Egy ​könyvmoly regényes élete 208 csillagozás

Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

A. J. Fikry, a kiégett könyvesboltos nehéz éveket tudhat maga mögött: meghalt a felesége; az üzlete rosszabbul megy, mint valaha; ráadásul ellopták tőle legnagyobb értékét is, egy Poe verseket tartalmazó ritka kötetet. Idővel elfordul az emberektől, és még a könyvei sem nyújtanak számára vigaszt, mert a rohamosan változó világra emlékeztetik. Egy váratlan esemény folytán viszont kénytelen lesz újrakezdeni az életét, mert egy kislányról is gondoskodnia kell. A mogorva és életunt férfi hamarosan más szemmel néz a világra, igaz barátokra lel, újra szerelmes lesz, a könyvesboltja pedig a kisváros nyüzsgő központjává alakul át.

Gabrielle Zevin jó humorérzékkel megírt, varázslatos regénye tisztelgés a könyvek világa előtt, szerelmeslevél arról, miért szeretünk olvasni és miért zárunk bizonyos embereket a szívünkbe. Nélkülözhetetlen olvasmány azoknak, akiknek a könyvek a legjobb barátai és azoknak, akik hisznek abban, hogy „senki sem különálló sziget”.

Eredeti mű: Gabrielle Zevin: The Storied Life of A. J. Fikry

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155468698 · Fordította: Ballai Mária
>!
Magnólia, Budapest, 2014
238 oldal · ISBN: 9786155468704 · Fordította: Ballai Mária

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Gollam · Edgar Allan Poe · A.J. Fikry · Amelia Loman · Maya Tamerlán Fikry

Helyszínek népszerűség szerint

könyvesbolt


Kedvencelte 30

Most olvassa 11

Várólistára tette 285

Kívánságlistára tette 211

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

>!
GytAnett P
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ez a könyv egy lélekbomba volt. Végig ez a szó járt a fejemben. Azt éreztem, hogy annak ellenére, hogy komoly élethelyzeteket ábrázol, mégis üde olvasmány. Aztán a végére nagyon mérges lettem. spoiler Dühös lettem, de az utolsó fejezet ezen enyhített. Adott neki egy emelkedett hangulatot.
Mindössze 240 oldal, mégis rengeteg minden történik ebben a könyvben. Ennek ellenére nem éreztem azt, hogy nincs eléggé bőven kifejte. Így volt tökéletes.
Nagyjából 15 évet ölel fel ez a könyv. Nem kevés. Láthatunk egy gyereket felnőni, felnőtteket megkomolyodni, kapcsolatokat születni és tönkremenni. És nem utolsó sorban, majdnem minden szereplője szeret olvasni.
Ami még nagyon tetszett benne: ki ne gondolkodott volna el azon, hogy milyen is lehet egy könyvesboltban (vagy legalább fölötte) lakni? Nekem kifejezetten tetszene.
A végére összecsavarta a szívem. Így volt jó.

2 hozzászólás
>!
Arianrhod MP
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Most elolvastam a többi értékelést, eléggé megoszlanak a vélemények. Nekem azért tetszett, mert nem vártam mást, mint egy mérsékelten irodalmi stlusban előadott szórakoztató regényt, és az elváráshoz képest kellemesen csalódtam.

A stílusa jobb, és sokkal irodalmibb, mint a szótrakoztató irodalomé általában, a mondanivalója nagyon kedves, és szívbemarkoló. Én rendkívül élveztem a sok könyvcím és író, költő bedobását a beszélgetésekbe, hisz ez egy könyvesboltos élete. Ami miatt a leginkább becsülöm, hogy nem lett a romantikus felhangja ellenére sem giccses vagy édeskés a történet. Magas színvonalon szórakoztat, és sokat lehet tanulni is belőle, nemcsak irodalomról, és könyvesbolt vezetésről, hanem emberségről is.

>!
DaTa P
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Ciki, nem ciki, de nekem ez kifejezetten tetszett. Igen, limonádé, igen, néhol kicsit bugyuta, de engem ez most maximálisan kikapcsolt. Egy-egy komoly, szépirodalmi mű között jó néha ilyet is olvasni, A.J. karakterét nagyon megkedveltem, a végét majdnem megkönnyeztem, a teljes olvasás alatt remekül szórakoztam. Még sok ilyet!

