Talpig ​feketében (Legendák a Bagolyvárosból 1.) 36 csillagozás

Gabriella Eld: Talpig feketében

Az Impérium legfőbb alapszabálya: az Adottsághasználókat el kell távolítani a társadalomból.

Amikor Igor Blankenschwiftet a katonai rendőrök elkapják az utcán, bilincsbe verik és megkínozzák, tudja, hogy óriási bajban van. Akár a rábízott, titkos küldemény, akár az addig sikeresen rejtegetett adottsága az ok, menekülnie kell, erre pedig az egyetlen esélye egy öngyilkos akció.

Alaska Jones tizennégy napja ki sem lépett a lakásából, amikor egy feketébe öltözött idegen beesik az ablakán. Egyvalamit biztosan tud: ha a katonai rendőrség utoléri, Igor halott ember lesz, és őt is gondolkodás nélkül magával rántja.

Mindezek tetejébe érkezik a fenyegetés, amely rengeteg ember pusztulását ígéri, és veszélyesebb, mint ahogy azt a két Adottsághasználó fiú a legmerészebb álmaiban gondolta volna…

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Főnix Nova, 2018
144 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632679

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Alaska Adorian Jones · Igor Blankenschwift


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 42

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Gabriella Eld: Talpig feketében

„Ezt egy olyan nő mondta nekem, akinek le volt borotválva a haja, arcát démonira festette, és egy férfi levágott feje díszelgett a bicepszén. Egyből bizalmat ébresztett bennem.”

Kedves Gabriella!

Mondhatom most már, hogy nem csak a személyes találkozásainkkor örülök meg neked, hanem a könyveiden keresztül is.
Első kőrben érdemes elmondanom számodra, hogy mikor megvettem jó szívvel a könyvedet, a borító volt az egyetlen ami megfogott benne.
Miért?
Általában az ellentétes neműekről ritkán olvasok könyvet. És, mint, hogy most bevallottam hiányosságomat, azt is el kell ismernem köszönettel tartozom ezért.
Tehát:
– Köszönöm, hogy kimozdítottál a komfortzónámból.
-Köszönöm, hogy ebben a nehéz időszakban kicsit megpihentem, és egy pár órára kiszakítottál a fájdalmamból, hogy egy olyan világba léphessek, ami tele van korruptsággal, veszéllyel és határtalan igazságtalansággal, mégis minden egyes sorodat imádtam és csak abban reménykedtem sosem fogynak el a lapok….sajnos nem így történt.

Az írásmódod nagyon tetszik, képes vagy kirántani az olvasót a valóságból és elvinni egy olyan városba, ahova akarva – akaratlanul is egyik veszélyből a másikba csöppen.

Hihetetlen volt a testvérpárral végig élni, sőt nem csak velük, a váltott szemszögnek köszönhetően minden szereplővel lélegezhettem, gondolkodhattam.
A karaktereid tele vannak meglepetéssel, botrányos mennyiségű kérdést hagyva a fejemben, színesek a jellemeik, legyen gonosz, vagy annak hit, mindegy is volt, csak tudni akartam és akarom most is a sok kérdésemre a választ…
Tehát ezeknek tudatában, nincs kedvenc vagy utált karakterem, de van egy morgós tükörképem ami a folytatást követeli mióta befejeztem a könyvet…:D♥

Szóval nem is csűröm csavarom tovább a mondandómat.
Brutálisan jót alkottál és nagyon remélem már írod, hacsak nincs kész a folytatása….:D♥

Hatalmas kedvencet kaptam és neked pedig lett egy újabb rajongód.

Üdv.: Egy moly, aki bár morog, nem harap :D♥

2 hozzászólás
>!
MyMoonlightLibrary_Ella P
Gabriella Eld: Talpig feketében

Zseniális borító…
Imádnivaló írónő…
Egyedi disztópa…

Hogyha egy hosszabb vonatút előtt álltok, vagy egyszerűen csak szeretnétek kikapcsolni egy kis időre, erősen ajánlom nektek ezt a könyvet. Az alaptörténetről nem szeretnék írni, mert a fülszöveg remekül felvázolja, mire is számíthattok. Úgy gondolom, a történet éppen annyit markol, amennyit meg tud fogni. Nincsenek elvarratlan szálak vagy éppen túl sok karakter, akik elvesznének a forgatagban. Minden éppen olyan méretű, amilyennek lennie kell egy ilyen rövid sztori esetében. A cselekmény pörgős, mégsem kellett utána loholni. A szereplők érdekesek, érződik rajtuk Gabriella Eld stílusa, amit annyira szeretek.

