Borsi ​a hóban (Ringató-mesék 2.) 20 csillagozás

Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A ​Ringató-mesék második kötetében Borsi, a kis tacskó, a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó népdalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik meg.

Zenész gazdája, Vica, a téli időszak jeles névnapjai mellett az év végi ünnepkörről – a Mikulásról, a karácsonyvárásról és az újévről – beszélget kutyusával, kalandjaikat pedig remek muzsika kíséri.

Csak egy dolog bosszantja rettentően Borsit: a szomszédban élő gonosz boszorka…
A mesék szövetébe egy-egy ismert vagy kevésbé ismert népdal kottája ékelődik, ezzel is arra biztatva a szülőket, hogy mesélés közben énekeljenek is, még tartalmasabbá és bensőségesebbé téve az együtt töltött időt. A dalok megtanulását a könyvhöz tartozó CD segíti, amelyen a történetben felbukkanó hangszereket egytől egyig kiváló muzsikusok szólaltatják meg.

„Csupa szépség ez a könyv: kedves humorral, sok okossággal és gyönyörű illusztrációkkal teli. Szeretettel ajánlom nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak, vagy még inkább… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Kolibri, Budapest, 2018
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591525 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya
>!
Kolibri, Budapest, 2016
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591525 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
meseanyu P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Jobban tetszett, mint az első rész, pedig az is kellemes volt. Hangulatos, aranyos könyv téli ünepekkel, népszokásokkal, hangulatokkal.

>!
icu79 P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Ez a könyv nekem kicsit sok! Értem a célját: a népzene, a népdal és a néphagyományok ápolását. Ez valóban fontos, ez egy érték, kincs, amire, ha nem vigyázunk elvész. Szépen fel is lettek fűzve a téli ünnepkör eseményei egymás után sok-sok énekkel. A hozzá tartozó CD-t sajnos nem állt módomban meghallgatni, de jó néhány dalt ismerek is közülük. Viszont azt nem értem, hogy miért egy kutyát kellett a történetekhez felhasználni? Ettől lett mesekönyv…?

1 hozzászólás
>!
Futóhomok
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Értékes kötet: kísérlet arra, hogy a feledés veszélye által fenyegetett-, téli ünnepkörhöz kapcsolódó népszokások, dalok eljussanak a mai gyerekek füléhez-szívéhez. A CD melléklet szuper és a történetek is jobban tetszettek, mint itt , bár a tacskó-gazdi szerelem nekem továbbra is sok (a mesékben Vica, a huszonéves fiatal lány és Borsi, a kölyök tacskó kalauzol minket a népzene világában), de ez legyen az én bajom és írjuk annak a számlájára, hogy mi nagykutyás család voltunk. (Jelenleg sajnos az sem.)

>!
Hintafa P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Az elmúlt 4 hónapban akárhányszor kérdeztem meg a kisebbik fiamat, hogy milyen zenét szeretne azt mondani az esetek 99%-ban azt mondta, hogy Borsit spoiler spoiler

>!
Honey_Fly P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A sorozat első kötetét is nagyon szerette az egész család. Ugyanez a helyzet Borsi újabb kalandjaival is. Karácsony előtt olvastuk először, akkor -amikor egyébként is mézeskalács illatú az egész lakás- különösen szívmelengető volt a letűnőben lévő téli népszokásainkról olvasni és kicsit úgy érezni, hogy visszamentünk az időben az én gyerekkoromba amikor még jöttek a betlehemesek és az öreg Miklós bácsiék csilingelő lovasszánnal/kocsival mentek végig a falun Jézus születését hirdető dalokat énekelve. Nekem ezt az időt hozta vissza a könyv. Nem nagyon tudom másképp megfogalmazni, mint hogy a mese és zene együttes ereje békét hoz a házra, a szívekbe.

