Pompásan ​buszozunk! (Egy lemur vallomásai 2.) 185 csillagozás

Garaczi László: Pompásan buszozunk! Garaczi László: Pompásan buszozunk! Garaczi László: Pompásan buszozunk!

„Apám ​aláírásában a kezdőbetű fél oldal, több helyen átszaggatja a papírt, ezzel a fergeteges és grandiózus Gé-vel nem tanácsos viccelődni. Aki egyszer találkozik Apám Gé-jével, más szemmel néz rá, ez az ember még sokra viszi. Aláírás­hamisítás szóba sem jöhet, évekig gyakorolok, silány utánzatokra telik csupán. Csodálom és imádom őt ezért a Gé-ért. Sokszor csak úgy öncélúan, az élvezet kedvéért megkérem, vesse papírra a nevét, a nevünket, másodpercekig szánkázik a toll föl-alá, hurkok csapódnak jobbra-balra; dupla szaltó és svédcsavar, de nem ám csak úgy össze-vissza, hanem egy tökéletesen begyakorolt és indulatos terv szerint, és egyszer csak ott áll megint ez a különös, vad ábra, ami távolról sem emlékeztet arra a Gé-re, amit én írok, amit nekem kell írni, ám mégis az, extatikus, földöntúli, isteni változatban. A lenyűgöző iniciáléhoz elvékonyodó, jelentéktelen kis farkat rezzent, a név fölös maradékát, így vet tőrt a nagyra törő szándéknak az elbizonytalanodó akarat.” (Garaczi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1998

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Élő irodalom Jelenkor

>!
Magvető, Budapest, 2019
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631429367
>!
Magvető, Budapest, 2016
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631429367
>!
Magvető, Budapest, 2014
168 oldal · ISBN: 9789631429480

4 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 17

Most olvassa 6

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 38

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

tgorsy>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Visszavarázsolt az időben. Tényleg ilyen volt, ilyenek voltunk. Na jó volt egynéhány különbség. Példul én mindezt lányként éltem át és mi (a Debreceni Petőfi Sándor Állami Általános Iskola tanulóiként) pompásan vonatoztunk. De a fiúk ilyenek voltak, valóban. :)
És ugyanezeket a verseket, mondókákat, csúfolódókat, rigmusokat szavaltuk mi is.
Ötödikben én is meggyőztem az egész osztályt, hogy a gyerek nem azzal a gusztustalan módszerrel jön a világra, hanem elmegy a néni és a bácsi a doktorbácsihoz, aki ad a néninek egy injekciót és kész a baba.
Tóth Marikával felosztottuk egymás között a világot: Ő Zoránba én Neményi Bélába voltam szerelmes. Aztán egyszer Zorán volt a TV-ben és én másnap könnyek között, lelkiismeret furdalással vallottam be Marikának, hogy beleszerettem Zoránba. Erre Marika – a 13 évesek őszinte nagyvonalúságával közölte- Nem baj, akkor én majd leszek Dusánba.
Kedves Garaczi László! Ez pompás utazás volt. Köszönöm.

5 hozzászólás
Timár_Krisztina I>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

No, ez is harmadik olvasásra ment fel ötből öt csillagra.
Igaz, régebben se maradt el sokkal a maximumtól.
Az első olvasásról semmilyen emlékem nincs, igaz, kötelező volt, és ami rosszabb: negyedéves szigorlati dömping része. Másodikra már tetszett, jól meg is lepődtem, mert egyrészt valamiért már a címe is taszít, másrészt a hatvanas évek Budapestje éppen pont az a helyszín, amely finoman szólva nem áll közel a szívemhez. Semmi nem köt hozzá.
Ehhez a könyvhöz annál inkább.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/23/garaczi_la…

