Egy ​könyvmoly regényes élete 380 csillagozás

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

„Vicces, ​de gyengéd és megható történet, ami mindannyiunkat emlékeztet arra, hogy miért olvasunk és miért szeretünk ebben az életben.”

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmes levél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe.… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Magnólia, Budapest, 2023
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634199762 · Fordította: Ballai Mária
>!
Magnólia, Budapest, 2014
240 oldal · ISBN: 9786155468711 · Fordította: Ballai Mária
>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468698 · Fordította: Ballai Mária

1 további kiadás


Enciklopédia 27

Szereplők népszerűség szerint

A.J. Fikry · Amelia Loman · Maya Tamerlán Fikry


Kedvencelte 43

Most olvassa 16

Várólistára tette 453

Kívánságlistára tette 354

Kölcsönkérné 12


Kiemelt értékelések

GytAnett>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ez a könyv egy lélekbomba volt. Végig ez a szó járt a fejemben. Azt éreztem, hogy annak ellenére, hogy komoly élethelyzeteket ábrázol, mégis üde olvasmány. Aztán a végére nagyon mérges lettem. spoiler Dühös lettem, de az utolsó fejezet ezen enyhített. Adott neki egy emelkedett hangulatot.
Mindössze 240 oldal, mégis rengeteg minden történik ebben a könyvben. Ennek ellenére nem éreztem azt, hogy nincs eléggé bőven kifejte. Így volt tökéletes.
Nagyjából 15 évet ölel fel ez a könyv. Nem kevés. Láthatunk egy gyereket felnőni, felnőtteket megkomolyodni, kapcsolatokat születni és tönkremenni. És nem utolsó sorban, majdnem minden szereplője szeret olvasni.
Ami még nagyon tetszett benne: ki ne gondolkodott volna el azon, hogy milyen is lehet egy könyvesboltban (vagy legalább fölötte) lakni? Nekem kifejezetten tetszene.
A végére összecsavarta a szívem. Így volt jó.

2 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Vannak fanatikusok, akiknek bármit el lehet adni egy szóval: POE. A fülszöveget el sem olvastam, csak ez a név ugrott szembe, máris tudtam, hogy jön haza.
Sokszor szembejött már velem a kötet egyébként és biztos voltam benne, hogy giccsparádé. Lényegében nagyot nem tévedtem, tényleg giccses. Már- már egy szappanopera paródia, ha engem kérdeztek. Annyi klisés konfliktust és fordulatot felvonultat, ami egy komoly sokrészes sorozathoz is elég lenne, ezt pedig megfűszerezi könyvajánlókkal. Viszont mindezt könnyedén, élvezhetően. Az sem semmi munka, hogy ezt sikerült ízlélesen összegyúrnia.
Megmosolyogtatóan aranyos könyv, bár még egyszer nem hiszem, hogy kézbe akarnám venni.

Porcsinrózsa>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Eleinte laposnak , semmitmondónak tűnt a történet, nem tudtam, mi a csudának választottam pont ezt a könyvespolcról, azt pedig pláne nem, mért is vettem meg . Ha legalább könyvtári lenne ! – gondoltam. Aztán az alaphoz lassan, komótosan kezdtek csepegni az adalékok, valahogy úgy, mint az infúzió. Sziporkázó humor, szomorúság, irónia, minden volt benne, amitől „életre kelt” ez a regény, és nagyon, nagyon szerethető lett.
Minden embernek el kéne olvasnia, akinek különleges, lelki kötődése van a könyvekhez, a könyvek illatához, a könyvtárhoz, könyvesbolthoz, egyszóval mindenhez, ami könyv. Szándékosan lassan olvastam, hogy minél tovább tartson a hatás, amely fogva tartott. Az infúzió lassan csepegett, száz százalékos hatással. Biztos, hogy újraolvasós lesz nálam.

5 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Sajátos nyelvezetű, és még egyedibb humorú könyv, melyen nagyon sokat nevettem. Az utolsó oldalaknál pedig úgy bömböltem, mint egy óvodás.
Nagyon különleges könyv, ritkán olvasni ilyet. A.J. jegyzeteiért egyenesen rajongtam.
A könyvek szeretete pedig átsüt a lapokon, könyvmolyoknak kihagyhatatlan történet. Határozottan kedvenc lett.

2 hozzászólás
Arianrhod>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Most elolvastam a többi értékelést, eléggé megoszlanak a vélemények. Nekem azért tetszett, mert nem vártam mást, mint egy mérsékelten irodalmi stlusban előadott szórakoztató regényt, és az elváráshoz képest kellemesen csalódtam.

A stílusa jobb, és sokkal irodalmibb, mint a szótrakoztató irodalomé általában, a mondanivalója nagyon kedves, és szívbemarkoló. Én rendkívül élveztem a sok könyvcím és író, költő bedobását a beszélgetésekbe, hisz ez egy könyvesboltos élete. Ami miatt a leginkább becsülöm, hogy nem lett a romantikus felhangja ellenére sem giccses vagy édeskés a történet. Magas színvonalon szórakoztat, és sokat lehet tanulni is belőle, nemcsak irodalomról, és könyvesbolt vezetésről, hanem emberségről is.

