Egri ​csillagok 2199 csillagozás

Bornemissza Gergely élete
Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok Gárdonyi Géza: Egri csillagok

A ​mű tárgya történeti eseményekhez kötődik, Buda elfoglalása és a török 1552. évi hadjáratának kiemelkedő fontosságú eseménye, az egri vár ostroma szolgál fő témájául.

A mű lapjain kibontakozik a három részre szakadt Magyarország állapota: a mohácsi csata után a törökök 1541-ben elfoglalják Budát, az ország középső része török fennhatóság alatt áll. A törökök hatalmuk megerősítését és területük kiterjesztését megcélozva 1552 nyarán újabb hadjáratot indítanak a még el nem foglalt magyar területek ellen, majd több nagyobb végvár birtokbavétele után három seregük Szolnok alatt egyesült erővel indul a végvár ellen.

A vár bevételét követően a 80 000 főnyi óriási haderő Eger vára alá vonul, mely Dobó István kapitány vezetésével, maroknyi csapattal küzd meg az egyesült török sereg ellen. A szeptember 11-től többször megrohamozott, ostrom alá vett védősereg keményen helytáll a támadásoknak, így a törökök súlyos emberveszteségeket szenvednek. Az egyre hidegebb, támadók… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1901

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2017
keménytáblás · ISBN: 9789633490983
>!
Móra, Budapest, 2016
608 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634153092 · Illusztrálta: Herbszt László
>!
Európa, Budapest, 2015
624 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634052623

85 további kiadás


Enciklopédia 31

Szereplők népszerűség szerint

Bornemissza Gergely · Dobó István · Cecey Éva · I. Szulejmán szultán · Fráter György

Helyszínek népszerűség szerint

Eger · Duna · Felnémet · Drinápoly · Szarvaskő


Kedvencelte 276

Most olvassa 162

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
bmgrapes I
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Amikor ezeket a sorokat írom, már 196 értékelés van fenn itt erről a könyvről, ezért rendhagyó leszek. Elmesélem közös történetünket, mert az Egri csillagoknak és nekem komoly közös múltunk van.
Tízéves koromban apám elvitt a főnökéhez egy esti partira. Baromira unatkoztam a sok felnőtt közt, és véletlenül a kezembe akadt ez a könyv. Elkezdtem olvasni, és azután nagyon bánatos voltam, mikor hazamentünk, és el kellett válnom Tőle. Szerencsére néhány hét múlva úttörőavatás volt (akkor még volt ilyen :D), és ajándékként megkaptam Őt.
Két hét alatt felfaltam, majd súlyos elvonási tüneteim lettek, tehát egy hónap múlva újraolvastam. Névnapomra egy egri kirándulást kértem, és csak ámuldoztam a katakombákban, és természetesen lefotóztam Gárdonyi sírját, ahol mint ismert, „csak a teste” van. .Az elkövetkező két évben még háromszor olvastam el Őt, de ezután eldugta anyukám „olvass mást is” felszólítással. Csak húsz év múlva akadtunk újra egymásra, de azóta újra elválaszthatatlanok lettünk. Amikor valamelyik lányomnak kötelező olvasmány lett, mindig én olvastam fel, pedig már egyedül is boldogultak volna vele. Igazából nekem volt szükségem az élményre. :)
Mi ennek a rajongásnak az oka?
Egyszerű. van benne minden: szerelem, történelem, humor, kaland.

22 hozzászólás
>!
Bla IP
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Ez a könyv az elsők közt volt, amelyeket olvastam olyan 8 éves koromban. Beleszerettem. Ma is megvan a példány, amelyet – állapota is mutatja – szinte lapjaira olvastam, pedig jó állapotú, keményfedelű, kötött példány volt. Évtizedek óta nem volt a kezemben, de most újra elővettem. Érzéseim nem változtak. Gárdonyi Gergőről szóló meséje, az igaz történet a törökök hódításáról, a szultán elleni merénylet-kísérlet, Török Bálint kiszabadításának kísérlete, az egri vár ostroma, Dobóék hősies ellenállása, elvarázsolt, s ma is leköt. Élénken emlékszem még az általánosban kötelezően készített olvasónapló rajzára is. Osztálytársam Kertész Robi is illusztrálta a sajátját, akkor vetélkedtünk. Mindenkinek – kinek még nem került a kezébe – ajánlom!

