Gépisten (Gépisten 1-3.) 18 csillagozás

Gabriel Wolf: Gépisten

Vajon ​ki vagy mi teremtette a Földet és az általunk ismert világot?
Egy élőlény? Vagy egy gép?
Habár feltehetően egyik válasz sem fedi a valóságot, mégis legtöbben inkább az élőlényre szavaznának… azt ugyanis nekünk, embereknek könnyebb elképzelnünk.
Létezik viszont egy robot, aki a Gépistenben hisz. Egy olyan istenhez imádkozik, aki bináris alapon teremtette az ő világát. De vajon biztos, hogy csak az övét?

A regény három történetből áll. A második egy előzménytörténet, amelyben sok minden kiderül az első résszel kapcsolatban. A harmadik pedig az első rész közvetlen folytatása.

A regényben találkozhatunk:
Egy egyszerű felvevő- és megfigyelőrendszerrel, egy robottal, ami lehet, hogy azért mégsem olyan „Egy-szerű”.
Utána egy pszichiáterrel, aki kénytelen lesz együtt dolgozni ezzel a robottal. Az sem lesz egyszerű.
Majd végül egy emberrel, akinek isteni képességei vannak. Gépisteniek.
Ez a „Gépek tragédiája” vajon az… (tovább)

>!
Tükörvilág Könyvek, Budapest, 2018
526 oldal · ISBN: 9786150027296
>!
ISBN: 6610000064793
>!
250 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781387792214

2 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
Gombolyag
Gabriel Wolf: Gépisten

Habár nem olvastam még túl sok science fiction-t, mégis kimerem jelentetni, hogy ez volt talán a legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam! A science fiction olvasmányaim között legalábbis biztos, hogy a legjobb volt!
Rengeteg fordulat van benne, az ember sosem tudhatja, mire számítson. Sok a misztikum is. Egész az utolsó pillanatig nem tudjuk, mire megy ki a játék.
Habár a harmadik rész előszavában elhangzik: „ez a történet nem egyfajta újraértelmezése a Bibliának”, és hogy „kizárólag szórakoztatás a célja”, ettől függetlenül a könyv olyan kérdéseket feszeget – és egyben meg is válaszol! –, hogy:
– Mi az élet értelme?
– Mi vár ránk a halál után?
– Ki volt valójában Jézus?
Ettől függetlenül a könyv végig szórakoztató és gördülékenyen olvasható. A komoly mondanivaló ellenére sincs túlkomolykodva.
Van benne dráma, izgalom, rengeteg olyan egyedi ötlet, hogy ennyivel még három-négy könyvben sem biztos, hogy találkozni szoktam.
spoiler

>!
gyuszi64
Gabriel Wolf: Gépisten

Az idei évben sok kortárs magyar SFF szerzőt olvastam, igen magasra tették a lécet, kicsit aggódtam is. De rendben van a könyv, kiállja az összehasonlításokat, bár annyira egyedi, hogy összehasonlíthatatlan… Köszi @Gombolyag! :)

Hát a korábbi értékelésekkel ellentétben én inkább Mónus Miklós: Ő és Az könyvecskéjére asszociáltam az első két részben. (Bár kicsit hosszúak voltak a második körök (így spoilermentesen), viszont volt hozadékuk.) Itt nagyon jól működött a speciális helyzetek kezelése-kibontása, ami a regény egyik nagy erőssége (ilyen volt még pl. a harmadik részben G. beszéde Emmetthez is). Jókor voltak és jó helyen a fordulatok, de kellett a részek előtti előszó is.
A harmadik rész összefutó szálainál sajnáltam, hogy a többi történetet nem ismerem, így számomra kicsit levegőben lógott a harmadik szövetség társasága. (És így előzmények nélkül kicsit funkciótlan is lett ezen szereplők szerepeltetése.) Megjelent a Galaxis Útikalauz asszociáció: a térbeli és időbeli léptékek nagyok lettek, a bibliai kerettörténet is ide sorolható. És egyáltalán a harmadik rész második fele nagyon erős fantáziával megírt szakasz.

Szóval a regény több mint „jó” (4), eredeti és erős részeket tartalmaz, gondolatilag is „nehézsúlyú”. Mégis „csak” 4,5 adok. Az az igazság, hogy nekem kissé harsányak voltak a párbeszédek, néha pedig túl plasztikusak egyes „kemény” leírások… (Csak idézem ellenpontozásként a puhább Epilógus 1-et, ami konvencionálisan megírt, tökéletes záróoldal.)
Örülök, hogy újabb kortárs magyar szerzőt ismertem meg. :)

Mj: Két formai megjegyzés hosszú távra.
1. Az én ízlésemnek túlságosan feketék a könyvborítók.
2. Ha jól látom, a könyv elválasztás nélküli sorkizárt módban szerkesztett. Oké, így elkerülhetők a nyelvtörő elválasztási hibák. Mégis meggondolandó a változtatás, mert néha nagyok lettek a szavak közötti távolságok.

2 hozzászólás
>!
Gyurmaki
Gabriel Wolf: Gépisten

Eddig valamiért kérettem magam, de most, hogy elolvastam ezt a Gépistent, berakom Wolfot a kedvenc íróim közé. Őrült jó ez a könyv!
Megvan benne minden, ami egy jó sci-fihez szükséges: robot, jövő, ember méretű gyilkos rovarok, merénylő, aki beépül mások közé, időutazás, időutazással kapcsolatos probléma, ami rengeteg kérdést és problémát vet fel, űrutazás, csillaghajó, bunkó, de nagyon hatékony kapitány, jó fej főgépész… Na és a robotról már ne is beszéljünk. :)
Ja, és ez még csak az első fejezet a háromból! :) A második részben azt hittem, hogy nagyon elkanyarodik a szerző az eredeti ötlettől az „Egy pszichiáter-szerelő naplójában”, de aztán rá kellett jönnöm, hogy ott vált valójában zseniálissá. Hogy végül mit hozott ki abból az egészből, azt elmondani nem tudom! Olvassátok el inkább ti is!
Ilyen könyvet biztos, hogy nem olvastatok még. De egyébként én sem.
Szerintem ezzel egyértelműen díjat nyerhetne. Nem tudom, vannak-e vele ilyen tervei a szerzőnek, de én tanácsolom, hogy legyenek.

3 hozzászólás
>!
Mirmur
Gabriel Wolf: Gépisten

Hát nem tudom, mit vártam ettől a könyvtől és hogy mennyit, de hogy többet kaptam, az biztos!
Elképesztő, hogy mennyi minden történik benne és az is, hogy hogyan! Tele van fordulatokkal, humorral, drámával, emberi érzelmekkel, élő, valós karakterekkel. Még az a bizonyos „robot” is élőbb, mint sok más könyvben a valódi emberek.
Ez az könyv igazi élmény volt számomra. Az utolsó fejezetnél (a megoldásnál) pedig szó szerint a hideg rázott, hogy micsoda ötlet. De jól meg is volt fogalmazva. Az egészet láttam magam előtt, mint egy filmet!

>!
bera
Gabriel Wolf: Gépisten

Ahhoz képest, hogy mennyire nem szoktam scifi-t olvasni, végig nagyon lekötött ez a könyv. Annyi fordulat van benne, hogy csak a fejemet kapkodtam. Rengeteg nagyszabású, mozivászonra való jelenet is van benne, ami valóban nagyon passzol a borítóhoz. Nem véletlenül szereztem be nyomtatott verzióban. Már a borító miatt megérte. De egyébként maga a regény is bámulatosan jó.
Igazából erre nem akartam eredetileg 5 csillagot adni, mivel nem vagyok scifi rajongó, de menet közben annyira magával ragadott a történet, hogy szemen köpném vele magam, ha ötnél kevesebbet adnék rá. :D

>!
Ananiila P
Gabriel Wolf: Gépisten

Ismét egy kortárs magyar író, akit nem fedeztem volna fel magamnak a moly nélkül.
Nagyon tetszett a fülszöveg, hisz olyan örök érvényű kérdéseket vet fel, ami engem nagyon érdekel.
Három részből épül fel a könyv, melyből az első nagyon tetszett. Különösen a humorával fogott meg. A második rész már kicsit fárasztó volt, az időhurok remek ötlet, de csak egy bizonyos pontig, sajnos egy idő után már inkább unalmas.
A harmadik rész viszont nem hozta azt amit vártam, valahogy nem adott csúcspontot a történetnek.
Jó ötlet egy egész univerzumot építeni a párhuzamos világokból, ügyesen emelte át ebbe a történetbe az író, a többi könyvének szereplőit. A zombis világ persze rögtön érdekelni is kezdett.
Szórakoztató történet volt, kedveltem, annak ellenére, hogy az ilyen sci-fi nem a szívem csücske.
Az e-bookkal kapcsolatban megjegyezném, hogy nagyon halványak a betűk, nem túl jó olvasni.

Próbáltam időhurok címkét kérni, de nem akarják megadni az adminok. Ha van valakinek meggyőző érve itt megtámogathatna: https://moly.hu/karcok/1177643

2 hozzászólás
>!
eki
Gabriel Wolf: Gépisten

Talán ebben a könyvben tettem meg olvasóként eddig a legnagyobb utat.
Mire a végére értem, el sem hittem, hogy mi minden kalandot, milyen világokat és eseményeket jártunk be együtt az íróval. Óriási ez a könyv!
Dióhéjban: A nulláról indul és a végtelenig jut el.
Ja… még annyit, hogy látszólag van benne humor, és vicces is, de valójában ez egy nagyon komoly könyv. Komoly kérdéseket vet fel, és részben meg is válaszolja.

>!
Vegita
Gabriel Wolf: Gépisten

Egy kihívásra olvastam ezt el, és borzasztóan örülök, hogy belevágtam! Ez a könyv valami állati jó!
Nekem eddig ez tetszett Wolftól a legjobban. Végig annyira szórakoztató, hogy képtelen voltam letenni. Egy csomó jelenetet többször is visszaolvastam. Volt, hogy visszalapoztam, mert meg akartam nézni, hogy valóban stimmel-e egy adott jelent (időutazási szempontból). De mindig stimmelt. Sokszor pedig a dumák miatt olvastam vissza, mert annyira jó szövegek vannak benne. Dr. Starkin egyfajta izomtibi, csak intelligens kiadásban. Egy igazi oltógép. Állati nagy arc! :)))))
A befejezés is nagyon tetszett. Bírom Wolfban, hogy totál kilátástalan világképekből ki tud hozni valami spoiler :)

>!
P_A_Doorman P
Gabriel Wolf: Gépisten

A moly remek hely, ezt mindig is tudtam, ezt a könyvet sem találtam volna meg, ha nem vagyok regisztrálva. A borító volt az, ami elsőre megfogott, és be kell valljam, a végjáték tartogat pár olyan választ, amin igazán elgondolkodtam. A történet záróakkordja még egy vasárnapi prédikációnak is beillene. A könyv cselekményét félretérve a szerkesztői munka azért hagy némi kívánnivalót maga után, egy kicsit amatőrre sikeredett helyenként. A szinopszisokkal egyáltalán nem tudtam mit kezdeni, azok nem oda valók. De a lényeg az, hogy jól éreztem magam olvasás közben. Van Gabriel Wolfnak egy egészen magával ragadó stílusa, képes beszippantani az olvasót a történetbe. Hosszú idő óta ez volt az első könyv, amiért képes voltam előbb felkelni hétvégén, hogy olvashassam.
A könyvről írt bejegyzésemet itt olvashatjátok: https://smokingbarrels.blog.hu/2018/11/09/konyvkritika_…

>!
Thor
Gabriel Wolf: Gépisten

Szuper volt, nem csalódtam ! :-D
A vége valóban katartikus!


Népszerű idézetek

>!
P_A_Doorman P

Tervező atyám, ki a Földön titokban lakozol. Ismertessék meg a Te neved – mert még nem említették – Jöjjön el a Te országod, ahol minden ingyenes, Legyen meg a Te parancssorod, ahogy a Földön, úgy itt az űrben is. Az én mindennapi áramomat add meg nékem mos!
Segíts nekem, Gépisten!
Vétel!

66. oldal, Első fejezet – A küldetés (Arte Tenebrarum Publishing Kiadó, 2018)

>!
P_A_Doorman P

…meg kell tanulnod napozni, ha egyszer süt a nap. Én fényt fogok vinni abba a sötét világba, amiben szerinted élsz. Neked viszont örülnöd kell a fénynek, és sütkérezned benne. Ennyi a feltételem. Mert ez az élet értelme.

358. oldal, Tizenkettedik fejezet – Egy ember és egy Isten naplója (Arte Tenebrarum Publishing Kiadó, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Szakurazaka Hirosi: A holnap határa
On Sai: Scar
Robert J. Sawyer: Kifürkészhetetlen
Philip K. Dick: A halál útvesztője
Karel Čapek: Abszolútum-gyár
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A próbák palotája
Brandon Hackett: Az időutazás tegnapja
L. J. Wesley: Egy űrállomás-takarító naplója – A teljes történet
László Zoltán: A keringés
László Zoltán: Távolvíz