SteelCurtain>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Fizikai alapismeretek irodalmi alkalmazása. Mint elemi részecskékből az atom, úgy épül Garaczinál a történetforgácsból a jelenet. De olykor mintha tévesen váltana tempót, s késve, vagy éppen túl korán érkeznek helyükre az építőelemek, ahol az űrt éppen antianyag tölti ki.
Katarzis helyett megsemmisülés.
No jó, azért nem dől fejünkre a ház. Legfeljebb ha kirúgjuk az oldalát, ami könnyen megtörténhet, mert a magamfajta búval bélelt olvasó előbb csak diszkréten nyerítve, majd rúgkapálva, végül már a földön fetrengve röhög olvasás közben.
Ismerős a korszak, bár én vidéken gyűjtögettem az ősz hajszálakat mindazok fejére, akik megpróbáltak számomra járhatatlan utakra terelni. Ismerős dolgok köszöntek vissza, ugyanakkor legalább annyi vadidegenbe is botlottam. A fővárosban akár így is megélhette valaki azokat a diákéveket. Nekünk vidékieknek meg maradt az elbetyárosodás alternatívája, mert azt Bendegúz óta tudjuk, hogy itt könnyen elkanászodik az ember.
Garaczi Lászlónak meg úgy tűnik, hogy a pesti flaszteren is összejött a betyárkodás. Fokos és ló nélkül, személyre koptatott klaviatúrával.
Nem törődtem babonás hiedelmekkel, miszerint jobb egy sorozatot az első résszel kezdeni. Ha ez fizika, akkor az még nyilván az őskáosz. S mivel az atomokat végül is sikerült összegyúrni, gondolom a harmadik részben a vegytan kerül terítékre. Majd meglátjuk miféle mutáns molekulákat lehet turmixolni a mi speciális laboratóriumunkban. Ezekre is sort fogok keríteni. A következő száz évben mindenképpen.

catnipthief >!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Színes, szagos, pikareszk (jobb híján legyen mondjuk) ifjúsági regény és instant klasszikus, dugig tömve örök érvényű, bármikor bedobható és ész nélkül idézhető sorokkal és fordulatokkal. G. Lászlónak, és a kissé inverz-estikornélként, semmiből előbúvó, jóra csábító alteregójának, Lemur Mikinek sok szemszögből értelmezhető kálváriája a felnőtté válás tétova útjain. Szembesülés a szülők sima ember mivoltával. Rácsodálkozás a lányokra. Skizoid játék nézőpontokkal és elbeszélésmódokkal. A gyerek dugásból van. Gyűrött, fekete-fehér kép a tárcádban, rajta a Duna, a Lánchíd, meg egy belógó hüvelykujj.
Hülye vagy, de majd kinövöd.
Azt mondja a borító, egy lemur vallomásai. Na, hát ezt aztán képtelenség komolyan venni. Miféle vallomás az olyan, ahol nem csak a vallomás éppen aktuális elmakogója is vagy a kintről szemlélődő, emlékező narrátor, vagy a háttérben pulzáló alteregó, vagy maga a huncut G. Lacika? Miféle vallomás ugrál összevissza időben, térben? Nekem ez a teremtett, konstans bizonytalanság (is) teszi ellenállhatatlanná ezt a könyvet, az imádnivaló témákon túl, első szerelmek, első, bénácska, nyáladzó csókpuszik. Ősi, szerethető, kötődhető témák, ismerős szituk, amiket Te is megéltél.
Évente párszor muszáj kipörgetnem, hibátlan.
Csacsi fiú, szöget ütöttél a fejembe.

Cipőfűző>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Emlékképek, vízválasztó momentumok halmaza egy gyerekkorból. Kicsit egymásra dobáltnak tűnhet, de van koherencia, egyértelmű masszát képez.
Mindazonáltal a mű szerkezetének szerintem van kifejezett célja, a gyakran önmagába visszatérő emlékezésfolyam a gyerekkor látszólagos örökkévalóságát jelképezheti, persze úgy is tudjuk, hogy az idő megy, de valljuk meg, gyerekként kevesen gondolunk bele, hogy egyszer vége lesz.
Garaczinak nagyon jó dumája van, szellemes és egyben poros is. Hiszen ez még egy másik kor volt. A szerző játszik a mondatokkal, a nyelvi fortélya viszi hátán a művet, így lesz ez egy dörzsölt ficsúr vallomásai. Nem a történetközpontúság jellemzi, hanem, hogy azt a történetet hogyan lehet elmondani. Nekem élvezet volt olvasni. És közben van tét is, a kis lemur serdül…vagy a kis Garaczi? Két főszereplő (?), másfél narratíva, egy történetfolyam. Szóval serdül, közben kitágul a világ.

