Blameless ​– Szégyentelen (Napernyő Protektorátus 3.) 589 csillagozás

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

A szezon botránya – Lady Maccon elhagyta a férjét, és visszaköltözött rémes családjához!

Viktória királynő elbocsátja Alexiát az árnyékkormányból, és az egyetlen személy, aki bármiféle magyarázattal szolgálhatna – Lord Akeldama – váratlanul elhagyja a várost. Mindennek tetejébe Alexiára gyilkos gépkaticák támadnak, jelezve (ahogy azt csak a katicák képesek), hogy immár London minden vámpírja igencsak érdekelt Lady Maccon meglehetősen alapos halálában.

Mindeközben Lord Maccon szeszben pácolja magát, Lyall professzor pedig kétségbeesetten igyekszik összefogni a Woolsey-falkát.

Alexia végül elmenekül Angliából, és meg sem áll Itáliáig, hogy megkeresse a titokzatos templomosokat. Csak ők tudnak eleget a természeten túliakról ahhoz, hogy feltárják előtte növekvő mértékben terhes állapotának titkait.

Csakhogy ők még a vámpíroknál is rosszabbak lehetnek – és pestót hordanak maguknál.

Szédítően szellemes történet!

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635611256 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
360 oldal · ISBN: 9789635611249 · Fordította: Miks-Rédai Viktória
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2013
356 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633735398 · Fordította: Miks-Rédai Viktória

1 további kiadás


Enciklopédia 22

Szereplők népszerűség szerint

Alexia Tarabotti · Lord Conall Maccon · Lord Akeldama · Randolph Lyall professzor · Madame Lefoux · Ivy Hisselpenny · Algernon Floote · Channing Channing · Viktória királynő · Felicity Loontwill · Gustave Trouvé · Lord Upper Slaughter (déván) · Ormond Tunstell · Evylin Loontwill · Mr. Lange-Wilsdorf · Mrs. Leticia Loontwill

Helyszínek népszerűség szerint

Itália


Kedvencelte 71

Most olvassa 3

Várólistára tette 147

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Finn_Hudson P>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Az eddigi talán legjobb rész a sorozatból, hisz azon kívül, hogy jobban megismerhettük Alexia származását, kalandos és izgalmas is volt egyben, amely végig fenntartotta a figyelmemet.
A történetet tekintve nagyon jót tett a sorozatnak, hogy Anglián kívül Franciaországban és Itáliában játszódó jelenetek is voltak, valamint hogy ezáltal új karaktereket is megismerhettünk. Bár nagy csavarok nem voltak benne spoiler, a humor és a rengeteg kalandos menekülés ezt feledtette velem.
A szereplők is hozták a formájukat, Conall drámai megnyilvánulásain jól szórakoztam, ahogy Lyall professzor sóhajain is, bár Alexia fejezetei eseménydúsabbak voltak. Floote és Madame Lefoux színes ékkövei a sorozatnak, mindkettőjük karaktere szórakoztató és szerethető, viszont Alexia rokonsága még mindig kibírhatatlan, remélem ők már kevesebbet fognak felbukkani az elkövetkező részekben.
Annak ellenére, hogy számomra egy kicsit irreális volt, hogy egy terhes nő ennyire könnyedén harcoljon és meneküljön, nagyon jó történet olvashattam, amit bátran ajánlok másoknak is. :)

Xoxoribizli>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Jó volt ez! ❤
Mondjuk Alexia helyében azért én jobban megdolgoztattam volna azt az átok grófot!
Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ebből a félig lélektelen félig természetfeletti gyerekből. :)
Annyira tudtam, hogy spoiler a vérfarkas, aki védelmezi a terhes Alexiát.

Egyébként, minden alkalommal, amikor ez a nő a babájára gondolt és megláttam leírva azt a szót, hogy „gyerekteher” felnevettem. Előre tudom, hogy akármi is lesz a gyerek neve, innentől nekem Gyerekteher lesz és kész! :D

3 hozzászólás
Pati28 P>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

“Valamikor útközben Lord Maccon énekelni kezdett egy zavaros skót balladát, de lehet, hogy egy újabb, modernebb darab volt, amelyben macskák haldokoltak – az előadásmódból nem lehetett megállapítani.”

A Változatlan záró mondata után hajtott a kíváncsiság, milyen kalamajkába fog ezúttal keveredni kedvenc átoktörőm.
Mondanom sem kell, hogy ez a rész is magába szippantott, ez a sorozat csak jobb és jobb lesz. Gail remekül irányítja az olvasót, teljes mértékben ott vagyunk Alexia mellett, hogy kellő felüdülést nyújtson sziporkázó jelleme.

Alexia ezúttal Itáliába kényszerül utazni, hogy áldott, esetében áldatlan állapotáról minél többet megtudhasson. A falka védelmét elvesztve, harcol meg vámpírokkal, templomosokkal és katicákkal. Firenze számos kérdésére megadja a keresett választ, ám az, hogy ez a jövőben miképpen mutatkozik meg, továbbra is rejtély marad. Sajnáltam, hogy Conall most háttérbe szorult, de hát magának kereste a bajt. Viszont kárpótolt érte a kedvenc bétám, Lyall professzor, aki a gróf távolléte miatt többször is feltűnik a színen. Humorból és szarkazmusból most sem volt hiány, Lady Maccon pedig megfelelően gondoskodik az olvasói szórakoztatásáról.

link

diamondfox>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Nekem azt mondták, hogy jó ez a sorozat, csak ahogy halad előre kicsit veszít a színvonalból, unalmas lesz. TÉNYLEG? HOL? :D
Viccen kívül, én ennek is minden sorát imádtam! Annyira örültem, hogy kicsit elhagytuk most a szigeteket és áttettünk a lábunkat Európába, még ha nem is a legszebb és legelegánsabb módon. Csak Akadelma hiányzott egy kicsit, cserébe a negyedik részben már-már túltengésem van tőle.
Alexia még mindig hihetetlenül remek főszereplő, aki bolondabbnál bolondabb emberekkel veszi körül magát. Madame Lefoux egyre érdekesebbnek tűnik, imádom az álbajuszát – és a fogadott rokonságát is.
Itália, te csodás, narancsszínű világ! ez tipikus gyakorlatias meglátás és válasz, ezért a fanyar humorért is megveszek Külön repesett a kis összeesküvés imádó és szabadkőművsekkel is szívesen operáló lelkem a templomosok felbukkanásának – még ha méltatlanul kevés szerepet is kaptak. És ne feledkezzünk meg hát kedvenc grófunkról sem: Lord Maccon still egy tuskó, de Őt így is imádjuk. ♥

Mindent összevetve remekül szórakoztam, nem is tudom,hogy melyik könyv volt az, amiken ilyen hangosan hahotáztam, mint ezen a sorozaton eddig – mondjuk most elég durva a buszon olvasni, kicsit kevesen vagyunk és amúgy is kerüljük egymást, de ha hangosan röhögök magamban olvasás közben, lehet, hogy még jobban kerülni fognak… :D

6 hozzászólás
deen>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Lady Maccon ezúttal is egy kalandos kalamajkába keveredik, melyben élete ismét veszélyben forog. Elhagyva Angliát Itáliába menekül, nem is sejtve hogy a menekülés tényleg szó szerint értendő, mivel lépten-nyomon el akarják tenni láb alól, és még a templomosok is kattantak. Hiszen hálóinget hordanak fényes nappal! Az írónő stílusa még mindig zseniális, és részről-részre képes mindig valami újat belecsempészni a történetbe, ami miatt nem lehet megunni. Imádom a humorát, most is könnyesre nevettem magam Alexia beszólásaitól. Mivel a szerelmespárunk elszakadt egymástól, a történet két szálon futott. Nagyon örültem neki, hogy Lyall professzor annyit szerepelt, mert őt is nagyon megkedveltem. A másik oldalon pedig Madame Lefoux, Floote, és két teljesen eltérő módon nem komplett feltaláló borzolta a kedélyeket és igyekezett Alexia életét jobbára megkeseríteni. Jöhet a következő rész.

Evelena P>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

FIGYELEM! FIGYELEM!
Lapunk arról a friss információról szerzett tudomást nemrégiben, miszerint Lord Conall Maccon józan eszének és ítélőképességének lába kelt és így kerestetik. Ha valaki látta őket, kérjük minél előbb írjon lapunknak, hogy helyre álljon a mi hőn szeretett Londonunk rendje.
Továbbá tudomásunkra jutott, hogy Lady Maccon, leánynevén Alexia Tarabotti a fennálló helyzetet kiállhatatlannak találva messzi vizekre evezett bedilizett férjétől és inkább Olaszországba utazott, mintsem a jelenlegi körülmények közt kelljen tengetnie mindennapjait. Két férfi társaságában látták, egy férjes asszonyt, hihetetlen! Micsoda botrány, nem igaz?
Nem is beszélve arról, hogy a Lady mindenkori legjobb barátnőjeként ismert Ivy Hisselpenny maga mögött hagyva családját, nőül ment egy színészhez. Habár a művészek közege mit sem változtatott egyedi ízlésén a kalapok terén.
Emellett tudomásunkra jutott, hogy a gyermeket váró Lady igazán megkedvelte az olasz konyha remekeit. A vámpírboly egyik tagját kérdeztük a fokhagymás fűszerezésű ételekről, mire ő csak vicsorogva nézett riporterünkre… A bazsalikomos ételek kóstoltatásának kérdése hasonló reakciót váltott ki egy helyi farkasemberből, milyen érdekes…
Lord Akeldama tartózkodása továbbra is ismeretlen. Mégis mire számíthat így a londoni divatvilág krémje? (Bővebben következő számunkban)
Vajon rejtélyes eltűnésének köze van Lady Macconhoz?