>!
Viktória_Erdei 
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Könnyed olvasvány. Egy férfi aki elveszítette a szerelmét. De újra értelmet nyer az élete egy kislány révén. Maya imádnivaló kislány volt, de utána jött a serdülő korszak aki mindenki számára nehéz. A.J. sajnáltam a végén, reménykedtem, hogy mégis happy end lesz a vége.
Könyvmolyoknak kötelező. :)

>!
Chöpp 
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Becsapós. Pusztán a borítója alapján nem olvastam volna el. Lehet, hogy inkább egy pár öreg- és gyereklábat kellett volna rárakni pompás napsütésben. :)
Kellemeset csalódtam, mert felülmúlta elvárásaimat. Ugyanis egyszerű, tiszta, kellemes, a legkevésbé sem elcsépelt. Átsüt rajta a könyvek és az irodalom őszinte szeretete, és az embereké, akik élvezik az egymással töltött időt, az egymás társaságában élt életet.

>!
ppeva P
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Egy délután és este alatt kiolvasható.
Kicsit túl cukros és túl amerikai volt. Ha nincs könyvmoly a címében, ha nem egy könyvesboltban játszódik, ha nem lenne telistele könyvekkel és olvasmányokkal, esélye se lett volna nálam.
Egy könyvesboltba viszont szívesen beköltöznék…

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Amikor megláttam a kedvesen kék borítót, és megláttam a címet, azt hittem, kikapcsolom magam néhány napra a világ gondjaiból. Erre sírok, rívok, mint egy kamaszlány.
Annyira hihetetlen az egész történet, hogy pont ez tette olyanná számomra, amiről el tudom képzelni, hogy tényleg megtörténik.
A tulajdonost ugyan a jellemzések alapján folyamatosan egy kedves öregúrnak képzelnénk, semmi fiatalos vonást nem véltem benne felfedezni, pedig az évei száma még igencsak az ellenkezőjére utal. Persze így pont összeillenek a csipkecsodás feleséggel, meg a kamaszodó írópalántával. Teljesen egyértelmű volt, hogy a sógornő és a bájosan melák rendőr is összeszűri a levet, és persze a vége is majdnem hepienddé alakul.
Egyedül a könyv ellopásának a szála volt kicsit erőltetett számomra, de mire belegondoltam volna, már sírva is fakadtam.
Persze már megint reggel, munkába menet, azon az amúgy is életveszélyesen közlekedő trolin ért utol az utolsó néhány oldal, ahol még bőgni se lehet egy tisztességeset!

>!
gybarbii
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Szerethető történet, habár úgy láttam, itt a Molyon eléggé megoszlanak róla a vélemények. Nem tudtam, mire számítsak, nem ismertem, korábban nem is igazán hallottam róla, a könyvtárban a könyvespolcok között sétálva bukkantam rá, megtetszett a címe (kinek nem?), úgyhogy hazavittem. :)
Abban egyet kell értenem a többiekkel, hogy a leírás alapján A.J. tényleg inkább hasonlít egy zsörtölődő öregemberhez… De ennek ellenére is nagyon szerethető, imádtam az ízlését és a világról alkotott véleményét. Maya-t és Amy-t is nagyon megkedveltem, és egy kicsit beleláthattunk a könyvbiznisz kulisszái mögé is.
Maga a történet elég nagy időintervallumot ölel fel, ennek ellenére a könyv csak 240 oldalas. Mégsem volt hiányérzetem, nem zavartak a nagyobb „ugrások”, kihagyások. Szép lassan megismertük a szigetet és a rajta élők életét, miközben a könyvben több komoly téma is megjelenik. Halál, magány, zárkózottság, alkoholizmus, betegség, elfogadás, szeretet, törődés, ragaszkodás, kitartás… Ha egyszer beszippant a történet, többé nem ereszt. De készülj fel arra, hogy a vége megrázó lesz, még akkor is (vagy éppen azért), ha mindennek ellenére az élet megy tovább…