A Talpig feketében után megmarad Gabi az egyik kedvenc magyar íróm.

Bővebben…
https://mymoonlightlibrary.blogspot.com/2018/04/gabriel…

>!
Molymacska
Gabriella Eld: Talpig feketében

Rövidsége ellenére nagyon hosszan szerettük egymást. Remélem a folytatással is így lesz :D
Meg kell mondjam, azért sok mindenre számítottam, de valamiért nem. Volt egy kisugárzása az egész könyvnek, amit nem lehet megfogni (nem animés, de nem is olyan cyberpunkos. Olyan nagyon modern, nagyon fekete, és nagyon Blankenschwift) Ez volt benne az a báj, ami miatt nagyon szerethető volt. Ez tükröződik a borítón is (gyönyörű, eszméletlen, sose láttam még ennél szebb borítót! Imádom ezt a lila színt és a neonokat és annyira mesés <3 )
Egyetlen negatívum spoiler
És azt hiszem kivételesen nem tudok többet írni a regényről mert csak ugyanúgy ismételném magam, szóval (magamat ismételve) várom a folytatást :D

5 hozzászólás
>!
Deidra_Nicthea IP
Gabriella Eld: Talpig feketében

A maga módján egész izgalmas találkozásaim voltak a kötetettel az utóbbi egy hétben. Ma láttam a Libri sci-fi polcán lol, találkoztam a könyvjelzőjével a könyvtárban egy Philip K. Dick kötetben felelőtlen olvasó! be is húztam rögtön, tegnap meg az írónőjét láttam elsuhanni az 1-es metró felé.

Menő.

De hogy essék szó a könyvről is. A Librisek elb*szták, ez nem sci-fi. :D inkább valami cyberpunk. Magába rántottak a lapok, akárhányszor kinyitottam. A karakterek elnagyoltságukban is tűélesek, olyanok, mint a profi krokik. A fordulat is bejövős volt, igazából azért nem számítottam rá, mert annyira magával ragadott a sztori.

Jöhet még. Odab*.

15 hozzászólás
>!
Oláh_Zita P
Gabriella Eld: Talpig feketében

Vicces, fordulatos történet jó karakterekkel, akiknek különleges az öltözködése, de nekem ez különösen tetszik, ahogy a cinikus hangvétel is.

>!
Laktózmentes_Csillag
Gabriella Eld: Talpig feketében

Ha ez a formátum jobban érdekel:
https://inlilysgoodbooks.blogspot.hu/2018/05/ertekeles-…

…és ha nem:

Odalent az utcaszinten minden úgy festett, mintha mindig éjszaka uralkodna, és az emberek, akár a baglyok, folyamatosan ébren lennének. Igazi bagolyváros.

Bebizonyosodott számomra, hogy Gabriella Eld és A. M. Aranth tényleg külön stílusok. Várjátok ki, nem véletlenül kevertem bele a „kollégát” (azon túl, hogy valóban fantasztikus külön világot alkotnak).
Na de! Nem ez az egyetlen dolog, ami körvonalazódott bennem Gabi eddigi írásait (leszámítva az Érzések Jordan számára-t, mert ahhoz még nem volt szerencsém, rip) olvasva.

Mi az, ami itt is – most már esküszöm, védjegyként – megjelenik?

1. Mindennek szerepe van
Nem mindegy ám, milyen adottságod van, hogy esnek be az ablakodon, mit ábrázolnak a tetoválásaid, hányas a lábad (jó, az pont mindegy), a történet vagy karaktered szempontjából valami szerepe tuti lesz. Kibúvó nincs. Keményen vagy vezetve, szokj hozzá.

