Elátkozott ​Ella 290 csillagozás

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Ha egy mesebeli bárókisasszony szép, okos és ráadásul gazdag – mi híja lehet a boldogságának? Óh, nagyon is sok, mert Ella minden adományok tetejébe születésekor varázslatos ajándékot kap Lucindától, a jóindulatú, de roppant meggondolatlan tündértől – az örök engedelmességet! Ha valaki azt parancsolná, hogy három napig ugráljon fél lábon, meg kellene tennie, de még azt is, ha történetesen azt a parancsot kapná, hogy vágja le a tulajdon fejét! Hogyan védekezik a talpraesett és szerencsés adottságai mellett még jó humorral is megáldott leányzó az átoknak bizonyuló ajándék ellen, hogyan igyekszik megszabadulni tőle, és hogyan jut el a manók, tündérek, hús-vér, jó és rossz emberek, derék óriások és gonosz orgok között.. Ugyan hová? A boldogtalansághoz? A boldogsághoz? Megtudjátok az amerikai írónő minden oldalon újabb meglepetéssel szolgáló, élvezetesen modern meseregényéből – a mesebeli hősnővel szinte egyidős iskoláslány fordításában.

Eredeti mű: Gail Carson Levine: Ella Enchanted

Eredeti megjelenés éve: 1997

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

>!
Geopen, Budapest, 2001
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093432 · Fordította: Varsányi Anna

Kedvencelte 91

Most olvassa 9

Várólistára tette 189

Kívánságlistára tette 203

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

>!
Ross P
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Mese b*mmeg. Mese! Érted? Van benne herceg, meg bál, meg üvegcipellő, gonoszmostoha, tündérkeresztanya, szerelmi szál… Minden adott hát, hogy rendesen elhányjam magam, nemdenem?
Erre mi történik? Nagydarab, szőrös, szakállas, kérgesszívű állatként úgy izgultam Elláért, hogy nagyon. Mert hogy ez a sztori bizony az utolsó szögig igen rendesen van összetákolva.
Szégyellem magam rendesen, mindjárt bontok is egy sört, hogy helyrebillenjen férfiasságom.
De ez akkor is rohadt jó volt.

7 hozzászólás
>!
Csoszi
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

A klasszikus Hamupipőke történet feldolgozása. Cuki, meg vicces, de nem hagyott túl mély nyomot. A történet nagyon ígéretesen indult, de valahol a felénél elvesztettem az érdeklődésemet. A vége egy kicsit bugyuta volt. Pedig szerettem volna szeretni. Nem ment. Sajnálom:(
Ja! A filmet már régebben láttam, de az sokkal jobban tetszett.

>!
Geopen, Budapest, 2001
268 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639093432 · Fordította: Varsányi Anna
>!
Little_Sunshine P
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Tündérmesék újramesélt változatait nagyon szeretem, az egyik kedvenc sorozatom óta! Once Upon a Time :) Ella kedves szimpatikus karakter volt, úgyhogy végig szurkoltam neki. Persze eltér a film meg a könyv, de mindkettőt egyformán szerettem és kedvenc lett.

2 hozzászólás
>!
ggizi P
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Nagyon tetszett ez a mese átírat. Leginkább az, hogy Hamupipőke mérhetetlen alázatát önző mostohája és borzalmasan undok lányai iránt az ide behozott engedelmességi átok tökéletesen alátámasztotta, ezáltal nem egy mártír szereplő életét követtük végig, hanem egy átokkal sújtott, abból mindenáron szabadulni akaró leányzó örökös küzdését. Egy könnyen olvasós, halvány ironikus humorral fűszerezett, mai szemmel is élvezhető klasszikus meseátdolgozást olvashattam. És már csak azt kell kitalálnom, hogyan vegyem rá a lányomat, hogy ő is a kezébe vegye, mert tuti tetszene neki…

3 hozzászólás
>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Először elcsodálkoztam magamon, hogy miért veszek én ilyen könyvet a kezembe, ami határozottan kislányoknak való. De mégis belekezdtem, mert könyvtáros barátnőm ajánlotta, és ő nem szokott tévedni.
Nem is csalódtam, valóban érdemes volt elolvasni.
Igaz, kicsit fura volt a sok kitalált élőlény, a karattyolós kitalált nyelvek, de olyan bájos és aranyos volt, hogy még ez is elment.
Külön tetszett az ötlet, hogy egy ősrégi, százezer változatban feldolgozott mesét dolgoz fel újra, de még ez sem zavart.
Határozottan tetszettek a mély gondolatok, amelyek bele voltak szőve a meseszerű mondatokba.
Ella ugyan kicsit koravén volt, de ne háborogjak, mondogattam magamnak, hiszen gyakorlatilag egy mesét olvasok.

>!
alice_kingsley
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Nagyon tetszett. A filmet előbb láttam, de a könyv ezerszer jobb, sokkal jobban élveztem. Nem értem, miért változtatták meg ennyire, de ők tudják. Ella aranyos, sajnáltam szegényt, borzalmas lenne, ha sose tudnék ellentmondani, nem mintha feleselős lennék, de akkor is. A történet egyáltalán nem unalmas, az egész könyv egy nagy aranyosság (bár kételkedem benne, hogy ezt a szót bárki hallotta/használta már)

