Borsi ​a kertben (Ringató-mesék 3.) 31 csillagozás

Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

A Ringató-mesék harmadik kötetében Vica és kis tacskója, Borsi alig várja, hogy a hosszú tél után végre kiszabaduljon a kertbe. Lelkesen vetik bele magukat a tavaszi kerti munkákba, ültetnek és vetnek, csakhogy egy titokzatos erdei látogató rendszeresen megdézsmálja a veteményest, és föltúrja az ágyásokat, hiába őrjáratozik a kis kutya…

Vica, a zenész gazdi ezúttal a növényekről mesél Borsnak, de közben akad nyomoznivaló, megmentik a szomszéd nénit, és a tűzoltóknak is lesz dolguk – mert az élet sosem unalmas Borsival! A mesékhez ezúttal is népdalok társulnak, a közös éneklést pedig kotta és CD segíti, amelyen a már jól ismert, kiváló zenészek muzsikálnak.

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2017
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370376 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya

Enciklopédia 2


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Borsival már találkoztam a Gazdi zenész című első részben, de akkor sajnos a könyvtárban maradt a könyvhöz tartozó zenei CD, amit nagyon sajnáltam. Már akkor is tetszett ez a minden lében kanál tacskólány, de ebben a részben sikerült igazán levennie a lábamról.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/gall-viktoria-emes…

dianna76 P>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Hát ennek a könyvnek az olvasását aztán jól elhúztam. Helyesebben nem az olvasását, hiszen először csak a CD-t hallgattam meg többször is. Értékelem, hogy a magyar népdalokkal, kultúránk eme örökségével mesekönyvek útján ismertetik meg a gyerekeket. A zenéről és népdalokról annyit, hogy tetszettek, de azért örültem volna, ha több a pörgősebb dal, és kevesebb az andalító.
A könyvre csak rá kell nézni, máris látszik, hogy az illusztrációk nem maradtak el az előző kötettől. Ezúttal a tavasz van terítéken, így sok a zöld szín, a növény. Ezekkel nem csak a képeken találkozhatunk, hanem a szövegben is. A történetekbe beleágyazott a szerző egy-egy tavaszi növényt, legyen az erdő dísze, vagy gyógynövény. Ismerkedhetünk a tavaszi jeles napokkal is, valamint többek között Borsi kutya segítségével betekinthetünk kicsit a kertészkedés rejtelmeibe is. A tavaszhoz pedig állatok is tartoznak. Egyik szép, másik bosszantó, de akad kimondottan hasznos is. S naná, hogy ezúttal is érdekes kalandokba keveredik a tacskólány. Persze Csipkét sem kell félteni! S mielőtt elfelejteném: Julcsi néni sem banya többé. Volt aki megjegyezte, hogy furcsa neki, hogy a gazdi a kutyával beszélget. Nekem nem furcsa. Ezt úgy fogom föl, mintha Vica olvasna Borsi gondolataiban. A kutya kiemelt, elnyújtott szavai meg úgy hangzanak kimondva, mint egy nyüszítés, vagy ugatás, csaholás.
A múltkor – a nem tetsző első kötet után – kellemesen csalódtam a téli kiadásban. Ezúttal pedig azt kell mondjam, nem csalódtam Gáll Viktória Emesében és Szert-Szabó Dorottyában sem. Azt hiszem a tavaszi kiadás méltó folytatása a télinek. Vajon lesz nyári is?

>!
Kolibri, Budapest, 2017
168 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634370376 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya
PTJulia P>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Csuapcsoda bűbáj és kedvesség ez a mesekönyv! Már a gyógynövényekkel és a kertészkedéssel levett a lábáról, de az egész mese – és az illusztrációk – hangulata végtelenül bájos, kedves, „slow”. Nyilván egy vágyott idill, de el tudom képzelni, hogy az eredeti „Vica” és az igazi tacskó valami hasonlót csinálnak.
Mivel az első két részt nem olvastam, az elején volt egy kis kavarodás a fejemben, de ezt nagyjából a második fejezetre le lehet dolgozni. Nagyon szeretném a gyerekekkel az első könyvtől kezdve végigolvasni ezt a csudát-jó lenne valami hasonlót végigélni is… (hm, eleve a Duna-menti kisváros az ideális lakóhely, ami ugye sosem fog valóra válni, de azért ezt-azt szerintem meg tudunk csinálni.)
A fél csillag mínusz a helyenként szerencsétlen, „favágós mondatokért” illetve az egy-egy rosszul szerkesztett párbeszédért van.
És igen, dalok vannak a könyvben, amit meg is hallgathatnál a CD-mellékletről (ha nálad lenne a CD, de az a könyvtárban van), meg meg is tanulhatnál, mert csudaszépek.
Szeretek kertészkedni, kertben ülni, macskát és kutyát simogatni. Meg a jó népzenét hallgatni – művelni sajnos nem tudom.

bagie P>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Nagyon szép könyv: kedves, cuki rajzokkal.
Nekem kicsit sok volt az ének-zene órába oltott környezetismeret… de jó kalandjai voltak a párosnak.

