Egy ​könyvmoly regényes élete 486 csillagozás

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

„Vicces, ​de gyengéd és megható történet, ami mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy miért olvasunk és miért szeretünk ebben az életben.”

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmes levél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Magnólia, Budapest, 2023
240 oldal · ISBN: 9789634199779 · Fordította: Ballai Mária
>!
Magnólia, Budapest, 2023
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199762 · Fordította: Ballai Mária
>!
Magnólia, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155468711 · Fordította: Ballai Mária

2 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

A.J. Fikry · Amelia Loman · Maya Tamerlán Fikry


Kedvencelte 47

Most olvassa 15

Várólistára tette 473

Kívánságlistára tette 345

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ez a könyv egy lélekbomba volt. Végig ez a szó járt a fejemben. Azt éreztem, hogy annak ellenére, hogy komoly élethelyzeteket ábrázol, mégis üde olvasmány. Aztán a végére nagyon mérges lettem. spoiler Dühös lettem, de az utolsó fejezet ezen enyhített. Adott neki egy emelkedett hangulatot.
Mindössze 240 oldal, mégis rengeteg minden történik ebben a könyvben. Ennek ellenére nem éreztem azt, hogy nincs eléggé bőven kifejte. Így volt tökéletes.
Nagyjából 15 évet ölel fel ez a könyv. Nem kevés. Láthatunk egy gyereket felnőni, felnőtteket megkomolyodni, kapcsolatokat születni és tönkremenni. És nem utolsó sorban, majdnem minden szereplője szeret olvasni.
Ami még nagyon tetszett benne: ki ne gondolkodott volna el azon, hogy milyen is lehet egy könyvesboltban (vagy legalább fölötte) lakni? Nekem kifejezetten tetszene.
A végére összecsavarta a szívem. Így volt jó.

2 hozzászólás
Slyder13 P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

„- Milyen könyveket szeret?
– Ó, mindenfélét. De azok a kedvenceim, amikben a főhősnek sok problémája van, de a végén felülkerekedik rajtuk. Tudom, hogy az élet nem ilyen, de talán épp ezért szeretem az efféle történeteket a legjobban.”
*

Nehéz szavakba önteni most a véleményemet. Azt gondoltam, hogy könnyed, szórakoztató könyvet veszek a kezembe, ami eltereli a gondolataimat. Erre vágytam. Sokáig az is volt, vitt a történet, sokat nevettem, de a végén elsírtam magam. Amennyire megszerettem ezt a könyvet, annyira lettem szomorú is a végére. Kedves, humoros regény, és mégsem rózsaszín. Rengeteg jó gondolat, érzés viszi a történetet, és most újra késztetést éreztem arra, hogy összegyűjtsek és kiírjak egy csokorra való idézetet, amiket majd magammal viszek ebből a könyvből.

Az új, kicsit giccses borító ellenére ez a könyv nem elsősorban a szerelemről szól. Számomra ez a vonal volt a legutolsó, amire figyeltem. A könyvek és az olvasás szeretetéről és erejéről, a gyermek-felnőtt viszonyról, a szeretetről, a barátságról, a változásról, az életről, a halálról és egy betegségről…

És igen, ott vannak ebben a regényben azok a bizonyos problémák, amikről a kiemelt idézetem is szól, de sajnos nem minden főhősnek sikerül felülkerekedniük rajtuk. És ettől lesz olyan emberi az egész….

Nagyon közel került hozzám ez a könyv, egyszer még biztosan újraolvasom. De nem mostanában.

„… pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk.”

