Gabriel Wolf (szerk.)

Robot ​/ ember 7 csillagozás

science fiction antológia
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel ​Wolf: robot / ember
Szemán Zoltán: Távoli csillag
Rákos Róbert: A negyedik menet
Elisabeth-Matthew Marthacharles: Örvényhatás
Tarja Kauppinen: Katasztrófa a könyvgyárban

2074-ben kifejlesztenek egy mikrochipet, amely kizárólag szerves anyagot tartalmaz. Ezáltal kompatibilisebb az emberi szervezettel, mint bármilyen szintetikus implantátum. Ezzel a technológiával három évvel később már komplett emberi szerveket képesek létrehozni. Nem kell többé donorra várni a transzplantációnál. A szerveket egyszerűen legyártják, akár a gépalkatrészeket.
2100-ban megalkotják az első szerves anyagokból álló androidot, azaz embernek látszó robotot. Mivel a lény minden alkatrésze szerves és élő, így valójában nem is minősül gépnek. Ez egy új faj, új törvények vonatkoznak rájuk. Az élő robotokat először veszélyes munkákra, életmentésre használják, mivel ugyanarra képesek, mint az ember, ám életük „mégsem ér annyit”. Egyre nagyobb számban gyártják az… (tovább)

A művek szerzői: Gabriel Wolf, Szemán Zoltán, Tarja Kauppinen

Tartalomjegyzék

>!
660 oldal · ISBN: 9780463982112
>!
298 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781364055912
>!
658 oldal · ISBN: 9780463982112

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

>!
valszi
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Értékeléseim:
Gabriel Wolf: Robot / ember 4,5*
Szemán Zoltán: Távoli csillag 4,5*
Rákos Róbert: A negyedik menet 4,5*
Elisabeth-Matthew Marthacharles: Örvényhatás 4*
Tarja Kauppinen: Katasztrófa a könyvgyárban 4*

Mindegyik tetszett. Az első háromban a nyelvezetet, szóhasználatot egyaránt szórakoztatónak találtam, és a mondanivaló is a helyén volt.
Amire kevesebb pontszámot adtam, az azért történt, mert ott kicsit a fogalmazás a tartalom (izgalom és fordulatok) rovására ment szerintem. Ez egyébként nem biztos, hogy hátrány. Lehet, hogy másnak pont ezért fognak azok jobban tetszeni. :)

1 hozzászólás
>!
havoC
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Épp mostanában gondolkodtam azon, hogy milyen rég olvastam már egy igazi jó kis sci-fi antológiát. És ez az! Kellemesen csalódtam benne. Jobb volt, mint vártam.
Az 5 szerző közül csak Wolf írásait ismertem, de tulajdonképpen mindegyik tetszett. Egyik ezért, a másik azért. Pont ez az egyik erőssége ennek a gyűjteménynek, hogy nagyon másak, eltérőek a történetek. Ezáltal végig fenn tartja az olvasó figyelmét.
Wolf írása:
Tőle ennél amúgy sem vártam kevesebbet. Volt mondanivalója, voltak benne epic beszólások és rengeteg fordulat. A szerző körülbelül 8-10 alkalommal tekerte meg oda-vissza a szálakat, hogy akkor most ki a robot, és ki az ember. Egészen a legvégéig nem lehet tudni, mi az igazság. Gondolom ezzel még nem lőttem le a poént.
Szemán:
Meglepően jónak találtam. Nagyon jó dumája van a szerzőnek. Én valamiért szárazabb stílusra számítottam, nem tudom, miért. Nagyon szórakoztató, cselekményes, olvasmányos sztori!
Rákos:
Nekem ez tetszett az antológiában a második legjobban! Volt benne bőven mondanivaló, dráma, vicces beszólások. Jól bemutatta szerző azt a világot, amelyről ír, és nem éreztem üresnek a karaktereit. Végig lekötött a sztori.
Marthacharles:
Engem ebben is a humor fogott meg. Érződik az íráson, hogy komoly ember írta, komoly szaktudással. Legalábbis én nem tudnék laikusként ilyen témákról írni még egy levelet sem, nemhogy kisregényt! Ennek ellenére a szerző időnként nagyon lazán, lezseren fogalmaz. Jókat derültem rajta.
Kauppinen:
Érdekes, hogy ebben a kötetben (habár alapvetően nem mondanám humor-antológiának) egyik írás sem véresen komoly. A humor mindegyik írásból visszaköszön innen-onnan. Ebben az írásban is erősen integet. Úgy is mondhatnám, hogy pusztít! :)

Mind az 5 tetszett tehát. Kíváncsian várom a következő antológiát. Úgy hallottam, lesz ennek a kiadványnak egy testvérkéje is. Vajon az végig véresen komoly lesz, vagy azokban is alapvetően ilyen hangulatú írások lesznek? Én mindkettőre kíváncsi lennék.

1 hozzászólás
>!
patakizs P
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Érdekes kis antológiát sikerült szereznem, mind az öt novella elgondolkodtató témákat feszeget. Ami közös bennük, talán az, hogy szinte mindegyik valamilyen szinten az emberek, az emberiség szerepét minősíti olyan szempontból, hogy mennyire nem gondoljuk végig a következményeket, amikor valamit létrehozunk. Azt hiszem, ezt nem csak egy jelenleg utópiaként vagy disztópiaként értelmezhető jövőre vonatkoztathatjuk, hanem akár a múltból is számos példát felidézhetünk. Valamiért A negyedik menet hatott rám leginkább, spoiler.

2 hozzászólás
>!
zsófi84
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Nekem főleg a címadó sztori tetszett.Ez, hogy nem lehet tudni, ki az ember és ki nem, szerintem oltárian nagy ötlet.Humoros vonatkozásban is, de ugyanakkor izgalmas is.Nagyon jól sikerültek, átgondoltak benne a párbeszédek.A szerző tud bánni a szavakkal.Szerintem Wolf jó emberismerő is lehet.Hacsak nem pszichiáter (mert nem ez az első könyve, amiben pszichiáter az egyik főszereplő). :))
A többi írás sem volt rossz.Tetszett Szemán laza stílusa, Rákos száraz humora, ami tragédia és komédia között pattog időnként, Marthacharles egyéni fogalmazásmódja és Kauppinen retró hangulatú poszt-szovjet víziója is.
Jó kis kötetet hoztak össze! :)

>!
Károlyi_András
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Tulajdonképpen azért nem szeretem az antológiákat, mert eléggé súlyos eltérések szoktak lenni a sztorik színvonala között. Ennél a kiadványnál is tartottam ilyesmitől de azt kell mondjam jó értelemben csalódtam. Mindegyik olvasható volt és szórakoztató. Gratulálok a szerzőknek!

1 hozzászólás
>!
E_M_Marthacharles
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Szeretem ezt a könyvet.
Nagyon!
És büszke vagyok rá, hogy négy ilyen színvonalú, ilyen feszesen fogalmazott, ennyire jól megírt, végig érdekfeszítő és jókedvre derítő nagy novella között tanyázva lehetek az ötödik. Amikor a Kiadótól első körben e-formába megkaptam, nem mertem elolvasni… Megvártam a friss, papírszagú, ropogtatható kötetet. Amivel lehasalhattam a szőnyegre, és belefeledkezhettem az olvasásába. És nem csalódtam! Kedves sci-fi kedvelő Olvasótársak – őszintén javaslom, hogy ragadjátok kézbe mielőbb! Legyen a ti napotok is vidámabb tőle, ahogyan az enyém is az lett. Ha bárhol meglátjátok a szerzők más műveit, nyugodtan vegyétek meg majd azt a könyvet is. Látatlanban tudom, hogy nem fogunk, Ti sem fogtok csalódni. Ha pedig írásra szottyan kedvetek, ne is keressetek tovább más kiadót: ez a Kiadó szigorúan igényes, de nagyon szereti az íróit. Kotlóstyúkként figyelve ránk terelgetett bennünket, most csatlakozó írókat, velünk együtt gondolkodva-érezve lektorálta, gyomlálta, szerkesztette meg az írásainkat. (Bár, lehet, hogy ez a hasonlat nem pont az, amire a tigrisek vágynak?! De érzitek biztosan, hogyan értem:-)
Várjuk a következő kötetet! (…Meg a további pályázatokat!)


Népszerű idézetek

>!
Szelén P

– Meg kell érteniük, hogy tanulnunk kell a saját hibáinkból. Mikor odaadtuk az embereknek az okostelefont, megszüntettük a kommunikációs szakadékokat, de teremtettünk újabb problémákat. Zaklattuk egymást, kémkedtünk egymás után, nem arra használtuk, amire való. Nem a technológia tehet arról, ha a felhasználó nem nőtt még fel a használatához.

Rákos Róbert: A negyedik menet

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
havoC

– Igen. Nos, elég érdekes úgy belépni egy ilyen rendelőbe, hogy előtte az a felirat fogadja az embert, hogy az egész pszichiátria értelmetlen és hatástalan. Ez majdnem olyan, mint belépni egy ajtón, melyre az van írva: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”. Nem gondolja?

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

1 hozzászólás
>!
Szelén P

Kíváncsiságtól, kalandvágytól vagy a jobb élet reményétől hajtva szálltak fel az űrhajókra, hogy más, idegen világokon kezdjenek új életet.
Legalábbis ők ezt hitték.
De vajon tényleg új életet kezdtek? Talán igen, talán nem. Hiszen magukkal vitték az emlékeiket, a vágyaikat, a félelmeiket és az álmaikat. Mindent, ami emberré tette őket.
Nem utolsósorban pedig magukkal vitték a legendáikat is, amiket egy-egy csendes, nyugodt éjszakán életre keltettek, és mint ezer évvel ezelőtti őseik, lobbanó éjszakai fénynél továbbadtak egymásnak.

Szemán Zoltán: Távoli csillag

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Szelén P

Senki sem tudja, mikor kezdődött.
Eleinte valószínűleg még csak észre sem vettük.
Egy fura remegés a levegőben. Mintha a forró aszfalt délibábja rebbenne föl egy pillanatra. De teljes sebességgel, gond nélkül áthajtottunk rajta a külső sávban, az egyik dombtető táján, Budapest felé.
Aztán egyszer, pár éve valaki föltett egy fotót a fácséra, a leállósáv felől fényképezve, amin egy árnyszerű, de azért áttetsző folt derengett a külső sávban. Még jól látszott mögötte a belső sávban rohanó kamion. Igaz, a fotót egy mérgében pisilni leálló skodás készítette, és azért tette fel, mert a kamionokra akadt ki. Aznap már túl sok volt belőlük, és mind az ő útjában tötymörgött a belső sávban – hogy szakadnának meg, mi a fenéért nem tudnak a külsőben maradni?
Azonban a szemfüles közönség kiszúrta a kamion előtt az árnyat. Mivel elég egyszerűnek tűnt ellenőrizni, hogy csak fotóhiba-e, vagy tényleg ott remeg valami, többen felkerekedtek személyesen eldönteni a kérdést.
Tényleg ott remegett.

Elisabeth-Matthew Marthacharles: Örvényhatás

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Szelén P

Mintegy végszóra, pusztító erejű földmozgás rázta meg a tömbházat. Jefrem ajkait fojtott kiáltás hagyta el, amidőn a stelázsiról a fejére potyogtak a tányérok meg a poharak, hogy aztán éktelen csörömpöléssel ripityára törjenek a kövezeten.
A poéta felkapta a karját, arcát védendő; az üveg- és porcelánholmik egy részét felfogta ugyan a gipsze, a többi azonban válogatás nélkül záporozott minden szabad porcikájára, mialatt lába alól menthetetlenül kicsúszott a talaj.
Pánikszerűen a konyhaasztal szélébe kapaszkodott, hogy el ne essen; ezzel azonban csak azt érte el, hogy amikor egyensúlyát vesztve hanyatt zuhant, magával rántotta a fonnyadt zöldség-szagú viaszosvászonnal letakart bútordarabot is. Rengett az egész blokk, recsegett-ropogott minden; ami nem volt lerögzítve, egymás hegyén-hátán indult meg a padló felé. Borult az állófogas is az előszobában, bele a tükörbe; a szilánkok rémületes csattanással záporoztak a kávébarna virágmintás linóleumpadlóra, teljes terjedelmében beterítve azt.
Jefrem nem volt többé ura a helyzetnek. A kredenc üvegajtaja kinyílt, úgy zúgott kifelé minden, mintha dézsából öntenék; a tükör cserepeiből is kapott egy adagot, ahogy magatehetetlenül hevert a földön. Arcába zsibbadás hasított, s langymeleg, sós íz áradt szét a szájában…

Tarja Kauppinen: Katasztrófa a könyvgyárban

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Szelén P

– Rendben, mondok konkrét példákat: Először is, maga szerint helyénvaló, hogy úgy deportálnak embereket, khmm… már ha tényleg csak ennyit csinálnak velük…, hogy még az sem biztos, hogy azok-e? Csak azért, mert valami hülye versen elbőgik magukat?
– Mivel állami rendelet, így véleményem szerint helyénvaló. Hiszek a rendszerben. Mi mást tehetnék? Menjek tüntetni az utcára? Gyújtsak fel járműveket és borítsam őket az oldalukra? Attól majd jobb lesz?
– Miért? Ön szerint csak erőszakkal lehet befolyásolni az embereket? – kérdezte a nyomozó. – Ésszel nem?
– Nos, nem tudom – bizonytalanodott el az orvos.

Gabriel Wolf: robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia


Hasonló könyvek címkék alapján

Gabriel Wolf: Egy pszichiáter-szerelő naplója
R. J. Hendon: Nightingale
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Gabriel Wolf (szerk.): Az erdő mélyén
Amie Kaufman – Meagan Spooner: These Broken Stars – Lehullott csillagok
Dave Howard: A Démoncsászár fejvadászai
Daniel H. Wilson: Robokalipszis
Michael A. Stackpole: Farkastörvény
Garzó László: A Szilánk