Perly>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

A második rész sajnos nem volt bent a könyvtárban (utólag kiderült, van nekik egy másik példányuk is, amit legközelebb majd kihozok), csak az első és a harmadik, ezért folytattam a harmadikkal. Volt benne pár új szereplő, akikhez A gazdi zenészben még nem volt szerencsém, feltehetőleg a Borsi a hóban kötetben tűntek fel először. Ettől függetlenül így is élvezhető volt a mese, de nagyon kíváncsi vagyok az előző kötetre. :-)

Sokkal hosszabb, sokkal illusztráltabb, és a dalok tekintetében is sokkal áttekinthetőbb, mint A gazdi zenész, de ez sem volt az igazi, sajnos.
Borsi most a növényekkel ismerkedett meg, ami szerintem ötletes, ugyanis sosem lehet tudni, mikor lesz szükség ezekre az ismeretekre, de mindenképpen hasznosak.
Az első részben is előfordult, hogy egy-két gondolattal nem értettem egyet, ráadásul voltak Borsis jelenetek, amikben olyan helyekre engedték be/sikerült bejutnia, ahova amúgy kutyáknak tilos. Éppen ezért nem értettem, miért kellett szegény Csipkét kizárni a kirándulásokból (Angyalok éneke, Nagybörzsöny fejezetek), mondván, hogy nem cicáknak való… Hülyeség! A cicák pontosan ugyanolyanok, mint a kutyák. Ők is szeretik a gazdijukat ide-oda kísérgetni. Mi is mindig magunkkal visszük Atalját, amikor szeretne velünk jönni, és olyan helyre megyünk, ahova őt is vihetjük.
A vetemény fejezetben is volt egy zavaró megnyilvánulás Vica anyukája részéről: hogy amikor az állatok féltik az életüket, akkor nem gondolkodnak józanul, hanem menekülnek, amerre csak látnak… Na, ez sem igaz! Ha a kutya vagy bármelyik állat igazán szereti a gazdáját, inkább a gazdihoz rohan, ahelyett, hogy világgá szaladjon.
A gyíklevelű fűben pedig Vica mondott olyat, amivel én végképp nem értek egyet. Az Adjatok szalonnát kezdetű dalban van pár latin rész, aminek semmi értelme. De Vica szerint: „Nem kell, hogy pontos értelme legyen minden szónak, dallamnak vagy tánclépésnek? Jólesik, és kész. Ártani meg nem árt senkinek.”_ Dehogynem! Az értelemnek, a szépérzéknek és a tökéletességnek!

Ami az illusztrációkat illeti, még mindig nagyon szépek, és ahogy már fentebb említettem, sokkal több is található ebben a kötetben. Ugyanakkor azt is észrevettem, hogy a fejezetek előtti oldalas képek, de van, hogy a fejezetekben lévőek is nagyon spoileresek. Célszerűbb lett volna odatenni őket, ahova tartoznak, mert így rontottak az olvasási élményen. Sőt volt egy-két sötétebb háttér is, amiken meghagyták a fekete színű betűket, ezáltal kevésbé lehetett őket elolvasni.

Ennek is van Így készült…-je, amiben még mindig élvezettel gyönyörködtem. Illetve a tartalomjegyzék nemcsak a fejezetcímeket tartalmazza, hanem azt is, hogy az adott fejezetben mely dalok hangzanak el. A zenei melléklet tartalmánál is van némi újítás az első részhez képest. A dalok sorszámozva lettek, ezzel is megkönnyítve a visszakereshetőségüket. Ezt követi még egy betűrendes útmutató is, ami szintén segíti a megtalálásukat (bár szerintem ez felesleges, de biztos vannak olyanok, akik hasznosnak találják :-)).

Ennél igyekeztek sorszámozni a dalok sorait, szakaszait, de sajnálatos, hogy nem az összeset sikerült. Ráadásul következetlenül tették mindezt, ugyanis vannak olyanok, amiknél függőlegesen megy a számozás, másoknál pedig vízszintesen. Talán legközelebb már erre is fordítanak figyelmet…

Most kivételesen először elolvastam a könyvet, és utána hallgattam meg a CD-t, ellenőrizve a dalszövegeket. Itt sem volt minden tökéletes, de legalább nem voltak a dalok felcserélve!