Bleeding_Bride IP>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Vannak fanatikusok, akiknek bármit el lehet adni egy szóval: POE. A fülszöveget el sem olvastam, csak ez a név ugrott szembe, máris tudtam, hogy jön haza.
Sokszor szembejött már velem a kötet egyébként és biztos voltam benne, hogy giccsparádé. Lényegében nagyot nem tévedtem, tényleg giccses. Már- már egy szappanopera paródia, ha engem kérdeztek. Annyi klisés konfliktust és fordulatot felvonultat, ami egy komoly sokrészes sorozathoz is elég lenne, ezt pedig megfűszerezi könyvajánlókkal. Viszont mindezt könnyedén, élvezhetően. Az sem semmi munka, hogy ezt sikerült ízlélesen összegyúrnia.
Megmosolyogtatóan aranyos könyv, bár még egyszer nem hiszem, hogy kézbe akarnám venni.

Porcsinrózsa>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Eleinte laposnak , semmitmondónak tűnt a történet, nem tudtam, mi a csudának választottam pont ezt a könyvespolcról, azt pedig pláne nem, mért is vettem meg . Ha legalább könyvtári lenne ! – gondoltam. Aztán az alaphoz lassan, komótosan kezdtek csepegni az adalékok, valahogy úgy, mint az infúzió. Sziporkázó humor, szomorúság, irónia, minden volt benne, amitől „életre kelt” ez a regény, és nagyon, nagyon szerethető lett.
Minden embernek el kéne olvasnia, akinek különleges, lelki kötődése van a könyvekhez, a könyvek illatához, a könyvtárhoz, könyvesbolthoz, egyszóval mindenhez, ami könyv. Szándékosan lassan olvastam, hogy minél tovább tartson a hatás, amely fogva tartott. Az infúzió lassan csepegett, száz százalékos hatással. Biztos, hogy újraolvasós lesz nálam.

5 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Sajátos nyelvezetű, és még egyedibb humorú könyv, melyen nagyon sokat nevettem. Az utolsó oldalaknál pedig úgy bömböltem, mint egy óvodás.
Nagyon különleges könyv, ritkán olvasni ilyet. A.J. jegyzeteiért egyenesen rajongtam.
A könyvek szeretete pedig átsüt a lapokon, könyvmolyoknak kihagyhatatlan történet. Határozottan kedvenc lett.

2 hozzászólás
Arianrhod P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Most elolvastam a többi értékelést, eléggé megoszlanak a vélemények. Nekem azért tetszett, mert nem vártam mást, mint egy mérsékelten irodalmi stlusban előadott szórakoztató regényt, és az elváráshoz képest kellemesen csalódtam.

A stílusa jobb, és sokkal irodalmibb, mint a szótrakoztató irodalomé általában, a mondanivalója nagyon kedves, és szívbemarkoló. Én rendkívül élveztem a sok könyvcím és író, költő bedobását a beszélgetésekbe, hisz ez egy könyvesboltos élete. Ami miatt a leginkább becsülöm, hogy nem lett a romantikus felhangja ellenére sem giccses vagy édeskés a történet. Magas színvonalon szórakoztat, és sokat lehet tanulni is belőle, nemcsak irodalomról, és könyvesbolt vezetésről, hanem emberségről is.

DaTa>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ciki, nem ciki, de nekem ez kifejezetten tetszett. Igen, limonádé, igen, néhol kicsit bugyuta, de engem ez most maximálisan kikapcsolt. Egy-egy komoly, szépirodalmi mű között jó néha ilyet is olvasni, A.J. karakterét nagyon megkedveltem, a végét majdnem megkönnyeztem, a teljes olvasás alatt remekül szórakoztam. Még sok ilyet!

csucsorka IP>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Csak az én hipermegbízható figyeltjeimet tudom ismételni. off

1. Nem szabad tőle sokat várni, és akkor fantasztikus egy napos olvasmányélmény.
2. Jogilag teljesen irreális mozzanatok és nem várt mennyiségű tragédia. A fele is sok lett volna, de a végére már tényleg dühös voltam. (Úgy a 120. oldal környékén, a sokadik levélre jöttem rá, hogy pontosan mire megy ki a játék, és úgy kiakadtam, hogy kis híján tovább sem olvastam.) Közben meg Zevinnek meglepően jó humora van, nem is értem, miért kellett drámát drámára halmoznia ilyen beszélőkével.
3. Nyálas, de valahogy számomra még a tűrhető határon belül maradt. Igazából azt is megértem, aki kedvenceli – nagyon könnyű megkedvelni a szereplőket.
Nálam pedig azon kevés könyvekről, könyvesboltokról szóló könyvek közé tartozik, amit képes vagyok szeretni és amit élvezettel olvastam.

