Főzz! 5 csillagozás

Infografikai szakácskönyv
Gabriela Scolik: Főzz!

Tökéletes receptek grillezéshez, a szusikészítés trükkjei vagy éppen a megfelelő bor kiválasztása a vacsorához ilyen és ehhez hasonló konyhai praktikákat mutat be ez a szakácskönyv. Azoknak is segít, akik nem járatosak a koktélok világában, vagy éppen eddig nem tudták, miként lehet a legegyszerűbben kimagozni és felvágni a gránátalmát.
Az egyedi infografikákkal ábrázolt több mint 400 étel- és italrecept, a profi tippek és a nélkülözhetetlen konyhatechnológiai ismeretek segítségével ez a könyv nemcsak könnyeddé, de szórakoztatóvá is teszi a főzést.
Bon appetit!

Eredeti cím: Eat!

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Kossuth, Budapest, 2016
256 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630984232 · Fordította: Nimila Ági

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

gesztenye11 >!
Gabriela Scolik: Főzz!

Gabriela Scolik: Főzz! Infografikai szakácskönyv

A krimik közt muszáj egy kis szünetet tartani, így elővettem ezt a régóta polcon levő, ajándékba kapott szakácskönyvet. Szuper!
A világ legegyszerűbb módján, egy csomó ábrával és rajzzal, plusz egyszerű matematikai műveletekkel vezet be minket a konyhaművészetbe.
Elsősorban nemzetközi konyha, a toroskáposztát vagy a marhapörköltet ne keressük, a gulyást se!!
De a konyhai eszközöktől kezdve a különböző alapanyagokig nagyon sok minden van benne, zöldségek, gyümölcsök, halak, húsfélék (a marha és a sertés részei például). És egy csomó recept. Csak ízelítőül: Cézár-saláta, tiramisu, krumplipüré, rántotta, burgundi marharagu, borjúbécsi, rántott articsóka, grillezett kukorica, sült tintahal, ír kávé.
Kalóriatáblázat, zöldségelőkészítés, koktélkeverés, a sör neve különböző nyelveken. Összesen 468 téma/recept, a kötet végén betűrendes névmutató.
Némi kritika (ilyen már volt egy értékelésben): nem ártott volna egy kis szerkesztői közreműködés, jó lett volna pár dolgot magyarosítani, az olajban sütés fejezet csupa olyan recepttel kezdődik, aminél vajban sütünk stb.
Ettől eltekintve a könyv tartalma, formája, kinézete is nagyon jó, konyhai kezdőktől a haladó szakácsokig mindenki tudja használni.

mrsp>!
Gabriela Scolik: Főzz!

Gabriela Scolik: Főzz! Infografikai szakácskönyv

Ha a szótárban lenne olyan kifejezés, hogy „tökéletes szakácskönyv”, ez a könyv lenne ott feltüntetve. Egyszerűen imádtam!

Nagyon tetszett a különleges formátum, a rajzok eszméletlen jók és igazán izgalmas már csak a könyv végiglapozgatása is. Az is nagyon imponáló, hogy egészen alapreceptek mellett a nagy odafigyelést és szakértelmet igénylő, bonyolult ételek is megtalálhatók. Ugyanezen a széles skálán mozog az is, hogy mindenféle nemzeti ételekkel találkozhatunk: akadnak olasz, spanyol, kínai, és mindenféle nemzetek konyháiban született receptek. Kezdőknek és haladóknak egyaránt nagyszerű olvasmány, akkor is, ha te éppen sushit akarsz készíteni, és akkor is, ha még egy rántotta is meghaladja a képességeidet.

Mindemellett többet ad ez a könyv, mint csak receptek: bemutatja, hogy az egyes hústípusok hol helyezkednek el az állatokon, hogy melyik ételhez milyen bor illik, és még ezer meg egy apró konyhai fortélyt. Nagyon tetszett, és habár könyvtári, biztosan beszerzek belőle egy saját példányt is.

graphoman IP>!
Gabriela Scolik: Főzz!

Gabriela Scolik: Főzz! Infografikai szakácskönyv

Ez a könyv első ránézésre zseniális.
Másodikra csodálatos, lenyűgöző, fantasztikus.
Harmadikra meg, egye meg a fene: Mibe telt volna átfuttatni (még) egy korrektúrán nyomdába adás előtt?!
Merthogy, például, az egész előszóban más címen emlegetik a könyvet, mint ami rajta van. Olyat is találtam benne, hogy más volt az összetevő képe, mint amit föléírtak; de ami talán a legbosszantóbb: „Használja ezt a könyvet, amikor legközelebb vendégeket vár (a #545-tel lenyűgözheti a a barátait)”. És 468 bejegyzés van benne összesen.
(Persze aki nem grammar nazi, annak ezek bizonyára kevesebb szívfájdalmat okoznak, belátom. Én azon az állásponton vagyok, hogy ha csinálunk egy szép és okos kiadványt, akkor akár már igényesen is megcsinálhatnánk.)
Még azon tűnődtem, hogy nem lehetett volna-e magyarítani benne ezt-azt, pl. az éves fogyasztási adatokat vagy a malac- és marhatérképet, de meglehet, hogy ez hosszú és bonyodalmas szerzőijogi procedúrákat vonna maga után.
Az értékelés frissülni fog, ha végre meg is főzök belőle valamit. :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Keogh: Házi aszalás
Jenni Davis: Konyhai tudástár
Horváth Ilona: Háztartási tanácsadó
Gáll Tímea: Kölcsönkért kovász
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Tóthné Libor Mária: Limara Péksége
Király Ágnes: Egyszerűen fermentálj
Beh Mariann: A kert konyhája
Borbás Marcsi: Édes békeidők