Hivatásos ​rajongó 8 csillagozás

Történetek színházról, pályatársakról
Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

„Sokszor ​megkérdeztem magamat: Ki ez a hülye? − mármint én −, aki rajong a színészekért, a színházért, a régi pályatársakért, előadások emlékéért, találkozásokért színészként és nézőként egyaránt. Miközben nekem is megadatott, hogy az elmúlt ötven évet színpadon vagy tévékamerák előtt tölthettem – sok sikerrel, talán némi népszerűséggel a hátam mögött –, megmaradtam hivatásos rajongónak.”

Gálvölgyi János

Gálvölgyi János már gyerekként is megszállottan lelkesedett a színházért: szenvedélyes autogramgyűjtőként ünnepelt színészekkel elegyedett szóba a művészbejáróknál, betéve tudta a Pesti Műsorban megjelenő szereposztásokat, és rendszeres látogatója volt a Madách Színház előadásainak. Rajongása akkor is megmaradt, amikor már ő maga is országosan elismert színművész volt.

A HVG 360-on megjelent beszélgetések alapján készült könyvben, a Hivatásos rajongóban, Gálvölgyi János Kövesdi Péterrel beszélget a színházi élményeiről, szinkron- és tévés szerepeiről, a… (tovább)

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2022
304 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635652549
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2022
304 oldal · ISBN: 9789635652679

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

nicosia P>!
Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó Történetek színházról, pályatársakról

Gálvölgyi János számomra egy ikon. Nemcsak amiatt, mert szeretem a paródiáit, százszor idézem egy-egy mondatát, hanem azért is, mert rengeteg ideig úriember tudott maradni a pályán. Sem botrányoktól, sem politikai állásfoglalásokról, sem szenvedélybetegségekről, sem intrikákról nem lehetett hallani vele kapcsolatban, és ez a bulvársajtó uralta világban elég egyedi. Mondom ezt úgy, hogy persze néztem a Heti Hetest, de szerintem ott sem volt igazán politikus. Emlékszem egyszer a munkám is bekerült a Heti Hetesbe (egy programsorozatot szerveztünk, ami aztán egy rövid időre országos hír lett), és ott épp Gálvölgyi volt az egyik aki kicikizte, de valahogy mégsem volt bántó. Ezt csak intelligensen lehet megtenni.
Az a Gálvölgyi aki Pszrtivcsák Mónika tudott lenni, Benny Hill, vagy épp Izaura tudott lenni, közben hitelesen maradt Gálvölgyi János is. Szerintem ez maga óriási teljesítmény.
A könyv előterében nem a színész-parodista áll. Pályatársakra, régi műsorokra, rajongva tisztelt kollégákra vetül a fókusz, de közben erősen a háttérben Gálvölgyi János élete és munkássága is markánsan láthatóvá válik. Mégis számomra szájtátós élmény ahogy Rátonyi Róbertről, Márkus Józsefről Sas Józsefről mesél. Ahhoz a generációhoz tartozom, akik még ismerik ezeket a neveket.
A könyvből (is) kiderül, hogy elképesztő agya van. Nyílván nagyon tehetséges színész, és csodás parodista, de borzasztóan összetetten gondolkodik, apró részletességgel emlékszik, mindennek alaposan utánanéz, és tanul a szakmáról sokat, és minden másról is, ami érdekli. Ebből egyenesen következik egyfajta alázat a szakmai iránt, és talán a világ iránt is. Ráadásul túl a hetvenen friss, érdeklődő.
A könyvben többször mesél arról, hogy a színházi világ intrikus. Azt kell mondjam, Gálvölgyi János is az (sajnos). Ki-kiszól, persze név nélkül arról (hogy aztán nyugodtan találgathassunk), hogy ki tehetségtelen, ki törtető, és persze nem kíméli a mai színházakat, színházi életet, de a televíziózást sem. Ezek a mondatok különösen nem tetszettek, valamiért azt gondoltam, hogy Gálvölgyi nagysága jóval felette áll a névtelen beszólogatásnak.
Persze érthető a keserűség, és érthető az is, ha az általános, mai magyar valóságot kevésbé igényesnek, celeborientáltnak érezzük, de azért látni kell, hogy a végeken, talán kicsit elnyomva, de vannak tehetségek, vannak hangok, vannak jó színészek, minőségi előadók. Ugyanez igaz a humorra is. Sajnos a Gálvölgyi féle paródiának ma már nincs tere. Többször említi a Vidám Színpad és a Mikroszkóp tudatos lerombolását, bár én azt gondolom, hogy előbb-utóbb elfogyott volna a közönség. A paródia kiveszőben lévő műfaj, a stand-up átvette a helyét. Hogy ez jó vagy rossz, azt nem tudom megítélni, de hiszem azt, hogy vannak ennek a műfajnak is kiemelkedő alakjai. Bödőcs Tibort épp ki is emeli Gálvölgyi, de csak őt egyedül.
A könyv riportkönyv. Szerintem annak borzasztó. A beszélgetőtárs Kövesdi Péter, bensőséges hangulatot teremt, de úgy teszi ezt, hogy az olvasó kizáródik. Ők ketten folytatnak egy beszélgetést, amiben többször visszautalnak korábbi beszélgetésekre, amikről az olvasónak fogalma sincs. Nem zárnak le fejezeteket, néha gondolatköröket sem, néha visszakanyarodik egy kérdéssel az eredeti témához, máskor elengedi. Érződik, hogy ezt a beszélgetést nem ma kezdték, és folytatják is. Mi csak egy részletet látunk.
Ráadásul szörnyű olvasni az élőszövegben nem zavaró, de leírva rettenetes, halmozott nem és igen válaszokat. Pl.: Igen, igen, igen, igen. Tudom, hogy ennek a kötetnek volt szerkesztője, és hiszem, hogy erőteljesebben kellett volna szöveget gyomlálnia.
Az olvasás után megnéztem Radnai Péter „Első Influenszerek” műsorát Gálvölgyi Jánossal. Szinte ugyanezeket mondta el, de élőszóban sokkal érdekesebben. Nem azt mondom ennek nyomán, hogy kár volt leírni ezt a beszélgetést, de valahogy más formában érdekesebb lett volna.

Veruska>!
Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó Történetek színházról, pályatársakról

Nem tudom nem 5 csillagra értékelni több okból se: egyrészt, hogy szerencsére, a könyv főszereplője még köztünk van, másrészt, hogy ez a riportkötet sehogy se illeszkedik a Hvg könyvek kötetei közé, mert teljesen másmilyen. A könyvet apósomnak vettem még karácsonyra és azt gondolom, hogy az Ő korosztályának többet is nyújt ez a könyv, mint nekem. Mindenesetre szerettem, hogy anekdotázós, viccesen szomorú és nosztalgiázós egyben. Számomra a magyar sziknronról szóló részek voltak a legérdekesebbek. Utólag visszanéztem néhány régi bejátszást: a 68-as Ki mit tud? idevonatkozó részeit is, igaz szerintem Gálvölgyihez mindenkinek megvannak a maga csatornái és emlèkei, hogy miért kedveli. Nekem egyértelműen a Van benne valami, Szomszédok és Kapcsoltam, vagy Isaura című paródiái azok, mert akkoriban voltam gyerek és volt tv-adás, amit akkor mèg néztem is. :) Jó ötlet ez a kötet, várok még hasonlót, vagy hasonlóan egyedi fogást a kiadótól.

2 hozzászólás
levi1994>!
Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó Történetek színházról, pályatársakról

A múlt század 70-es éveitől elénk tárul egy lenyűgöző színháztörténeti munka, amely egy színházért a végletekig rajongó ember szemszögéből olvashatunk, aki nem mellesleg már maga is színészlegenda, a Gálvölgyi. Olvashatunk belőle régi kedvenceinkről: Rátonyi, Darvas, Márkus, Körmendi, Csákányi, Bajor Imre, Szabó Sándor. Vannak izgalmas belső világát mutatja be a kötet az egykori Kazimir-féle Thálía Színháznak, a Vidám Színpadnak és a Madách Színháznak is. És egy Gálvölgyi életét bemutató könyvből nem hiányozhat a TV és benne a legendás Heti Hetes sem. Ajánlom mindenkinek, aki szereti Gálvögyi János munkásságát és érdekli a színháztörténet.

Szeptember>!
Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó

Gálvölgyi János – Kövesdi Péter: Hivatásos rajongó Történetek színházról, pályatársakról

Első, és legfontosabb: egy szerkesztő munkája nagyon hiányzik. Nem lehet az élő beszédet változtatás nélkül leírni. Az élő beszédben, ha elhangzik egy válaszra négy „igen”, az mind másképpen hangsúlyos. Leírva ez elvész, így a négy „igen” értelmezhetetlen, zavaró.
Amúgy a könyv inkább csak felvillant egy-egy dolgot, aki átgondolt elemzéseket vár, csalódni fog. Ezzel együtt érdekes volt elolvasni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Müller Péter: Anyám titkos könyve
Király Jenő: Karády mítosza és mágiája
Bérczes László – Mucsi Zoltán: Mucsi Zoltán
Darvas Iván: Lábjegyzetek
Ablonczy László: Latinovits Zoltán tekintete
Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon
Ruttkai Éva: Parancsolj, tündérkirálynőm!
Bérczes László – Törőcsik Mari: Törőcsik Mari
Latinovits Zoltán: Ködszurkáló
Lakner Lívia: Lakner bácsi és száz gyereke