!

Egri ​csillagok 2101 csillagozás

Bornemissza Gergely élete
Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Régikönyvek.hu 540 Ft-tól
1 2 3 4 5 6 7
Book24 798 Ft-tól
1 2 3 4 5
Bookline 1.096 Ft-tól
Book and Walk 399 Ft
200 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

A ​mű tárgya történeti eseményekhez kötődik, Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

A mű lapjain kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota: a mohácsi csata után a törökök 1541-ben elfoglalják Budát, az ország középső része török fennhatóság alatt áll. A törökök hatalmuk megerősítését és területük kiterjesztését megcélozva 1552 nyarán újabb hadjáratot indítanak a még el nem foglalt magyar területek ellen, majd több nagyobb végvár birtokbavétele után három seregük Szolnok alatt egyesült erővel indul a végvár ellen.

A vár bevételét követően a 80 000 főnyi óriási haderő Eger vára alá vonul, mely Dobó István kapitány vezetésével, maroknyi csapattal küzd meg az egyesült török sereg ellen. A szeptember 11-től többször megrohamozott, ostrom alá vett védősereg keményen helytáll a támadásoknak, így a törökök súlyos emberveszteségeket szenvednek. Az egyre hidegebb, támadók… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1901

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2016
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153092 · Illusztrálta: Herbszt László
>!
Európa, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052623
>!
Kossuth, Budapest, 2015
518 oldal · ISBN: 9789630980616

83 további kiadás


Enciklopédia 29

Szereplők népszerűség szerint

Bornemissza Gergely · Dobó István · Cecey Éva · I. Szulejmán szultán · Fráter György

Helyszínek népszerűség szerint

Eger · Duna · Drinápoly


Hirdetés

Kedvencelte 269

Most olvassa 186

Várólistára tette 74

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bmgrapes I
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Amikor ezeket a sorokat írom, már 196 értékelés van fenn itt erről a könyvről, ezért rendhagyó leszek. Elmesélem közös történetünket, mert az Egri csillagoknak és nekem komoly közös múltunk van.
Tízéves koromban apám elvitt a főnökéhez egy esti partira. Baromira unatkoztam a sok felnőtt közt, és véletlenül a kezembe akadt ez a könyv. Elkezdtem olvasni, és azután nagyon bánatos voltam, mikor hazamentünk, és el kellett válnom Tőle. Szerencsére néhány hét múlva úttörőavatás volt (akkor még volt ilyen :D), és ajándékként megkaptam Őt.
Két hét alatt felfaltam, majd súlyos elvonási tüneteim lettek, tehát egy hónap múlva újraolvastam. Névnapomra egy egri kirándulást kértem, és csak ámuldoztam a katakombákban, és természetesen lefotóztam Gárdonyi sírját, ahol mint ismert, „csak a teste” van. .Az elkövetkező két évben még háromszor olvastam el Őt, de ezután eldugta anyukám „olvass mást is” felszólítással. Csak húsz év múlva akadtunk újra egymásra, de azóta újra elválaszthatatlanok lettünk. Amikor valamelyik lányomnak kötelező olvasmány lett, mindig én olvastam fel, pedig már egyedül is boldogultak volna vele. Igazából nekem volt szükségem az élményre. :)
Mi ennek a rajongásnak az oka?
Egyszerű. van benne minden: szerelem, történelem, humor, kaland.

19 hozzászólás
>!
Bla IMP
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Ez a könyv az elsők közt volt, amelyeket olvastam olyan 8 éves koromban. Beleszerettem. Ma is megvan a példány, amelyet – állapota is mutatja – szinte lapjaira olvastam, pedig jó állapotú, keményfedelű, kötött példány volt. Évtizedek óta nem volt a kezemben, de most újra elővettem. Érzéseim nem változtak. Gárdonyi Gergőről szóló meséje, az igaz történet a törökök hódításáról, a szultán elleni merénylet-kísérlet, Török Bálint kiszabadításának kísérlete, az egri vár ostroma, Dobóék hősies ellenállása, elvarázsolt, s ma is leköt. Élénken emlékszem még az általánosban kötelezően készített olvasónapló rajzára is. Osztálytársam Kertész Robi is illusztrálta a sajátját, akkor vetélkedtünk. Mindenkinek – kinek még nem került a kezébe – ajánlom!

