20. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
48. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján

Elátkozott ​Ella 305 csillagozás

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Ha egy mesebeli bárókisasszony szép, okos és ráadásul gazdag – mi híja lehet a boldogságának? Óh, nagyon is sok, mert Ella minden adományok tetejébe születésekor varázslatos ajándékot kap Lucindától, a jóindulatú, de roppant meggondolatlan tündértől – az örök engedelmességet! Ha valaki azt parancsolná, hogy három napig ugráljon fél lábon, meg kellene tennie, de még azt is, ha történetesen azt a parancsot kapná, hogy vágja le a tulajdon fejét! Hogyan védekezik a talpraesett és szerencsés adottságai mellett még jó humorral is megáldott leányzó az átoknak bizonyuló ajándék ellen, hogyan igyekszik megszabadulni tőle, és hogyan jut el a manók, tündérek, hús-vér, jó és rossz emberek, derék óriások és gonosz orgok között.. Ugyan hová? A boldogtalansághoz? A boldogsághoz? Megtudjátok az amerikai írónő minden oldalon újabb meglepetéssel szolgáló, élvezetesen modern meseregényéből – a mesebeli hősnővel szinte egyidős iskoláslány fordításában.

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Geopen, Budapest, 2001
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093432 · Fordította: Varsányi Anna

Kedvencelte 96

Most olvassa 5

Várólistára tette 210

Kívánságlistára tette 215

Kölcsönkérné 9


Kiemelt értékelések

Ross >!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Mese b*mmeg. Mese! Érted? Van benne herceg, meg bál, meg üvegcipellő, gonoszmostoha, tündérkeresztanya, szerelmi szál… Minden adott hát, hogy rendesen elhányjam magam, nemdenem?
Erre mi történik? Nagydarab, szőrös, szakállas, kérgesszívű állatként úgy izgultam Elláért, hogy nagyon. Mert hogy ez a sztori bizony az utolsó szögig igen rendesen van összetákolva.
Szégyellem magam rendesen, mindjárt bontok is egy sört, hogy helyrebillenjen férfiasságom.
De ez akkor is rohadt jó volt.

7 hozzászólás
Finn_Hudson P>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

A filmet már többször is láttam, amit nagyon szeretek, így az értékelésben nem tudom mellőzni az ezzel kapcsolatos érzéseimet. Meglepő volt számomra, hogy mennyire különbözik a könyvtől, mindössze két-három jelenet egyezik. Bár tetszett a könyv is, be kell vallanom, ez az a ritka eset, mikor a film jobb. Kalandosabb és fordulatosabb, az ottani szereplők is szerethetőbbek. Ezzel szemben, ami a könyvben nagyon zavart, hogy nem tudtam eldönteni, hány éves Ella és Char. A leírtak alapján Ella 15 éves volt, de sokszor a beszélgetéseik alapján két kisgyermeket képzeltem a helyükre. Továbbá két jelenet volt, ami a filmben sokkal jobban megoldottak, mégpedig Ella és Char első találkozása, valamint spoiler. Ennek ellenére örömmel olvastam, ugyanis egy nagyon egyedi Hamupipőke átdolgozás, amit a jövőben még elő fogok venni, ha valami könnyedebb, aranyos történetet szeretnék.

3 hozzászólás
tonks>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Elég viseltes ez a könyvpéldányom, de nem is csoda, 12-14 éves koromban szerintem ki se lehetett volna robbantani a kezemből, egyszer a matektanár közölte, hogy vagy elteszem a könyvet, vagy kimegyek az óráról. Kimentem.
Most felnőtt fejjel is jólesett ez a csupaszív mese, tele varázslatokkal, herceggel, tündérrel. És tényleg annyira jól meg van írva, hogy nem lehet belekötni. Szerintem ez a könyv plántálta belém, hogy szeretem a fantasyt és az eszes, vicces főhősnőket.

Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Ez jobb volt, mint a film, pedig az is nagyon tetszett és remekül eltalálták Ella szerepére AH. színésznőt, akit én szintén nagyon szeretek.
De a könyv sokkal több volt, ami persze természetes. Sokkal viccesebb volt, jó volt olvasni a szép helyszínekről, a kalandokról.
Nagyon szórakoztatóan facsarták ki a történetet, igazán maivá tudták tenni a hataloméhes nagybácsival, a sok ármánykodással. Jól szórakoztam és nagyon hamar kiolvastam.

2 hozzászólás
Little_Sunshine P>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Tündérmesék újramesélt változatait nagyon szeretem, az egyik kedvenc sorozatom óta! Once Upon a Time :) Ella kedves szimpatikus karakter volt, úgyhogy végig szurkoltam neki. Persze eltér a film meg a könyv, de mindkettőt egyformán szerettem és kedvenc lett.

2 hozzászólás
Csoszi>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

A klasszikus Hamupipőke történet feldolgozása. Cuki, meg vicces, de nem hagyott túl mély nyomot. A történet nagyon ígéretesen indult, de valahol a felénél elvesztettem az érdeklődésemet. A vége egy kicsit bugyuta volt. Pedig szerettem volna szeretni. Nem ment. Sajnálom:(
Ja! A filmet már régebben láttam, de az sokkal jobban tetszett.

>!
Geopen, Budapest, 2001
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093432 · Fordította: Varsányi Anna
ggizi P>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Nagyon tetszett ez a mese átírat. Leginkább az, hogy Hamupipőke mérhetetlen alázatát önző mostohája és borzalmasan undok lányai iránt az ide behozott engedelmességi átok tökéletesen alátámasztotta, ezáltal nem egy mártír szereplő életét követtük végig, hanem egy átokkal sújtott, abból mindenáron szabadulni akaró leányzó örökös küzdését. Egy könnyen olvasós, halvány ironikus humorral fűszerezett, mai szemmel is élvezhető klasszikus meseátdolgozást olvashattam. És már csak azt kell kitalálnom, hogyan vegyem rá a lányomat, hogy ő is a kezébe vegye, mert tuti tetszene neki…

3 hozzászólás
Kiss_Csillag_Mackólány P>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Először elcsodálkoztam magamon, hogy miért veszek én ilyen könyvet a kezembe, ami határozottan kislányoknak való. De mégis belekezdtem, mert könyvtáros barátnőm ajánlotta, és ő nem szokott tévedni.
Nem is csalódtam, valóban érdemes volt elolvasni.
Igaz, kicsit fura volt a sok kitalált élőlény, a karattyolós kitalált nyelvek, de olyan bájos és aranyos volt, hogy még ez is elment.
Külön tetszett az ötlet, hogy egy ősrégi, százezer változatban feldolgozott mesét dolgoz fel újra, de még ez sem zavart.
Határozottan tetszettek a mély gondolatok, amelyek bele voltak szőve a meseszerű mondatokba.
Ella ugyan kicsit koravén volt, de ne háborogjak, mondogattam magamnak, hiszen gyakorlatilag egy mesét olvasok.

Cs_N_Kinga>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Akik ismernek már biztos látták, hogy nagyon szeretem az ifjúsági könyveket, meséket. Ezért is sajnálom nagyon, de megint szemben úszom az árral, ugyanis ezt a könyvet legszívesebben a sarokba vágtam volna. Kb. a háromnegyedéig idegesített az egész. Sokszor majd elaludtam unalmamban. Úgy éreztem magam közbe mint egy spoiler gyerek, akinek a szájába kell mindent rágni hússzor legalább. :(((
De hogy pozitívat is írjak, és hogy mégis miért adtam rá a három csillagot is, hát a végéért. Na ott kezdtem élvezni a könyvet, vártam mi és hogy fog történni és mennyi lesz a hasonlóság az eredeti történet között. Ez nagyon jó volt. De kár érte, hogy végig nem ilyen volt. Nagyon sajnáltam. :((( Igaz nem is az én korosztályomnak íródott, lehet az is baj volt, hogy nem erre készültem, nem tudom…..nagyon szomorú és csalódott vagyok:((((

gybarbii>!
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Azt hittem, nem érhet meglepetés, hogy ismerem Ella történetét, hiszen kb. ezerszer láttam már a filmet Anne Hathaway-jel, és hát egy Hamupipőke-feldolgozásról van szó, ami ugyebár megint elég sok mindent elárul a sztoriról… Mégis voltak meglepetések, és a könyv sokkal inkább hasonlított a klasszikus meséhez, mint a filmhez.
A filmhez képest Ella-t és Char-t itt sokkal fiatalabban ismerjük meg, jobban végigkövethetjük életüket, mindennapjaikat. És azt hiszem, Lucinda átkát és Ella tetteit is jobban megérthetjük a könyvváltozatban. Nagyon kedveltem a szereplőket, még valamennyire Olive-ot is, hiszen itt még olyan kislány, annyira befolyásolható, és láthatjuk, milyen nővér és anya mellett nőtt fel!
Tetszett a könyv világa, a sok meselény és a különböző nyelvek. Az egész nagyon jól lett kitalálva. Néhol még Lucinda „ajándékain” is tudtam nevetni, Sir Peter és Olga nagysád tökéletesen megérdemelték! :) Tetszett, ahogy Ella próbálja kijátszani az átkot, habár nem tudott nemet mondani, azért egy kis borsot mindig tudott a parancsolói orra alá törni. :) Bár az is igaz, hogy Ellának így borzalmas élete lehetett. Ha belegondolok abba, hogy én milyen voltam kislányként, meg néha még most is… Az átok tünetei valószínűleg egész életemben jelen lettek volna… :D
spoiler


Népszerű idézetek

gab001 P>!

Megrúgtam a lovat, remélve, hogy gyorsabb tempóra tudom ösztökélni, és hogy Stephan lovag nem veszi észre. Stephannak nem tűnt fel, de a lónak sem.

129. oldal

Marsie>!

– Én soha nem ölelnék át egy szakácsnőt – borzongott meg Hattie.
– Az biztos – értettem egyet. – Mert nem hagyná.

62. oldal

1 hozzászólás
Ninácska P>!

Mandy szerint kétféle ember létezik: aki mindig mást okol, és aki mindig magát okolja. Magamat egy harmadik kategóriába sorolom: azok közé, akik tudják, kit kell okolni.

208. oldal

Nusii P>!

Ha kívánni akarsz, kell valami, amit felajánlasz cserébe.

14. oldal

1 hozzászólás
Viki77>!

Bízom benne, hogy megtalálod bennem a jót, de biztos akarok lenni abban, hogy a rossz sem kerüli el a figyelmedet.

207. oldal

Viki77>!

Lucinda, az a bolond tündér nem is akart megátkozni, éppen ellenkezőleg: meg akart ajándékozni.

(első mondat)

alice_kingsley>!

– Milyen könyv lehet jobb az alvásnál, ha lemegy a nap?

107. oldal

Ninácska P>!

Téged elítéllek. A bűnöd, hogy túl hevesen véded azokat, akiket szeretsz. Hiba és erény egyben.

208. oldal

gybarbii>!

Apának csak annyit ígértem, hogy eljövök a hölgynevelő iskolába, de azt már nem, hogy itt is maradok.

100. oldal

rlb_32557241>!

(…) elindultam a királyi állatkertbe, ami a palota falain kívül húzódott.
Kedvenceim a beszélő madarak és az egzotikus állatok voltak. Az ingoványban lakozó vízikígyó és a kölyöksárkány kivételével az egzotikus lények – az egyszarvúk, a kentaurcsorda és a griffcsalád – egy füves szigeten éltek, amit a meghosszabbított várárok vett körül.
A sárkányt vasketrecben tartották. Gyönyörű és kegyetlen volt egyszerre. Látszott rajta, hogy akkor a legboldogabb, mikor tüzet okádik: rubintvörös szeme gonoszul csillogott.
A ketrec melletti pultnál vettem egy darab sajtot és megpirítottam a sárkány tüzénél, ami bajosan ment, mert elég közel kellett állni, hogy a sajt megpiruljon, de elég távol ahhoz, hogy a kis bestia meg ne kaparintsa.

50. oldal, Hatodik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat
Michael Ende: A Végtelen Történet
Nyulász Péter: Helka
Angie Sage: Repülés
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr