Gabriel Wolf (szerk.)

Robot ​/ ember 7 csillagozás

science fiction antológia
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Ez ​a kötet az Arte Tenebrarum Könyvkiadó 2018 júliusában indított sci-fi pályázatának eredménye.
A címadó mű ismertetője:

2074-ben kifejlesztenek egy mikrochipet, amely kizárólag szerves anyagot tartalmaz. Ezáltal kompatibilisebb az emberi szervezettel, mint bármilyen szintetikus implantátum. Ezzel a technológiával három évvel később már komplett emberi szerveket képesek létrehozni. Nem kell többé donorra várni a transzplantációnál. A szerveket egyszerűen legyártják, akár a gépalkatrészeket.
2100-ban megalkotják az első szerves anyagokból álló androidot, azaz embernek látszó robotot. Mivel a lény minden alkatrésze szerves és élő, így valójában nem is minősül gépnek. Ez egy új faj, új törvények vonatkoznak rájuk. Az élő robotokat először veszélyes munkákra, életmentésre használják, mivel ugyanarra képesek, mint az ember, ám életük „mégsem ér annyit”. Egyre nagyobb számban gyártják az olcsó, feláldozható munkaerőt, egészen addig, amíg számuk már elér egy… (tovább)

A művek szerzői: Gabriel Wolf, Szemán Zoltán, Tarja Kauppinen

Tartalomjegyzék

>!
660 oldal · ISBN: 9780463982112
>!
300 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781518409295
>!
658 oldal · ISBN: 9780463982112

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen IMP
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Öt írás, öt alzsáner. Azt hihetnők: a sci-fi az sci-fi és punktum – aham, az atom meg oszthatatlan és pofa sutba, akinek nem tetszik, hát ott a sóhivatal. Lópikulát. A technika térhódításának veszélyeit taglaló jövő-vízió mellett megfér a napjaink Magyarországán játszódó, ha úgy tetszik, urban sci-fi, s a zsáner klasszikusabb vonulatát követő novellák mellett a már-már műfajközi fúziót megvalósító szatíra is.
Wolf címadó kisregénye a Védett férfiak alapvetését járja körül*, azaz hová vezet, ha Földünk demográfiai viszonyai rövid idő alatt gyökeresen átalakulnak. A társadalmi feszültségek kockázataira irányítja rá a figyelmet a zsáner köntösébe bujtatva; tolerancia és intolerancia, avagy hol a határ – teszi fel az író a kérdést, megválaszolni azonban már az olvasó tiszte marad.
Szemán pörgős, akciódús elbeszélése eleget tesz a kortárs sci-finek a Scalzi-Kloos nyomvonal mentén meghatározható követelményeinek. Míg Wolf művében Philip K. Dicket parafrazeálja, Szemán keresetlen stílusával inkább a Vének háborúja felé kacsingat.
Mivel ez az antológia egy pályázat eredményeképpen született, a fenti két profin kívül három zöldfülű is betolta a kötetbe azt az ólajtó pofázmányát, hogy sülne ki a szemük. No, de szó az ő házuk elejét sem érheti: a minőség továbbra is töretlen szárnyal a troposzféra vésszel s nyomasztással terhes, mérget fúvó, átkot hordó, planétánkat alkalmasint a vesztébe sodró légáramlatainak magasában.
Rákos novellája mély s indokolt szkepticizmussal tekint a jövőbe, de már-már a jelenbe is, hiszen a technika vívmányaira napjainkban sem árt, ha nemcsak a kényelmünket szolgáló eszközökként, de potenciális veszélyforrásként is tekintünk. Megkerülhetetlen kérdés, érdemes eltöprengeni rajta.
Marthacharles elsősorban a szöveg dinamikájával nyeri meg magának az olvasót. Biztos kézről árulkodó, lendületes narráció, amely harmonizál a helyszínnel és a korral, ahová művét helyezte.
(A záró novelláról recenzálni nem tisztem.)
Fizikai valójában is minőségi kiadvány a zsánerrel szembeni igényeknek megfelelő, színvonalas borítóval. A kiadó webshopja gyors, hatékony és megbízható, a termékek ár-érték aránya kedvező.
Meggyőződésem, hogy a sci-fi az egyik legnehezebben művelhető zsáner, hiszen tudományos alapokat, s a tudománytól a fikció jegyében elvárható és elvárt absztrakciót feltételez. A kötet egységesen nívós volta annak köszönhető, hogy minden belekerült alkotáson gondos háttérkutatás érződik, hiszen több, mint 100 írás közül választattak ki. Nem egy és nem is két munkaóra áll minden, az antológiában szereplő novella mögött, úgy hiszem.

*Az én olvasatomban legalábbis. Aztán az értékeléseknél néha kiderül, hogy „nem ugyanaz a könyvet olvastuk”. A nyitójelenet az meg Blade Runner, de annyira, hogy még a régi VHS kazi képminőségét jellemző csíkokat is látni véltem az e-book olvasóprogramomon. Nem szemrehányásképpen, elvégre posztmodern időket élünk.

10 hozzászólás
>!
valszi
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Értékeléseim:
Gabriel Wolf: Robot / ember 4,5*
Szemán Zoltán: Távoli csillag 4,5*
Rákos Róbert: A negyedik menet 4,5*
Elisabeth-Matthew Marthacharles: Örvényhatás 4*
Tarja Kauppinen: Katasztrófa a könyvgyárban 4*

Mindegyik tetszett. Az első háromban a nyelvezetet, szóhasználatot egyaránt szórakoztatónak találtam, és a mondanivaló is a helyén volt.
Amire kevesebb pontszámot adtam, az azért történt, mert ott kicsit a fogalmazás a tartalom (izgalom és fordulatok) rovására ment szerintem. Ez egyébként nem biztos, hogy hátrány. Lehet, hogy másnak pont ezért fognak azok jobban tetszeni. :)

1 hozzászólás
>!
havoC
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Épp mostanában gondolkodtam azon, hogy milyen rég olvastam már egy igazi jó kis sci-fi antológiát. És ez az! Kellemesen csalódtam benne. Jobb volt, mint vártam.
Az 5 szerző közül csak Wolf írásait ismertem, de tulajdonképpen mindegyik tetszett. Egyik ezért, a másik azért. Pont ez az egyik erőssége ennek a gyűjteménynek, hogy nagyon másak, eltérőek a történetek. Ezáltal végig fenn tartja az olvasó figyelmét.
Wolf írása:
Tőle ennél amúgy sem vártam kevesebbet. Volt mondanivalója, voltak benne epic beszólások és rengeteg fordulat. A szerző körülbelül 8-10 alkalommal tekerte meg oda-vissza a szálakat, hogy akkor most ki a robot, és ki az ember. Egészen a legvégéig nem lehet tudni, mi az igazság. Gondolom ezzel még nem lőttem le a poént.
Szemán:
Meglepően jónak találtam. Nagyon jó dumája van a szerzőnek. Én valamiért szárazabb stílusra számítottam, nem tudom, miért. Nagyon szórakoztató, cselekményes, olvasmányos sztori!
Rákos:
Nekem ez tetszett az antológiában a második legjobban! Volt benne bőven mondanivaló, dráma, vicces beszólások. Jól bemutatta szerző azt a világot, amelyről ír, és nem éreztem üresnek a karaktereit. Végig lekötött a sztori.
Marthacharles:
Engem ebben is a humor fogott meg. Érződik az íráson, hogy komoly ember írta, komoly szaktudással. Legalábbis én nem tudnék laikusként ilyen témákról írni még egy levelet sem, nemhogy kisregényt! Ennek ellenére a szerző időnként nagyon lazán, lezseren fogalmaz. Jókat derültem rajta.
Kauppinen:
Érdekes, hogy ebben a kötetben (habár alapvetően nem mondanám humor-antológiának) egyik írás sem véresen komoly. A humor mindegyik írásból visszaköszön innen-onnan. Ebben az írásban is erősen integet. Úgy is mondhatnám, hogy pusztít! :)

