Szúnyogok ​és nemeskócsagok 0 csillagozás

Gáli József: Szúnyogok és nemeskócsagok

Korunk fontos, modern novellisztikájából mintha a mondanivaló szuggesztivitása eltörölte volna a próza egyik ősi s talán legvonzóbb eszközét: a mesét. Gáli József elbeszélései – ha tetszik –: igazi történetek, hagyományosnak tetsző cselekménnyel, tragikus fordulatokkal és groteszk szituációkkal, esendő és nagyszerű hősökkel.
És mégsem pusztán csak szórakoztatnak ezek a novellák, jelentésük több, mint a történetük. Megdöbbentő tanúságtételek, vallomások korunk embert próbáló, sorsfordító eseményeiről. Azokról a poklokról, melyeknek a szerző is részese volt. Helytállásra, meghunyászkodásra, emberségre és árulásra egyaránt bőséges alkalmat kínált századunk második fele. Az író, Gáli József remek karakterekkel, kitűnően megszerkesztett, hol feszesre húzott, hol laza, több szálon futó mesével: kiérlelt, szép novellákkal tükrözi a lehetséges emberi magatartások elgondolkoztatóan gazdag variációit.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1981
202 oldal · ISBN: 9631517993

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

Adriaticum>!

Zsidónak lenni állapot. Éppúgy, mint amikor valaki szőke, barna vagy süketnéma. Önmagában se büszkeségre, se szégyenre nem ad okot.

187. oldal

1 hozzászólás
Adriaticum>!

Másnap tudtam meg, hogy nagyanyámat több órás keresgélés után az egyik tisztáson találták meg – egy fatönkön üldögélt, kezében pezsgős bögréjét szorongatta. Ha nem bukkannak rá, amilyen szívós, makacs asszony volt, talán túléli a második világháborút. Egy évet könnyedén átvészelt volna vadszedren és fakérgen, esővizet gyűjtögetve pezsgősbögréjébe, és sohasem kerül gázkamrába.

168. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fekete István: Őszi vásár
Bächer Iván: Utóíz
Tar Sándor: Mért jó a póknak?
Fekete István: Az erdő ébredése
Bächer Iván: Emberevő
Fekete István: Régi karácsony
Schäffer Erzsébet: Pókfonálon
Gárdonyi Géza: Mai csodák
Fekete István: Egy szem kukorica
Homoki-Nagy István: Hegyen-völgyön