Borsi ​a hóban (Ringató-mesék 2.) 12 csillagozás

Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A ​Ringató-mesék második kötetében Borsi, a kis tacskó, a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg.

Zenész gazdája, Vica, a téli időszak jeles névnapjai mellett az év végi ünnepkörről – a Mikulásról, a karácsonyvárásról és az újévről – beszélget kutyusával, kalandjaikat pedig remek muzsika kíséri.

Csak egy dolog bosszantja rettentően Borsit: a szomszédban élő gonosz boszorka…
A mesék szövetébe egy-egy ismert vagy kevésbé ismert népdal kottája ékelődik, ezzel is arra biztatva a szülőket, hogy mesélés közben énekeljenek is, még tartalmasabbá és bensőségesebbé téve az együtt töltött időt. A dalok megtanulását a könyvhöz tartozó CD segíti, amelyen a történetben felbukkanó hangszereket egytől egyig kiváló muzsikusok szólaltatják meg.

„Csupa szépség ez a könyv: kedves humorral, sok okossággal és gyönyörű illusztrációkkal teli. Szeretettel ajánlom nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak, vagy még inkább… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Kolibri, Budapest, 2016
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591525 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu MP
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Jobban tetszett, mint az első rész, pedig az is kellemes volt. Hangulatos, aranyos könyv téli ünepekkel, népszokásokkal, hangulatokkal.

>!
icu79 P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Ez a könyv nekem kicsit sok! Értem a célját: a népzene, a népdal és a néphagyományok ápolását. Ez valóban fontos, ez egy érték, kincs, amire, ha nem vigyázunk elvész. Szépen fel is lettek fűzve a téli ünnepkör eseményei egymás után sok-sok énekkel. A hozzá tartozó CD-t sajnos nem állt módomban meghallgatni, de jó néhány dalt ismerek is közülük. Viszont azt nem értem, hogy miért egy kutyát kellett a történetekhez felhasználni? Ettől lett mesekönyv…?

1 hozzászólás
>!
Futóhomok P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Értékes kötet: kísérlet arra, hogy a feledés veszélye által fenyegetett-, téli ünnepkörhöz kapcsolódó népszokások, dalok eljussanak a mai gyerekek füléhez-szívéhez. A CD melléklet szuper és a történetek is jobban tetszettek, mint itt , bár a tacskó-gazdi szerelem nekem továbbra is sok (a mesékben Vica, a huszonéves fiatal lány és Borsi, a kölyök tacskó kalauzol minket a népzene világában), de ez legyen az én bajom és írjuk annak a számlájára, hogy mi nagykutyás család voltunk. (Jelenleg sajnos az sem.)

>!
Honey_Fly P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A sorozat első kötetét is nagyon szerette az egész család. Ugyanez a helyzet Borsi újabb kalandjaival is. Karácsony előtt olvastuk először, akkor -amikor egyébként is mézeskalács illatú az egész lakás- különösen szívmelengető volt a letűnőben lévő téli népszokásainkról olvasni és kicsit úgy érezni, hogy visszamentünk az időben az én gyerekkoromba amikor még jöttek a betlehemesek és az öreg Miklós bácsiék csilingelő lovasszánnal/kocsival mentek végig a falun Jézus születését hirdető dalokat énekelve. Nekem ezt az időt hozta vissza a könyv. Nem nagyon tudom másképp megfogalmazni, mint hogy a mese és zene együttes ereje békét hoz a házra, a szívekbe.

3 hozzászólás
>!
Hintafa P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Az elmúlt 4 hónapban akárhányszor kérdeztem meg a kisebbik fiamat, hogy milyen zenét szeretne azt mondani az esetek 99%-ban azt mondta, hogy Borsit spoiler spoiler