DaTa>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ciki, nem ciki, de nekem ez kifejezetten tetszett. Igen, limonádé, igen, néhol kicsit bugyuta, de engem ez most maximálisan kikapcsolt. Egy-egy komoly, szépirodalmi mű között jó néha ilyet is olvasni, A.J. karakterét nagyon megkedveltem, a végét majdnem megkönnyeztem, a teljes olvasás alatt remekül szórakoztam. Még sok ilyet!

Viktória_Erdei P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Könnyed olvasvány. Egy férfi aki elveszítette a szerelmét. De újra értelmet nyer az élete egy kislány révén. Maya imádnivaló kislány volt, de utána jött a serdülő korszak aki mindenki számára nehéz. A.J. sajnáltam a végén, reménykedtem, hogy mégis happy end lesz a vége.
Könyvmolyoknak kötelező. :)

Csoszi>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Egy kihíváshoz kerestem „Z” betűs szerzőt, és a könyvtár polcai közt bóklászva bukkantam rá erre a vékony, érdekes című, mesés borítójú könyvre. Ezek alapján kicsit könnyedebbre számítottam. Amikor elkezdtem olvasni, nem is gondoltam, hogy egy bájos, de egyben szívbemarkoló történettel ismerkedek meg. Tulajdonképpen a magányos, mogorva főhős, A.J. életét ismerhetjük meg, és mennyi változást hozott számára, amikor Maya becsöppent az életébe. A lapokról süt a könyvek szeretete. Kicsit sajnálom, hogy szomorú lett a vége.

>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468698 · Fordította: Ballai Mária
5 hozzászólás
Chöpp P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Becsapós. Pusztán a borítója alapján nem olvastam volna el. Lehet, hogy inkább egy pár öreg- és gyereklábat kellett volna rárakni pompás napsütésben. :)
Kellemeset csalódtam, mert felülmúlta elvárásaimat. Ugyanis egyszerű, tiszta, kellemes, a legkevésbé sem elcsépelt. Átsüt rajta a könyvek és az irodalom őszinte szeretete, és az embereké, akik élvezik az egymással töltött időt, az egymás társaságában élt életet.

Sippancs P>!
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Egy könyvmoly számára irodalomról, könyvekről és könyvesboltokról olvasni mindig öröm, az meg számomra még inkább, ha ehhez egy kis romantika és cuki gyerkőc is társul.
Ahogy kezdetben az írásmóddal, úgy A.J.-vel is lassan találtam meg a közös nyelvet, miután azonban megérkezett az életébe Maya, majd Amy, és velük együtt a boldogság, úgy kedveltem meg őt is. Öröm volt látni, hogy a depressziós, magába forduló ember hogyan válik nyitottá és elfogadóvá, hogyan adja fel az elveit (True Blood ;)) és hogyan lesz hatással másokra. A mások alatt elsősorban Lambiase rendőrfőnököt értem, akinek a „Rendőrfőnök Ajánlja” könyvklubját csak imádni lehetett, na meg persze ott volt Maya novellája (ezt kétszer is elolvastam, spoiler vallomása után még egyszer), A.J. jegyzetei, a Friedman-dedikálás és a rengeteg könyves hivatkozás, ami az első oldaltól az utolsóig különleges légkört teremtett a történetnek. Éppen ezért a befejezést én kevésbé spoiler képzeltem el, meglepett és valamilyen szinten erőltetettnek is hatott A.J. spoiler – ezért a fél csillag levonás.
Aki szereti a könnyed, kissé különc történeteket, amelyek az irodalom és a regények köré épülnek, az bátran vegye kezébe a könyvet.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Jó reggelt, könyvjelzők! Jó reggelt, könyvek! Jó reggelt, könyvesbolt!

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
17 hozzászólás
viidori I>!

Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
viidori I>!

– […] A könyvesbolt vonzza a jó embereket. Az olyanokat, mint A.J. és Amelia. És én szeretek a könyvekről beszélgetni olyanokkal, akik szeretnek a könyvekről beszélni. Szeretem a papírt. Szeretem a tapintását, szeretem, ha érzem, hogy ott lapul a zsebemben. Szeretem az új könyvek szagát is.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvesbolt
Fairymysz>!

Néha csak a megfelelő pillanatban talál ránk egy-egy könyv.

90. oldal

Fairymysz>!

Az emberek unalmas valótlanságokkal traktálják egymást, hazudnak a politikáról, Istenről és a szeretetről. Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

Fairymysz>!

Ha nem találod a szavakat, vedd őket kölcsön.
Azért olvasunk, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. Azért olvasunk, mert egyedül vagyunk. Olvasunk, és nem vagyunk egyedül. Nem vagyunk egyedül.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
theodora >!

[…] pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk. Ne feledd, Maya: húszévesen nem feltétlenül úgy gondolkodsz majd a dolgokról, mint negyvenévesen, és fordítva. Ez igaz a könyvekre és az életre is.

41. oldal

viidori I>!

A hosszútávfutás sok kihívást rejt magában, de ezek között mégis az a legnagyobb, hogy hova tegye az ember közben a kulcsait.

40. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Regretting You – Elrontott életek
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Kristin Hannah: Szentjánosbogár lányok
Colleen Hoover: Verity
Corinne Michaels: Mondd, hogy megvársz
Valérie Perrin: Másodvirágzás
Papp Csilla: Szerelem újraírva
Guillaume Musso: Holnap
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg
L. J. Shen: Az ördög feketét visel