Blameless ​– Szégyentelen (Napernyő Protektorátus 3.) 379 csillagozás

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

A ​szezon botránya – Lady Maccon elhagyta a férjét, és visszaköltözött rémes családjához!

Viktória királynő elbocsátja Alexiát az árnyékkormányból, és az egyetlen személy, aki bármiféle magyarázattal szolgálhatna – Lord Akeldama – váratlanul elhagyja a várost. Mindennek tetejébe Alexiára gyilkos gépkaticák támadnak, jelezve (ahogy azt csak a katicák képesek), hogy immár London minden vámpírja igencsak érdekelt Lady Maccon meglehetősen alapos halálában.

Mindeközben Lord Maccon szeszben pácolja magát, Lyall professzor pedig kétségbeesetten igyekszik összefogni a Woolsey-falkát.

Alexia végül elmenekül Angliából, és meg sem áll Itáliáig, hogy megkeresse a titokzatos templomosokat. Csak ők tudnak eleget a természeten túliakról ahhoz, hogy feltárják előtte növekvő mértékben terhes állapotának titkait.

Csakhogy ők még a vámpíroknál is rosszabbak lehetnek – és pestót hordanak maguknál.

Szédítően szellemes történet!

„Carriger briliánsan nyit a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633735398 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633735381 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Alexia Tarabotti · Lord Conall Maccon · Lord Akeldama · Randolph Lyall professzor · Madame Lefoux · Ivy Hisselpenny · Viktória királynő · Algernon Floote · Channing Channing · Gustave Trouvé · Evylin Loontwill · Felicity Loontwill · Mr. Lange-Wilsdorf · Mrs. Letticia Loontwill · Ormond Tunstell

Helyszínek népszerűség szerint

Itália


Kedvencelte 56

Most olvassa 5

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Xoxoribizli
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Jó volt ez! ❤
Mondjuk Alexia helyében azért én jobban megdolgoztattam volna azt az átok grófot!
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ebből a félig lélektelen félig természetfeletti gyerekből. :)
Annyira tudtam, hogy spoiler a vérfarkas, aki védelmezi a terhes Alexiát.

Egyébként, minden alkalommal, amikor ez a nő a babájára gondolt és megláttam leírva azt a szót, hogy „gyerekteher” felnevettem. Előre tudom, hogy akármi is lesz a gyerek neve, innentől nekem Gyerekteher lesz és kész! :D

3 hozzászólás
>!
deen
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Lady Maccon ezúttal is egy kalandos kalamajkába keveredik, melyben élete ismét veszélyben forog. Elhagyva Angliát Itáliába menekül, nem is sejtve hogy a menekülés tényleg szó szerint értendő, mivel lépten-nyomon el akarják tenni láb alól, és még a templomosok is kattantak. Hiszen hálóinget hordanak fényes nappal! Az írónő stílusa még mindig zseniális, és részről-részre képes mindig valami újat belecsempészni a történetbe, ami miatt nem lehet megunni. Imádom a humorát, most is könnyesre nevettem magam Alexia beszólásaitól. Mivel a szerelmespárunk elszakadt egymástól, a történet két szálon futott. Nagyon örültem neki, hogy Lyall professzor annyit szerepelt, mert őt is nagyon megkedveltem. A másik oldalon pedig Madame Lefoux, Floote, és két teljesen eltérő módon nem komplett feltaláló borzolta a kedélyeket és igyekezett Alexia életét jobbára megkeseríteni. Jöhet a következő rész.

>!
MissFortune
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Ejha.. Izgalmas könyv volt, pörögtek az események.
Igazán örültem, hogy Lord Maccon észhez tért a végére. Jobb lett volna, ha hamarabb történik meg.
Ami külön tetszik, hogy most már Alexiáról nem olvasok eget verő hülyeségeket mikor harcol. Kezd belejönni, nem olyan bamba, mint az első részben.
Nagyon várom, hogy a babával mi lesz. Milyen lesz?:D Milyen képességei lesznek?
Tervben van a következő rész, azonban nem mostanában. Úgy érzem, elég volt egy időre Alexiából. Másrészt, akkor már megvárom az 5. rész érkezését is.:)

>!
Nikyy18
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Nagyon tetszett ez a rész. Kellőképpen meg volt benne minden ami egy jó könyvhöz kell. Alexiát még mindig nagyon kedvelem. Pár vicces résznél volt, hogy hangosan nevettem. És végre a könyv felénél szerencsére Conall is kigyógyult az „idiotizmusból” :)

