Jobb ​anyukát akarok! 14 csillagozás

Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy hétköznapi, bármelyik családban előforduló konfliktusból bontakozik ki Katka története, „anyukakeresése". A nagynéniket végigjárva próbálja megtalálni az új anyukát, miközben tapasztalatokat gyűjt az emberi kapcsolatok terén. Többek között arról, hogy van, ahol a kutyának jár a legfinomabb falat, van, ahol a fiúknak nem, csak a lányoknak kell házimunkát végezni, és még olyan helyre is eljut, ahol utálkozva fogadják az „idegeneket".

Eredeti cím: Hladám lepsiu mámu

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Jonatán Könyvmolyképző

>!
Minerva Nova, Szeged, 2003
108 oldal · ISBN: 9639492183 · Fordította: Balázs Andrea · Illusztrálta: Juraj Balogh

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Gelso P
Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

Hát amúgy jól átvert ez a könyv – a vége igazán szívhez szóló; ha nem így lett volna vége, talán a 3*-ot sem adom meg – mert az utolsó fejezetig végig Harisnyás Pippi érzetem volt… nem a tartalom miatt, hanem a két kislány habitusa miatt… Nagyon hasonlítanak személyiségükben, de úgy érzem Pippi, mégis pozitívabb, mint ez a Katka itt. Pippi egy magányos, álomvilágban élő kislány, aki szülei hiányában a vidámsággal, a fantáziálgatással teszi teljessé életét, persze mivel tapasztalatlan az élethez, ezért sokszor tett olyanokat, hogy a hajam égnek állt…szülőkkel együtt élve, talán nem tett volna meg sok mindent.
Nehezen hihető, de sosem gondoltam volna, hogy lehet Pippinél rosszabb/negatívabb szereplőt találni a kategóriájában. Katka még rosszabb lány egy fokkal Pippnél. Mert míg Pippi csupa jószándékból teszi azokat a butaságokat, miket tesz, ezzel szemben Katka végtelenül önző, csak magára gondol, csak arra, hogy új helyet, új anyukát, újfajta szeretetet találjon, amiben majd ő megtalálja az igazi boldogságot. És közben észre sem veszi, hogy igazi boldogság veszi körül. Az az igazi boldogság, hogy az édesanyja mellette van, és hogy szeretettel van irányában. Igazi szívtelen és önző tett volt tőle, hogy otthagyott csapot papot, mert neki nem tetszett vmi kis dolog, és csak úgy egyszerűen elment az anyukájától. Emellett arra a tulajdonságára is fény derül, mennyire hisztis, mennyire nincs tekintettel másokra, mennyire csak elfogadni képes a szeretetet, de viszontadni nem… Kislányról azért elég kemény mindezt leírni – bennem ilyen kép alakult ki Katkáról legalábbis addig, amíg a rokonoknál élt, remény telenül kedve keresve egy jobb anyukát. Nagyon csúnyán viselkedett bármelyik rokonnal szemben – ez nem szép dolog, főleg, ha még van olyan szíves is és befogadja pár napra/éjszakára…
Ha ez a könyv itt ért volna véget, biztos, hogy fél csillagot kapott volna… Ami miatt megesett a szívem, és megemeltem a *-számát, az a befejezés. Szép befejezés volt, igazán tündérien aranyos, a lányát a végtelenségig szerető anyukáról van szó, és egy változni képes, önmagával is szembesülni tudó kislányról.
(Azért azt a sok kiskutyát nem hiszem…)
Pinkus, tök cuki alvótárs…
A rajzok tök jók, Juraj Balogh illusztrálta, csak az zavart, hogy keresztbe van csíkozva minden. Ez vmi új technika? Vagy csak nyomdai hiba? Vagy direkt?

(Ja, és az utolsó oldalakon, a 103. oldalon butaságot fordított a fordító, oda kellett volna figyelnie kicsit jobban; de ha nem ő, akkor a korrektor… az a hiba csupán logika és odafigyelés kérdése, és nem a nyelvismeretből adódott…)
– Amúgy nem érdemelt ennyi elmélkedést a könyv… (csak nem akarok tanulni, és képezni magam…)

2 hozzászólás
>!
dianna76 P
Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

Nekem tetszett ez a történet, de azért eléggé elrugaszkodott a valóságtól. Legalábbis remélem, hogy egyik anyuka sem hagyja, hogy gyermeke csak úgy elinduljon új anyukát keresni magának (akkor sem, ha nyomon követi merre jár), megleckéztetve ezzel a csemetét.
Mert azért jó kis lecke volt ez Katkának, mert az édesanyja más felnőttekkel ellentétben ellátta, szerette, nem vette előrébb nála a kutyáját, és nem fogta munkára minden nap, minden órájában. Szóval volt azért itt tanulság!
Személy szerint haragudtam erre a kiscsajszira, mert nem volt egy megértő, és belátó gyerek, s mindezek mellett rossznak is nevezném, meg hálátlannak. Szerencsére egy jó, és elnéző anyával áldotta meg a sors!
Mindezeket leszámítva, igazán jót szórakoztam ezen a mesén. Mert ez ugye valós történet nem lehet!!
Még egy aprócska megjegyzés: szeretem a könyvtári könyvekben fellelhető kincseket (na nem a különféle foltokat). Itt is találtam pár darab Tesco pontot, méghozzá a valamikori pingvin figurák gyűjtéséhez. Benne hagytam!

>!
anesz P
Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

Igazán bájos, mulatságos könyv. A kisasszony igazán kalandvágyó, de a vége tanulságos, és megtanít a bocsánat kérés fontosságára. A végén még „bűnüldöző” is válik belőle.

>!
Gáborr_Nagy
Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

Gyenge, nyögvenyelősen didaktikus, és teljesen elképzelhetetlen történet. Tele felelőtlen felnőttel és gyerekkel. És szinte minden szereplő unszimpatikus, különösen a főszereplő kiscsaj, egyszerűen megengedhetetlenül beszél és viselkedik.

>!
Bogi__
Gabriela Futová: Jobb anyukát akarok!

A könyv tanulságos,néha vicces,néha elgondolkoztató,de én nem akarok jobb anyukát!


Népszerű idézetek


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Pille új otthonra lel
Mary Pope Osborne: Dinoszauruszok földjén
Lackfi János: Kövér Lajos színre lép
Pacskovszky Zsolt: Kishugó és a medvelöket
Erich Kästner: Az Emberke
Balázs Ágnes: Lufi és a hóba rajzolt szív
Alan Alexander Milne: Holnemvolt
Maria Kowalewska: Én vagyok a kicsi!
Dér Endre: Vadember veszélyben
Padisák Mihály: Csipisz mégis győz