Cukormalac>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Mintha élnél > Pompásan buszozunk!

x = 1 Lemur, ahol az x = instant acid trip

[instant acid trip.exe]
<int> gyerekkor;
<int> kocsmafilozófia;
<int> Táncdalfesztivál;
<int> Gólya hozza;
<int> Klári néni, mint CIA-ügynök;
<int> ‘68 tavasza;
<int> Kiscsillag – Ha lenne egy házam.mp3*;

(1) Nos, ami azt illeti, én mindig is utáltam az elemzéseket. Hiábavaló belemagyarázásoknak találva őket az érettségire sem voltam hajlandó a füzetbe leírtakat, a tankönyvbe odavésetteket bevágni – jobban szerettem, ha a saját nézőpontom és látásmódom érvényesül, amikor valamiről beszélnem kell. (2) Határozottan emlékeztem viszont rá, hogy ez a regény pár éve emelt szinten tétel volt magyarból, én meg már akkor sem irigyeltem a végzősöket, na de most meg az jött szembe, hogy bizonyos nyolcadik osztályos irodalomkönyvben egy epizód említésre és vesézésre kerül. Mindez egyik oldalról szép és nemes, magasztos gesztus, míg a másikról megkérdőjelezhető és némiképp meggondolatlan húzás is.

(a) – Persze olvasható és befogadható a Mintha élnél ismerete nélkül is, sőt talán még kristálytisztább, kerekebb, egységesebb ez, mint az ott megteremtett káosz, de…

(b) – Továbbra is rendkívül szórakoztató a hatvanas évek parodisztikus parabolája, viszont akkor is… Egy tizenhárom-tizennégy éves diáknak, hiába hasonló korú a főszereplő-elbeszélő és a felvonultatott gyermekfigurák, hát…

(c) – Lehet, hogy ha nincs a vélhetően bölcsész szakirányú egyetemi hallgató avagy érettségi előtt álló, szegény, szerencsétlen kedves és szánnivaló diáktárs mindenféle-fajta tollas-ceruzás jelölgetésáradata, én ebből nem értek meg semmit. Na, nem mintha ezzel együtt az összes húszfilléres leesett volna…

(3) Ez már a harmadik regény, amit olvastam Garaczitól (korábbiak: Lemur 5 és 1, ebben a sorrendben) és továbbra is azt tudom mondani, észrevenni, hogy itt a semmi a lényeg. Mintha egyes gondolatok, bekezdések szándékoltan nem lennének befejezve, de mégis összeállnak egy nagy egésszé és értelmet nyernek. Mindennek helye, értelme, szándéka és célja van, mint a lemur (mármint az aranyos egzotikus állatka) farkán a gyűrűknek. Csodálatosan disszonáns posztmodern tánczene, a Kádár-kor mindennapjai gyerekszemmel. Ezen a párszor véletlenül megtaposott szemüvegen keresztül aztán minden és mindenki nevetségessé válik. Nem egy könnyű olvasmány, mert rendkívül összetett és sokszorosan rétegzett, cseppet sem szerény vagy visszafogott, inkább mámorosan elszállós és túlzó, fanyar humorú, csupa groteszk és irónia, összességében tényleg egy pompás utazás. A szövegvilág meg ezerrel lüktet, nyugtalanít, kísért és bevon, nem tudom nem folytatni, csak még többet akarok belőle, hiába értem, hogy nem értem. Erről aztán tényleg rengeteget lehetne írni-beszélni, na de nem nyolcadikasoknak, kérem…

(4) és (fél-off): amúgy belehallgattam Máté Gábor felolvasásába is, de rájöttem, hogy ez tipikusan olyan mű, amit olvasni kell, mert úgy jön át igazán. De hogy pontosan mi, az talán majd idővel összeáll bennem. Mindenesetre zenei szempontból már közelítünk az underground bölcsészmetal felé… *link = ”Bárki kérdi, hogy mi van, mi van, semmi, a semmi van…”

(5, lezáró-összegző gondolat) Lehet, hogy amit én mondtam, az is csak semmi volt?

>!
Jelenkor, Pécs, 1998
134 oldal · ISBN: 9636761124
VargaÍriszDóra I>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

a kezemet figyeljék (…), mert csalok.

Szeretem az átkötéseket olvasmányaim között. Riikka Pulkkinen „Igaz”-a után Garaczi László „Pompásan buszozunk!”-ját emeltem le a könyvespolcról. Külföldi után magyar, mondtam magamnak, más szemponttal nem szűkítve választásom horizontját.
Most elképzelek – ma s tegnap hajnalban megnéztem a „Tajtékos napok”-at, így kissé szürreális optika homályosítja, világosítja? meglátásaimat – egy szerkentyűt, amint a könyvsorok rejtekében betűkön vegetáló óriás, mágnes, hátára fordított szarvasbogár a beépített koktélruletten számozott lótuszvirágszirmok képében kipörgeti a nyerőszámot, aztán valamiféle megfejthetetlen káoszelmélet szerint hozzárendeli a kiválasztott könyvet, és megdelejezi kezemet, hogy azt húzza ki szorult helyzetéből. Nem maradt más hátra, mint hátradőlni s -fordulni a múlt felé, közben pompásan érezni magam.
Ja!: „Az irónia öltöztet.”- ez az átkötőkapocs a finn és a magyar szerző regényei között.
Már az első (5.) oldalon megteremtődött a jó hangulatom, amikor elsétált előttem Rodolfo, vonalbajuszával és palotapincsijével, s a fülembe suttogta: „A kezemet figyeld, mert csalok!” És én figyeltem, árgus szemekkel, GarazciHunczutLemurLacziMiki kezét, de nem kaptam csaláson. A bűvésztrükk tökéletesen sikerült: a szerző már a legelején elárulta, mit fog tenni: csal; és mindvégig ezt tette: csalt. Azt csalta, hogy könnyed, humoros olvasmányt tartunk a kezükben, pedig véresen komoly dologról beszél: az életről, a saját kis életünkről, aminek forgatókönyvét, ha úgy tűnik is, nem mi írjuk, valójában igen. Mert a kor csak díszlet. Az én a főszereplő. Az én én és a többi én. A sok én.
No persze a jó bűvésztrükkhöz elengedhetetlen a megfelelő a kelléktár. A regény tele mindenféle letűnt nekem valókkal: tiki-taki, pezsgőpor, kávéba mártott kockacukor, gombfocicsapat (ó!, azok a szegedi gombfocibajnokságok, amiket az albérlet lelátójáról drukkoltam végig, pedig én és a foci…?), piros műanyag Csingacsguk, Szokol rádió a hátuljára gumizott laposelemekkel, kék iskolaköpeny, bekötőpapír, kisdobosnyakkendő, takarékbélyeg, Rémusz bácsi… És: Bazooka Joe! Bazooka Joe-ra végképp feldübögött a szívem. Össze-vissza kell forgatnom a lakást a gyerekkori rágóspapír-gyűjteményemért! Sokáig, erre még tisztán emlékszem, egy zöld Fa-szappanos dobozban őrizgettem. Adja az ég, hogy megtaláljam! Két biztos tippem van, húzom, halasztom a felforgató akciót, mert ha nem találom, az egyet jelenthet csupán, hogy a múltam e darabját (is) az enyészetnek adtam. Bár kizárt, hogy a szemétbe dobtam volna, ahogy az is, hogy valakire áthagyományoztam. Ki is gyűjtene manapság rágóspapírt, hisz nincs már rágóspapír a rágók mellé, sőt a gyógykapszulaszerű kispárnácskák is már csak árnyékai a régi rágógumiknak, százféle ízükkel az egyetlen, fenomenális, utánozhatatlan rágógumiíz helyett. Nem folytatom, mert elszomorodom, hova jut ez a világ.