2. Minden élő és wtf… főleg élő
Tudod van az, amikor a párbeszédek természetesek, a karaktereknek van saját stílusa, szóhasználata, betegségei, külső/belső hibái, miegymás (személyiséget már nem is említem), és azt mondod, „ez életszagú, testvérem!”
Hát, valakinek sikerül mindig még tovább vinnie a dolgot, és bedobja a „wtf”-et, ami ugyanúgy ott rejlik mindenkiben. Amikor akkora gengszter vagy, de szárnyas banán van a zoknidon és tejet iszol.
Könyörgöm, és tényleg :D

3. A karakterek fontosak… és tökéletlenül szerethetők

Igor:

Valamit megmagyarázhatatlanul kedvelek benne. Azt hiszem, egy ilyen karakter is állandó elem. Igor nem egy rossz ember, és semmiképp nem egy unalmas ember. Valóban rejtélyesebb, mint Kasja, nem mond ki mindent. Nehezemre esik összefoglalni a karakterét, mégis érzem, hogy valódi srác lehetne a szomszédból.
Bevallom, a valódi szomszédsrácokról a legnehezebb összefoglalót írni, (látnátok a próbálkozásaim az Until Dawn c. videojátéknál), és talán ez rendben is van.

Alaska:

Azt hiszem, meg is van a kedvenc!
Csodálatos élőhalott ez az ember, igazi azonosulnivaló: sápadt, közömbös, nem szereti az embereket, ellenben a komfortzónáját nagyon is, és nehezére esik nem ítélkezni első látásra. Ebből az alapból kiindulva nem rest változtatni, a rendes és bátrabb oldalát is megismerjük. Vele együtt, akiből a felforgatott élete és a szorult helyzet hozza elő a segítőt, vagy épp az irányítót.
A szófordulatairól nem is beszélve!

Kasja:

De egy Blankenschwifttel csakis egy másik Blankenschwift kekeckedhetett, senki más.

Mostanság nagy bajban vagyok a badass női hősökkel. Alapvetően szeretem és támogatom őket, de az utóbbi időben nem szeretik eltalálni az arany középutat.
Feyre Archeron a Tüskék és rózsák udvarából számomra már túl meggondolatlan volt, Lina Bard a Gyülekező árnyakban elkezdett a „túl tökéletes” irányába billenni, na de mi a helyzet Kasja Blankenschwifttel?
Kasja kemény. Időnként talán túlságosan is. Nem finomkodik, nem kér szépen, nem fél szembeszállni senkivel, de hamisítatlan „Wonderwoman”: kiáll minden kisebbségért, a nőkért aztán különösen; irányít, amikor mindenki más elveszti a fejét; nem naiv, de ha kell, bizalmat szavaz annak, aki többet tud tenni az ügy érdekében, mint ő. És megeszi a pizzát a földről. Minden jó kapcsolat alapja.
Megjegyzem, a Blankenschwift jó vezetéknév!

Chen

Őt szerettem volna még kiemelni. Zseniálisan lett összerakva és kibontva a karaktere, na meg ahogy változik. Ezt látni kell! Sorry, olvasni.

Összességében elmondható, hogy fontos a múltjuk, a gondolataik, a véleményük és érzéseik, ami karakterközpontúvá teszi a kisregényt, de ez Gabriella Eldnél nem újdonság.

Legnagyobb bánatomra én emberből voltam: törékeny csontból és sérülékeny bőrből.

4. Humor és a nyelvezet
Gabi lenni nagyon humor és szólni közvetlen hangnem. Életszerű, nagyon közvetlen hangnem. És néhány mondat „külföldiül”. Nem a zavaró, hiteltelen fajtából.

5. A cselekmény kiszámíthatatlan
Hőseinken túl az is rejteget izgalmakat, ami történik velük. Szabályosan megvilágosodtam néhány fordulatnál, hogy mennyire gyanút foghattam volna, de nem jött össze. Nem teszem hozzá, hogy sajnos. Itt aztán van szakértelem a csavarok beágyazásában (de műszakira sikeredett ez), mi mikor, hogy, és a hatás nem marad el, amellett, hogy ezek a csavarok a nagy egészbe is beépülnek, és stabil géptestté (történetté) állnak össze, ahol mindennek szerepe van.
Most, hogy a keretes szerkezet is megvan az értékelésben, ugorjunk a második részre, amiben többek közt megmagyarázom A. M. Aranth felbukkanását.

A kiadóváltás jobban nem is sikerülhetett volna Gabi számára, már a kiadó profiljába is annyira illik a Talpig feketében, hogy „enyhe” déja vüm támadt olvasás közben, egészen pontosan az Oculusra emlékeztetett, A. M. Aranth tollából. Nem kopi, csak néhány hasonló elem, hangulat, és talán az enyhén magas koffeinbevitelem teszi. Remélem.

A borító lélegzetelállítóra sikeredett, nagyon illik az egész könyvhöz hangulatában is.
A fülszöveg ígéretes, bár nehezen hittem el utána, hogy csak +12. Ez már egyéni szoc.

A sok jó mellett hogy mi lehet a baj, azon igazán el kell gondolkodnom, egy szóval apróságok.
Van pár elgépelés, de ezt nem szoktam felróni, na meg ismétlések. Egen, elég reális és illő háromszor is elgondolkodni a felforgatott életen, de minden egyes alkalommal megjegyezni, hogy „bilincs van rajtam”, háááááát.. nálam kevésbé ment el.

Most elgondolkodtam, hogy 4,5 vagy 5 csillagot adjak, de végül az ötös mellett döntöttem, és négy okom van rá:
1. Igazából fogalmam sincs, miért vonnék le kerek felet, ahogy látjátok.
2. Még ha egyéni véleményben le is vonnám, az össz százalékát szeretném azért kilencvenöt körül látni.
3. Motiválónak, hogy jó az irány.
4. Már rég letettem arról, hogy kedvencnek jelöljek molyon minden öt csillagost. :D

Egy szó, mint ezer, ajánlom mindenkinek, akinek felkeltette az érdeklődését, vagy kedveli az író eddigi munkásságát.
Mellé egy kis pizzát javasolnék. Vagy sokat.

4 hozzászólás
>!
BlueDeath IP
Gabriella Eld: Talpig feketében

Újabb remek kis sztori Gabitól. Érdekes volt a történet, a csavartól letettem a maradék hajam, és nagyra értékeltem, h ezúttal nem írtál függő véget. :D
Nem egy hosszú könyv, de talán pont ennek köszönhető, hogy végig pörgős, ideje sincs ellaposodni.Szívesen megismertem volna még pár adottságot, de majd talán a következő részben ;)

6 hozzászólás
>!
Bódis_Éva I
Gabriella Eld: Talpig feketében

Gabriella Eld nem hazudott. Megkérdeztem tőle még a Könyvfeszten, hogy jó-e a könyv, és azt mondta, hogy naná :D
Egyetértek :D Szerethető, titokzatos, és vad karakterek, kellően pörgős cselekmény, ügyes csavarok, izgalmak jellemzik ezt a rövid kis bevezető kötetet.
Egy pici negatívum, hogy túl gyakran ugráltunk egyik fejből a másikba a történetmesélés során, ezért nem volt könnyű elmerülni benne. Viszont ezt a világ felépítése, az érdekes és izgalmas szereplők szépen ellensúlyozták.
Izgatottan várom a következő részt.

1 hozzászólás
>!
LianneHide
Gabriella Eld: Talpig feketében

Ezennel végre elkezdtem a magyar kortárs szerzők műveivel való ismerkedést. Gabriella Eld kisregénye pedig egyáltalán nem volt erre rossz választás!

Bevallom, eredetileg nem szerepelt a terveim közt, hogy én a Könyvfesztiválról ezt a könyvet is hazavigyem. Megesik az ilyesmi. Aztán a szépséges és izgalmakkal kecsegtető borító, a könyv méretéből adódó gyors fogyaszthatóság, és Gabriella személyes jelenléte elég hamar meggyőzött arról, hogy ezt bizony meg kell venni.

A karakterközpontú regények a gyengéim, úgyhogy ezen a téren igazán nem lehet okom panaszra, Igor és Alaska szerelem lett számomra első olvasásra. Kasja is igazán „színes” egyéniség, őt is nagyon megkedveltem. Aki hagyott némi kívánnivalót maga után az sajnos Chen. Emiatt pedig a történet is egyszerűbbnek mondható, és a csavar sem igazán vágott földhöz.

Viszont Igor és Alaska tényleg mindent visznek! spoiler Várom, hogy olvashassak még róluk, mert kicsit felturbózottabb (és merészebb) történettel egészen biztos vagyok benne, hogy zseniális lesz az eredmény!

11 hozzászólás
>!
reta09 P
Gabriella Eld: Talpig feketében

Könnyed hétvégi kikapcsolódásnak szántam és szerencsére nem kellett csalódnom. Az írónő stílusa épp oly könnyed és lendületes, hogy ha nem kisregény lenne, akkor is hamar ki lehetne olvasni. Gabinak nagy tehetsége van ahhoz, hogy a béna, balfék vagy defektes szereplőket megkedvelje az ember.

A történetről sokat nem szeretnék írni, mert minden befolyással van mindenre, bármit emelnék ki, azt spoilernek érezném egy másik szálra. A főszerepben két fiút ismerhetünk meg, Igort és Alaskát. Bár én azt hittem, hogy Alaska lány név, de ez az én saram, szerencsére az elején tisztázódott ez a dolog. Nincs köztük romantika, nem is ismerik egymást, mielőtt Igor beesne Alaska ablakán. A könyv egyáltalán nem pihen, egyik kacifántból ugrunk a másikba, de végül minden szál összefut.

Engem nem lepett meg a fordulat, ami benne található, de ez nem jelenti azt, hogy nem jó. Szerintem így volt a sztori tökéletes, ahogy történetek a dolgok. Ez a könyv egy lezárt fejezet, nincs függővég. Viszont éppen csak annyi infot kapunk a szereplőkről, hogy felkeltse a vágyat a folytatás iránt. Szeretnék még többet elmerülni Bagolyvárosban. Erről jut eszembe, a Bagolyvárosos metafora is kedvemre való volt nagyon.

Ami hiábáját a könyvnek fel tudom róni, az a helyesírás. Ez nálam amúgy is egy vesszőparipa, de mikor megláttam, hogy Gabi könyve kiadónál jelenik meg, annyira megörültem, hogy talán végre kap rendes korrektúrát, ám ebben csalódnom kellett. Ráadásul tök mérges is lettem miatta. Annyira jó történeteket ír, és olyan karaktereket, amik megérdemelnének egy igazán jó szerkesztést. Légyszi a következőt jobban nézzétek át.

Blogbejegyzés:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/05/gabriel…


Népszerű idézetek

>!
Laktózmentes_Csillag

Ezt egy olyan nő mondta nekem, akinek le volt borotválva a haja, arcát démonira festette, és egy férfi levágott feje díszelgett a bicepszén. Egyből bizalmat ébresztett bennem.

57. oldal

1 hozzászólás
>!
Laktózmentes_Csillag

Legnagyobb bánatomra én emberből voltam: törékeny csontból és sérülékeny bőrből.

28. oldal

>!
Laktózmentes_Csillag

Persze nem akartam első ránézésre ítélkezni, mégis szokásom volt.

46. oldal

3 hozzászólás
>!
Perly 

Játszótér volt a bordakalitkám, hülyéskedtek benne a belső szerveim.

97. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Igor Blankenschwift
>!
AniTiger MP

Ezerrel pörgött az agyam, miközbehn ettem a csokoládét, és az Igor nyakán meg kulcscsontján lévő tetoválásokat bámultam, melyek eddig nem látszottak kapucnis pulóvere alatt. Egy nyitott szemet varrtak a kulcscsontja fölé, míg a nyaka jobb oldalán apró felirat tudatta: ITT NYALJ MEG!
    Ekkor jöttem rá, hogy ez a gyerek, ezzel a nyomoronc tetoválással a nyakán, egyszerűen nem lehet bűnözőzseni.

61. oldal (Alaska)

>!
Laktózmentes_Csillag

A szó szoros értelmében: mindent levert, felborított és összetört, a turmixgépektől kezdve az életemig.

67. oldal

>!
Laktózmentes_Csillag

Nem éppen a kedvemre való cselekedet az illetéktelen behatolás az otthonomba.

17. oldal

>!
Molymacska 

Két hete embert sem láttam, a tükörképemet kivéve, és most itt térdepelt egy a nappalimban, kilökve engem a komfortzónámból. Nem éppen kedvemre való cselekedet az illetéktelen behatolás az otthonomba, Mint említettem, az embereket sem kedvelem. A komfortzónámat ellenben nagyon is.

17. oldal

>!
Molymacska 

Ismét rádöbbentem, hogy ezek a Blankenschwifték egy külön állatfaj. Gyönyörű faj, de kiszámíthatatlan és életveszélyes.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Virág Emília: Sárkánycsalogató
Rick Riordan: Percy Jackson és a görög istenek
Kerstin Gier: Zafírkék
Kerstin Gier: Az álmok második könyve
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Lana Millan: Raziel
Derek Landy: Skrupulus Fondor
Alex Flinn: A Kiss in Time – Csók, pont jókor
Cathrin Smith: Az Árny I.