Drága ​kis szívem 144 csillagozás

Gabriel Tallent: Drága kis szívem

„A ​remekmű elcsépelt fogalom, túl sok borítón használták már, de a My Absolute Darling tényleg az.” – Stephen King

Teknőc Alveston kemény lány. Tizennégy éves, és az erdőket járja az észak-kaliforniai tengerparton. Kedvenc helyei, menedékei a patakok, a dagálytavak, a sziklaszigetek, de személyes világa kicsi és veszélyekkel teli: Teknőc zaklatott lelkű, karizmatikus apja bűvöletében és rabságában nőtt fel. Emberi kapcsolatai az iskolára korlátozódnak, de ott sem enged közel magához senkit; néha beteg nagyapjával römizik, esténként pedig apjával együtt készül – a világvégére.
Azután megismerkedik Jacobbal, és először tárul fel előtte egy tágasabb világ: ráébred, hogy otthoni élete se nem biztonságos, se nem fenntartható. Szökést tervez, felhasználva mindazokat a túlélési technikákat, amelyekre apja tanította.
Egyedi stílus, vad természeti környezet: felkavaró és megrendítő olvasmány egy kiemelkedően tehetséges új író tollából, mely megjelenése után azonnal… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: KULT Könyvek XXI. Század

>!
XXI. Század, Budapest, 2019
446 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155759529 · Fordította: Békési József
>!
XXI. Század, Budapest, 2019
446 oldal · ISBN: 9786155759536 · Fordította: Békési József

Enciklopédia 1


Kedvencelte 9

Most olvassa 12

Várólistára tette 235

Kívánságlistára tette 194

Kölcsönkérné 7


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Nem tudom, mire számítottam, amikor a könyv címét elolvastam, de biztosan nem erre. Ez egy kőkemény történet, megrázó, fájdalmas, borzasztó. Amikor olvastam, úgy éreztem, mintha valami nehéz súly lenne a mellkasomon, és még bizonygattam is magamnak az elején, hogy biztosan nem jól értem azt, ami történik.

De sajnos jól értettem, és szívem szerint letettem volna a könyvet, mert nehéz volt elviselni, ami Teknőccel történik, de mégsem tudtam letenni, mert bíztam abban, hogy ez nem maradhat így, ez nem mehet sokáig.

Nagyon nyomasztó történet, a kérdés végig ott volt bennem, hogy mi lesz ennek a vége. Mert jó vége nem lehet, az apa személye, a fegyverek jelenléte, Teknőc ébredező öntudata magában hordozta egy tragédia lehetőségét.

Megrázó, felkavaró olvasmány, fontos a téma, beszélni kell róla, de azt hiszem, én nem olvasok egyhamar hasonló témájú könyvet. Ami nagyon meglepett a bejegyzés írása közben, hogy az értékelés elkezdésekor még azt gondoltam, azt fogom írni, hogy mennyire zseniális volt ez a könyv, de közben újraéltem a történetet és az az elhatározás tört elő belőlem, hogy soha többé ilyet. De attól még zseniális.
Bővebben:http://konyvutca.blogspot.com/2020/04/gabriel-tallent-d…