>!
Barbiianyuja
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Humoros, derűs, ugyanakkor megható és megindító. Nagyon tetszett a történet, a művelt szerző spoiler, aki nagyon jól tudta csepegtetni a kultúrát a szórakoztató sztoriba. Rengeteg báj és szeretet, kedvesség és fájdalom van a sorok mögött.
Közel éreztem magamhoz a szereplőket, a gondolataikat, nagyon szeretek olvasni, s jó magam is idegenkedem az e-könyvektől. Szeretem a könyvek illatát spoiler, szeretem őket kézbe venni. Van ebben egy bensőséges hangulat, kapcsolat.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki egy kicsit is szereti a könyveket!

>!
Belle_Maundrell
Gabrielle Zevin: Egy könyvmoly regényes élete

Nagyon aranyos, fotelbe gubózós könyvecske. Már amikor megfogdostam, akkor tudtam, hogy jó lesz, olyan könyvmolyos a kisugárzása.
Gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy imádom az olyan történeteket, amikben méltó módon kezelik az olvasás lélekemelő tevékenységét, sok könyv van bennük, egy bűbájos könyvesbolt, meg olyan szereplők, akik olyanok, mint mi.
Úgy éreztem magam, mintha bementem volna az Island Books-ba, és a polcok között üldögélve beszélgetnék A.J.-vel, Mayával és Amy-vel. Szeretnivaló volt, vidám, szomorkás és nagyon molyos.
Az elején kicsit fura volt a jelen idős elbeszélésmód, de gyorsan megszoktam, és később már fel sem tűnt. Egyedül a vége nem tetszett, én más befejezést képzeltem el A.J.-nek, de ez nem sokat ront az élményen. Ott a helye minden könyvmoly polcán. :)


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Jó reggelt, könyvjelzők! Jó reggelt, könyvek! Jó reggelt, könyvesbolt!

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
11 hozzászólás
>!
dorothy_emerald

Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv
>!
dorothy_emerald

– (…) A könyvesbolt vonzza a jó embereket. Az olyanokat, mint A.J. és Amelia. És én szeretek a könyvekről beszélgetni olyanokkal, akik szeretnek a könyvekről beszélni. Szeretem a papírt. Szeretem a tapintását, szeretem, ha érzem, hogy ott lapul a zsebemben. Szeretem az új könyvek szagát is.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · könyvesbolt
>!
Fairymysz

Az emberek unalmas valótlanságokkal traktálják egymást, hazudnak a politikáról, Istenről és a szeretetről. Csak egy kérdést tegyél fel valakinek, ha minden fontosat tudni akarsz róla: Mi a kedvenc könyved?

85. oldal

>!
Fairymysz

Néha csak a megfelelő pillanatban talál ránk egy-egy könyv.

90. oldal

>!
Fairymysz

Ha nem találod a szavakat, vedd őket kölcsön.
Azért olvasunk, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül. Azért olvasunk, mert egyedül vagyunk. Olvasunk, és nem vagyunk egyedül. Nem vagyunk egyedül.

229. oldal

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
>!
theodora

(…) pontosan akkor kell találkoznunk egyes történetekkel, amikor megérett rá az életünk. Ne feledd, Maya: húszévesen nem feltétlenül úgy gondolkodsz majd a dolgokról, mint negyvenévesen, és fordítva. Ez igaz a könyvekre és az életre is.

41. oldal

>!
dorothy_emerald

A hosszútávfutás sok kihívást rejt magában, de ezek között mégis az a legnagyobb, hogy hova tegye az ember közben a kulcsait.

40. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Janet Frame: Éjjel, ha bagoly huhog
Norman Doidge: A változó agy
Máté Gabriella: Egy zsarnok betegség
Dr. Halász Péter (szerk.): Epilepszia: Ablak az agyra
dr. Rajna Péter: Kiválasztottak, megszállottak, nyavalyatöröttek
Halász Péter: Epilepsziás betegségtörténetek
Kiss Gabriella: Kutyák epilepsziájáról mindenkinek
Dr. Halász Péter (szerk.): Korszerű stratégiák az epilepszia gyógyszeres kezelésében
Richelle Mead: A szukkubusz dala
Sam Savage: Firmin