Az ​én falum 99 csillagozás

Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum Gárdonyi Géza: Az én falum

Az ​elbeszélésgyűjtemény alcíme: Egy tanító feljegyzései márciustól Decemberig. A cím és az alcím sokat elárul a kompozícióról; szubjektivitása, a falusiakat a pedagógus együttérző fölényével szemlélő nézőpontra, műfajilag pedig tárcaszerűségre utal és jelzi, hogy a kompozició az évszakok, a hónapok rendjét követi. Novelláiban az egyszerű emberek hétköznapi életéről mond történeteket, némi nosztalgiával a természethez közeli életforma iránt, sóvárogva a föld, a falu lelke után, idegenkedve a mesterkéltté vált „kövi emberektől”. Kortársaival ellentétben Gárdonyi nem regionalista, nem egyetlen tájegységre figyel, hanem az ország különböző részein szerzett tapasztalatait összegzi a faluról, a parasztról. Bár tematikáját és módszerét kötik szálak az irányzathoz, naturalistának sem mondható, eszményítő realizmusa szebbé stílizálja a nyers való tényeit, átkölti a bántó, rút dolgokat. Híresek a szellemi néprajz körébe vágó megfigyeléseket rögzítő novellák (A barboncás); Tolsztojnak a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1898

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Gárdonyi Géza válogatott művei, Legjobb könyvek II., Nemzeti Könyvtár

>!
Magyar Közlöny, Budapest, 2013
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155269172
>!
Kossuth, Budapest, 2012
366 oldal · ISBN: 9789630972062
>!
Szent István Társulat, Budapest, 2010
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633617410

13 további kiadás


Enciklopédia 30


Kedvencelte 20

Most olvassa 7

Várólistára tette 60

Kívánságlistára tette 19

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Gárdonyi Géza: Az én falum

Ez a könyv nagyon jó időben talált meg, és talán hozzájárult ahhoz, hogy segítsen egy felpörgetett időszakban lelassulni a karácsonyi ünnepekhez.
Micsoda naiv rácsodálkozás, amit tapasztaltam a természetről szóló leírásaiban! Valójában azok a novellái erősek és tetszettek nagyon, amelyben a szűk környezetének az embereiről ír: a falu lakóiról, szegény asszonyokról, kettőt alig szóló, pipát pöfékelő öregemberekről, szerelmes fiatalokról, zsörtölődő szomszédokról, beteg kisgyerekekről, okos tanítványairól, átutazókról, szomszéd faluból érkező kérőkről, a falu határában állatokat őrző pásztorokról. Hasonlóképpen az állatokról: a nyájat őrző, gazdájához hű Maros kutyáról, kölykeit az égő pajtából mentő Micó cicáról, vagy Petykó tyúkról. Talán igazságtalan dolog kiemelni, de emlékezetes marad a Kék pille, Haragosok, András meg a kutyája, Festő a falun, A gyerekek, Kevi Pál halála, A nagy eff, Megmutatás, Boriska, Bűntárgyalás, Egy dal története, A bor, Petykó, A paraszt leány.
Engem a Micó c. novella vitt vissza a gyerekkoromba, ezt a történetet a bátor Micó cica-mamáról másodikos könyvben olvastam először.
Most kifejezetten jól esett a régies nyelvezet, a vidéki falun játszódó történetek olvasásakor nekem Mikszáthot juttatták eszembe, a mindennapi hősökről szóló mindennapi történetek pedig, amelyekért „csak” le kell nyúlni a porba, Vámost.

Ahhoz, hogy sikerüljön @Mazsola_78 Az én falum c. kihívását is teljesítenem, még a könyvtárunk is nagyban hozzájárult, ui. egyetlen kölcsönözhető darab sem volt bent – így, az ünnepekre és a zárásra való tekintettel hazaadták az olvasótermi, számozott – az első kötet a 60. a második a 82. számú –, kétkötetes régi Dante-kiadást, kézipéldányt. http://moly.hu/kiadasok/226579 . Még sosem volt számozott könyv a kezemben…
Mint volt gárdonyis diák, itt is köszönöm @Mazsola_78-nak ezt a kihívást, neki köszönhetően ismét egy Gárdonyi művet – ill. sok novelláját – ismerhettem meg.

