Átkozott ​józanság 12 csillagozás

Gárdonyi Géza: Átkozott józanság Gárdonyi Géza: Átkozott józanság Gárdonyi Géza: Átkozott józanság Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Ez a lelki mélységeket láttató, megrendítő nagy regény még a Gárdonyi-művek sorában is kivételesrangu alkotás! Két férfinek egy leányért folytatott drámai versengésben a magyar realista-regény nagymestere az érzelmeknek és a szenvedélyeknek oly finom elemzését adja, amely egész irodalmunkban úgyszólván páratlan s a nagy nyugati regényírók mesterművei mellé sorakoztatja ezt az írást. Az „Átkozott-józanság”-ot első sorától utolsó soráig forró izgalom fűti.

Eredeti megjelenés éve: 1907

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2013
400 oldal · ISBN: 9789632996912
>!
Dante, Budapest, 1943
204 oldal
>!
Magyar Jövő, Budapest, 1924
160 oldal · keménytáblás

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Gárdonyi elsősorban regényeiről ismert, pedig annyi novellát hagyott hátra, mint égen a csillag vagy mint réten a fűszál. Egy vaskosabb gyűjtemény rendszerint az éjjeliszekrényen várja, hogy elalvás előtt még olvassak belőle néhány oldalt az esti rituálé részeként. Azonban vannak olyan kiadások is, ahol a novellák mellé egy-két kisregény is társul, mint ahogy az Átkozott józanság kötetébe is.

https://csakegypercre.hu/a-sziv-utja-neha-kifizetodobb-…

alaurent P>!
Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Mostanában ismerkedem Gárdonyi kisebb, kevésbé ismert regényeivel, novelláival. A kötet hat története között találtam olyant, amelyik vissza-visszatér azóta is, hogy letettem a könyvet, és olyant is, amelyet nehéz visszaidézni. A címadó novella példa az elsőre, amelyben Gárdonyi érzékeny együttérzéssel mutatja be az ébredező szerelmet a két különleges ember között, női főszereplője pedig méltó társa a regényeiben szereplő szelíd de mégis erős nőalakoknak. Még kiemelem a harmadikat, a A Mutter című elbeszélés messziről indít a fiára váró apa megjelenítésével, tesz egy kanyart a paraszti sors felé, majd egy váratlan fordulattal, sőt poénnal fejezi be a történetet.
Élvezetes olvasmány volt a kötet, örülök, hogy kézbe vettem.

Emmus>!
Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Számomra Gárdonyi elsősorban regényeiről ismert. A címet adó novella olyan erővel hatott rám, hogy még most is a hatása alatt vagyok. Egészen a Vaskapuig utazunk a történetért, majd ott igazán különleges szereplőkkel ismerkedünk meg.
Gárdonyi nöalakjai kicsit naivak, de mégis hegyeket mozgatnak a bennük lévő erővel, ilyen például Ida, Ida regényből és Adria is aki ennek a történetnek az egyik főszereplője.
Örülök, hogy egy több mint száz éves könyvet olvashattam, ami csodálatos és mindenkinek szívből ajánlom.

pikkupilvi P>!
Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Egy sztorit vártam, a címadó novellát, többet kaptam helyette. De mindegyik csak növelte a Géza iránta rajongásom.

Nandi>!
Gárdonyi Géza: Átkozott józanság

Nagyon jó írású regény, mint a többi Gárdonyi mű is, de vannak különösen kiemelkedőek, mint például ez is.


Népszerű idézetek

Nandi>!

Józannak lenni annyit jelent, hogy: az ember egy megfagyott szívet hordoz a mellében. Az agya olyan, mint a hűtőkészülék: minden gondolat és minden érzés jéggé válik benne. A fagyasztó szer: az analízis, az elemezés.

Nandi>!

Mindenki színes szemüveggel születik, ki kékkel, ki zölddel, ki sárgával, ki rózsaszínűvel. Csak én születtem színes üveg nélkül.

Nandi>!