Persze az érem másik, nem fényes oldala is ott bújik a sorok mögött, a kamasz szemével elmondva. Ha valaki képes kamasz szemét nyitva tartani, az tud nevettetni. Garaczi László humora jófajta humor, „az-irónia-öltöztet”-féle szellemes, nem vicces humor. Sokat és jót nevettem a regény olvasása közben. Jó volt ez a hajnalban magamban s magamon nevetés. Igen, magamon is. Mindvégig Lemur Miki társnői bőrében érez(het)tem ugyanis magamat. Kamaszlány-koromban a lemurfajta kamasz fiúkat, szégyenlős-nagyszájú helyi dölonokat kedveltem, úgy emlékszem. Exkamaszlányként olvasnom e regényt meghatóan volt megmosolyogtató. A szerelemsor például micsoda zseniális fiúagyszülemény! Nem hallottam még róla. Hiába a fiúszemszög, Lemur Miki tépődései, csetlései-botlásai eszembe juttatták a magam lánytépődéseit. És a magam kis mágiáit. Mint például az „igen-nem”- kiszámolgatásokat a kések, villák, kanalak törölgetése közben. Vajon rám néz-e a koripályán Az A Fiú? Ott lesz-e a 3-as buszon? Összeér-e a térdünk véletlenül, amikor a csuklós csuklója kicsuklatja lábunk alól a talajt? Nézi-lesi-e titkon, ha a rakétamászóka tetejére állok, vagy ha kiugrok a hintából a legmagasabb repülési ponton? Nem, nem, nem. Csupa nem. Mert örök kamaszkortörvény, hogy mindig nem az a fiú teszik az ember lányának, akinek ő, és fordítva. De hát ettől olyan szép az egész! Ez trenírozza az ember motorját, hogy elviselje a későbbi vérre menő szívzűröket.
Igen, sokszorosan visszarepített a múltba e regény, korban és korban. De nem csupán ettől volt igazán jó olvasnom. Hanem mert őszinte. Részrehajlás nélkül őszinte. Nem akar bevágódni a szövegével. Jóllehet dehogyisnem akar. De nem az olvasónál. Hanem a tauszjutkáknál. A múlt, jelen, jövő tauszjutkáinál. Évtizedeket ugrat vissza az időben, miközben nem fájó hiányt ébreszt, ellenkezőleg, mosolyra húzza a szájat.
Szeretem a kamasz fiúkat. Kettőm is van, saját gyártmány. Más a világuk, látom azonban, a kamasztörvények mit sem változnak az idők folyamán. Már tudom, a kamasz fiúk ugyanúgy működnek, mint a kamasz lányok, még ha máshogy is. És hogy ennek a tudásnak csak akkor juthatunk a birtokába, ha már késő. Ettől olyan szép és olyan huncutbánatos a tinédzserlámúr.
Mindez, amiről mindeddig lefetyeltem, ez a vissza a gyerekkorba, hogy előre az öregkorba, csupán a regény teteje rétege. Mert Garaczi László busza nem csak visszafelé utaztat az időben, de felvértezve a humor pihe-puha vértjével, vissza is az időbe. Retúrkirándulás ez, a javából. A busz ablakán be kikukucskálva az olvasó elé rajzolódnak a rodolfós(s)ágokba, lemurmikis(s)égekbe bujtatott életbölcseletek.
Emlékezhet-e egy gyerek álmában arra, hogy majdani halála pillanatában múltbeli önmagáról fantáziál?” Megkaptam a választ. Vagy legalábbis a bizalmat az igenlő válasz lehetségességében. Köszönöm.