>!
gybarbii
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Azt hittem, nem érhet meglepetés, hogy ismerem Ella történetét, hiszen kb. ezerszer láttam már a filmet Anne Hathaway-jel, és hát egy Hamupipőke-feldolgozásról van szó, ami ugyebár megint elég sok mindent elárul a sztoriról… Mégis voltak meglepetések, és a könyv sokkal inkább hasonlított a klasszikus meséhez, mint a filmhez.
A filmhez képest Ella-t és Char-t itt sokkal fiatalabban ismerjük meg, jobban végigkövethetjük életüket, mindennapjaikat. És azt hiszem, Lucinda átkát és Ella tetteit is jobban megérthetjük a könyvváltozatban. Nagyon kedveltem a szereplőket, még valamennyire Olive-ot is, hiszen itt még olyan kislány, annyira befolyásolható, és láthatjuk, milyen nővér és anya mellett nőtt fel!
Tetszett a könyv világa, a sok meselény és a különböző nyelvek. Az egész nagyon jól lett kitalálva. Néhol még Lucinda „ajándékain” is tudtam nevetni, Sir Peter és Olga nagysád tökéletesen megérdemelték! :) Tetszett, ahogy Ella próbálja kijátszani az átkot, habár nem tudott nemet mondani, azért egy kis borsot mindig tudott a parancsolói orra alá törni. :) Bár az is igaz, hogy Ellának így borzalmas élete lehetett. Ha belegondolok abba, hogy én milyen voltam kislányként, meg néha még most is… Az átok tünetei valószínűleg egész életemben jelen lettek volna… :D
spoiler

>!
TiaManta 
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

Ez egy jó kis feldolgozása a klasszikus Hamupipőke mesének.
Kellőképpen és kreatívan változtattak rajta, hozzáadtak valami értelmes, érdekes pluszt az eredeti műhöz. És Ellát is sikerült megkedvelnem. Na itt már fel lélegeztem. Egy rossz szereplő elront mindent általában. De vele egy értelmes főszereplővel lettem gazdagabb.
Tetszett a történet vezetése, a főszereplők felépítése. Mert itt volt hála az égnek, és tényleg elhittem, hogy miért is kedveli meg valaki a másikat. És ráadásul, Ó Te Jó Ég, és tényleg élveztem olvasni a romantikusabb részeket is. Csoda emberek, csoda.
És nem utolsó sorban, nagyon szerettem barangolni a világban, ami bővelkedett varázslatban, különleges dolgokban. Amit kb mindenkinek természetes volt, benne éltek.

Persze akadnak szokásos elemek, de ez nem rovom fel neki. Mese átdolgozásról van szó, szinte elvárjuk az ilyesmit.

>!
Amrita I
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

a legmegfelelőbb könyv a legmegfelelőbb időben. nagyon megszerettem. és holnap bálba megyek… (na jó, biológus buliba). ott lesz a herceg?

12 hozzászólás
>!
Marianna88 P
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella

…hogy ez nekem miért nem került a kezembe gyerekkoromban?!… Annyira kis bűbájos történet, végig izgultam, sírtam-nevettem Ellával együtt. Kicsit felüdülés volt a Pippa Kenn és Mya Mavis féle disztópia után és az Oh, boy! előtt…oké-oké, Hamupipőke-szagú az egész, de valahogy nem zavart :)


Népszerű idézetek

>!
gab001 P

Megrúgtam a lovat, remélve, hogy gyorsabb tempóra tudom ösztökélni, és hogy Stephan lovag nem veszi észre. Stephannak nem tűnt fel, de a lónak sem.

129. oldal

>!
Marsie

– Én soha nem ölelnék át egy szakácsnőt – borzongott meg Hattie.
– Az biztos – értettem egyet. – Mert nem hagyná.

62. oldal

1 hozzászólás
>!
Ninácska P

Mandy szerint kétféle ember létezik: aki mindig mást okol, és aki mindig magát okolja. Magamat egy harmadik kategóriába sorolom: azok közé, akik tudják, kit kell okolni.

208. oldal

>!
Nusii

Ha kívánni akarsz, kell valami, amit felajánlasz cserébe.

14. oldal

1 hozzászólás
>!
Viki77

Bízom benne, hogy megtalálod bennem a jót, de biztos akarok lenni abban, hogy a rossz sem kerüli el a figyelmedet.

207. oldal

>!
alice_kingsley

– Milyen könyv lehet jobb az alvásnál, ha lemegy a nap?

107. oldal

>!
Viki77

Lucinda, az a bolond tündér nem is akart megátkozni, éppen ellenkezőleg: meg akart ajándékozni.

(első mondat)

>!
Ninácska P

Téged elítéllek. A bűnöd, hogy túl hevesen véded azokat, akiket szeretsz. Hiba és erény egyben.

208. oldal

>!
gybarbii

Apának csak annyit ígértem, hogy eljövök a hölgynevelő iskolába, de azt már nem, hogy itt is maradok.

100. oldal

>!
rlb_32557241

(…) elindultam a királyi állatkertbe, ami a palota falain kívül húzódott.
Kedvenceim a beszélő madarak és az egzotikus állatok voltak. Az ingoványban lakozó vízikígyó és a kölyöksárkány kivételével az egzotikus lények – az egyszarvúk, a kentaurcsorda és a griffcsalád – egy füves szigeten éltek, amit a meghosszabbított várárok vett körül.
A sárkányt vasketrecben tartották. Gyönyörű és kegyetlen volt egyszerre. Látszott rajta, hogy akkor a legboldogabb, mikor tüzet okádik: rubintvörös szeme gonoszul csillogott.
A ketrec melletti pultnál vettem egy darab sajtot és megpirítottam a sárkány tüzénél, ami bajosan ment, mert elég közel kellett állni, hogy a sajt megpiruljon, de elég távol ahhoz, hogy a kis bestia meg ne kaparintsa.

50. oldal, Hatodik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Ende: A Végtelen Történet
Nyulász Péter: Helka
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Soman Chainani: Jótett helyébe
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Bogáti Péter: Az ágasvári csata