5 hozzászólás
>!
sophie P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Nagyon jó. Nagyon jó ötlet volt Bitskei Tiborra bízni. Nagyon tud bánni a hangjával. És ez az orgánum …akár el is hihetném, hogy szemtanú, ha nem egyenesen egy várvédő vitéz. És amikor például a veszteségeket sorolja a végén … lehet, hogy tényleg sírva fakadt.
Hogy őmiatta éreztem, hogy ez egy csodálatos könyv, izgalmas és életszerű, vagy mástól, az már sosem derül ki. Úgy emlékszem, gyerekkoromban Vicát bírtam a legjobban, a filmben meg a cigányt és Jumurdzsákot, most már azért más dolgokat is belelátok.

>!
Kossuth, Budapest, 2005
Felolvasta: Bitskey Tibor
>!
csauperjel
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Figyelem, nem tisztességes értékelés, arra sajnos nem futja az emlékeimből, csak egy kis nosztalgia!
    11 éves koromra már kedvenc időtöltésem volt az olvasás (húgom nagy bánatára, aki mindig inkább játszani szeretett volna velem…). Persze lelkesedésem nagyjából csak mesékig és pöttyös könyvekig terjedt. Ekkor adták fel az iskolában Gárdonyi regényét, ez volt az első kötelezőm, ráadásul majd’ hatszáz oldal (addig nem volt dolgom hasonló terjedelemmel). A híresen mumus kötelező olvasmányokat pedig mindig csak utálattal hallottam emlegetni a suliban. Apukám – akitől a moly-génjeim nagyobb részét örököltem – bíztatott: ne aggódjak, jó könyv az, majd meglátom. Mikor jó néhány oldallal később először keltem fel a könyv mellől, már nem értettem a hőbörgőket. Ezt nem élvezik? De hát ha egyszer borzasztó érdekes! Csomó újdonság van benne addig sosem hallott török ruhákról, a hadseregről! És izgalmas történet: mi lesz a kisfiúval és kislánnyal, akiket rögtön az elején elrabolnak? Szóval hála Istenek, azonnal megszerettem a regényt és vele együtt a kötelezőket is. Bár később akadtak nemszeretem kivételek, de nem sok. Szerintem egy kezemen meg tudnám számolni őket. Szerencsés vagyok.

>!
Móra, Budapest, 1960
592 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Benkő Sándor
1 hozzászólás
>!
gabiica P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Nehezen haladtam vele, nem is sikerült megszeretnem még a végére sem, de kötelező olvasmányként elolvastam. Talán másodjára jobban tetszene, de egyelőre még nem tudom rávenni magam az újraolvasására.

>!
gumicukor
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Ledkedvencebb kötelezőm!

>!
pwz ISP
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Sokadik újraolvasás az első olvasás (1978) után 38 évvel (2016)!
Az Egri csillagok az egyik kedvencem, be is van jelölve! Mégis – nekem, mint feketeöves ötcsillagozónak – csak 4,5 csillag van az értékelésemnél és ezen már nem is változtatok. Pedig tősgyökeres egri vagyok, mi az anyatejjel együtt szívjuk magunkba ezt a történetet. Mindjárt le is írom, hogy miért MARAD a régen bejelölt 4,5 csillag.

Először is, nem, nem jön ki a könyökömön a történet. :) Pedig az első olvasásom még a 2. osztály után, az 1978-as nyári szünetben volt. (Tudom, 6. osztályban a kötelező, de mi különcök voltunk…) Előtte megkaptam Nagymamáméktól a könyvet és a barátommal együtt elhatároztuk, hogy mi bizony nyáron ezt elolvassuk, szeptemberben meg kitárgyaljuk a különbségeket a filmmel! Az értéssel nem lehetett akkora bajunk, mert a filmet már akkor is „ezerszer” láttuk. A helyszíneket – az egrieket – tökéletesen ismertük, elvégre a régi V. számú Általános Iskola 512. sz. Dobó István Úttörőcsapatába vettek fel bennünket, mint kisdobosokat, így már csak e miatt is sűrűn megfordultunk a várban. Ott is volt mozi, nem egyszer vetítették nekünk a filmet és a TV-ben is minden évben legalább egyszer levetítették + ne feledjük a diafilmet sem!!!! Az is ovis kortól az alap volt! :D (Hol volt még akkor az alternatív verzió a L'art pour l'art Társulat tolmácsolásában! ;D)
https://www.youtube.com/watch…
Szerintem egriként sokkal könnyebb mindent elképzelni, hiszen ha csak kinéztünk az iskola ablakán, akkor – nem csak a stadiont, de – a várat is láthattuk.
Később sok helyről hallottam azt, hogy az Egri csillagok „kultuszt” egy kicsit „túltoltuk”, mi, egriek, hiszen a városban kis túlzással minden a Dobó-Bornemissza-Gárdonyi aranyháromszögben „mozog”. Na, ja! Mindhárom elnevezéssel van középiskola a városban, én is pl. a Gárdonyiba jártam. A színház is Gárdonyi, az utcákról nem is beszélve. Egész bővített Egri csillagok-univerzumunk van Ceceytől Mekcseyn át Zoltayig! ;) De ez jó! Észrevétlenül belénk ivódik az a történet, amit a meglevő tényekhez Gárdonyi írói fantáziája kerekített. Ha valaki elmegy a Gárdonyi házba és ott meghallgat egy idegenvezetést, elképesztő dolgokat hall – és lát – az író szívós kutatómunkájáról, mindezt még az 1890-es évek végéről. Ezt mi megint csak tálcán kaptuk, már ovis kortól, hiszen minket már akkor felvittek az óvodás csoportunkkal a várba!
Aztán ahogy nőttünk, egyre többet tudtunk meg mi is arról a bizonyos 1552-es ostromról, az 1596-os vesztes ostromról, a 15-16. századi végvári létről, az Egerben majdnem 100 éves török világról. Aki kicsit is fogékony volt közülünk a témára, az menthetetlen volt.
Még 18 évesen is kaptam ebben a témában újdonságot, méghozzá ott, ahonnan nem is vártam: a katonaságtól. Tudtam én, hogy az 1968-as film nem itt, Egerben forgott, mert a környező dombok már beépültek, de valahogy mindez nem tudatosult bennem! Csak akkor, amikor Pilisborosjenő és Csobánka között egy „kellemes” harcászati kiképzéssel, robbantgatással és menetgyakorlattal zárult nap után a kiképzőnk megkérdezte: „Kinek van kedve elmenni az egri várba?” Mint egri, azonnal jelentkeztem, hogy „mennék én, mert az eltávot jelentene nekem”. Erre nevetve mondta, hogy „nem kell olyan messzire menni a sátraktól, csak még egy kis esti gyakorlás, könnyített menetfelszereléssel, a menetnótákat gyakorolva”. :) Lekonyult a többség, de aztán a beígért hétvégi eltáv ezért a „kis esti drillért” megtette a hatását: a bakancsok kipucolva, ruha rendben kikefélve, mehetett a menet. No, amikor megpillantottam a „díszlet várat”, belülről kifelé nézhettem a környező dombok felé és még a Teve-sziklához is elmentünk, minden a helyére került a filmmel kapcsolatban is! :D
https://www.youtube.com/watch…
* * *
Azóta hány filmet forgattak errefelé! Pl. a Holdhercegnő-t! 9:53-tól felbukkan az „Egri vár”, ami 10:57-től „átcsap” a turai Schlossberger-kastélyra! ;D
https://www.youtube.com/watch…
* * *
És itt van a kutya (4,5 csillag) elásva! Ifjonc és a várjátékokban nem egyszer résztvevő gyerekként miután néhányszor végignyálaztam az Egri csillagok-at, később, amikor elővettem, akkor már nem egyszer a NEGYEDIK RÉSZ-től, EGER VESZEDELME-től indultam. A többit elhagytam! Bocsánatos bűn, hogy egri gyerekként ezt tettem? Nem tudom! :D De így volt és valószínűleg ezért volt bennem valami hiányérzet. A türelmetlen EGRI gyerek a kisgyerkőcös, ifjonti kalandozós részt át akarta minél előbb ugorni. Jöjjön a lényeg, mi volt jó 400 évvel korábban a mai város és a vár területén!
Aztán most olvasva már bizony azt kell írnom, hogy kell, nagyon is kell az az előzmény! Így lett a történet kerek. No de, mást érez a gyerek és mást a felnőtt.
Örülök, hogy itt élhetek, egri lehetek, hogy van egy ilyen történet, ami a városhoz kötődik. Nemzeti emlékhely lett a vár, folyamatosan szépül, egyre több olyan hely (Szép-bástya, Várkert, Várfal sétány) nyílik meg ismét, amit régen nem látott ember. És még nincs vége a fejlesztéseknek! :D
Viszont ez a könyv – nekem – örök kedvenc lesz, a 4,5 csillag ellenére is. :D Most is azt az 1978-as könyvet olvastam, mint 38 éve…, a papír borító már nincs meg, tropára ment, de a könyv még egyben van! :D