És akkor íme, részletesebben:
– A bevezető szám ismét egy kis mese zenei aláfestéssel.
Hegyen-völgyön járogatok…: két szakasza van. A második után az elsőt újra eléneklik.
S akkor szép az erdő…: minden sorát eldalolják, de „a vadgalamb belekölt”-nél „e vadgalamb belékölt”-et, „a rózsa bokorba” helyett „e rózsa bokorba”-t mondanak.
Tavasz, tavasz, gyenge tavasz…: stimmel.
Én kimenék kiskertembe…: mindegyik sora kétszer szerepel a könyvben, de a zenében csak egyszer hangzanak el.
Szent Gergely doktornak…: a „gyertek hát el szépen” helyett „gyertek el hát szépen”-t énekelnek.
Adjatok szalonnát…: stimmel.
Majd úgy fogunk táncónyi…: kétszer éneklik.
Leszállott a páva…: stimmel.
Két ujja van…: stimmel.
Magyarország szélén…: „Mert a katonaság” helyett „Mer' a katonaság”-ot mondanak.
Kerek alma, falapi…: a 3. és 4. sorszámmal jelölt részt nem éneklik kétszer, pedig a könyv szerint kéne. Az 5. szakasz 2. sorát kétszer dalolják el, a 6-at meg kihagyták.
Vetettem violát…: stimmel.
Elesett a tyúk a jégen…: három szakasza van. A dalban, mindháromnál ismétlik az utolsó két sort.
Ne csicseréssz…: az első négy sort felváltva kell nézni. A „Ne csicseréssz, …” után „Úgyis hjába…”, aztán a „Mindig kértelek…”, majd a „Mert az néked…”-et énekelik, ráadásul a mert helyett mer'-t. Az utolsó sort kétszer dalolják el.
Szeretném, szeretném…: a mert helyett szintén mer'-t énekelnek, amúgy minden stimmel.
Arra alá de sok a fa…: három szakasza van. Az utolsó két sort mindegyiknél ismétlik.
Szélről legeljetek…: egy szakasza van. A „Szilikút…” sor kétszer hangzik el, majd megismétlik az egészet előről.
Ugyan, édes komámasszony…: két szakasz. Az utolsó két sort kétszer dalolják mindegyiknél, majd eléneklik újra az elejétől.
Magos kősziklának…: három szakasza van. A második szakasznál „de tőlem”-et mondanak, miközben a könyvben „de tőle” szerepel. A harmadikban pedig „szép szerelmem”-et az „én szerelmem” helyett. Az utolsó szakasz utolsó sorát ismétlik.
Csínom Palkó: két szakaszból áll. Az utolsó két sort kétszer dalolják mindegyiknél. A második szakasznál „a labanc” helyett „az labanc”-ot, a „Labancságnak” helyett „Laboncságnak”-ot, a sehult helyett is mást énekelnek, de nem tudtam kivenni, hogy mit…
Haja, haja, mégis haja…: ennek is két szakasza van. Az utolsó két sort ismétlik.
Felülről fúj az őszi szél…: stimmel.
Ablakomba, ablakomba…: két szakasz. A második utolsó két sorát ismétlik.
Este van már, nyolc óra…: öt szakaszból áll. Az ötödiknél az utolsó két sort kétszer éneklik.
Húzzad, vonjad…: egy szakasza van, amit kétszer énekelnek, plusz az utolsó két sort a végén még egyszer.
Nagyapa és nagyanya…: a négy sort felváltva, első „Nagyapa és nagyanya…” után az első „A piacra mennek…”-et (ezt a sort ismétlik) éneklik. Aztán a második „Nagyapa és nagyanya…” után a második „A piacra mennek…”-et (amit szintén ismételnek). A kicsi helyett pedig picit mondanak.
Surrexit Christus…: három szakaszból áll. A harmadikat kihagyták. Ezt is felváltva kell nézni, ráadásul párat még allelujáznak hozzá, ami a könyvből kimaradt.
Örvend az ég…: két szakasz. A másodiknál az utolsó két sort ismétlik.
Tisza partján lakom…: stimmel.
Kerek utca szegelet…: hét szakasza van, de ebből csak az első kettő hangzik el. Az elsőnek a negyedik sorában lévő „A rózsámra…” helyett „A szeretőmre találok” szerepel. Az utolsó két sort is ismétlik.
Méz, méz, méz…: egy szakasz, amit kétszer énekelnek. (Olyan ismerős nekem, csak más szöveggel…)Víz alá, víz alá…: stimmel, de a negyedik szakasz utolsó két sorát ismétlik.
Ez a bajor enni való…: négy szakasza van, amiből az elsőt és az utolsót éneklik. Mindkettőnél ismétlik az utolsó két sort.
Horgas hídja négy lábon áll…: három szakaszból áll. Itt is mindegyiknél ismétlik az utolsó két sort.
Tedd be, vedd fő…: stimmel.

