A Százszorszép novellák a Százszorszép versek édestestvére. A gyönyörű versek után ebben a kötetben huszonöt magyar írótól olvashatsz egy-egy remekművet, akik mindnyájan a tizenkilencedik század szülöttei. Lesznek ismerősen csengő nevek, amelyekkel már találkoztál, de lesznek olyanok is, amelyekkel most találkozol először. Mikszáth Kálmán novelláját A néhai bárányt akárhányszor is olvasod, mindig ugyanolyan meghatóan szépnek érzed. Kabos Ede, Lovik Károly, Szini Gyula remekléseiben életre kelnek a századvég diákjai, kisemberei, akiknek a régen élt mindennapjait, nemes gondolatait megismerve a magyar történelemben is jobban eligazodsz majd.
Százszorszép novellák 9 csillagozás

A művek szerzői: Vértesi Arnold, Mikszáth Kálmán, Gozsdu Elek, Petelei István, Ambrus Zoltán, Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Herczeg Ferenc, Kabos Ede, Papp Dániel, Tömörkény István, Cholnoky Viktor, Szomory Dezső, Thury Zoltán, Heltai Jenő, Lovik Károly, Szini Gyula, Ady Endre, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Bíró Lajos, Kaffka Margit, Csáth Géza, Török Gyula

Több mint négy év telt el azóta, hogy ennek a novellagyűjteménynek a 20. századi folytatását olvastam (https://moly.hu/ertekelesek/1092203). A második kötet a múlt század eleje-közepe tájékán, pontosabban a két világháború között keletkezett novellákból válogatott, míg a most olvasott, első kötet az azt közvetlenül megelőző időszaknak, a 19. század végének és a századfordulónak híres prózaíróit vonultatta fel egy-egy írással.
Mindkét kötet az ifjúságnak szánt válogatás, legalábbis abból ítélve, hogy a Móra Kiadó adta ki. Több novella hőse gyermek, illetve fiatal. Ezek a novellák az ő nézőpontjukból mutatják be a századforduló jellemző életmódját, a fiatalokat foglalkoztató gondok – az iskola, tanulás (Ambrus Zoltán: A porcelán, Papp Dániel: Az instruktor, Csáth Géza: Egy vidéki gimnazista naplójából), a szerelem (Petelei István: Bimbófakadás, Heltai Jenő: A Prérik Gyöngye, Szini Gyula: Az aranybot), a párválasztás (Lovik Károly: A szülei ház, Török Gyula: 12 752) – élethelyzeteit. Némelyik írás témája a szülő betegsége (Ady Endre: Az én elutazásom), illetve a család szegénysége (Kabos Ede: A tyúkleves, Móricz Zsigmond: Hét krajcár). A kötet darabjainak többsége azonban nem gyermekről szól, és nem is gyermeki nézőpontú vagy témájú: például Vértesi Arnold: A tengeri rák egy házról házra járó, tovább és tovább ajándékozott étel vándorútját tárgyalja kedves humorral. Cselédet bocsátanak el Bródy Sándor: Erzsébet elbocsájtatik (Édes Anna-téma) és Thury Zoltán: Tovább című novellájában. Lopás elkövetése és leleplezése történik Mikszáth Kálmán: A néhai bárány és Molnár Ferenc: Széntolvajok, míg prostitúcióra kényszerítés és leleplezése Bíró Lajos: A protektor című novellájában. A kötet legkomorabb novellája Gárdonyi Gézé (Fekete nap), amely háborús történetet dolgoz fel.
Három novellát találtam kimagaslónak: Lovik: A szülei ház, Molnár: Széntolvajok és Török Gyula: 12 752. Utóbbit korábban már olvastam, ahogy Mikszáthnak, Gárdonyinak, Herczegnek, Tömörkénynek, Adynak és Móricznak a kötetbe válogatott írását is. Nagyon tetszett még Papp Dániel: Az instruktor, Cholnoky Viktor: A senkik szigete, Thury Zoltán: Tovább, Heltai Jenő: A Prérik Gyöngye, Bíró Lajos: A protektor és Csáth Géza: Egy vidéki gimnazista naplójából. A sok jó elbeszélés között szürkébbnek, unalmasabbnak, banálisabbnak hatott számomra Gozsdu Elek: Nemes rozsda, Szomory Dezső: A gyermek és a tiszt, Krúdy Gyula: Szindbád őszi útja és Kaffka Margit: A révnél című novellája.
Összességében tartalmas, hangulatos kötet, jól sikerült válogatás, hasonlóan a fent említett Százszorszép novellák II. kötethez (talán egy kicsit jobb is nála).

25 tizenkilencedik századi magyar író novellája található a kötetben, ismertek és kevésbé ismertek is vannak közöttük: Mikszáth Kálmán, Gozsdu Elek, Petelei István, Ambrus Zoltán, Bródy Sándor, Gárdonyi Géza, Tömörkény István, Cholnoky Viktor, Thury Zoltán, Heltai Jenő, Ady Endre, Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Móricz Zsigmond, Kaffka Margit és mások. Mindegyik történet egy életkép, kevés öröm található bennük, több a szomorúság, a tragédia, a kiszolgáltatottság.A gyermekek és szülők, a testvérek kapcsolata bonyolult világ. Érdekes olvasmány, sokszínű és a kor légkörét, jellemzőit bemutató írások. A történetekben megelevenednek a századvég kisemberei, életük mindennapjai.

Egyetértek azzal a véleménnyel, mely szerint nem általános iskolásoknak való ez a válogatás. Még jó, hogy nem akkor olvastam, hanem csak most. Vegyes a felhozatal, és be kell vallanom, egy csomó 19. sz-i írót nem is ismertem, nem is olvastam tőlük még semmit. A látóköröm szélesítésének mindenképpen használt.
Kedvencem Ambrus Zoltán: A porcelán c. novellája, mert abban humor is volt. Kellemeset csalódtam Csáth Gézában is, aki az Egy vidéki gimnazista naplójából c. részlettel képviseltette magát.

Egészen jó válogatása a XIX. század magyar novellairodalmának. 25 szerző egy-egy novelláját tartalmazza, köztük olyanokét is, akikről korábban még nem hallottam, de ez az én irodalmi műveltségbeli hiányosságaimat mutatja. Persze voltak olyan művek, amik kevésbé fogtak meg, de összességében igényesen összeállított antológia. Viszont azzal nem értek egyet, hogy ifjúsági lenne, ahogy nevezi magát a kötet, mert ugyan van benne néhány olyan novella, amit egy nyolc-tízéves gyerek simán elolvashat, de a többségéből nem tudom, mennyit értene meg, vagy mennyire korosztályának való. Én második osztályos koromban kaptam ezt a kötetet az akkori tanító nénimtől, de akkoriban csak Mikszáth Kálmán A néhai bárány című művét olvastam, és így, felnőtt fejjel nem is bánom, hogy a többire nem vállalkoztam.

Csak megnőnék már egyszer, és a magam ura lehetnék, magam választhatnám a télikabátjaimat, akkor kelnék fel, amikor jólesik, akkor olvasnék, amikor éppen kedvem volna, és akkor tanulnék, ha nekem tetszene. Ez az idő azonban borzasztó messze van! Ó, de milyen messze.
227. oldal, Csáth Géza: Egy vidéki gimnazista naplójából, Nov. 15. (részlet)

Fájt a szíve Turcsiknak fenn a szénhalom tetején, hogy nem lehet már többet. Egy kicsit sajnálta, hogy oly ritkán hajigálta. „Lehetett volna még vagy kettőt” – gondolta, és eszébe jutott két szép, sűrű bokor, amit nem tisztelt meg. Így néz vissza a haldokló az életére. Mindig vannak bokrok, amik mellett elmentünk. És minden kis negyedóra egy egész élet, teli mulasztással. Szinte mindegy, hogy hatvan év-e, vagy csak egy negyedóra. És teljesen mindegy, hogy lopni mulasztottam-e el, vagy adni.
178. oldal, Molnár Ferenc: Széntolvajok

A senkik laknak itt.
Csakhogy még a senki is háromféle. Még a senkik között is ott van a nagy, a kiirthatatlan úr: a kaszt. Az egyik senki olyan, hogy sohasem volt valaki, és soha nem is lesz más, mint senki. Ez a típus egészen közömbösen veszi a hajótörést, amely kivezette a senkik szigetére, mert ez az eleme, mert soha az élettől mást nem kapott. A másik olyan senki, hogy valaha valaki volt, és abból lett senkivé. Ez a rend a hajótörés után mindig tele van panasszal, de csodálatosképpen leginkább arról panaszkodik, hogy átázott a cipője. A harmadik senki végre az a senki, aki a szigetre való megérkezéséig is senki volt, de egészen bizonyos, hogy lesz belőle valaki. Ez a fajta, ahogy partot ért, lerázza magáról a vizet, és – barkarolát kezd énekelni. Neki a hajótörés mulatságos kaland és tanulságos tapasztalatgyűjtés volt. Nem tréfa: országosan ismert neveket, igazi emberi értékeket nevezhetnénk meg nektek, akik innen, a senkik szigetéről indultak el pályájukra, ebből a külön világból, amely termékeny mint a Montmartre vagy mint Ázsiában a szibériai tundravidék alja, ahol folyton új népek születnek.
105. oldal, Cholnoky Viktor: A senkik szigete

Mennyi engesztelő jóság, kímélet, elismerés, kárpótolni vágyó szolidaritás zeng ebben! Visszanézek rá, tekintetemmel végigszeretem ledolgozott, fonnyadt, lágy asszonyalakját, amint előrehajolva áll, a szívét kínálja oda.
Kaffka Margit: A révnél

Az eset kezdett egészen komoly lenni, mikor egy reggel arra ébredtem, hogy az apám mosolyogva közeledik felém, és a hátánál fogva egy gyönyörű kis foxit tesz a paplanomra. Alig ismertem rá az édesapámra, mert a szakálla le volt borotválva. Így sokkal szelídebb volt, és nyomban lehajolt hozzám, megcsókolt és megölelt.
Ezek után kénytelen voltam kibékülni vele.
A naptáron nagy, piros szám volt, erről és a foxiról megtudtam, hogy augusztus huszadika van. Most jut eszembe, hogy a kutyát Fülkének neveztem el. Utóbb azonban családi határozat folytán Pici lett a neve.
244-245. oldal, Török Gyula: 12 752

Közben felfedeztem egy számot a fülke oldalán. Tizenkétezer-hétszázötvenkettő volt, most is emlékszem. Nagyon jól megtanultam később. Meg is kérdeztem, hogy mire való.
– Ez barátocskám, a fülke száma – magyarázta az idegen –, több ilyen számú fülke nincs.
– De hát minek az? – kérdeztem tovább.
– Hogy össze ne tévesszük más fülkével. Aki ezt a számot tudja, az nem tévedhet.
241. oldal, Török Gyula: 12 752

Elza ott is hagyta, két piros kötésű könyvet a hóna alá csapott, és bement a – fehér és kék díszítésű – ágyába lefeküdni:
– Szervusz, én megyek, ábrándozni, ha jön a papám, mondjad, hogy régen alszom, ma hajnalig olvasok. Más egyéb gyönyörűsége úgy sincs az embernek!
57-58. oldal, Bródy Sándor: Erzsébet elbocsájtatik
- Jókai Mór: Dekameron