4 hozzászólás
Leliana>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Nem tudom, hogyan, miért tört rám az érzés, miután megláttam a könyvet (anélkül, hogy akár címkéket, akár fülszöveget olvastam volna), hogy ezt nekem MEG KELL VENNEM. Nem szoktak ilyen tévútra vezetni a megérzéseim, de kivételesen abban is szerencsés voltam, hogy nem sikerült beszereznem, viszont kölcsönkaptam.
Öt szóban: Elég viharos volt a kapcsolatunk. Hiába próbáltam szívembe zárni, hiába próbáltam megérteni, hiába próbáltam egyáltalán bármit is érezni, a haragon kívül nem volt bennem más. De nem az apára haragudtam jobban, hanem a szerzőre. Sajnos egyáltalán nem jól nyúlt a témához (szerintem!), nem volt hiteles Teknőc karaktere, így aztán a sorsa sem érintett meg annyira, mint „kellett volna”. Került hasonló könyv a kedvenceim közé is már, mert nem tűnt úgy, mint itt, nevezetesen: adott egy sajnos aktuális, egyben viszont „felkapott” téma, amit „feldíszítve” némi ("Krisztusom", de sok!!) káromkodással, kegyetlenkedéssel, úgy gondolta, gond nélkül lenyom a torkunkon. Az enyémen viszont megakadt.
Rettentően zavart, hogy Julia először értetlen volt (nem, nem bátortalan, hanem konkrétan gügye), később pedig olyan filozófiai eszmefuttatásokat olvastunk tőle, mint ha bölcsész diplomát szerzett volna közben.
Irritált az is, hogy legalább 20x olvashatjuk el pl. egy reggelüket: sört dobunk apunak, benyomunk egy nyers tojást, aminek héját a komposztálóba dobjuk, győzködjük, hogy ne kísérjen a buszhoz, stb., délután hasonlóan. Értem én, hogy a monotóniát, kilátástalanságot akarta ezekkel szemléltetni, de valahogy nem sikerült.
Jacobhoz fűződő viszonya is nagyon elnagyolt, semmilyen lett, a másik kislányos szálat pedig már nem is értettem, miért került bele. Legjobban a „nagyapó” kutyáját sajnáltam az egész történetben. De legalább annyi haszna volt, hogy fegyverszakértők lettünk a végére, ha akartunk, ha nem.
spoiler
Visszaolvastam az értékelésemet, hiába teltek el napok, még most sem tudok összeszedettebben nyilatkozni róla, pedig szerettem volna, de @lothiriel és @Near véleménye közel áll az enyémhez.

13 hozzászólás
Málnika>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

„De lehet, hogy több van benned, és mi lenne, ha többé nem hagynád, hogy lenyomjanak.”

„Nehéz olvasni, de még nehezebb letenni” – írta egy amerikai recenzió, és azt hiszem, ennél pontosabban én sem tudnám megfogalmazni a találkozásomat evvel a brutálisan különleges regénnyel. A családon belüli erőszak legtöbbször láthatatlan, de sajnos itt van közöttünk, Gabriel Tallent első könyve pedig egy különlegesen új hangszínnel hívja fel rá a figyelmet.

Teknőc és apja ambivalens viszonya kiválóan és gyomorforgatóan feltárja a bántalmazott és a bántalmazó nézőpontját egyaránt; az egész család, a nagyapával együtt, pedig jól szemlélteti az örökölt sors erejét. A kislány dőlt betűvel szedett monológja teljesen valósághűen mutatja be a sémák működését, gondolatai, belső beszéde egyértelműen apja szavainak visszhangja. További zsenialitását tükrözi, hogy ez az egyetlen regény, ahol még a trágár szóhasználat sem zavart, hiszen ezt a belső feszültséget, ezt a borzalmat másképp talán nem is lehetne feloldani. A fegyverek állandó jelenléte pedig az első lapoktól drámai feszültséget teremt, és előrevetíti a tragédiát. Végig ott lebeg a kérdés, hogy lehet ebből kilépni, hogy lehet mindezt lezárni. Hiszen ez garantáltan nem lehet az a könyv, aminek happy end lesz a vége. A cselekmény bizonytalanságban tartja az olvasót, vajon a lány végül saját maga ellen fordítja majd a fegyvert, vagy végez saját apjával? Egy biztos, Julia nem véletlenül kapta a Teknőc becenevet, hiszen hihetetlen erő és kitartás rejlik benne. A könyv pedig szintén elképesztő erejű, egy magával ragadó borzalom, amely olvasás után sem ereszt el.

A kiadás kívülről is különleges, azonban a hozzám került példányból 17 oldal kimaradt, spoiler ami nagyon dühítő volt, azonban ez nem az író hibája, emiatt úgy döntöttem, ezért nem vonok le tőle csillagot.

