Ismerjük ​meg a versformákat! 4 csillagozás

Gáldi László: Ismerjük meg a versformákat! Gáldi László: Ismerjük meg a versformákat! Gáldi László: Ismerjük meg a versformákat! Gáldi László: Ismerjük meg a versformákat!

Gáldi ​László könyve már huszonöt évvel ezelőtt, amikor megjelent, hiánypótló könyv volt. Olyan népszerűen megírt, de tudományosan megalapozott munka, amelyből csakugyan jól meg lehetett ismerni a magyar verselés megannyi csínját-bínját.
A versélvezők örömmel fedezhették fel általa a lírikusok műhelytitkait, az esztétikai hatás rejtettebb eszközeit, laikusként olykor észrevehetetlen, finom rafinériáit is. A költők, költőjelöltek, szövegelemző tanárok megtanulhatták belőle, hogy legalábbis formai szempontból hogyan kell verset írni. Nyomon követhették, elleshették, hogyan írtak nagyjaink.
Ma, amikor egymást tolongva követik az új tanár-, esztéta- és költőnemzedékek, még nagyobb szükség van Gáldi László könyvére, mint valaha. A szabad vers korát éljük, s ez azt a téves nézetet szuggerálja olvasókban és induló költőkben egyaránt, hogy a mai versben nincs szabály, minden elfogadható benne. Holott nem így van. Alapigazság korunkban is: az tud valamirevaló verset írni, aki… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 1999
192 oldal · ISBN: 9631174638
>!
Móra, Budapest, 1993
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 963117106X
>!
Móra, Budapest, 1987
192 oldal · ISBN: 963115212X

1 további kiadás


Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

gazibla IP>!
Gáldi László: Ismerjük meg a versformákat!

Nagyon hasznos könyv, rengeteg új dolgot tanultam meg belőle. Voltak részek amiket nem értettem, de legtöbb része a könyvnek érthetően van megfogalmazva. :) Szerintem újra fogom olvasni hamarosan. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szepes Erika: A mai magyar vers I-II.
Horváth Viktor: A vers ellenforradalma
Benkes Zsuzsa – Petőfi S. János: A vízjel nem tűnik el olyan könnyen
Szepes Erika – Szerdahelyi István: Verstan
Szepes Erika – Szerdahelyi István: A múzsák tánca
Hegedüs Géza: A költői mesterség
Kecskés András: A magyar vers hangzásszerkezete
Szepes Erika: Magyar költő – magyar vers
Imre Flóra: Verstan és szöveggyűjtemény a verstan tanulmányozásához
Somlyó György: Philoktétész sebe