5 hozzászólás
>!
sophie P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Nagyon jó. Nagyon jó ötlet volt Bitskei Tiborra bízni. Nagyon tud bánni a hangjával. És ez az orgánum …akár el is hihetném, hogy szemtanú, ha nem egyenesen egy várvédő vitéz. És amikor például a veszteségeket sorolja a végén … lehet, hogy tényleg sírva fakadt.
Hogy őmiatta éreztem, hogy ez egy csodálatos könyv, izgalmas és életszerű, vagy mástól, az már sosem derül ki. Úgy emlékszem, gyerekkoromban Vicát bírtam a legjobban, a filmben meg a cigányt és Jumurdzsákot, most már azért más dolgokat is belelátok.

>!
Kossuth, Budapest, 2005
Felolvasta: Bitskey Tibor
>!
gabiica P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Nehezen haladtam vele, nem is sikerült megszeretnem még a végére sem, de kötelező olvasmányként elolvastam. Talán másodjára jobban tetszene, de egyelőre még nem tudom rávenni magam az újraolvasására.

>!
pwz ISP
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Sokadik újraolvasás az első olvasás (1978) után 38 évvel (2016)!
Az Egri csillagok az egyik kedvencem, be is van jelölve! Mégis – nekem, mint feketeöves ötcsillagozónak – csak 4,5 csillag van az értékelésemnél és ezen már nem is változtatok. Pedig tősgyökeres egri vagyok, mi az anyatejjel együtt szívjuk magunkba ezt a történetet. Mindjárt le is írom, hogy miért MARAD a régen bejelölt 4,5 csillag.

Először is, nem, nem jön ki a könyökömön a történet. :) Pedig az első olvasásom még a 2. osztály után, az 1978-as nyári szünetben volt. (Tudom, 6. osztályban a kötelező, de mi különcök voltunk…) Előtte megkaptam Nagymamáméktól a könyvet és a barátommal együtt elhatároztuk, hogy mi bizony nyáron ezt elolvassuk, szeptemberben meg kitárgyaljuk a különbségeket a filmmel! Az értéssel nem lehetett akkora bajunk, mert a filmet már akkor is „ezerszer” láttuk. A helyszíneket – az egrieket – tökéletesen ismertük, elvégre a régi V. számú Általános Iskola 512. sz. Dobó István Úttörőcsapatába vettek fel bennünket, mint kisdobosokat, így már csak e miatt is sűrűn megfordultunk a várban. Ott is volt mozi, nem egyszer vetítették nekünk a filmet és a TV-ben is minden évben legalább egyszer levetítették + ne feledjük a diafilmet sem!!!! Az is ovis kortól az alap volt! :D (Hol volt még akkor az alternatív verzió a L'art pour l'art Társulat tolmácsolásában! ;D)
https://www.youtube.com/watch?v=HvPO5uukwlY
Szerintem egriként sokkal könnyebb mindent elképzelni, hiszen ha csak kinéztünk az iskola ablakán, akkor – nem csak a stadiont, de – a várat is láthattuk.
Később sok helyről hallottam azt, hogy az Egri csillagok „kultuszt” egy kicsit „túltoltuk”, mi, egriek, hiszen a városban kis túlzással minden a Dobó-Bornemissza-Gárdonyi aranyháromszögben „mozog”. Na, ja! Mindhárom elnevezéssel van középiskola a városban, én is pl. a Gárdonyiba jártam. A színház is Gárdonyi, az utcákról nem is beszélve. Egész bővített Egri csillagok-univerzumunk van Ceceytől Mekcseyn át Zoltayig! ;) De ez jó! Észrevétlenül belénk ivódik az a történet, amit a meglevő tényekhez Gárdonyi írói fantáziája kerekített. Ha valaki elmegy a Gárdonyi házba és ott meghallgat egy idegenvezetést, elképesztő dolgokat hall – és lát – az író szívós kutatómunkájáról, mindezt még az 1890-es évek végéről. Ezt mi megint csak tálcán kaptuk, már ovis kortól, hiszen minket már akkor felvittek az óvodás csoportunkkal a várba!
Aztán ahogy nőttünk, egyre többet tudtunk meg mi is arról a bizonyos 1552-es ostromról, az 1596-os vesztes ostromról, a 15-16. századi végvári létről, az Egerben majdnem 100 éves török világról. Aki kicsit is fogékony volt közülünk a témára, az menthetetlen volt.
Még 18 évesen is kaptam ebben a témában újdonságot, méghozzá ott, ahonnan nem is vártam: a katonaságtól. Tudtam én, hogy az 1968-as film nem itt, Egerben forgott, mert a környező dombok már beépültek, de valahogy mindez nem tudatosult bennem! Csak akkor, amikor Pilisborosjenő és Csobánka között egy „kellemes” harcászati kiképzéssel, robbantgatással és menetgyakorlattal zárult nap után a kiképzőnk megkérdezte: „Kinek van kedve elmenni az egri várba?” Mint egri, azonnal jelentkeztem, hogy „mennék én, mert az eltávot jelentene nekem”. Erre nevetve mondta, hogy „nem kell olyan messzire menni a sátraktól, csak még egy kis esti gyakorlás, könnyített menetfelszereléssel, a menetnótákat gyakorolva”. :) Lekonyult a többség, de aztán a beígért hétvégi eltáv ezért a „kis esti drillért” megtette a hatását: a bakancsok kipucolva, ruha rendben kikefélve, mehetett a menet. No, amikor megpillantottam a „díszlet várat”, belülről kifelé nézhettem a környező dombok felé és még a Teve-sziklához is elmentünk, minden a helyére került a filmmel kapcsolatban is! :D
https://www.youtube.com/watch?v=eCN-6ny0yus
* * *
Azóta hány filmet forgattak errefelé! Pl. a Holdhercegnő-t! 9:53-tól felbukkan az „Egri vár”, ami 10:57-től „átcsap” a turai Schlossberger-kastélyra! ;D
https://www.youtube.com/watch?v=ocpysjGsHTY
* * *
És itt van a kutya (4,5 csillag) elásva! Ifjonc és a várjátékokban nem egyszer résztvevő gyerekként miután néhányszor végignyálaztam az Egri csillagok-at, később, amikor elővettem, akkor már nem egyszer a NEGYEDIK RÉSZ-től, EGER VESZEDELME-től indultam. A többit elhagytam! Bocsánatos bűn, hogy egri gyerekként ezt tettem? Nem tudom! :D De így volt és valószínűleg ezért volt bennem valami hiányérzet. A türelmetlen EGRI gyerek a kisgyerkőcös, ifjonti kalandozós részt át akarta minél előbb ugorni. Jöjjön a lényeg, mi volt jó 400 évvel korábban a mai város és a vár területén!
Aztán most olvasva már bizony azt kell írnom, hogy kell, nagyon is kell az az előzmény! Így lett a történet kerek. No de, mást érez a gyerek és mást a felnőtt.
Örülök, hogy itt élhetek, egri lehetek, hogy van egy ilyen történet, ami a városhoz kötődik. Nemzeti emlékhely lett a vár, folyamatosan szépül, egyre több olyan hely (Szép-bástya, Várkert, Várfal sétány) nyílik meg ismét, amit régen nem látott ember. És még nincs vége a fejlesztéseknek! :D
Viszont ez a könyv – nekem – örök kedvenc lesz, a 4,5 csillag ellenére is. :D Most is azt az 1978-as könyvet olvastam, mint 38 éve…, a papír borító már nincs meg, tropára ment, de a könyv még egyben van! :D

>!
Móra / Kárpáti, Budapest / Uzsgorod, 1978
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631105016
14 hozzászólás
>!
Uzsonna P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Gyermekkori nagy kedvenc, már a kötelező előtt is elolvastam.