Az új borítóra viszont nagyon haragszom, mert sokkal több van benne, mint egy szirupos romantikus szál, ráadásul a kedves Stock-fotós párnak nem sok köze van a karakterekhez.

>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468698 · Fordította: Ballai Mária
5 hozzászólás
Viktória_Erdei P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Könnyed olvasvány. Egy férfi aki elveszítette a szerelmét. De újra értelmet nyer az élete egy kislány révén. Maya imádnivaló kislány volt, de utána jött a serdülő korszak aki mindenki számára nehéz. A.J. sajnáltam a végén, reménykedtem, hogy mégis happy end lesz a vége.
Könyvmolyoknak kötelező. :)

Csoszi>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Egy kihíváshoz kerestem „Z” betűs szerzőt, és a könyvtár polcai közt bóklászva bukkantam rá erre a vékony, érdekes című, mesés borítójú könyvre. Ezek alapján kicsit könnyedebbre számítottam. Amikor elkezdtem olvasni, nem is gondoltam, hogy egy bájos, de egyben szívbemarkoló történettel ismerkedek meg. Tulajdonképpen a magányos, mogorva főhős, A.J. életét ismerhetjük meg, és mennyi változást hozott számára, amikor Maya becsöppent az életébe. A lapokról süt a könyvek szeretete. Kicsit sajnálom, hogy szomorú lett a vége.

>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468698 · Fordította: Ballai Mária
5 hozzászólás

Népszerű idézetek

Chöpp >!

Jó reggelt, könyvjelzők! Jó reggelt, könyvek! Jó reggelt, könyvesbolt!

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
17 hozzászólás
viidori I>!

Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
viidori I>!

– […] A könyvesbolt vonzza a jó embereket. Az olyanokat, mint A.J. és Amelia. És én szeretek a könyvekről beszélgetni olyanokkal, akik szeretnek a könyvekről beszélni. Szeretem a papírt. Szeretem a tapintását, szeretem, ha érzem, hogy ott lapul a zsebemben. Szeretem az új könyvek szagát is.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvesbolt
Fairymysz>!

Néha csak a megfelelő pillanatban talál ránk egy-egy könyv.

90. oldal

Fairymysz>!

Ha nem találod a szavakat, vedd őket kölcsön.
Azért olvasunk, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. Azért olvasunk, mert egyedül vagyunk. Olvasunk, és nem vagyunk egyedül. Nem vagyunk egyedül.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Fairymysz>!

Az emberek unalmas valótlanságokkal traktálják egymást, hazudnak a politikáról, Istenről és a szeretetről. Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

theodora P>!

[…] pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk. Ne feledd, Maya: húszévesen nem feltétlenül úgy gondolkodsz majd a dolgokról, mint negyvenévesen, és fordítva. Ez igaz a könyvekre és az életre is.

41. oldal

viidori I>!

A hosszútávfutás sok kihívást rejt magában, de ezek között mégis az a legnagyobb, hogy hova tegye az ember közben a kulcsait.

40. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

K. A. Tucker: The Simple Wild – Az egyszerű Vadon
Taylor Jenkins Reid: Evelyn Hugo hét férje
Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni
Taylor Jenkins Reid: Evelyn hét férje
L. J. Shen: Az ördög feketét visel
Olivier Bourdeaut: Merre jársz, Bojangles?
L. J. Shen: Vagány
Charles Martin: A tücskök éneke
Kate Eberlen: Miss You
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek