is lehetett akkor az élet. Mikor anyukám hazahozott egy jókora, 1943-as illusztrált kiadást, hát biztosan tudtam, hogy ebből újraolvasás lesz, annyira jó még csak kézben tartani is.
Az évek során mindig változott, hogy melyik a kedvenc részem, mi érdekel a legjobban: az egri nők talán, vagy Török Bálint kiszabadítása, az ostrom biztos kevés lány ábrándozik arról hogy karddal harcoló hősies katona lesz, de én 13 évesen még fahusánggal gyepáltam a képzeletbeli törököt a kertben, Gergely és Éva, Jumurdzsák története, a mellékkarakterek (Gáspár a legelején, vagy Mekcsey), de az mindig megegyezett, hogy túl gyorsan fogytak a lapok. Most is, pedig 655 oldalt azért nehezen lehet szaporának nevezni.
Most a kedvenc részem az erdélyi lányszöktetés volt, valószínűleg mert amúgy is romantikus hangulatban vagyok.

Hihetetlen, de ez volt a 10. újraolvasásom, de már most tudom, hogy nem az utolsó.

4 hozzászólás
+
>!
kvzs P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kölyökként imádtam ezt a könyvet, meg sem tudom számolni, hogy hányszor olvastam el. Évek óta ért az újraolvasása, csak azt nem értem, hogy miért vártam vele ennyit… Ez a könyv ugyanis felnőttként is nagyon szórakoztató. Van benne kaland, izgalom, szerelem, történelem (ráadásul talán jobban bemutatja és megérteti a kor viszonyait, mint a történelem könyvek), ármány, és a korona, az ostrom (igen, lányként is imádtam már sok-sok évvel ezelőtt is az ostromot). Érettebb fejjel még a szöveg és a történetszövés szépségét, és a könyv humorát is jobban tudtam értékelni. Néha szinte katartikus élményem volt, ami bizony nálam nagy szó.
Magamban ma sokadjára megállapítottam, hogy Móricz mellett Gárdonyi is nagy mesélőnk, és sajnos én mindkettőnek adós vagyok sok-sok olvasással.
(Imádtam, hogy ha megjelentem valahol a könyvvel, biztos, hogy mindenkinek volt róla valami története, vagy megjegyzése)

20 hozzászólás
+
>!
Tintapatrónus P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Hosszú múltra tekint vissza az én „kapcsolatom” ezzel a regénnyel. Ahogy azt már néhány korábbi alkalommal említettem, én nem itt jártam iskolába, így ez nekem soha nem volt kötelező. Legalábbis olyan iskolai kötelező olvasmány, mert egyébként édesapám kétszer is próbált rávenni, hogy elolvassam gyerek-, illetve kamaszkoromban. Mindkét alkalommal csak az első néhány fejezetig sikerült eljutnom. Mivel magyar történelmet sem tanultam az iskolában (bár apám igyekezett elmagyarázni az akkori kor legfontosabb eseményeit) iszonyatosan zavart, hogy alapvető dolgokat nem értettem a regény történelmi hátteréből. Első olvasásnál még azt nem fogtam fel, hogy „ki, kivel van”, és miért van három oldal és nem csak kettő, mint a mesékben vagy a többi akkor olvasott történelmi/kalandregényekben: a jó (magyarok) és a rossz (törökök). A német vonatkozás felfogása már túl sok volt nekem és eldobtam a könyvet. Kamaszkoromban, amikor ez konkrétan már nem zavart, az idegesített, hogy éreztem, nagyon sok mindent kellett volna tudnom (tanulnom) az előzményekről, hogy megértsem. Hiszen nem kizárólag a cselekményszál a lényeges, hanem a politikai és hatalmi viszonyok is, meg az előtte, illetve a közvetlen utána levő történelmi mérföldköveknek az ismerete. Kétnyelvű francia szakos létemre ahhoz viszonyítottam, hogy gimiben volt külön francia történelem óránk, és úgy olvastam akkor Az elátkozott királyokat, hogy volt egy használható tudásom arról a korról és történelmi környezetről, amiről olvastam.

Ez a két első csalódásom annyira meghatározó volt, hogy nagyon sokáig kerültem az Egri csillagokat. A filmet láttam jó sok évvel ezelőtt, de úgy néztem, mint egy kalandfilmet: nem figyeltem oda különösebben, már nem is próbáltam megérteni mi, merre, hogyan és miért. Úgy ment át rajtam, hogy most, amikor kézbe vettem ismét a regényt, szinte semmire nem emlékeztem a filmből, így végigizgultam az egészet.

Így felnőtt fejjel, sokkal nagyobb háttérrel rendelkezve és hozzátéve, hogy a történelmi regények a kedvenc olvasmányaim közé tartoznak, és úgy, hogy megismertem Gárdonyit és megszerettem az Ida regényének köszönhetően, az Egri csillagok egy hatalmas élmény volt! A karakterek, a történetvezetés, a rengeteg történelmi részlet, amit most imádtam – például a török hadsereg leírása, a különböző fegyvernemek ismertetése, a vár ostrom előtti megszervezése, az ostrom közben lezajlott harci jelenetek – a nyelvezet és a stílus, minden nagyon érdekes volt, izgalmas és megható. Az ostrom utolsó napjainál már itt toporzékoltam, hogy úgy odamennék segíteni nekik, annyira beleéltem magam.

Az ember fellélegzik, hogy vége az ostromnak, majd amikor rájön, hogy ezzel egyben a regénynek is, akkor a megkönnyebbülést beárnyékolja az a furcsa üresség, amit akkor érzünk, ha egy nagyon jó könyv utolsó oldalához érve kitépnek bennünket abból a világból, amiben olvasás közben éltünk…

3 hozzászólás
+
>!
robinson P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Egyszerűen nem lehet nem szeretni! Klasszikus. Időtálló örök darab. Már évekkel előtte elolvastam, mint kötelező lett volna. Azóta többször is. Eger az egyik legszebb magyar város.
Romantika, kalandos gyermekrablás, árulás és hazaszeretet. Kitartás diadala, és persze történelem.

+
>!
Anó P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Bár úgy rémlik, harmadikos koromban olvastam először, de „hivatalosan” később. Azóta pedig sokszor, sokszor! A filmet is ezerszer láttam már.
Most is szívesen olvastam újra, bár egyéb könyvek és az érettségi dolgozatok „közbeszóltak”, majd el találtam rakni valahová a kötetet, így csak most végeztem vele.
A harcos-háborús részektől most is borzadtam. A magyarok hazaszeretetét most is csodáltam, néha meg is könnyeztem (pl. Dobó fennkölt, szép szavait vagy imádságát Egerért és Magyarországért). Valaha nagyon utáltam olvasni azt a részt is, mikor Gergely Gábor pappal robbantani akar, lesik az érkező török sereget, akik csak jönnek… Gárdonyi pedig meséli, a sereg melyik része hogy néz ki… Ez már nem viselt meg annyira. Kedvenc részeim? A regény eleje, Vica szöktetése, s – bár szomorú – az a rész, mikor Török Bálintot próbálják megszöktetni.

+
>!
KillerCat
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Hosszú volt,de megérte elolvasni. Jobb volt,mint egy történelemóra.

+
>!
WolfEinstein
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Emlékeztem rá, hogy ez egy jó könyv, és annak idején, siheder koromban szerettem olvasni (nekem soha nem volt bajom a kötelező olvasmányokkal), arra azonban nem gondoltam, hogy ennyire nagyon jó! Sehol nem válik unalmassá, végig lekötötte a figyelmemet. Noha tudtam, mi a vége, meg közben sem ért sok meglepetés, hiszen alapvetően ismertem a történetet, végigizgultam az első oldaltól az utolsóig. A könyvnek csaknem a fele az ostromot írja le. De milyen érzékletesen! Szinte érezni, hogy dübörög a föld az ágyúktól, hallani a golyók fütyülését, érezni a kén csípős és a füst fojtogató szagát, hallani a sérültek kétségbeesett nyöszörgését. És nem válik unalmassá, mert mindig történik valami, ami izgalomban tartja az olvasót. Ezen kívül nagyszerű bemutatása a korabeli hadviselésnek, ami történelmi ismeretterjesztő munkának sem utolsó. A könyv első fele pedig több, lazán összefüggő epizódokból álló kalandregény fogolyszöktetési kísérlettel, leányszöktetéssel és egyéb izgalmakkal. Nagyon jó volt újra elolvasni!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

+
>!
Zizzer

– Az okos madarász annak a madárnak sípol a legszebben, amelyikre legjobban fáj a foga.

17. oldal, 2. rész

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

3 hozzászólás
+
>!
Izolda +SP

Az idő egész nap olyan volt, mint a kényes gyerek arca, aki sírni akar, csak azt kell még kitalálnia, hogy miért sírjon.

298. oldal, Negyedik rész - Eger veszedelme, 3. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
+
>!
Uzsonna

Ha félsz, nem élsz!

176. oldal, 3. rész 3. (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

13 hozzászólás
+
>!
Beja

A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány.

(első mondat)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

1 hozzászólás
+
>!
Uzsonna

    A part körös-körül fűzfabokrokkal volt besürüzve. A bokrok barkától sárgállottak. A föld kéklett az ibolyától. A tavasz édes illatát köténnyel hordta onnan a délutáni szellő.

161. oldal, 3. rész 1. (1978)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
+
>!
lexa24

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

+
>!
encus625 P

A fának nem fáj, ha letörik a virágát, ó, de az anyai szívet fájdalomból gyúrta a Teremtő.

2. rész, 17.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: anya
+
>!
Ninácska

Áll nyugodtan, mint a szikla a háborgó tenger partján.

352. oldal

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: tenger
2 hozzászólás
+
>!
Uzsonna

A nő a szívével gondolkodik.

207. oldal, 3. rész 6. (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: nők
+
>!
Uzsonna

    – No, cigány – mondja –, te nem kapsz még csak nemességet se. Te még egy törököt se ütöttél agyon.
    – Hát tehetek én róla? – feleli a cigány. – Egy se gyün oda, ahun én állok, verje meg a Devla!

5. rész 17., 471. oldal (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete


Hasonló könyvek címkék alapján

Ethel Lilian Voynich: Vihar Itália felett
Breszt Borisz: Divényi történet
Kiss Attila: Altináj
Majtényi Zoltán: Istennő szépséges fia!
Marek Toman: A prágai Gólem
Szabó Miklós: Erdélytől Floridáig
Uri Orlev: Sziget a romok között
Breszt Borisz: A budai portya
Majtényi Zoltán: A furfangos Thyl
Hegedüs Géza: Hajnal a tárnák fölött