ÚJRAOLVASÁS 2013.
Olyan volt olvasni ezt a történetet, mint egy jót lubickolni önfeledten … akár egy patak vizében… Fokozatosan kerültek le rólam is a „ruhák” és én is feledtem a „Szürkét”, és nem érdekelt a „török-veszély”.
Gyerekkoromban főleg a könyv romantikusabb, mesésebb áramlataival sodortattam magam, az ostromjeleneteknél, seregszemléknél kicsit megfeneklettem, de abszolút kedvenc lett a könyv.
Most egy kicsit tudatosabban kellett „fürdőznöm”, és alaposan megfigyelni mindent, hiszen egy tábort szeretnénk tartani majd a legfőbb helyszínen, Egerben. Tehát gondosan követtem az áramlatokat, eseményeket és a realisztikusabb részeket is becsülettel, nem kapkodva átúsztam.
Most félig a parton állván (amíg a tábor véget nem ér, addig nem nyomom meg a Befejeztem gombot) kijelenthetem, hogy továbbra is marad a kedvencek között ez a könyv. Tetszett a szerkezete, a meseszövése, a nyelvezete, a humora, az ábrázolásmódja, a jellemek (még így feketén-fehéren, fejlődés nélkül is), a mondanivaló, és élvezet volt hagyni, hogy ezek a hullámok időnként beborítsanak: beborítsák a szívem-lelkem, és remélem, ezzel egy kicsit „egrivé” válok én magam is.

9 hozzászólás
>!
tonks
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Már rég könyvmoly voltam, mikor ez lett a kötelező olvasmányom az iskolában, és az a nyár számomra az Egri csillagokról szólt: háromszor olvastam újra, a filmet is egy csomószor megnéztem és mikor az év végén Egerbe mentünk osztálykirándulásra, hát nem volt nálam boldogabb gyerkőc. Máig féltett kincsként őrzöm az ott készített érmémet :)
Imádom Egert, imádom az Egri csillagokat, az értékeket, melyeket képvisel, a történetet, a felnőtt fejjel néha már szirupos megnyilvánulásokat, a kalandok szövevényét, a magyarságot dicsőítő és a jelzőt büszkén viselő szereplőket, a történelem szelét, azt, hogy megismerhetem milyen is lehetett akkor az élet. Mikor anyukám hazahozott egy jókora, 1943-as illusztrált kiadást, hát biztosan tudtam, hogy ebből újraolvasás lesz, annyira jó még csak kézben tartani is.
Az évek során mindig változott, hogy melyik a kedvenc részem, mi érdekel a legjobban: az egri nők talán, vagy Török Bálint kiszabadítása, az ostrom biztos kevés lány ábrándozik arról hogy karddal harcoló hősies katona lesz, de én 13 évesen még fahusánggal gyepáltam a képzeletbeli törököt a kertben, Gergely és Éva, Jumurdzsák története, a mellékkarakterek (Gáspár a legelején, vagy Mekcsey), de az mindig megegyezett, hogy túl gyorsan fogytak a lapok. Most is, pedig 655 oldalt azért nehezen lehet szaporának nevezni.
Most a kedvenc részem az erdélyi lányszöktetés volt, valószínűleg mert amúgy is romantikus hangulatban vagyok.

Hihetetlen, de ez volt a 10. újraolvasásom, de már most tudom, hogy nem az utolsó.

4 hozzászólás
>!
kvzs P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kölyökként imádtam ezt a könyvet, meg sem tudom számolni, hogy hányszor olvastam el. Évek óta ért az újraolvasása, csak azt nem értem, hogy miért vártam vele ennyit… Ez a könyv ugyanis felnőttként is nagyon szórakoztató. Van benne kaland, izgalom, szerelem, történelem (ráadásul talán jobban bemutatja és megérteti a kor viszonyait, mint a történelem könyvek), ármány, és a korona, az ostrom (igen, lányként is imádtam már sok-sok évvel ezelőtt is az ostromot). Érettebb fejjel még a szöveg és a történetszövés szépségét, és a könyv humorát is jobban tudtam értékelni. Néha szinte katartikus élményem volt, ami bizony nálam nagy szó.
Magamban ma sokadjára megállapítottam, hogy Móricz mellett Gárdonyi is nagy mesélőnk, és sajnos én mindkettőnek adós vagyok sok-sok olvasással.
(Imádtam, hogy ha megjelentem valahol a könyvvel, biztos, hogy mindenkinek volt róla valami története, vagy megjegyzése)