>!
Móra / Kárpáti, Budapest / Uzsgorod, 1978
526 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631105016
14 hozzászólás
>!
Uzsonna
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Gyermekkori nagy kedvenc, már a kötelező előtt is elolvastam.

ÚJRAOLVASÁS 2013.
Olyan volt olvasni ezt a történetet, mint egy jót lubickolni önfeledten … akár egy patak vizében… Fokozatosan kerültek le rólam is a „ruhák” és én is feledtem a „Szürkét”, és nem érdekelt a „török-veszély”.
Gyerekkoromban főleg a könyv romantikusabb, mesésebb áramlataival sodortattam magam, az ostromjeleneteknél, seregszemléknél kicsit megfeneklettem, de abszolút kedvenc lett a könyv.
Most egy kicsit tudatosabban kellett „fürdőznöm”, és alaposan megfigyelni mindent, hiszen egy tábort szeretnénk tartani majd a legfőbb helyszínen, Egerben. Tehát gondosan követtem az áramlatokat, eseményeket és a realisztikusabb részeket is becsülettel, nem kapkodva átúsztam.
Most félig a parton állván (amíg a tábor véget nem ér, addig nem nyomom meg a Befejeztem gombot) kijelenthetem, hogy továbbra is marad a kedvencek között ez a könyv. Tetszett a szerkezete, a meseszövése, a nyelvezete, a humora, az ábrázolásmódja, a jellemek (még így feketén-fehéren, fejlődés nélkül is), a mondanivaló, és élvezet volt hagyni, hogy ezek a hullámok időnként beborítsanak: beborítsák a szívem-lelkem, és remélem, ezzel egy kicsit „egrivé” válok én magam is.

9 hozzászólás
>!
kvzs P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kölyökként imádtam ezt a könyvet, meg sem tudom számolni, hogy hányszor olvastam el. Évek óta ért az újraolvasása, csak azt nem értem, hogy miért vártam vele ennyit… Ez a könyv ugyanis felnőttként is nagyon szórakoztató. Van benne kaland, izgalom, szerelem, történelem (ráadásul talán jobban bemutatja és megérteti a kor viszonyait, mint a történelem könyvek), ármány, és a korona, az ostrom (igen, lányként is imádtam már sok-sok évvel ezelőtt is az ostromot). Érettebb fejjel még a szöveg és a történetszövés szépségét, és a könyv humorát is jobban tudtam értékelni. Néha szinte katartikus élményem volt, ami bizony nálam nagy szó.
Magamban ma sokadjára megállapítottam, hogy Móricz mellett Gárdonyi is nagy mesélőnk, és sajnos én mindkettőnek adós vagyok sok-sok olvasással.
(Imádtam, hogy ha megjelentem valahol a könyvvel, biztos, hogy mindenkinek volt róla valami története, vagy megjegyzése)

20 hozzászólás
>!
tonks P
Gárdonyi Géza: Egri csillagok

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Már rég könyvmoly voltam, mikor ez lett a kötelező olvasmányom az iskolában, és az a nyár számomra az Egri csillagokról szólt: háromszor olvastam újra, a filmet is egy csomószor megnéztem és mikor az év végén Egerbe mentünk osztálykirándulásra, hát nem volt nálam boldogabb gyerkőc. Máig féltett kincsként őrzöm az ott készített érmémet :)
Imádom Egert, imádom az Egri csillagokat, az értékeket, melyeket képvisel, a történetet, a felnőtt fejjel néha már szirupos megnyilvánulásokat, a kalandok szövevényét, a magyarságot dicsőítő és a jelzőt büszkén viselő szereplőket, a történelem szelét, azt, hogy megismerhetem milyen is lehetett akkor az élet. Mikor anyukám hazahozott egy jókora, 1943-as illusztrált kiadást, hát biztosan tudtam, hogy ebből újraolvasás lesz, annyira jó még csak kézben tartani is.
Az évek során mindig változott, hogy melyik a kedvenc részem, mi érdekel a legjobban: az egri nők talán, vagy Török Bálint kiszabadítása, az ostrom biztos kevés lány ábrándozik arról hogy karddal harcoló hősies katona lesz, de én 13 évesen még fahusánggal gyepáltam a képzeletbeli törököt a kertben, Gergely és Éva, Jumurdzsák története, a mellékkarakterek (Gáspár a legelején, vagy Mekcsey), de az mindig megegyezett, hogy túl gyorsan fogytak a lapok. Most is, pedig 655 oldalt azért nehezen lehet szaporának nevezni.
Most a kedvenc részem az erdélyi lányszöktetés volt, valószínűleg mert amúgy is romantikus hangulatban vagyok.

Hihetetlen, de ez volt a 10. újraolvasásom, de már most tudom, hogy nem az utolsó.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Zizzer

– Az okos madarász annak a madárnak sípol a legszebben, amelyikre legjobban fáj a foga.

17. oldal, 2. rész

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

4 hozzászólás
>!
Izolda +SP

Az idő egész nap olyan volt, mint a kényes gyerek arca, aki sírni akar, csak azt kell még kitalálnia, hogy miért sírjon.

298. oldal, Negyedik rész - Eger veszedelme, 3. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
>!
Uzsonna 

Ha félsz, nem élsz!

176. oldal, 3. rész 3. (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

13 hozzászólás
>!
PandaSára P

Esküszöm az egy élő Istenre, hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

>!
Zizzer

– És hogyan jutottál a bég mellé?
– Barátságot kötöttem a szolgájával, és mindig a sátornál lődörögtem. Hatvan alatt a bég megharagudott rája, és elverte, engem meg, hogy már sokszor látott, csak magához szólított, mert én is tudtam már téntát főzni.
– Mit?
– Téntát. Úgy issza a téntát, mint mink a bort. Reggel, délben, este csak téntát iszik.
– Nem ténta lesz az, te!
– De bizony ténta, valóságos, jó fekete ténta. Valami babból főződik, oszt olyan keserű, hogy még másnap is pöktem tőle, mikor megkóstoltam. A babot úgy híjják, hogy kávé.
A vezérek egymásra néztek. Egyik se hallotta még közülük a kávét.

332. oldal, Negyedik rész - Eger veszedelme, 6. (Móra/Kárpáti, 1987)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: kávé
>!
Beja

A patakban két gyermek fürdik: egy fiú meg egy leány.

(első mondat)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

1 hozzászólás
>!
Uzsonna 

    A part körös-körül fűzfabokrokkal volt besürüzve. A bokrok barkától sárgállottak. A föld kéklett az ibolyától. A tavasz édes illatát köténnyel hordta onnan a délutáni szellő.

161. oldal, 3. rész 1. (1978)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

7 hozzászólás
>!
Uzsonna 

    – No, cigány – mondja –, te nem kapsz még csak nemességet se. Te még egy törököt se ütöttél agyon.
    – Hát tehetek én róla? – feleli a cigány. – Egy se gyün oda, ahun én állok, verje meg a Devla!

5. rész 17., 471. oldal (1978-as kiadás)

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

>!
encus625 P

A fának nem fáj, ha letörik a virágát, ó, de az anyai szívet fájdalomból gyúrta a Teremtő.

2. rész, 17.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: anya
>!
Ninácska P

Áll nyugodtan, mint a szikla a háborgó tenger partján.

352. oldal

Gárdonyi Géza: Egri csillagok Bornemissza Gergely élete

Kapcsolódó szócikkek: tenger
2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Marek Toman: A prágai Gólem
Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában
Lengyel Balázs: A szebeni fiúk
Benedek Elek: Toldi Miklós
Kiss Attila: Altináj
Majtényi Zoltán: Istennő szépséges fia!
Körössényi János: Vándorévek
Szabó Miklós: Erdélytől Floridáig
Ethel Lilian Voynich: Vihar Itália felett
Uri Orlev: Sziget a romok között