Falhasznált irodalom:
https://moly.hu/karcok/336088
https://moly.hu/karcok/1524660
https://moly.hu/karcok/1525124
https://moly.hu/idezetek/1344347
https://moly.hu/karcok/1518087

kratas P>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Pompásan szórakoztam.
Bár én 2 évtizeddel később tartottam itt, de nagyon sok minden ismerős volt, leginkább az életérzés :) A fiúk mintha az én osztályomba jártak volna :) Kíváncsi vagyok a következő részre!

gyuszi64>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Pompás retro ifjúsági könyv (vagy talán több is), nem is tudom, miért vártam vele ilyen sokáig. Nehezen vágtam bele, de csak ez volt a nehéz, utána már nem tudtam letenni. Az elején nem gondoltam, hogy ez a szerkezet, stílus, forma és hangulat kiad egy komplett regényt, de így lett. Persze sokat számított az idősíkok alkalmi változtatása, vagy pl. a gyerekszemszög és a külső értékelés váltása. (Ami néha érzelmileg egészen megható tudott lenni.) A könyv 98-as, de nagyon a végső pillanat lehetett: meg kellett írni egy 60-as évekbeli korhű regényt, ez manapság már nem nagyon menne.

Mert a könyv nagy-nagy értéke a (valós) retro képek felvillantása. Láttam még a 70-es években Faházit parkettával pingpongozni, kutyás (és lovas) rendőröket; mint a főhős, én is őrsvezető voltam a P.I. rajban (jaj, szerencsére éjjel-nappal fociztunk – és én is a második legjobb játékos voltam az osztályban), eszembe jutott, hogyan „készítettük ki” az egyik énektanárunkat; imádtam csúzlizni, ráismertem Varga József tévébemondóra a leírás alapján (és a senki által sem kedvelt Szabó Lászlóra) és igen, többször is pompásan buszoztunk. Szóval nekem majd' minden tulajdonnév és a legtöbb cselekmény kedves és szentimentális nosztalgia volt. :)

De éppen ezért úgy gondolom, a keserédes regény elsősorban annak élvezhető, aki megélte a 60-as, 70-es éveket.

csillagka>!
Garaczi László: Pompásan buszozunk!

Bevallom nagyon nem vagyok hangoskönyv rajongó de most nem tudtam ellenállni, utazásra tartogattam az élményt.
Pompásan Buszozunk! kitartott Kőszegig oda-vissza.
Meglőtték a kontyos macát, és erre felépítettek egy egész könyvet, szegény szerencsétlen gépíróhölgy dolgozik gyanútlanul az ablaknál, kiabál a főnök, Margitka még mindig nincs kész az a rohadt jelentés, Gyurinak vacsorát kell főzni, a gyereknek holnap tiszta tornazokni kell és különben is mi lesz ha nem kapjuk meg a beutalót Szemesre, és akkor BUMM mikor már úgy tűnik minden gond rám szakad, a gengszterivadék rajtunk próbálja ki a csúzli pontos találati szögét.
Ilyen az élet, nem tudhatod mikor támad hátba (kontyba) pedig még a pártba is felvettek, jó elvtárnő vagyok.
Kikért magamnak ezt a terrorcselekményt, megtorlom, irány az iskolaigazgató, remélem kicsapják azt az átokházi ficsúrt.
Nagyjából ennyi és még pár szerencsétlen történet, a Szabó László dohányzási szokásairól és a Balaton utcai gyilkosságról, nagyon jó memória kellett, hogy ez a könyv hiteles legyen, talán az is, ellenőrizni már nem tudom, mert az a szüleim világa (de jó ilyet mondani), egy hiányzik Karinthy bája amitől a „Tanárúr kérem” kortalan tud maradni, ennek a könyvnek van kora és egyre öregebb lesz, és ha kiveszik az a nemzedék, aki még tudja hova tenni a történéseket, marad a kontyos maca aki magában azt hiszem nagyon kevés, még vigyorogni is, mert őt azért valahol jobban sajnálom mint az ifjú lövész barátunkat.


Népszerű idézetek

Timár_Krisztina I>!

Mert beszélni muszáj. Ha nem beszélsz, neked annyi. Véged. Tiszteld és szeresd a fecsegés mindent lebíró hatalmát.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszéd
macs>!

Ahogy növünk felfelé, egyre kisebb vétségért egyre nagyobb pofon jár. Nem szabad fütyülni, kezet zsebre dugni, úttesten menni, tányérsapkát feltolni, nem szabad bemenni az Ibolya presszóba. Felnőni ráfizetés, lemondani arról, ami elegáns, nagyvonalú, szellemes, szabad, játékos és eleven. Felnőni annyi, mint megtanulni bárkinek engedelmeskedni, aki ostoba, gyáva, boldogtalan, elnyűtt és oktondi. Önfegyelem, szervilitás, lenőttség. A lenőttek társadalma. Akkor is hazudnak, ha alszanak, akkor hazudnak a legnagyobbat, a lódítást is elhazudják.

Szelén>!

