Ó, ​a Balaton, régi nyarakon 8 csillagozás

Gál László: Ó, a Balaton, régi nyarakon

„Ó, ​a Balaton, régi nyarakon” – így szólt Cseh Tamás és Bereményi Géza klasszikussá vált dalának a refrénje. A dal is, meg a könyv is visszatekintés arra a korra, mikor a „nagy generáció”, a mai hatvanasok legfogékonyabb éveiket élték. Balaton, Balcsi, a tó, a víz… Mennyi szép nyaralás emléke tolul fel, visszagondolva a gyermekkorba, ifjúkorba. A vízszag, a jegenyék, az elmenő vonatok hangja. A víz hűvössége, selymessége, tágassága. A nádasok, a naplemente, a csónak. Minden korban más arcát fedeztük fel a tónak. Gyerekként a fürdések, a hatalmas, fekete, kiszuperált, felfújt autógumi belső (aminek szelepe mindig felhorzsolta valakinek a bőrét), a szürke homok, a nagy dinnyék, fagylaltok, főtt kukoricák. Aztán később a mólók, a randevúk, a szerelmek, a nagy séták, a titokzatos, reményteli esték. Aztán nyaralások a családdal, nyaralások a barátokkal, nyaralások lányokkal, nyaralások már a saját családdal. A Balaton vize, ami semmivel össze nem téveszthetően selymes, ami csodálatosan… (tovább)

>!
Minerva, Budapest, 2008
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789630643542

Kedvencelte 3

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

pável >!
Gál László: Ó, a Balaton, régi nyarakon

Kevés volt édesanyám kurtarokolyás esküvői képe, ez az album kellett ahhoz, hogy rájöjjek, anyáink egész nemzedéke (nem vagyok mai moly, szóval: a Kádár-korszakban járunk) a bombázók kora volt, csak meg kell nézni a strandfotókat a hatvanas évekből. Persze ott bagóznak mellettük kissé görnyedt apáink a homokban, hetyke (hegyes…) fecskéiken csak azért ne nevessünk, mert az volt az egyetlen a korban, ami nem szorongatta meg apáink tökét (még mindig a cocilizmusról volna szó).

A címében a Bereményi-CsehTamás dalt felidéző könyv lényege a Balcsi-retro (Ami ugye már/még nem nosztalgia. A különbségtétel persze nem egyszerű.)

Ennyi megszépítő emlék csak Moldova könyveiben lehet együtt e korról, ám ez a fekete-fehér sweet sixties-koktél azoknak is érdekes lehet, aki még nem is éltek akkor (és ők eleve nem nosztalgiázhatnak – na pl. ezért is retro. A szerző sem olcsó-nosztalgiázik, korábbi, Gál László: „Csak a szépre…”, Budapesti élet-képek az 1950-60-as évekből alcímű albuma sem a Sztálin-szobrot járta körbe, hanem megidézte pl. Füttyös Gyuri alakját és hasonlókat.

Vankak remek régi Balaton-történetek, pl. Kovács Emőke: A 19. századi Balaton világa vagy Katona Csaba kötetei, ez most csak a Kádár-kori magyar tengert idézi fel, saját emlékeivel, helyismereti felvezetőkkel – s rengeteg képpel (tucatnyi országos közgyűjtemény anyagából): korabeli étlapok, strandfotók, vasútállomások (épp mint a maiak zöme, csak még tisztán, mínusz graffitik), kempingbeli életképek, plakátok, sörös- és üdítős címkék – és még bambi is látható…

Az ital- és étel árlapokból szemezgetve: Kisadag fagylalt 2,30. Nőiszeszély (épp nincs – ?!). Tejszínhab magában: 1,40, zenével (!) 1,60 Ft. Üccsik: Erdővére (?!). Rostos birslé: 3,50. (Forint, nem euró.)