Eltökéltem, hogy még azon órában megkérem a leányt, el is veszem, otthon aztán beteszem az anyám bútorai közé, s élek tovább, mint ahogy eddig éltem. Az a fő, hogy az anyámnak menye legyen!

Lunemorte P>!

Én nem lehetek boldog, mert mihelyt valami kedves, rögtön az okára pillantok.
Azt kérdem:
– Miért?
Ettől a kérdéstől minden délibáb eltünik.
Én mindennek csak a szálait látom. Nekem még a virág is csak sejtszövet, klorofillal telt sejtszövet. Tudok iránta érdeklődni, de nem gyönyörködni benne. És az emberi virág, a nő is, énnekem csak bőrrel bevont csontváz. Isten alkotásai, vagy ha így kedvesebb önnek: a Természet alkotásai csupa gyönyörüség a szemünknek. De nem a tudós szemének. A tudós mindenütt a praktikus gondolatot látja és szemléli és bámulja. Ha a megelevenült milói Vénuszt mutatod neki: a hajától a lába hegyéig elmondja pontról pontra: melyik rész mért olyan? A haj az agyvelőt védi hőtől, fagytól, koponyatöréstől. A koponyacsontok. A két szép szem: optikai szerszám, porvédőkkel és automatikus tisztitónedvekkel. Az arc: izlelő, rágó és lélekzőszerszámok tartója. Két huspárna védi a fogakat s az a két huspárna egyben nagyszerüen kieszelt szijjszalagok szövevénye. A metszőfogak nem véletlenül vannak elől, s a zúzófogak hátul. Én az élő emberen átlátok, mint az üvegen: látom benne a koponyát; a koponyában a fehér velőt, a testében szanaszét folydogáló piros patakokat; a bordái között dolgozó husgombócot, a tüdőt, a májat, vesét és izmokat…Józan vagyok, irtózatosan józan!

8. oldal

Nandi>!

– Nekem egyik liba csak olyan liba mint a másik. Merőben fölösleges tűnődnöm azon, hogy melyik gágogjon az udvaromon.

Nandi>!

– A családjából csupán az anyját fogja a férje házába vinni. Az ember mikor beszél, olyan mintha kotkodácsolna, mikor pedig nevet, olyan mintha kukorikolna. Aki elveszi a leányt, elveszi az anyját is, és hallgatni kénytelen élete hosszán át azokat a hajmeresztő hangokat.

delka_anne>!

Egy-egy sor koponya vigyorog a szekrények tetején is, meg a vázaklábánál. Mintha mulatnának azon, hogy a belépő megrémül.

88. oldal, Meliyk a kettő közül? (Dante, 1939)

Nandi>!

Az átok a haragvó lélek mennyköve. Mindegy hogy paraszt lelkéből villámlik el, vagy úr lelkéből. Éppoly természeti tünemény, mint a felhők villáma. Erő.

Lunemorte P>!

Érdekes, hogy a nők százszor annyit beszélnek, mint mi férfiak, de századrésznyi a szótáruk a
miénkhez képest. Hanem amit ki nem tudnak fejezni szóval, igével, jelzővel, kifejezi a
hangjuk zengése, a szemük, az arcuk mozgékonysága.

21. oldal

Lunemorte P>!

Csak annyit láttam még, hogy fehér melleskötény volt rajta és a kezében fakanál. A következő pillanatban beléptem egy könyvekkel körül falazott szobába. Csak akkor gondoltam arra, hogy micsoda ügyetlenséget követtem el: hangosan kellett volna köszönnöm, és nevén szólítanom. Azt kellett volna mondanom: Jónapot, kis Adria! Mit dolgozik? – De a jó gondolatok néha elkésnek, és különösen a szíves gondolatok.

25. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Rejtő Jenő (P. Howard): Az elátkozott part / A három testőr Afrikában
B. Czakó Andrea: Pitypangtánc
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Padisák Mihály: Gyalog Juli
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Kosztolányi Dezső: Pacsirta / Aranysárkány
Hamvas Béla: Karnevál
Móricz Zsigmond: A boldog ember