>!
encus625 P
Gárdonyi Géza: Az én falum

Nagyon nehéz erről a könyvről írni. Ez csak az igazán jó könyvekkel fordul elő.
Gárdonyit is jobban meg lehet ismerni a mű által, véghetetlen nagy emberismeret, természetszeretet mutatkozik meg benne. Rövid, hosszú, tanulságos, vidám, szomorú történet is van benne, de mind emlékezetes marad.
Szeretnék egy saját példányt is mihamarabb, mert még a végére sem értem, a kedvenc gombot máris meg kellett nyomni! :)

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2010
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633617410
1 hozzászólás
>!
jevus
Gárdonyi Géza: Az én falum

Ó! Hogy lehet ilyen szépen, ennyi szeretettel írni gyerekekről, állatokról (még a tyúkról is), növényekről, jégvirágról, falusi emberről és általában a falusi életről? Szinte sajnálom, hogy ez a kor már rég letűnt. Csodálatosak ezek a történetek! Ez a könyv egy igazi kincs!
Akinek elvette a kedvét Gárdonyitól az Egri csillagok, annak ajánlom ezt a kötetet. Ez egy másik Gárdonyi.

6 hozzászólás
>!
kratas P
Gárdonyi Géza: Az én falum

Csodás kötet, minden egyes történetből sugárzik a való élet minden örömével és bújával.
Nagyszerű megfigyelő a szerző, nem csak az emberek élnek a lapokon, hanem a táj is és miközben olvastam néha csodálkozva pillantottam fel, mert annyira magával tudott ragadni az elbeszélő, hogy olybá tűnt, hogy ott állok én is a tornácon, vagy nézek be az iskola ablakán vagy ülök a tűz mellett és hallgatom a történeteket.

>!
anni_olvas
Gárdonyi Géza: Az én falum

Micsoda történetek és micsoda hangulat! Megelevenedik a több, mint 100 évvel ezelőtti falu, ahol emberek születnek, szeretnek, megbetegszenek, meggyógyulnak, dolgoznak, összevesznek, kibékülnek, imádkoznak, meghalnak. Márciusban előbújnak a tulipánok első levelei, télen jégvirágot rajzol az ablakokra a hideg. Gárdonyi Géza, mint néptanító élt ekkor igen szerény életet a kicsiny faluban és jegyezte le egyik korai regényében a falu aprajának-nagyjának mindennapjait. Igazi kincs.

>!
dokijano 
Gárdonyi Géza: Az én falum

A kötet tulajdonképpen egy nagyon élvezetes novellafüzér. Az kapcsolja össze a történeteket, hogy a tanító úr elmeséli a falujában történteket az évszakokkal változó munkálatok kapcsán. Az emberi kapcsolatokon kívül a természeti jelenségek leírása is elvarázsolja az embert. A magam részéről egy teljesen új Gárdonyit ismertem meg.

>!
pwz ISP
Gárdonyi Géza: Az én falum

Nagyon jó, a FALU által összefogott novellák! Több mint 100 évvel ezelőtti képet mutat a magyar faluról. Nekem a 80-as évek erdélyi magyar falvait juttatja eszembe.
Szépen és szépet ír Gárdonyi! Nyugalmas olvasmány, nem érdemes sietni vele. Ízlelgessétek! :)!
Legközelebb a kevésbé ismert meséi következnek nálam.

>!
Szent István Társulat, Budapest, 2010
276 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633617410
>!
clarisssa P
Gárdonyi Géza: Az én falum

Ebbe a könyvbe már az első oldalakon beleszerettem, hiszen annyira szépen, olyan nagy ember- és természet-szeretettel ír Gárdonyi a falusi mindennapokról. A történetek témája vegyes, de az elbeszélő személye és a vissza-visszatérő szereplők egységessé teszik a kötetet. Sírós és mosolygós fejezetek váltják egymást és az ember igen hamar elkezd vágyakozni a vidéki életre – no nem annak nehézségei, hanem a természet közelsége, az emberek közvetlensége és bajban való összetartása miatt. És persze ne feledkezzünk meg arról a nyugalomról sem, amit egy dolgos nap végén a tűz mellé letelepedve, a lángnyelvek játékát elnézve és cicánk kedves dorombolását hallgatva érezhetünk…

>!
Kossuth, Budapest, 2012
366 oldal · ISBN: 9789630972062
>!
Szeitz_Éva P
Gárdonyi Géza: Az én falum

Nem is értem, hogy eddig miért nem került a kezembe a könyv. Nagyon-nagyon tetszett. Olyan volt, mintha a tanítóval ültünk volna egy fényképalbum felett, és egy-egy képről eszébe jutott volna egy történet és azt elmesélte. Csodálatos tájleírások, emberismeret, a falu szeretete árad a könyvből. Gárdonyi zseniális. Ezt a novellagyűjteményt most elolvastam, de biztos, hogy olyan lesz számomra, amit időről-időre előveszek és olvasgatok.
Kedvenccé vált!

>!
kolika
Gárdonyi Géza: Az én falum

Olyan szépen ír Gárdonyi, hogy öröm olvasni. Szívet-lelket melengető írások sorakoznak egymás után a kötetben. Egyfajta időutazás, vissza a múltba, a régi falusi életbe. Gyerekfővel én is szívesen hallgattam az öregek meséit a régi nagy dolgokról, vagy éppen az adott élet ügyes-bajos dolgairól. Gárdonyi úgy tud beszélni, hogy csak olvasnám, mindegy, hogy éppen a ébredő természetről ír, vagy a gyerekekről, vagy éppen a halálra készülő embert történetét olvasom.
Örömmel fedeztem fel, hogy a novellák közül némelyiket ismerem már korábbról. A Bűntárgyalás címűt még kisiskolás koromban ismertem meg, de most újraolvasva nem vesztett szépségéből, mondanivalójából.
Azt hiszem fogok még olvasni más, számomra ismeretlen Gárdonyi műveket!


Népszerű idézetek

>!
Mazsola_78 P

Mert olvasni is jó, meg aludni is jó. Mikor olvasok, úgy érzem, mintha egy másik embernek a lelke volna bennem, és ez gyönyörűség; mikor pedig alszom, úgy érzem, mintha az én lelkem volna egy másik emberben; és ez is gyönyörűség.

25. oldal, Kék pille (Unikornis, 1991)

>!
anni_olvas

Mi a boldogság? Mikor a vágyak pihennek. Mikor az ember nem gondol a holnapra, csak bámulja a parazsat félálmos nyugovással, s lelke úgy leng a múltak fölött, mint a tó fölött a madár.

>!
pwz ISP

Mert csak a gyermek mulat egész lelkével, magának teljes odaadásával. A felnőtt embernek már borba kell vesztenie a fele lelkét, hogy a másik fele mulathasson.

165. oldal, "Kék paradicsom, liliom..." (2010)

>!
Vata

-A szobád nem szegény, mert te is benne vagy-, és nem kicsiny, mert én elférek a szívedben is.

107. oldal

1 hozzászólás
>!
anni_olvas

Szeretem a tüzet nézni. A tűz örök rejtelem és jóleső melegség. Aki a tüzet nézi, annak a lelke megcsöndesül; valami édes félálom szállja meg – édes félálom: nyugodalom. A tűzben történetek vannak. Mesehangú és mesének illő színes történetek, amiknek se eleje, se vége nincsen, hanem minden rend nélkül egyik egybefolyik a másikkal. Az ember nem tudja, valóban megtörténtek-e, vagy csak álmodja őket.

>!
Nandi

A nőnek szerintem hetvenhét arca van. Más, ha komoly, más, mikor vidám, más, mikor mosolyog, mikor fél, haragszik, szomorú, türelmetlen, szenvedő, elégedett, elégedetlen; más reggel, más este, más minden órában és más minden ruhában.

>!
robinson P

Újra csöndesség. Csak a falevelek susognak.
Az éj tele van titkos susogással és hajlongó árnyékokkal. A hold a fekete erdőből följebb és följebb emeli az égre aranyló szarvait.
Titok és rejtelem az egész világ.

39. oldal

>!
clarisssa P

Itt vagyok a szentjánosbogarak birodalmában.
Leülök egy félig földbe süllyedt határkőre, és nézem, nézem a sötétségben világító parányi csillagokat, azt a két csillaglámpát, amellyel a vőlegényének világít a kis bogármenyasszony.
Mennyi epedés, mennyi izgalom a fűszálak és bokrok országában.
De íme, a vőlegények nem váratnak sokáig magukra. Fehérlő szikra kél útra a levegőben és fényes vonalat rajzol maga után a sötétségben. Azután a másik, a harmadik. Mindenki megtalálja a maga párját.
És bizonyára beszélnek is.
Mit beszélnek?
Bizonyára azt beszélik, amit az ember:
– Szeretsz-e, bogárkám?
– Szeretlek, bogárkám!

Tüzek meg árnyékok

Kapcsolódó szócikkek: szentjánosbogár
>!
Nandi

Míg élünk, egyiknek tíz holdja; másiknak húsz holdja; mikor pedig meghalunk, mindegyikünknek egy négyszögöl kis birtoka.

>!
robinson P

Koros ember már, noha nem tudja, hány esztendős. Nálunk bizony nem igen számolgatjuk, hogy hány esztendősek vagyunk. Mindegy az, akárhány esztendős az ember, csak éljen.

72. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Turai Kálmán: Libahajó
Szil Ágnes: Tangram
Giovanni Boccaccio: Dekameron
Moldova György: Gázlámpák alatt
Moldova György: Ésszel fél az ember
Záhonyi Ede: Két évtized
Sinkó Gy. Imre: A magyar decimeron
Giovanni Boccaccio: Boccaccio művei
Eric Knight: Sam Small csodálatos élete
William Somerset Maugham: Ashenden, a hírszerző