Lásd pl. egy söröscímke: http://retronom.hu/node/2737; csatos Bambi: http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/6/9/_/bambi_2_106…

Csárdák (és pl. a korabeli Kistücsök). Zánka, a gyerekgyár. Kertmozik – és plakátjaik. A Badacsonyban partraszállót hanyatt vágó Tátika épülete. Kőbányai Családi sör 1,5 literes kiszerelésben. Bergamotte napolaj („Napozás nélkül is barnít”). Teherautó-belső úszógumik. Menetrendek az ötvenes évektől… „Zalka Máté” motoros a földvári kikötőben, és az „Ifjú Gárda” vitorlás. Egy „Finn Dingi” vagy egy Kalóz bérlete: 85 Ft fél napra. Pobjedák és korai Skoda Octáviák, néha egy VW. Fotó: kempingezők zsíros edényeikkel, pokrócon, a csomagtartó árnyékában. A Terta táskarádió, amin Luxemburg gyárilag fel volt tüntetve! Beat-frizurás stoppoló fiúkat igazoltató rendőrök. A régi, betonlapos M7-esen Pannónia motorokat lehagyó Trabant 500-asokat előző Moszkvicsok! Érezzük azt a szagot, és a kasztni rángatását?

Oh, megannyi érthetetlen dolog a mai 40 alattiaknak – szerencsére. Akinek pedig még ezek a tárgyak is mondanak valamit: Mofém öngyújtó, vagy: Pajtás ill. Ljubityelj – közelebb lehet már a nyugdíjszelvényhez, mint az első pattanásokhoz.

(2008)

Oláh_Zita P>!
Gál László: Ó, a Balaton, régi nyarakon

Ahogyan Gál László magáról azt nyilatkozta, hogy ő homo nostalgicus bőszen bólogattam, mert én is az vagyok, sőt 10 évvel ezelőtt is az voltam. Úgyhogy ez is biztos egy létforma, de nekem jól esik. Igaz olyan korba repülhettem el, amikor még gondolat sem voltam, ennek ellenére tetszett az időutazás a kedvenc tavam körül, annak minden bújával-bajával és örömével együtt. Megtanultam, hogy a zenés felár tényleg létezett, ugyanis az étlapokon külön fel volt tüntetve, és az esti árakat jelentette, amik a zenés mulatság miatt magasabbak voltak. Megmártózhattam a Balatonban, kirándulhattam Badacsonyban, a SZOT üdülői nyaralást is megismerhettem. Gál Lászlónak jól áll az emlékezés és a történetmesélés. Épp ezért, aki szintén homo nostalgicus és/vagy szereti a Balatont, annak jó szívvel ajánlom ezt a könyvet. Nemcsak olvasásra, hanem a képek nézegetése is kiváló nosztalgiahangulatot eredményez. Nálam biztos újraolvasós és -lapozós lesz.

Gregöria_Hill>!
Gál László: Ó, a Balaton, régi nyarakon

Az ötvenes-hatvanas években (és a hetvenes évek elején) tényleg ennyire ápolt és tiszta volt minden a Balatonnál? Az klassz lehetett. Úgy húsz évvel később (de még az átkosban), ahogy én emlékszem, volt azért ott is jócskán késdobálóvá süllyedt resti, használhatatlan, büdös klozet, mocskos, rosszul felszerelt váróterem (erről milyen szép dalt írhatna a régi Edda, nem is nagyon kéne variálni a szöveget), és nem is csak a kisebb helyeken. Az után nem nagyon van nosztalgiám, de ebben a könyvben tényleg klassz képek vannak, és nagyon meggyőző, kedves, néhol humoros szöveg, nagyon hitelessé és szerethetővé teszik a szerző személyes emlékei és a rajongása is.

3 hozzászólás
Tiger205>!
Gál László: Ó, a Balaton, régi nyarakon

Nem kellett csalódni, Gál úr hozta a várt és megszokott színvonalat -csak egy a baj (nekem ) kevés a szöveg…
Retro érzés, fejelőversenyek térdig a vízben, korabeli árak (és szolgáltatások) színvonala ZENÉS FELÁRRAL…
Megéri az árát, s a kivitelezés minősége is – végre – magas!
:)


Népszerű idézetek

Oláh_Zita P>!

Hat után zenedíj mindenre, persze kérdés, hány lekváros tésztát adtak el zenés felárral?

108. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Berta Zsolt: Jancsiszög
Széky János (szerk.): Retro évek – Így éltünk 1985-86
Tóth Krisztina: Vonalkód
Poós Zoltán: Szivárvány Áruház
Poós Zoltán: Szivárvány Nagyáruház
Burget Lajos: Retró szótár
Poós Zoltán: Állami Áruház
Blaskó Mária: Szivecske
Csigó Zita – Szalisznyó Tibor – Kocsis Bálint: Retro – újratöltve
Szigeti Piroska (szerk.): Kisdobosok zsebkönyve 1983/1984