Gardner Dozois (szerk.) · George R. R. Martin (szerk.)

Songs ​of the Dying Earth (The Dying Earth) 1 csillagozás

Stories in Honour of Jack Vance
Gardner Dozois – George R. R. Martin (szerk.): Songs of the Dying Earth Gardner Dozois – George R. R. Martin (szerk.): Songs of the Dying Earth Gardner Dozois – George R. R. Martin (szerk.): Songs of the Dying Earth

To ​honor the magnificent career of Jack Vance, one unparalleled in achievement and impact, George R.R. Martin and Gardner Dozois, with the full cooperation of Vance, his family, and his agents, have created a Jack Vance tribute anthology: Songs of the Dying Earth. The best of today's fantasy writers to return to the unique and evocative milieu of The Dying Earth, from which they and so many others have drawn so much inspiration, to create their own brand-new adventures in the world of Jack Vance’s greatest novel.

Half a century ago, Jack Vance created the world of the Dying Earth, and fantasy has never been the same. Now, for the first time ever, Jack has agreed to open this bizarre and darkly beautiful world to other fantasists, to play in as their very own. To say that other fantasy writers are excited by this prospect is a gross understatement; one has told us that he'd crawl through broken glass for the chance to write for the anthology, another that he'd gladly give… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2009

Tartalomjegyzék

>!
HarperCollins, London, 2011
660 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780007277490
>!
Tor Books, New York, 2010
672 oldal · ISBN: 9780765320865 · Illusztrálta: Tom Kidd
>!
Subterranean, Burton, Michigan, 2009
670 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781596062139 · Illusztrálta: Tom Kidd

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
Gardner Dozois – George R. R. Martin (szerk.): Songs of the Dying Earth

Réges-régen, egy nagyon messzi galaxisban… akarom mondani, a távoli jövőben itt a Földünkön a Nap kimúlófélben van, és emberek, mágusok, varázslók, boszorkányok és egy rakás mágikus lény éli itt életét. Egy olyan életet, ahol nagy jövő nem vár senkire, bármikor elpusztulhat az egész világ. Ez Jack Vance Haldokló földje, már ha jól értettem a novellák alapján (az eredeti történetek nekem eddig kimaradtak), és ehhez a világhoz írt 23 szerző egy-egy novellát.

Ezen novellák szinte kivétel nélkül valamilyen varázstudó, esetleg egy varázstudó közvetlen ismerőse szemszögéből mutatják be a világ egy-egy szegletét, és erre építve látunk varázslópárbajt, bosszúálló boszorkányt vagy éppen világmegmentő bölcs mágust egyaránt. És ez meg van fejelve azzal, hogy a mágia olyan bonyolult, hogy az emberi elme iszonyú áldozatok árán sem képes néhány varázslatnál többet fejben tartani. spoiler

A novellák kellően változatos stílusúak, hogy én, aki a hagyományosabb kard és boszorkányság típusú fantasy könyveket annyira nem kedveli, találtam több nagyon tetszetős, jól sikerült novellát a kötetben, amik a hangulatukkal jó irányba vittek. Ezek közé tartozik a nyitónovella Robert Silverbergtől, aki egy depressziós varázsló-költő és a bor viszonyát elemzi; Jeff Vandermeer novellája igazi pszichedelikus vándorutat mutat be. Tad Williams novellája a színész-varázsló és egy spoiler váratlan megismerkedését és viszonyukat elemzi, míg Elizabeth Hand megmutatja, hogy egy boszorkány élete sem csupa pozitív dologból áll (és nem arról beszélek, amikor jön a kalandozó és levágja, vagy éppen kisgyerekek bevágják a kemencébe – félreértések elkerülése végett a történet nem erről szól :) ). George R. R. Martin pedig egy fogadóban összefutó és összetűzésbe keveredő varázslókról írt érdekesnek hangzó történetet.

Összességében alapvetően megfelelőnek tartottam a novellákat, leszámítva Neil Gaiman kötetet záró történetét, amit kicsit alibinek éreztem: rövid, nem igazán ad hozzá a kötethez, ugyanakkor stílusban meg jelentősen kilóg. A szerzők nagy részének a további munkásságával korlátozottan vagyok ismerős, és a kötet alapján nem is találtam olyat, akinek kapcsán nagy hiányérzetem lenne (talán Vandermeer tűnik olyannak, akivel jobban meg kellene ismerkednek a weird történetek iránti érdeklődésem miatt). De alapvetően olvasható és szórakoztató novelláskötetről van szó, noha gyakran nem éreztem magam az igazi célközönségének.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Joseph Adams (szerk.): Other Worlds Than These
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Rogues
Peter Haining (szerk.): The Wizards of Odd
Bogi Takács (szerk.): Transcendent 2
Isaac Asimov: Magic
C. L. Moore: The Best of C. L. Moore
Michael Matheson (szerk.): The Humanity of Monsters
John Joseph Adams – N. K. Jemisin (szerk.): The Best American Science Fiction and Fantasy 2018
Tananarive Due: Ghost Summer
Eduardo Jiménez Mayo – Chris. N. Brown (szerk.): Three Messages and a Warning