KÉSŐBBIEKBEN:
Címlapsztori!!
Vajon ismét együtt London legtöbb botrányát szolgáltató grófi párja? Újra lángol a szerelem a Woolsey-k kastélya táján. Milyen csodának köszönhető a példátlan gyermekáldás?
Csupa rejtély és mennyi mennyi szerelem.

MissFortune>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Ejha.. Izgalmas könyv volt, pörögtek az események.
Igazán örültem, hogy Lord Maccon észhez tért a végére. Jobb lett volna, ha hamarabb történik meg.
Ami külön tetszik, hogy most már Alexiáról nem olvasok eget verő hülyeségeket mikor harcol. Kezd belejönni, nem olyan bamba, mint az első részben.
Nagyon várom, hogy a babával mi lesz. Milyen lesz?:D Milyen képességei lesznek?
Tervben van a következő rész, azonban nem mostanában. Úgy érzem, elég volt egy időre Alexiából. Másrészt, akkor már megvárom az 5. rész érkezését is.:)

Nikyy18>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Nagyon tetszett ez a rész. Kellőképpen meg volt benne minden ami egy jó könyvhöz kell. Alexiát még mindig nagyon kedvelem. Pár vicces résznél volt, hogy hangosan nevettem. És végre a könyv felénél szerencsére Conall is kigyógyult az „idiotizmusból” :)

Milli88 P>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Sajnos ezt a részt sokkal tovább tartott kiolvasnom, mint ahogy szerettem volna. Átkozott időhiány… >:|

Alexia ebben a részben is hozta a szokásos formáját. Kalandokkal, utazással, meneküléssel és rejtélyek felkutatásával telik a történet. Az új szereplők vegyes érzéseket váltottak ki belőlem. Volt, aki szimpatikus volt, viszont akadt olyan is, aki elég irritáló személyiségnek bizonyult.
Biffy és Lord Akeldama karaktereit még jobban megszerettem ebben a kötetben. Már nagyon várom, hogy a Szívtelenben hogyan fog alakulni a száluk, mint spoiler.

Kifejezetten örültem neki, hogy az írónő a könyv végére helyretette a lelkem. :D

ViveEe P>!
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen

Sajnos nem vagyok akkora képzelőerővel megáldva, mint sok más ember, de ez az a sorozat, ami gond nélkül filmként pereg le a szemem előtt. Bár bevallom Alexiát sokszor idős néniként képzelem el, amikor valaki fejét az esernyőjével csapkodja. :D
Sőt eddig az angol humor sem annyira érintett meg, de itt tökéletesen betalál.
Annyira imádom a sorozat humorát, ami ebben a részben sikerült a legjobbra.
A modor és a ruha mindenek felett, és persze egy csésze tea mindent megold. :D
Most is hiányzott Conall és Akeldama, de az események teljesen el tudták vonni erről a figyelmemet. Sőt, sokkal viccesebb megszólalásai voltak Alexiának, ahogy szidta az urát miközben egész Európán át üldözték.
A mellékszereplők nagyon jók, főleg az új karakterek. Az inas az egyik kedvencem a skatulyából húzott megjelenésével, ahogy fapofával lepuffant néhány kellemetlenkedő alakot. :) De a csúcs mellékszereplő a német tudós ugató-pattogó kutyája volt. Az a kutya azon kívül, hogy mindent megtámadott ami élt és mozgott, illetve ami nem, fittyet hányva minden életösztönre, nekiront egy farkasembernek biztos kompenzál valamit :D. De amikor konkrétan ugatva megjelent a templomosok csapata élén, az maga volt a csúcs. :D
Minden humor és komédia mellett komoly hajszák, árulás és zűr is kijut a könyvben. A baba természete pedig egyre izgalmasabb.
Imádom, nincs más lehetőség. :)

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

Virág_>!

Lord Maccon üvöltésére ébredt. A bétahím számára ez annyira megszokott volt, hogy már-már nyugtatónak érezte: benne zengett a rendszeresség és a megszokás.
– És ugyan, ha kérdezhetem, ki ennek a rossebverte falkának az alfahímje? – A hang még a cellák vastag kőfalán is átszűrődött.
– Ön, uram – felelte egy félénk hang.
– És ki az, aki most éppen egyenesen megparancsolja, hogy eresszék ki ebből az átkozott börtönből?
– Az is ön, uram.
– És akkor ki van még mindig elzárva?
– Még az is ön, uram.
– És maga mégsem lát ebben semmi gondot.
– Uram, Lyall professzor mondta, hogy…
– Lyall professzor, meg az én szőrös seggem!
– Igenis, uram.

198. oldal

9 hozzászólás
Eszchan>!

Szerencsére a legjobb alsóját viselte, hála égnek, háromszoros csipkedíszes vörös flanelből, de attól még az efféle holmit úriasszony nem mutogatja másnak, mint a szobalányának vagy a férjének, akit egyébként verjen ki a himlő.

135. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti · Lord Conall Maccon
theodora>!

– Ragaszkodósabb, mint a kihűlt zabkása a fazék falán! – fejezte be diadalmasan.
Lyall professzor fején átfutott, hogy vajon mit szólna Lady Alexia Maccon ahhoz, hogy ilyen alantas ételhez hasonlították. Alighanem valami még undokabb dologhoz hasonlítaná cserébe a férjét, például haggishoz.

32. oldal, Második fejezet - Amelyben Lord Maccont egy apró uborkához hasonlítják

Virág_>!

– Nem beszélek olaszul. Ön?
– A jelek szerint nem elég jól.
– Valóban? Olasz és francia?
– És egy kevés spanyol, meg valamicske latin – vigyorodott el Alexia, tudásbeli eredményeire büszkén. – Egy darabig nagyon jó nevelőnőnk volt. Sajnos aztán anyánk rájött, hogy hasznos dolgokkal tömi a fejemet, ezért gyorsan lecserélte egy tánctanárra.

218-219. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti · Madame Lefoux
Belle_Maundrell >!

– Meg kell találnunk Lord Akeldamát.
Lord Maccon a hirtelen témaváltástól kissé kijózanodott.
– Miért van, hogy azt a vámpírt sosem lehet elérni, amikor szükség van rá, de ha nem kell, le sem lehet vakarni?
– Ez egyfajta művészet.

234. oldal, Tizedik fejezet - Amelyben Alexia néma taljánokkal akaszkodik össze

SMesi>!

– Hát, anyám mindig is azt mondogatta, hogy az embernek azt, amiben a legjobb, nem szabad elapróznia. Persze akkor ő éppen a vásárlásra gondolt, ám én mindig úgy éreztem, ez volt az egyetlen értelmes mondat, amit valaha is kiejtett a száján."

270. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alexia Tarabotti
Virág_>!

– Ön nem kedveli Itáliát, igaz, Floote?
– Csodaszép hely, asszonyom.
– Igen?
– Mr. Tarabotti csak bizonyos bajok árán szabadult ki. A végén feleségül kellett vennie egy angol hölgyet.
– Az anyámat? El sem tudok képzelni gonoszabb végzetet.
– Pontosan, asszonyom.

191. oldal

Virág_>!

Lady Blingchester közel hajolt Alexiához, és sziszegéssé halkította a hangját.
– Azt mondom, szívességet tenne nekik, ha a Temzébe vetné magát.
Alexia úgy suttogott vissza, mintha egy sötét titkot készülne elárulni.
– Tudok úszni, Lady Blingchester. Méghozzá jól.

63. oldal

Zeraphic>!

– Hol van a köpenyem? És hol van Rumpet? – A gróf felrohant a lépcsőn, hátravetette a fejét, és elüvöltötte magát. – Rumpet!!
Az inas a lépcső tetején várta.
– Ordított, uram?

9.fejezet

Virág_>!

– De most már igazán, lassan ideg-összeroppanást fogok így kapni. Van egyáltalán valaki, aki nem akar tanulmányozni, vagy megölni engem?
Floote tétován felemelte a kezét.
– Ó, valóban, köszönöm, Floote.
– És ott van még Mrs. Tunstell is – mondta az inas segítőkészen, mintha Ivy valamiféle vigaszdíj volna.
– Feltűnt, hogy nem említette az én hites uramat.
– Gyanítom, jelen pillanatban valószínűleg meg akarja ölni önt, asszonyom.
Alexia akaratlanul is elmosolyodott.
– Van benne valami.

338-339. oldal


A sorozat következő kötete

Napernyő Protektorátus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cassandra Clare: A herceg
Csóti Lili: Hetedvérig
Deborah Harkness: A boszorkányok elveszett könyve
V. E. Schwab: Gyülekező árnyak
Fróna Zsófia: Démonok közt
Jeaniene Frost: Félúton a sírhoz
Rainbow Rowell: Csak így tovább
Leia Stone: Fallen Academy – Bukottak Akadémiája: Első év
Chloe Neill: A lányok olykor harapnak