>!
dianna76 P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Az előző kötet olvasása nagyon nyögvenyelős volt, és nem is tetszett. Túlságosan elment a hangszerismeret felé. A negatív tapasztalatok miatt félve kezdtem bele ebbe a kötetbe. Olyannyira más mint az előző, és olyannyira kellemes csalódás, hogy meg kell adjam a maximum csillagszámot. Ezúttal egy kedves mesekönyvet kaptam, amiben mindig történik valami a főszereplő lány és a tacskója körül. Igazán kellemes kikapcsolódást jelentett az olvasása, és Borsi kutyán túl még ráadásul egy cica is megjelenik. Mindeközben becsalta a szerző a történetekbe a téli jeles napok ismertetőjét, a szokásokat, és felbukkan egy-egy hangszer is. Csak úgy mellékesen, pár szó, és röpke ismertetés erejéig, és nem csupán erről szól a könyv. Ez most nagyon jó volt! Egy valaminek a kimaradását sajnálom – bár az inkább falusi szokás (volt) – a betlehemezésnek. A fejezetekben lévő népdalok, énekek közül több idegen volt számomra, s bevallom, javarészt csak az ismertek tetszettek. A CD-t már a könyv hazahozatalakor meghallgattam, de ezúttal – ellenben a mostanában kivett zenés könyvekkel – a könyv tetszett jobban, sokkal jobban, mint a hanganyag. Mindenesetre kedvet kaptam gyerek(nép)dalok hallgatására, ami folyamatban is van, amíg netezek. Az illusztrációkban sem találtam kivetnivalót. Azok a képek ahol a téli táj is jelen van, nagyon tetszettek. Ahol Vica és Borsi együtt szaladnak a hóesésben, egyenesen gyönyörűséges. Valamint a napkeleti bölcsek árnyként való ábrázolása a lila háttérrel, meg a könyv végén, a tábortűz körüli emberárnyalakok… Ezeket hosszan, és többször megcsodáltam.
Köszönöm, ez most tényleg klassz volt. És magamnak is köszönöm, amiért nem vetettem el a könyv kihozatalát, elolvasást, az előző kötet okozta csalódás miatt. Ebből is látszik, hogy nem szabad csupán egy könyve alapján megítélni egy szerzőt. Egyet sajnálok, hogy nem a téli ünnepek előtt/alatt olvastam.

>!
Kolibri, Budapest, 2016
136 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591525 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya
>!
blueisthenewpink SMP
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Gondolkoztam, hogy miért nem tetszik maradéktalanul ez a könyv, miközben továbbra is értékelem, hogy történeteket sző a hangszerek és most a téli népszokások és dalok köré. A rajzok nagyon szépek, a kutyus spoiler jellemzése olyan találó, hogy egészen úgy éreztem, mintha itt sertepertélne a lábam alatt. Valami mégis hiányzott.

Talán nem a legszerencsésebb májusban olvasni, talán az, hogy maguk a történetek annyira nem érdekesek. Végül arra jöttem rá, hogy a népzenét, népszokásokat, néptáncot, népi hangszereket népszerűsítő (bocs) könyvek, események, emberek mintha csak ebben a világban élnének, ezért mindig kívülállónak, idegennek érzem magam. Megmutatják ezt a világot, ezeket a védendő értékeket, de nem engednek a közelébe. (Ez nem csak erre a könyvre vonatkozik.) Ellenpéldának Palya Bea: Nappali dalok könyvét tudom mondani, ő közel tudta (nekem) hozni, bár azok nem népdalok.

>!
Chöpp P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Ez a téli ünnepkörös nekem jobban tetszett, mint az előző. Szépen, szeretettel ír Gáll Viktória Emese a gazdi-kutyus kapcsolatról, az ünnepre várakozásról, a téli ünnepek örömeiről. A dalokat nem hallgattam meg hozzá, de többet ismertünk belőle.

>!
Duduci
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A Ringató-mesék második részében újra bepillantást nyerhetünk Borsi és az ő sokszínű gazdija életébe. S gyarapodik az állatfarm :) Külön plusz pont, hogy a sztori ismét játszva tanít, ahogy advent időszakát átölelve bemutatja a népi hagyományokat, az ehhez fűződő szokásokat, s mindezt nem torkon leerőltető módon, hanem mesélve, zenélve! A cd -n lévő zenék klasszak fülbemászóak, otthon (is) éneklősek. Fiaim imádják!

>!
Dr_Pesto
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Nekem ezek nagyon nem tetszettek. Kicsit uncsi volt, ezért ha lesz új, akkor nem olvasom el.


A sorozat következő kötete

Ringató-mesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ha jön a tél…
Csukás István: Pom Pom meséi – A lesből támadó ruhaszárító kötél
Nagy Natália: A Nap születésnapja
Csukás István: Süsü, a sárkány
Bálint Ágnes: Megint Mazsola
Szepes Mária: Pöttyös Panni naplója
Lázár Ervin: A manógyár
Móra Ferenc: A didergő király
Boldizsár Ildikó: Királyfi születik
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton