Néhány ​első szerelem története 9 csillagozás

Gádor Béla: Néhány első szerelem története Gádor Béla: Néhány első szerelem története Gádor Béla: Néhány első szerelem története Gádor Béla: Néhány első szerelem története

Hány első szerelem jöhet az ember életében? Gádor Béla bölcs mosollyal legalábbis néhányat engedélyez, tudván, hogy az első itt nem csupán egyszerű sorszám a történéseink krónikájában. Az első szerelem életünknek egy korszaka, különös, szép, ellentétes érzelmekkel telített idő, amikor még nem szerelmesünket keressük, hanem magát a szerelmet, amelynek soha nem egységesíthető játékszabályait most tanuljuk meg. Gádor Béla felejthetetlen kamasz hősei úgy elavulhatatlanok, hogy szorosan kötődnek saját korukhoz,a két világháború közötti Magyarországhoz, amikor a zsúron kopogó szemmel várják a szigorúan jó családból való fiúk, hogy véget érjen a zálogosdi, és nekieshessenek az uzsonnának. A reményteljes ifjú nem hord alsónadrágot, és az iskolában minden évben eldördül Vajkai tanár úr híres pofonja valamelyik peches nebuló ábrázatán. Hegedűs István rajzai szemléletesen hozzák közelebb hozzánk ezt a letűnt világot és az örök érvényű, nevettetően komoly tanulságait.

Tartalomjegyzék

>!
K.u.K., Budapest, 2000
242 oldal · ISBN: 9639173525
>!
Móra, Budapest, 1980
182 oldal · ISBN: 9631119211 · Illusztrálta: Hegedűs István
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1958
292 oldal · Illusztrálta: Réber László

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dagikaktusz P
Gádor Béla: Néhány első szerelem története

Jó volt és volt benne valami, különben nem intéztem volna el az olvasását ilyen gyorsan.
Viszont amennyire jól sikerült részek is voltak benne és amennyire jónak mondható az alapkoncepció (azaz az első szerelem nem egy adott emberhez köt, hanem életünk egy hosszabb/rövidebb korszakához) annyira zagyvára sikerült néhány sztori.
Ugye a könyvben külön-külön fejezetek mindig az aktuális szerelemről beszélnek, Kláriról, egy korcsolyáról vagy egy kapros túrós bélesről, de nekem kicsit össze-vissza az egész kronológiája.
Egyszer itt vagyunk, máskor ott. Egyszer épp gazdag a család, máskor olyan szegény, hogy élelemre sem jut pénz.
Gádor Béla „nem karolja át” elég erősen az olvasót, nem ad elég leírást, így az idők és a helyszínek kuszán összekeverednek.
Szóval összességében tetszett is meg nem is :)
(Ja, hogy ezek elvileg novellák. Nem tűnt fel :D)


Népszerű idézetek

>!
Cirimo76

A kiterjedt család legfőbb programja mégis az volt, hogy szerették egymást.

154. oldal

>!
Cirimo76

Ami pedig a nőket illeti, pillanatnyilag szerelem nélkül álltam, de hát, édes istenem… akkor leszek szerelmes, amikor akarok és abba, akibe akarok, tisztára tőlem függ a dolog.

152. oldal

>!
Gitta_Bry

Rendes napi programommá vált, hogy Évikét esténként hazakergettem, s ha néha utolértem, alig volt annyi időm, hogy legújabb versem néhány sorát a fülébe lihegjem. Ahogy most visszaemlékszem, ez a szokatlan szerelmi élet nem idegesített túlságosan, elég jól futottam, és a tündéri lábak látványa sok mindenért kárpótolt. Amellett Büli különös tartózkodásában szűzies természetének megnyilvánulását láttam, ami azokban az időkben, amikor én gyerek voltam, előnynek számított.

A Büli c. novella


Hasonló könyvek címkék alapján

Romhányi József: Szamárfül
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék
Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Fodor Ákos: Képtelenkönyv
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Hamvas Béla: Karnevál
Rejtő Jenő (P. Howard): A három testőr Afrikában
Lázár Ervin: Berzsián és Dideki
Janikovszky Éva: Örülj, hogy fiú!