Sármesék 8 csillagozás

Gál Soma: Sármesék

Sármelléki capriccio ez lehetne az alcíme Gál Soma pályanyitó novelláskötetének. Itt Bohumil Hrabal és Nagyapa a világalapítók. Aranyló sörök, rozsdás kerítések. Derű és ború. A horizonton nem a Balaton Airport hangárjai fénylenek fel, hanem a keszthelyi stég ácsorog, a hősök nem szörfözni járnak, hanem vízibiciklit suvickolnak utószezonban. Az elbeszélő a nagyszülők, az őslakosok történeteiből mondja újra a sármeséket. És ehhez a hagyományhoz szárazföldi matrózként már ő is hozzátesz. Gál Soma arról ír, amit ismer. Legendárium ez és magnóspróza. Anekdota és seregszemle. Disznóvágás, szüret a hegyen. Pábitel. Viharjelzés. Iszapszag. Pavilonsor.
Lángos, tejföl, kisfröccs.
Fehér Renátó

>!
Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2016
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789637043864

Most olvassa 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dyta_Kostova IP>!
Gál Soma: Sármesék

Érdekes, ahogy egy gyerek, majd egy fiatal felnőtt szemén keresztül látjuk a vidék mozdulatlanságát, noha már az ezredfordulón járhatunk. Változatlanok a szokások, ugyanaz az élet menete, tipikus figurái, mint a szocialista időkben.
Nem mellesleg a múlt rendszer nyomait magukon hordozzák a helyszínek, mégis egy új kor gyermeke növekszik fel bennük és mesél arról, hogyan látja ő. Hogyan szeretné, hogy mi lássuk.
Az egyetlen hibája, hogy nem tudja megújítani a közeget, az összes történet helyszíne, szereplője klisé. Kocsma, vasút, bolt, Balaton . Törzsvendég, öreg mozdonyvezető, hentes, pincér. Ismert figurák, mindegyiket olvastuk már, csupán a történetek nem ugyanazok, de akár azok is lehetnének. Az elbeszélő fiatal, mégis koravén. Nem kifejezetten szereplője, hanem sokkal inkább krónikása az anekdotáknak.
A legtöbb mesét áthatja egyfajta mágikus realizmus, halvány misztikafaktor. A megfoghatatlan véletlen, ami egy pillanatra idevarázsolja Hrabalt, elindítja vezető nélkül a vonatot, visszajátssza Lalinak az időt, stb.

Szuszusz>!
Gál Soma: Sármesék

Gál Soma egy igen tehetséges fiatalember. Jól átgondolta, hogy miről írjon, és azt is, hogy hogyan. Szerettem a kötet szerkesztettségét, a szárazföldi matrózlétet, ezeket a különleges sármeséket, melyek olyan valóságosak, mégis olyan finoman misztikusak. És szinte minden írásában kicsit összefacsarodik a szív, pedig semmi hatásvadászat. Erre a névre oda kell majd figyelni! Nekem pedig sok-sok Hrabalt kell olvasnom a nyáron!


Hasonló könyvek címkék alapján

Jeney Zoltán: Rév Fülöp
Nyulász Péter: Helka
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Csukás István: Sün Balázs
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű
Dániel András: Szerintem mindenki legyen kufli!
Szabó Magda: Tündér Lala