>!
Evelena
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

FIGYELEM! FIGYELEM!
Lapunk arról a friss információról szerzett tudomást nemrégiben, miszerint Lord Conall Maccon józan eszének és ítélőképességének lába kelt és így kerestetik. Ha valaki látta őket, kérjük minél előbb írjon lapunknak, hogy helyre álljon a mi hőn szeretett Londonunk rendje.
Továbbá tudomásunkra jutott, hogy Lady Maccon, leánynevén Alexia Tarabotti a fennálló helyzetet kiállhatatlannak találva messzi vizekre evezett bedilizett férjétől és inkább Olaszországba utazott, mintsem a jelenlegi körülmények közt kelljen tengetnie mindennapjait. Két férfi társaságában látták, egy férjes asszonyt, hihetetlen! Micsoda botrány, nem igaz?
Nem is beszélve arról, hogy a Lady mindenkori legjobb barátnőjeként ismert Ivy Hisselpenny maga mögött hagyva családját, nőül ment egy színészhez. Habár a művészek közege mit sem változtatott egyedi ízlésén a kalapok terén.
Emellett tudomásunkra jutott, hogy a gyermeket váró Lady igazán megkedvelte az olasz konyha remekeit. A vámpírboly egyik tagját kérdeztük a fokhagymás fűszerezésű ételekről, mire ő csak vicsorogva nézett riporterünkre… A bazsalikomos ételek kóstoltatásának kérdése hasonló reakciót váltott ki egy helyi farkasemberből, milyen érdekes…
Lord Akeldama tartózkodása továbbra is ismeretlen. Mégis mire számíthat így a londoni divatvilág krémje? (Bővebben következő számunkban)
Vajon rejtélyes eltűnésének köze van Lady Macconhoz?

KÉSŐBBIEKBEN:
Címlapsztori!!
Vajon ismét együtt London legtöbb botrányát szolgáltató grófi párja? Újra lángol a szerelem a Woolsey-k kastélya táján. Milyen csodának köszönhető a példátlan gyermekáldás?
Csupa rejtély és mennyi mennyi szerelem.

>!
ViveEe P
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Sajnos nem vagyok akkora képzelőerővel megáldva, mint sok más ember, de ez az a sorozat, ami gond nélkül filmként pereg le a szemem előtt. Bár bevallom Alexiát sokszor idős néniként képzelem el, amikor valaki fejét az esernyőjével csapkodja. :D
Sőt eddig az angol humor sem annyira érintett meg, de itt tökéletesen betalál.
Annyira imádom a sorozat humorát, ami ebben a részben sikerült a legjobbra.
A modor és a ruha mindenek felett, és persze egy csésze tea mindent megold. :D
Most is hiányzott Conall és Akeldama, de az események teljesen el tudták vonni erről a figyelmemet. Sőt, sokkal viccesebb megszólalásai voltak Alexiának, ahogy szidta az urát miközben egész Európán át üldözték.
A mellékszereplők nagyon jók, főleg az új karakterek. Az inas az egyik kedvencem a skatulyából húzott megjelenésével, ahogy fapofával lepuffant néhány kellemetlenkedő alakot. :) De a csúcs mellékszereplő a német tudós ugató-pattogó kutyája volt. Az a kutya azon kívül, hogy mindent megtámadott ami élt és mozgott, illetve ami nem, fittyet hányva minden életösztönre, nekiront egy farkasembernek biztos kompenzál valamit :D. De amikor konkrétan ugatva megjelent a templomosok csapata élén, az maga volt a csúcs. :D
Minden humor és komédia mellett komoly hajszák, árulás és zűr is kijut a könyvben. A baba természete pedig egyre izgalmasabb.
Imádom, nincs más lehetőség. :)

9 hozzászólás
>!
Tóth_Orsolya_3 P
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Az én egyetlen alfahímem visszatért! ♥ ;)
Kedves Lord Maccon, ismét elnyerte a szívemet! (csak Alexia meg ne tudja)
Próbáltam nem falni a lapokat, hogy minél tovább élvezhessem eme nagyszerű és felülmúlhatatlan csapat társaságát. Gail Carriger sziporkázó humora fenomenális! :D (Külön köszönet a fordítónak, ehhez szerintem nagy mértékben ő is hozzájárult.)
Nem is tudom, mikor vártam egy sorozat következő részét ennyire… Nagyon régen! ;)

6 hozzászólás
>!
molybarby
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Ez a rész se okozott csalódást. Tökéletesen el tudtam képzelni ahogy a mi nagy farkas alfánk lerészegedve búslakodik szerelme elvesztése miatt, miközben vedeli a formaldehidot. :D Viszont Alexiát nagyon sajnáltam. Rossz amikor ennyien nem hisznek nekünk, pedig nekünk van igazunk. Szerencsére eszméletlenül belevaló csaj és próbál mindig túllépni a dolgain és a pánik helyett az eszét használni. Ezért is álltak mellé a barátai és az új barátok akiket az útja során összeszedett. Azt a német tudóst nagyon kinyírtam volna a többi Mr. Templomossal együtt. Kíváncsi leszek a folytatásra és spoiler

>!
perpetua P
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Ez a történet adta meg azt a kis pluszt, amit az első két részben még hiányoltam, és ez a kötet az, amire már meg tudom adni az 5 csillagot.
Egy kicsit több izgalomra vágytam eddig, és most jobban pörögtek az események. Alexia „gyerek terhe” nagy felbolydulást okoz, és sokan örülnének, ha megszabadulhatnának tőle. Pont most lenne szüksége férje védelmére, de a makacs és önfejű férfi elüldözte magától a nőt. Úgy gondolja talján föld lehet számára a biztos menedék, de az út igazán kalandos és minden leleményességére szüksége van útitársaival együtt, hogy épségben érkezzenek meg. Mellette a benne növekvő élet is nagy fejtörést okoz, és ez a rejtély megoldása is hajtott az olvasásnál.
Tényleg nem is tudok már mást mondani, mint hogy ez a rész már tényleg igazán szuper volt. :)

>!
Shanara
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

„Vitathatatlan, hogy ennek a regénynek – és az egész sorozatnak – egyedi stílusa van, ahogy azt is el kell ismerni, hogy pontosan emiatt nem éppen a legkönnyebben olvasható. Különleges és egyedi fűszerezésű történet (…) A Jane Austen modoros stílusában írt, angol humorral fűszerezett, természetfeletti, illetve természeten túli lényekkel és problémákkal teletűzdelt szöveg miatt igazi kuriózumnak számít a paranormális regények között. Érezhető, hogy a szerző imádja és teljességgel a magáénak érzi azt, amiről ír, mert egy pillanatra sem esik ki a ritmusból, nem téveszti el a kifejezésmódot, mert ennek a könyvnek a stílusa maga a szerző – teljes igazi valójában.”

„Kicsit kevésnek találtam Lady és Lord Maccon közös jeleneteit – bár külön-külön is elég szórakoztatóak, de azért együtt a legjobbak. Imádtam viszont a technikai találmányokat (a Bronzpolip rend tudósai elképesztőek), illetve azok leírását (gépkaticák, léghajók, gőzhajtású ornitopter és égivasút), az utazás részleteit, a városokat (Párizs, Nizza, Firenze) és az országok különböző reakcióit a természetfelettire.”

„Bárki, aki csak egy kicsit is kedveli Jane Austen stílusát, a steampunkot, vagy a paranormális lényeket, annak olvasnia kell ezt a sorozatot: bele kell kóstolnia ebbe a különleges világba és meg kell ismernie azt a történetet, amelyben hemzseg a természetfeletti, de a főszereplője nem más, mint egy lélektelen, egy természeten túli. Nekem ez a kötet jobban tetszett, mint az előző, és részemről már alig várom a következő részt, a kalandok folytatását.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/10/gail-carriger-bl…


Népszerű idézetek

>!
theodora

– Ragaszkodósabb, mint a kihűlt zabkása a fazék falán! – fejezte be diadalmasan.
Lyall professzor fején átfutott, hogy vajon mit szólna Lady Alexia Maccon ahhoz, hogy ilyen alantas ételhez hasonlították. Alighanem valami még undokabb dologhoz hasonlítaná cserébe a férjét, például haggishoz.

32. oldal, Második fejezet - Amelyben Lord Maccont egy apró uborkához hasonlítják

>!
Virág_

Lord Maccon üvöltésére ébredt. A bétahím számára ez annyira megszokott volt, hogy már-már nyugtatónak érezte: benne zengett a rendszeresség és a megszokás.
– És ugyan, ha kérdezhetem, ki ennek a rossebverte falkának az alfahímje? – A hang még a cellák vastag kőfalán is átszűrődött.
– Ön, uram – felelte egy félénk hang.
– És ki az, aki most éppen egyenesen megparancsolja, hogy eresszék ki ebből az átkozott börtönből?
– Az is ön, uram.
– És akkor ki van még mindig elzárva?
– Még az is ön, uram.
– És maga mégsem lát ebben semmi gondot.
– Uram, Lyall professzor mondta, hogy…
– Lyall professzor, meg az én szőrös seggem!
– Igenis, uram.

198. oldal

9 hozzászólás
>!
Virág_

– Nem beszélek olaszul. Ön?
– A jelek szerint nem elég jól.
– Valóban? Olasz és francia?
– És egy kevés spanyol, meg valamicske latin – vigyorodott el Alexia, tudásbeli eredményeire büszkén. – Egy darabig nagyon jó nevelőnőnk volt. Sajnos aztán anyánk rájött, hogy hasznos dolgokkal tömi a fejemet, ezért gyorsan lecserélte egy tánctanárra.

218-219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti · Madame Lefoux
>!
Belle_Maundrell 

– Meg kell találnunk Lord Akeldamát.
Lord Maccon a hirtelen témaváltástól kissé kijózanodott.
– Miért van, hogy azt a vámpírt sosem lehet elérni, amikor szükség van rá, de ha nem kell, le sem lehet vakarni?
– Ez egyfajta művészet.

234. oldal, Tizedik fejezet - Amelyben Alexia néma taljánokkal akaszkodik össze

>!
Eszchan

Szerencsére a legjobb alsóját viselte, hála égnek, háromszoros csipkedíszes vörös flanelből, de attól még az efféle holmit úriasszony nem mutogatja másnak, mint a szobalányának vagy a férjének, akit egyébként verjen ki a himlő.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti · Lord Conall Maccon
>!
Virág_

– Kimentem kicsinyég futni az éjszaka. Béke kellett, meg csönd. Szél a bundámban. Föld a mancsom alá. Kellett a… hukk… nem bírom elmagyarázni. Kellett a sündisznók társasága.
– És megtalálta?
– Mit? A sündisznókat? Nem. Ostoba sündisznók. – A gróf megbotlott a kastély oldalbejáratához vezető utat szegélyező babérbokrok egyikében. – Ezt meg ki a frász rakta ide?!
– A békét. Megtalálta a békét?
Lord Maccon megállt, kihúzta magát, kiegyenesítette a gerincét és megfeszítette a vállát. A mozdulat a katonai szolgálatának maradék emléke volt, és el is törpítette a mellette álló bétahímet vele. De akármilyen egyenesre is igazította a tartását, mégis jobbra-balra billegett, mintha az a bizonyos gőzhajó dühöngő viharba került volna a melasztengereken.
– Hát most mondja meg – felelte, gondosan tisztán ejtve a szavakat –, úgy nézek én ki, mint aki megtalálta a békét?
Lyall professzor erre nem tudott mit válaszolni.

31. oldal

>!
SMesi P

– Hát, anyám mindig is azt mondogatta, hogy az embernek azt, amiben a legjobb, nem szabad elapróznia. Persze akkor ő éppen a vásárlásra gondolt, ám én mindig úgy éreztem, ez volt az egyetlen értelmes mondat, amit valaha is kiejtett a száján."

270. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti
>!
Virág_

– Ön nem kedveli Itáliát, igaz, Floote?
– Csodaszép hely, asszonyom.
– Igen?
– Mr. Tarabotti csak bizonyos bajok árán szabadult ki. A végén feleségül kellett vennie egy angol hölgyet.
– Az anyámat? El sem tudok képzelni gonoszabb végzetet.
– Pontosan, asszonyom.

191. oldal

>!
Virág_

Lady Blingchester közel hajolt Alexiához, és sziszegéssé halkította a hangját.
– Azt mondom, szívességet tenne nekik, ha a Temzébe vetné magát.
Alexia úgy suttogott vissza, mintha egy sötét titkot készülne elárulni.
– Tudok úszni, Lady Blingchester. Méghozzá jól.

63. oldal

>!
Xoxoribizli

LADY ALEXIA MACCONT VALAKI MEG AKARTA ÖLNI. Ez igen nagy tapintatlanságra vallott, mivel a grófné rémesen sietett.

3. fejezet


A sorozat következő kötete

Napernyő Protektorátus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Neil Gaiman: Csillagpor
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz
Karen Chance: Megérint a sötétség
Kresley Cole: A sötétség démona
Robin LaFevers: Halandó szív
Imre Viktória Anna: A tébolyult doktor
Vivien Holloway: Tolvajok kézikönyve
Karen Hawkins: A makrancos hercegnő
Ilona Andrews: Mágikus találkozás