3 hozzászólás
>!
dianna76 P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Az előző kötet olvasása nagyon nyögvenyelős volt, és nem is tetszett. Túlságosan elment a hangszerismeret felé. A negatív tapasztalatok miatt félve kezdtem bele ebbe a kötetbe. Olyannyira más mint az előző, és olyannyira kellemes csalódás, hogy meg kell adjam a maximum csillagszámot. Ezúttal egy kedves mesekönyvet kaptam, amiben mindig történik valami a főszereplő lány és a tacskója körül. Igazán kellemes kikapcsolódást jelentett az olvasása, és Borsi kutyán túl még ráadásul egy cica is megjelenik. Mindeközben becsalta a szerző a történetekbe a téli jeles napok ismertetőjét, a szokásokat, és felbukkan egy-egy hangszer is. Csak úgy mellékesen, pár szó, és röpke ismertetés erejéig, és nem csupán erről szól a könyv. Ez most nagyon jó volt! Egy valaminek a kimaradását sajnálom – bár az inkább falusi szokás (volt) – a betlehemezésnek. A fejezetekben lévő népdalok, énekek közül több idegen volt számomra, s bevallom, javarészt csak az ismertek tetszettek. A CD-t már a könyv hazahozatalakor meghallgattam, de ezúttal – ellenben a mostanában kivett zenés könyvekkel – a könyv tetszett jobban, sokkal jobban, mint a hanganyag. Mindenesetre kedvet kaptam gyerek(nép)dalok hallgatására, ami folyamatban is van, amíg netezek. Az illusztrációkban sem találtam kivetnivalót. Azok a képek ahol a téli táj is jelen van, nagyon tetszettek. Ahol Vica és Borsi együtt szaladnak a hóesésben, egyenesen gyönyörűséges. Valamint a napkeleti bölcsek árnyként való ábrázolása a lila háttérrel, meg a könyv végén, a tábortűz körüli emberárnyalakok… Ezeket hosszan, és többször megcsodáltam.
Köszönöm, ez most tényleg klassz volt. És magamnak is köszönöm, amiért nem vetettem el a könyv kihozatalát, elolvasást, az előző kötet okozta csalódás miatt. Ebből is látszik, hogy nem szabad csupán egy könyve alapján megítélni egy szerzőt. Egyet sajnálok, hogy nem a téli ünnepek előtt/alatt olvastam.

>!
Kolibri, Budapest, 2016
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155591525 · Illusztrálta: Szert-Szabó Dorottya
>!
blueisthenewpink P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Gondolkoztam, hogy miért nem tetszik maradéktalanul ez a könyv, miközben továbbra is értékelem, hogy történeteket sző a hangszerek és most a téli népszokások és dalok köré. A rajzok nagyon szépek, a kutyus spoiler jellemzése olyan találó, hogy egészen úgy éreztem, mintha itt sertepertélne a lábam alatt. Valami mégis hiányzott.

Talán nem a legszerencsésebb májusban olvasni, talán az, hogy maguk a történetek annyira nem érdekesek. Végül arra jöttem rá, hogy a népzenét, népszokásokat, néptáncot, népi hangszereket népszerűsítő (bocs) könyvek, események, emberek mintha csak ebben a világban élnének, ezért mindig kívülállónak, idegennek érzem magam. Megmutatják ezt a világot, ezeket a védendő értékeket, de nem engednek a közelébe. (Ez nem csak erre a könyvre vonatkozik.) Ellenpéldának Palya Bea: Nappali dalok könyvét tudom mondani, ő közel tudta (nekem) hozni, bár azok nem népdalok.

>!
Chöpp 
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Ez a téli ünnepkörös nekem jobban tetszett, mint az előző. Szépen, szeretettel ír Gáll Viktória Emese a gazdi-kutyus kapcsolatról, az ünnepre várakozásról, a téli ünnepek örömeiről. A dalokat nem hallgattam meg hozzá, de többet ismertünk belőle.

>!
Izolda P
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

Ez egy nagyon szép könyv, abszolút hiánypótló is, csak… ilyen nincs. Ezt éreztem végig a farsangos jelenetnél, komolyan, hol öltözik be az egész család, úgy, hogy csak egyetlen pici baba van, szóval még ez sem ürügy? Én is voltam néptáncos egy pár évig, már felnőtt koromban, és a karácsonyi összejövetelnél volt regölés, meg a húsvéti locsolás gondolatára most is összekoccannak a fogaim, de a többi szokás szerintem ma már nagyon nem reális kb. senki mindennapjaiban. És akkor ehhez jött még az a folyamatos érzésem, hogy ez a kiskutya szerelem sok nem egészséges.
A másik oldalon meg szép, meg jó, meg igényes, meg ismeretterjesztő, csak nem bírom magamban összeegyeztetni a kettőt.

(Ja, és mi Titával GVE-hez járunk ringatóra, és tök jó, imádjuk.)

3 hozzászólás
>!
Zoe27
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban

A gyermek legfőbb tanulási forrása a mesék és játékok. A könyv nagyon jól összefoglalja a téli évszakot és ünnepeit, a CD – hanganyag pedig segít abban, hogy a gyermek számára érdekessé váljon a néptánc, a népzene.
Bár sorozat, de nem muszáj tartani a sorrendet.
Vigyázat! A történet főszereplője egy imádnivaló tacskó, aki mindenkinek a szívébe lopja be magát!


A sorozat következő kötete

Ringató-mesék sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Timo Parvela: Miú, Vau és a hatalmas hógolyó
Eszes Hajnal: Kiskarácsony
Lovász Andrea (szerk.): Elfelejtett lények boltja
Rép Erika: Répácska meséi 1.
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Cynthia Paterson: A bűvös szán
Annie M. G. Schmidt: Itt a Mikulás!
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Patricia Chare: Karácsonyi macikaland