20 hozzászólás
>!
OlvasóMókus
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

12 éves koromban valahogy végig olvastam ezt a regényt. Arra emlékeztem belőle, hogy nem nagyon tetszett és nagyon sokáig tartott elolvasnom.
Aztán felnőtt fejjel felfedeztem magamnak Gárdonyit és az egyik kedvenc magyar íróm lett. Gyönyörűen ír! Annyira gyöngyörűen ír, hogy minden mondata simogatja a lelkemet.
Felvetődött a gondolat, hogy akkor újra meg kellene próbálom az Egri csillagokat is, hátaha most már tetszene… Szerencsére jött egy kihívás is hozzá, így más semmi nem tarthatott vissza.
Elkezdtem olvasni és teljesen elvesztem a történetben, annyira tetszett! Gyakorlatilag semmire nem emlékeztem az egészből, csak a főbb pontok maradtak meg, rég voltam már 12.
Most még jobban azt gondolom, hogy ez a regény nem egy általános iskolásnak való. Egy tizenegynéhány éves gyerek szerintem nem tudja értékelni ezeket a gyönyörűen gyöngyöző mondatokat, nem tudja értékelni a régies és az idegen szavakat, nem hiszem, hogy lekötne egy tizenévest a rengeteg leírás. Érettebb fejjel viszont csodálatos élményt nyújt az Egri csillagok. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki nem szerette akkor, amikor kötelező volt, egy újabb esélyt mindenképpen megérdemel!

2 hozzászólás
>!
Tintapatrónus
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Hosszú múltra tekint vissza az én „kapcsolatom” ezzel a regénnyel. Ahogy azt már néhány korábbi alkalommal említettem, én nem itt jártam iskolába, így ez nekem soha nem volt kötelező. Legalábbis olyan iskolai kötelező olvasmány, mert egyébként édesapám kétszer is próbált rávenni, hogy elolvassam gyerek-, illetve kamaszkoromban. Mindkét alkalommal csak az első néhány fejezetig sikerült eljutnom. Mivel magyar történelmet sem tanultam az iskolában (bár apám igyekezett elmagyarázni az akkori kor legfontosabb eseményeit) iszonyatosan zavart, hogy alapvető dolgokat nem értettem a regény történelmi hátteréből. Első olvasásnál még azt nem fogtam fel, hogy „ki, kivel van”, és miért van három oldal és nem csak kettő, mint a mesékben vagy a többi akkor olvasott történelmi/kalandregényekben: a jó (magyarok) és a rossz (törökök). A német vonatkozás felfogása már túl sok volt nekem és eldobtam a könyvet. Kamaszkoromban, amikor ez konkrétan már nem zavart, az idegesített, hogy éreztem, nagyon sok mindent kellett volna tudnom (tanulnom) az előzményekről, hogy megértsem. Hiszen nem kizárólag a cselekményszál a lényeges, hanem a politikai és hatalmi viszonyok is, meg az előtte, illetve a közvetlen utána levő történelmi mérföldköveknek az ismerete. Kétnyelvű francia szakos létemre ahhoz viszonyítottam, hogy gimiben volt külön francia történelem óránk, és úgy olvastam akkor Az elátkozott királyokat, hogy volt egy használható tudásom arról a korról és történelmi környezetről, amiről olvastam.

Ez a két első csalódásom annyira meghatározó volt, hogy nagyon sokáig kerültem az Egri csillagokat. A filmet láttam jó sok évvel ezelőtt, de úgy néztem, mint egy kalandfilmet: nem figyeltem oda különösebben, már nem is próbáltam megérteni mi, merre, hogyan és miért. Úgy ment át rajtam, hogy most, amikor kézbe vettem ismét a regényt, szinte semmire nem emlékeztem a filmből, így végigizgultam az egészet.

Így felnőtt fejjel, sokkal nagyobb háttérrel rendelkezve és hozzátéve, hogy a történelmi regények a kedvenc olvasmányaim közé tartoznak, és úgy, hogy megismertem Gárdonyit és megszerettem az Ida regényének köszönhetően, az Egri csillagok egy hatalmas élmény volt! A karakterek, a történetvezetés, a rengeteg történelmi részlet, amit most imádtam – például a török hadsereg leírása, a különböző fegyvernemek ismertetése, a vár ostrom előtti megszervezése, az ostrom közben lezajlott harci jelenetek – a nyelvezet és a stílus, minden nagyon érdekes volt, izgalmas és megható. Az ostrom utolsó napjainál már itt toporzékoltam, hogy úgy odamennék segíteni nekik, annyira beleéltem magam.

Az ember fellélegzik, hogy vége az ostromnak, majd amikor rájön, hogy ezzel egyben a regénynek is, akkor a megkönnyebbülést beárnyékolja az a furcsa üresség, amit akkor érzünk, ha egy nagyon jó könyv utolsó oldalához érve kitépnek bennünket abból a világból, amiben olvasás közben éltünk…

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Zizzer

– Az okos madarász annak a madárnak sípol a legszebben, amelyikre legjobban fáj a foga.

17. oldal, 2. rész

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

3 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Az idő egész nap olyan volt, mint a kényes gyerek arca, aki sírni akar, csak azt kell még kitalálnia, hogy miért sírjon.

298. oldal, Negyedik rész - Eger veszedelme, 3. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
>!
Uzsonna P

Ha félsz, nem élsz!

176. oldal, 3. rész 3. (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

13 hozzászólás
>!
Beja

A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány.

(első mondat)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

1 hozzászólás
>!
Zizzer

– És hogyan jutottál a bég mellé?
– Barátságot kötöttem a szolgájával, és mindig a sátornál lődörögtem. Hatvan alatt a bég megharagudott rája, és elverte, engem meg, hogy már sokszor látott, csak magához szólított, mert én is tudtam már téntát főzni.
– Mit?
– Téntát. Úgy issza a téntát, mint mink a bort. Reggel, délben, este csak téntát iszik.
– Nem ténta lesz az, te!
– De bizony ténta, valóságos, jó fekete ténta. Valami babból főződik, oszt olyan keserű, hogy még másnap is pöktem tőle, mikor megkóstoltam. A babot úgy híjják, hogy kávé.
A vezérek egymásra néztek. Egyik se hallotta még közülük a kávét.

332. oldal, Negyedik rész - Eger veszedelme, 6. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Uzsonna P

    A part körös-körül fűzfabokrokkal volt besürüzve. A bokrok barkától sárgállottak. A föld kéklett az ibolyától. A tavasz édes illatát köténnyel hordta onnan a délutáni szellő.

161. oldal, 3. rész 1. (1978)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
>!
lexa24

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

>!
encus625 P

A fának nem fáj, ha letörik a virágát, ó, de az anyai szívet fájdalomból gyúrta a Teremtő.

2. rész, 17.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: anya
>!
Uzsonna P

    – No, cigány – mondja –, te nem kapsz még csak nemességet se. Te még egy törököt se ütöttél agyon.
    – Hát tehetek én róla? – feleli a cigány. – Egy se gyün oda, ahun én állok, verje meg a Devla!

5. rész 17., 471. oldal (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

>!
Ninácska

Áll nyugodtan, mint a szikla a háborgó tenger partján.

352. oldal

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: tenger
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ethel Lilian Voynich: Vihar Itália felett
Breszt Borisz: Divényi történet
Kiss Attila: Altináj
Majtényi Zoltán: Istennő szépséges fia!
Marek Toman: A prágai Gólem
Szabó Miklós: Erdélytől Floridáig
Uri Orlev: Sziget a romok között
Breszt Borisz: A budai portya
Majtényi Zoltán: A furfangos Thyl
Hegedüs Géza: Hajnal a tárnák fölött