A felnőttek mindent tudnak, mégis boldogtalanok, mégis meghalnak. Rosszak a felnőttek, szeretnek rosszalkodni, a kisebbek munkáján, cselekedetein, beszédén gúnyosan hahotázni, a másik felnőttet csőbe húzni, leforrázni, blamálni, megszégyeníteni, például vendégeskedésnél túlöltözni a házigazdát. Bosszúállók, rosszmájúak, neveletlenek.

160. oldal (2016, Magvető)

Terbócs_Attila>!

A cukor egy fehér anyag, ami a kávénak rossz ízt ad, ha elfelejtik beletenni.

Cipőfűző>!

Akkor rajzoljunk. (Rejzoljunk.) Egy elnagyolt kontúr hasából vízszintes nyúlvány vezet egy másik elnagyolt kontúr hasába. Mit suskenoltok ti ott? Igazság néni ki akarta tépni a kezemből a papírt, de mielőtt megszerezte volna, miszlikbe szaggattam. Később már igazi, térhatású nőket rajzoltam vetkőzős toll és Barcsay-album alapján. Barcsay Jenő anatómia- albuma az egyetlen legális pornó, ebből ismerik meg a fiúk a női test formáit, Barcsay-vázlatot ölel álmában a kamasz.

69-70. oldal

2 hozzászólás
VargaÍriszDóra I>!

Anyám a riglit szépasszonyzárnak hívja, hamiskásan somolyog.

115. oldal (Magvető, 2016)

VargaÍriszDóra I>!

Igazából semmit nem lehet lerajzolni, és mindent le lehet rajzolni, sőt azt is le lehet rajzolni, ami nincs. Elképzelsz egy nem létező kezet, egy nem létező háromfejű házmestert, elképzelsz egy föld alatti repülőt, elképzeled az életet a földön ezer év múlva, és már le is rajzoltad. Ahogy semmit nem lehet elmondani, mégis mindent el lehet mondani. Azt is el lehet mondani, ami éppen hogy csak lehetséges, sőt azt is, ami még egyáltalán nem lehetséges. Azt is, amiről nem szabadna beszélni, mert rémületes és csüggesztő, azt is, amit le kellene tagadni, el kellene hallgatni, sőt azt is el lehet mondani, amire nincs nyelv, a nem lehetet is el lehet mondani. Sőt talán csakis azt, csakis a lehetetlent, a tilost kell mindenáron elmondani, a nincset, a nemet, a mindent beborító és átitató nincsre el sem suttogott nem szabadot, azt kell elmondani. Jeleket közölni a nem létező elmondhatatlanról, a tehetetlenségről, a biztos kudarc tudatáról, az elmondás értelmetlen erőfeszítéséről. Mert beszélni muszáj. Ha nem beszélsz, neked annyi. Véged. Tiszteld és szeresd a fecsegés mindent lebíró hatalmát.

5. oldal (Magvető, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: beszéd
Timár_Krisztina I>!

Hazamentem a Műjégről, megint elővettem a Gólya hozzát. A borítón piros hajú kisgyerek kacsint az olvasóra, az író a bevezetőben könyörög, hogy ne csak azokat a fejezeteket olvassuk el.

68. oldal

danaida>!

Az nem anorák, mondja Klári néni, így a jampecok beszélnek, hanem szélblúz.

20. oldal

paoloni>!

Az ültetés mindig nagy horderejű egzisztenciális esemény, az élet egy eddig ismeretlen, vadonatúj perspektívába helyeződik Új baráti és szerelmi struktúrák képződnek, személyiségek deformálódnak vagy teljesednek ki, rejtett tulajdonságok törnek felszínre, rossz tanulók feljavulnak, jó tanulók hullámvölgybe kerülnek, minden érték átértékelődik.

96. oldal


A sorozat következő kötete

Egy lemur vallomásai sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bereményi Géza: Magyar Copperfield
Borbély Szilárd: Nincstelenek
Dragomán György: A fehér király
Visky András: Kitelepítés
Grecsó Krisztián: Vera
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis
Békés Pál: Csikágó
Bonnie Garmus: Minden kémia
Tompa Andrea: Sokszor nem halunk meg
Tar Sándor: A mi utcánk