Mind az 5 tetszett tehát. Kíváncsian várom a következő antológiát. Úgy hallottam, lesz ennek a kiadványnak egy testvérkéje is. Vajon az végig véresen komoly lesz, vagy azokban is alapvetően ilyen hangulatú írások lesznek? Én mindkettőre kíváncsi lennék.

1 hozzászólás
>!
patakizs P
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Érdekes kis antológiát sikerült szereznem, mind az öt novella elgondolkodtató témákat feszeget. Ami közös bennük, talán az, hogy szinte mindegyik valamilyen szinten az emberek, az emberiség szerepét minősíti olyan szempontból, hogy mennyire nem gondoljuk végig a következményeket, amikor valamit létrehozunk. Azt hiszem, ezt nem csak egy jelenleg utópiaként vagy disztópiaként értelmezhető jövőre vonatkoztathatjuk, hanem akár a múltból is számos példát felidézhetünk. Valamiért A negyedik menet hatott rám leginkább, spoiler.

2 hozzászólás
>!
Róbert_Rákos
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Mint az antológia egyik szerzője, nehéz elfogulatlanul véleményt formálni erről a kötetről, nyilván nem is lehet, mégis szeretném megtenni.
Miután elolvastam a novellákat, az jutott eszembe, hogy aki szereti ezt a műfajt, nagy csalódást nem fogunk okozni neki. Minden novella tartogat valami pluszt, ami miatt kiemelkedő és szerethető. Megmozgatják az elmét és a lelket, pont úgy, ahogy azt egy sci-fi antológiától el is várhatjuk. A témák aktuálisak, a stílusok változatosak és ha szabad ilyet írnom, érződik a törődés ezen a kiadványon. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy rajongók készítették rajongóknak szeretettel.
Személy szerint pedig ezúton is köszönöm a kiadónak elsősorban azt a hangnemet, amivel mind felénk, szerzők felé, mind az olvasók felé kommunikálnak, no meg azt, hogy a helyére tették azt a rengeteg vesszőt, amik pl. az én eredeti szövegemben össze-vissza vándoroltak. :) Őszintén remélem, hogy az, aki a kezébe veszi ezt a kötetet nem csak jól fog szórakozni, hanem értékes gondolatokkal és érzelmekkel is gazdagodik majd.

>!
Károlyi_András
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Tulajdonképpen azért nem szeretem az antológiákat, mert eléggé súlyos eltérések szoktak lenni a sztorik színvonala között. Ennél a kiadványnál is tartottam ilyesmitől de azt kell mondjam jó értelemben csalódtam. Mindegyik olvasható volt és szórakoztató. Gratulálok a szerzőknek!

1 hozzászólás
>!
E_M_Marthacharles
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Szeretem ezt a könyvet.
Nagyon!
És büszke vagyok rá, hogy négy ilyen színvonalú, ilyen feszesen fogalmazott, ennyire jól megírt, végig érdekfeszítő és jókedvre derítő nagy novella között tanyázva lehetek az ötödik. Amikor a Kiadótól első körben e-formába megkaptam, nem mertem elolvasni… Megvártam a friss, papírszagú, ropogtatható kötetet. Amivel lehasalhattam a szőnyegre, és belefeledkezhettem az olvasásába. És nem csalódtam! Kedves sci-fi kedvelő Olvasótársak – őszintén javaslom, hogy ragadjátok kézbe mielőbb! Legyen a ti napotok is vidámabb tőle, ahogyan az enyém is az lett. Ha bárhol meglátjátok a szerzők más műveit, nyugodtan vegyétek meg majd azt a könyvet is. Látatlanban tudom, hogy nem fogunk, Ti sem fogtok csalódni. Ha pedig írásra szottyan kedvetek, ne is keressetek tovább más kiadót: ez a Kiadó szigorúan igényes, de nagyon szereti az íróit. Kotlóstyúkként figyelve ránk terelgetett bennünket, most csatlakozó írókat, velünk együtt gondolkodva-érezve lektorálta, gyomlálta, szerkesztette meg az írásainkat. (Bár, lehet, hogy ez a hasonlat nem pont az, amire a tigrisek vágynak?! De érzitek biztosan, hogyan értem:-)
Várjuk a következő kötetet! (…Meg a további pályázatokat!)

>!
zsófi84
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

Nekem főleg a címadó sztori tetszett.Ez, hogy nem lehet tudni, ki az ember és ki nem, szerintem oltárian nagy ötlet.Humoros vonatkozásban is, de ugyanakkor izgalmas is.Nagyon jól sikerültek, átgondoltak benne a párbeszédek.A szerző tud bánni a szavakkal.Szerintem Wolf jó emberismerő is lehet.Hacsak nem pszichiáter (mert nem ez az első könyve, amiben pszichiáter az egyik főszereplő). :))
A többi írás sem volt rossz.Tetszett Szemán laza stílusa, Rákos száraz humora, ami tragédia és komédia között pattog időnként, Marthacharles egyéni fogalmazásmódja és Kauppinen retró hangulatú poszt-szovjet víziója is.
Jó kis kötetet hoztak össze! :)


Népszerű idézetek

>!
havoC

– Igen. Nos, elég érdekes úgy belépni egy ilyen rendelőbe, hogy előtte az a felirat fogadja az embert, hogy az egész pszichiátria értelmetlen és hatástalan. Ez majdnem olyan, mint belépni egy ajtón, melyre az van írva: „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel”. Nem gondolja?

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

1 hozzászólás
>!
Arte_Tenebrarum_Könyvkiadó KU

– Meg kell érteniük, hogy tanulnunk kell a saját hibáinkból. Mikor odaadtuk az embereknek az okostelefont, megszüntettük a kommunikációs szakadékokat, de teremtettünk újabb problémákat. Zaklattuk egymást, kémkedtünk egymás után, nem arra használtuk, amire való. Nem a technológia tehet arról, ha a felhasználó nem nőtt még fel a használatához.

Rákos Róbert: A negyedik menet

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Arte_Tenebrarum_Könyvkiadó KU

Kíváncsiságtól, kalandvágytól vagy a jobb élet reményétől hajtva szálltak fel az űrhajókra, hogy más, idegen világokon kezdjenek új életet.
Legalábbis ők ezt hitték.
De vajon tényleg új életet kezdtek? Talán igen, talán nem. Hiszen magukkal vitték az emlékeiket, a vágyaikat, a félelmeiket és az álmaikat. Mindent, ami emberré tette őket.
Nem utolsósorban pedig magukkal vitték a legendáikat is, amiket egy-egy csendes, nyugodt éjszakán életre keltettek, és mint ezer évvel ezelőtti őseik, lobbanó éjszakai fénynél továbbadtak egymásnak.

Szemán Zoltán: Távoli csillag

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Arte_Tenebrarum_Könyvkiadó KU

Senki sem tudja, mikor kezdődött.
Eleinte valószínűleg még csak észre sem vettük.
Egy fura remegés a levegőben. Mintha a forró aszfalt délibábja rebbenne föl egy pillanatra. De teljes sebességgel, gond nélkül áthajtottunk rajta a külső sávban, az egyik dombtető táján, Budapest felé.
Aztán egyszer, pár éve valaki föltett egy fotót a fácséra, a leállósáv felől fényképezve, amin egy árnyszerű, de azért áttetsző folt derengett a külső sávban. Még jól látszott mögötte a belső sávban rohanó kamion. Igaz, a fotót egy mérgében pisilni leálló skodás készítette, és azért tette fel, mert a kamionokra akadt ki. Aznap már túl sok volt belőlük, és mind az ő útjában tötymörgött a belső sávban – hogy szakadnának meg, mi a fenéért nem tudnak a külsőben maradni?
Azonban a szemfüles közönség kiszúrta a kamion előtt az árnyat. Mivel elég egyszerűnek tűnt ellenőrizni, hogy csak fotóhiba-e, vagy tényleg ott remeg valami, többen felkerekedtek személyesen eldönteni a kérdést.
Tényleg ott remegett.

Elisabeth-Matthew Marthacharles: Örvényhatás

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Arte_Tenebrarum_Könyvkiadó KU

Mintegy végszóra, pusztító erejű földmozgás rázta meg a tömbházat. Jefrem ajkait fojtott kiáltás hagyta el, amidőn a stelázsiról a fejére potyogtak a tányérok meg a poharak, hogy aztán éktelen csörömpöléssel ripityára törjenek a kövezeten.
A poéta felkapta a karját, arcát védendő; az üveg- és porcelánholmik egy részét felfogta ugyan a gipsze, a többi azonban válogatás nélkül záporozott minden szabad porcikájára, mialatt lába alól menthetetlenül kicsúszott a talaj.
Pánikszerűen a konyhaasztal szélébe kapaszkodott, hogy el ne essen; ezzel azonban csak azt érte el, hogy amikor egyensúlyát vesztve hanyatt zuhant, magával rántotta a fonnyadt zöldség-szagú viaszosvászonnal letakart bútordarabot is. Rengett az egész blokk, recsegett-ropogott minden; ami nem volt lerögzítve, egymás hegyén-hátán indult meg a padló felé. Borult az állófogas is az előszobában, bele a tükörbe; a szilánkok rémületes csattanással záporoztak a kávébarna virágmintás linóleumpadlóra, teljes terjedelmében beterítve azt.
Jefrem nem volt többé ura a helyzetnek. A kredenc üvegajtaja kinyílt, úgy zúgott kifelé minden, mintha dézsából öntenék; a tükör cserepeiből is kapott egy adagot, ahogy magatehetetlenül hevert a földön. Arcába zsibbadás hasított, s langymeleg, sós íz áradt szét a szájában…

Tarja Kauppinen: Katasztrófa a könyvgyárban

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia

>!
Arte_Tenebrarum_Könyvkiadó KU

– Rendben, mondok konkrét példákat: Először is, maga szerint helyénvaló, hogy úgy deportálnak embereket, khmm… már ha tényleg csak ennyit csinálnak velük…, hogy még az sem biztos, hogy azok-e? Csak azért, mert valami hülye versen elbőgik magukat?
– Mivel állami rendelet, így véleményem szerint helyénvaló. Hiszek a rendszerben. Mi mást tehetnék? Menjek tüntetni az utcára? Gyújtsak fel járműveket és borítsam őket az oldalukra? Attól majd jobb lesz?
– Miért? Ön szerint csak erőszakkal lehet befolyásolni az embereket? – kérdezte a nyomozó. – Ésszel nem?
– Nos, nem tudom – bizonytalanodott el az orvos.

Gabriel Wolf: robot / ember

Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember science fiction antológia


Hasonló könyvek címkék alapján

Felvidéki Miklós – Pertics Róbert: Papp Laci
Kő András: Papp Laci
Győr Béla: A honvéd sportegyesületek története
Gallov Rezső: Amerikai arénák
Rémi Courgeon: Botocska
Davide Enia: Úgy a földön is
James Ellroy: Fekete Dália
Mike Tyson: Kendőzetlen igazság
ifj. Papp László: Édesapám, Papp Laci
Abody Béla: Kesztyűs kézzel