Bár látom a fejlődést, de ennél is ugyanazt tudom mondani, mint A gazdi zenésznél, hogy külön-külön öt csillagosak, együtt viszont csak három és fél csillagot érdemelnek. Sajnálom! :-(

Ui.: Egy-két dal dallama nagyon emlékeztetett a Crossing Lines – Határtalanul című sorozat főcímzenéjére. :D

matka>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Kedves, értékes könyv, én élveztem.
4,5 évesemnek néhány szó ismeretlen, néhány kifejezés túl komplikált volt, egyszer-egyszer elvesztette a fonalat.

gyorgyj>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Borsi bájos történeteit az ovis és az iskolás lányom is szívesen hallgatja. Vica példás gazdi, a tacskólány és a cica minden rezdüléséből ért . Kalandokból ebben a kötetben sincs hiány. A hanganyag, az olvasás során szerzett ismeretek pedig már csak hab a tortán.

chamichaze>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Tacskó kölyök és gazdája válogatott kalamajkákba keverednek. Közben sokat tanulunk növényekről és népszokásokról, ünnepekről. (És ha elhoztuk volna a könyvtárból a cd-t is, akkor még dalokat is tanulhattunk volna.) Vegyesek az érzéseim. A külalak csillagos ötös, de a tartalom határeset. Viszont a gyereknek bejött és ez sokat nyom a latba. Borsi kutyán nagyon jól szórakozott.

Duduci>!
Gáll Viktória Emese: Borsi a kertben

Nem tudnám megmondani mi az oka, de valahogy nekem ez a könyv nem tetszett annyira, mint a többi, S így vannak ezzel a gyerekeim is. Lehet azért mert az egyes mesék már nagyon hosszúak, egy-egy esti elalváshoz mindenképpen. (én fáradok el… :)) s a cd-zenei válogatása sem nyerte el a tetszésem. A télit oda meg vissza fújja a gyerekem, de ezek a dalok, nem akarnak annyira belemásznia fülébe, mint a többi.
Az elgondolás még mindig zseniális, ahogy végigmegyünk a tavaszon, a nővények, a kert, a természet ébredésén keresztül , amik zenével vannak megfűszerezve a nyár hívogató szavát hallva. Borsit imádom, bár néha már nagyon-nagyon emberivé lesz, de az biztos nagyon szeretném megsimogatni hosszú selymes fülecskéjét.


Népszerű idézetek

Izolda P>!

– Nem szarvas volt, hanem egy őzfiú. Egy őzbak – állapította meg Vica komoly képpel. – Igaz, hogy nagyon hasonlítanak – kezdte a fejtegetést, de kutyus közbevágott:
– Hogyhogy nem az? Szarva van, tehát szarvas! Ahogy ha farka van, akkor farkas.
– Neked pedig füled van, ezért füles leszel!

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: őz
PTJulia P>!

– Hát, még csak a palánták helyét készítettem elő. Háromféle ágyás lesz. Egy a zöldségeknek, egy külön a tökféléknek, ez pedig itt a kedvencem, a gyógynövényeknek és fűszereknek. A tacskó érdeklődve kezdte tanulmányozni a frissen gereblyézett ágyásokat. – A virághagymákat még ősszel dugtam a földbe, a kerítés mentén. Elsimítgattam fölöttük a földet, hogy szép rend fogadja őket, amikor előbújnak a virágok – magyarázott tovább lelkesen Vica. A kutyus óvatosan kettőt-hármat kapart a friss, zöld levelek tövében. – Jaj, vigyázz, Borsi, a krókuszok megsértődnek, ha megkarcolod a szárukat!

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tacskó

Hasonló könyvek címkék alapján

Kormos István: A Pincérfrakk utcai cicák
Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Grimm meséi
Csürkéné Tóth Dóra: Szellő, a kispóni kalandjai
Csapody Kinga: Irány a Balaton!
Halusz Léna: Langaléta Lajos esete
Timo Parvela: Miú és Vau esti meséi
Weöres Sándor: Kutyatár
Quentin Gréban: Mi leszek, ha nagy leszek?
Bálint Ágnes: Labdarózsa
Lázár Ervin: Lovak, kutyák, madarak