Niitaa P>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/05/gabriel-tallent…

"Drága kis szívem összetörve hever a porban. Mellette térdre esve szedegetem fel részeit, Teknőc vizslató tekintete mellett, aki bár nem segít, de jelenlétével támogat, miközben Martin vigyorogva rugdossa szerteszét a még lent lévő darabokat.
Ez a történet örökre nyomot hagy az olvasó lelkén. Beleég a tudatába, s magával hordozza egy életen át. Egyik fő karaktert sem fogja igazán szeretni, mégis, lapról lapra maga is elkezd felelősséget érezni a tetteik iránt. Egyszerre borzasztja el és teszi függővé. Képtelen voltam lerakni. Ott voltam az öreg, piszkos házban, s tehetetlenül néztem, hova fajulnak az események.
Megrendítő volt látni, milyen lélektani hatásai vannak a fiatalkori abúzusnak. A szülő felelőssége, milyen felnőtt válik a gyerekéből, hogy mennyire lesz egészséges a gondolkodásmódja. Teknőc közel sem olyan környezetben nő fel, mint amilyenben kellene s ez kitörölhetetlen nyomot hagyott a személyiségén. A könyv legnehezebb részei számomra azok a jelenetek voltak, amikor önmagába fordulva próbál rájönni, hogy mi tartozik még a normalitás keretei közé, mely érzések jogosak, mit kellene megtennie, s egyáltalán joga van-e hozzá, hogy meglépje.
Fájdalmas történet, nem is való mindenkinek. Azoknak ajánlanám olvasásra, akik a magasabb szintű irodalmat részesítik előnyben. Sokat ad az olvasó személyiségéhez, de még többet vesz el. Ehhez a történethez lelki érettség szükségeltetik. Erő és nyitottság. Meghatározó történet, a kortárs irodalom egy sarkalatos kötete. "

4 hozzászólás
Kókuszka>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Teknőc labilis, pszichopata apjával él egy elhanyagolt házban, távol a várostól. Anyja halálát titok övezi, bár érdekes, ahogy a kislány egy futó gondolat erejéig visszaemlékezik. Az apa antiszociális személyiségzavara tönkre teszi életüket; erőszakos, lánya személyiségi jogait semmibe vevő, „az enyém vagy”, öntörvényű. dühkitörései félelmetesek. Teknőc egyszerre gyűlöli és szereti apját, hol magát hibáztatja, hol rájön mindenért apja a felelős. Elszigetelt világában nehéz megtalálni a kivezető utat, hiszen még csak 14 éves.
„Olyan sok minden van az életében, amit nem ért. Tudja, mi történt, de hogy miért történt, és mit jelent, azt nem tudja.”
Nyelvezete nem szokványos, a sorok mögé kell látni. A lány gondolatai lüktetőek, tele olyan szavakkal, amely tükrözi élethelyzetét. Nyomasztó, döbbenetes, megrázó történet. Elgondolkodtató, mi készteti, motiválja a szerzőt egy ennyire sötét, fájdalmas, lélekromboló regény megírására. Nehéz olvasmány.

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Nagyon nehéz szavakba öntenem, hogy mi is játszódik le bennem a könyv hatására. Veszteség és fájdalom keveréke váltakozik. Mintha víz alá kerülnék és képtelen lennék a víz felszínére jönni, fuldoklom, kapálózok, hogy levegőt vehessek, de nem megy. Néha felbukkanok egy-két mély lélegzetvételnyi időre, de aztán a következő oldalak, mondatok és szavak újra lenyomnak a víz alá. Kiáltani akarok, hogy most már elég, ez már túl sok, nem bírom tovább. Mégis vonz, akarom a következő oldalakat. A bőröm alá kúszott és beette magát oda- mélyre és végérvényesen.
Egyszerre gyönyörű és borzalmas, ami szinte képtelenség, én magam sem tudom megmagyarázni a gyönyörűségét, mégis ilyen ez a könyv. Csontig hatoló borzalmak, azonban vannak olyan részek, amikor a lelkedben érzed, hogy valami kiteljesedik. Megérted, hogy ez olyan, mint egy elüszkösödött végtag, meg kell tőle szabadulnod. Nehéz, úgy gondolod képtelen vagy rá, de meg kell tenned, hogy végre megszabadulj a beteg résztől, de megéri, mert utána szabadulsz fel, utána érzed azt, hogy élsz.
Teljes ajánló itt:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/04/15/gabriel_ta…

Mariann_ P>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Drága kis szívem…..
Elsőként leszögezném, hogy nem ártott volna valami figyelmeztetés, hogy ez egy megrázó könyv lesz. A könyv megviselt.
Először óvatosan olvastam, aztán az éjjel addig nem tettem le , míg a végére nem értem.
Eddig gondolkodtam, mit is írhatnék róla …
Annyira nyers és durva volt az apa és lánya közti viszony , ami átment gyermekbántalmazásba, lelki terrorba, hogy egyik döbbenetből a másikba estem.
Nem, nem, ez nem lehet igaz, többször jutott ez eszembe. Ez a szeretet beteges az apa részéről, ami ahogy telnek az évek, a kislányból nagylánnyá vált Teknőc nevű főhősünk , aki valójában áldozat és hős is egyben, egy idő után csak gyűlöletet érez az apja iránt.
Ezt a döbbenetet időnként elmosta a fantasztikus vad táj leírása, ami meg ha valóban megvadul, életveszélyes lesz.
Fantasztikus élmény a bemutatása.
A nagylány már menekülne ebből a világból, a vége megnyugtató,de az olvasottak mély nyomot hagynak a lányban is és az olvasóban is.
Amit mégis hiányoltam, hogy míg Teknőcbe mélyen belelátunk, addig az apa tetteire nincsen semmiféle magyarázat , nem tudjuk mitől vált ilyenné.
Ez a könyv erős idegzetűeknek ajánlott.
Egy darabig biztosan nem megy ki a fejemből.
Mivel az író első könyve, kíváncsi vagyok ilyen erős kezdet után mi következik majd.
Az 5 csillag nem arra utal, hogy ez mennyire tetszik, hogy egyetértek ezzel a cselekménnyel, hanem arra, hogy különleges és nem mindennapi olvasmányélmény .

5 hozzászólás
Annamarie P>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Gabriel Tallent megírta Anton Chigurh, a Nem vénnek való vidék főszereplőjének gyermekkorát.
Amikor olvastam a vadnyugat lidérces kísértetének történetét elgondolkodtam, hogyan válhatott valaki ilyen lelketlen gyilkológéppé, egy minden erkölcs nélküli hóhérrá? A drága kis szívem regénye alaposan bemutatta ennek minden részletét.
https://annamarie-irkal.blogspot.com/2019/07/tallent-ga…

robinson P>!
Gabriel Tallent: Drága kis szívem

Fájt olvasni. A maradandó olvasmányélmény garantált, de azt mindenképpen javaslom: az érzékenyebb lelkületű olvasók talán kerüljék el. Az egyik legfájdalmasabb történet, amit mostanában olvastam. Embert próbáló.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/04/draga-kis-szivem.html


Népszerű idézetek

Málnika>!

Attól, hogy rajtad kívül mindenki hisz valamit, még nem biztos, hogy nem neked van igazad.

330. oldal

Niitaa P>!

Az ember óhatatlanul hibázik. és ha nem vagy hajlandó hibázni, akkor örökre csapdába esel, amikor belekezdenél valamibe.

149. oldal

Kókuszka>!

Az ember elkezdi csűrni-csavarni a dolgokat, aztán soha többé nem tudja kiegyenesíteni őket.

145. oldal

Málnika>!

De lehet, hogy több van benned, és mi lenne, ha többé nem hagynád, hogy lenyomjanak.

158. oldal

Málnika>!

És nehéz volt, mert olyan magától értetődő azt gondolni, hogy az apám okkal utál. Szinte már ezt akarja hinni az ember. Könnyebb ezt hinni, mint azt, hogy az utálata megfejthetetlen. Azt nem érti egy gyerek.

195. oldal

Niitaa P>!

Semmi sem olyan nehéz, mint a tartós, szüntelen kapcsolat a saját tudatoddal.

284. oldal

Niitaa P>!

– Eltévedtetek? – kérdezi végül.
– Nem annyira eltévedtünk – kezdi Jacob –, mint inkább elbizonytalanodtunk a hollétünket illetően.
– Eltévedtünk – bólint Brett.

82. oldal

theodora P>!

A régi ház a dombon kuporog, hámló fehér vakolatával, kiugró ablakfülkéivel és a rózsával meg mérges szömörcével benőtt, szálkás fakorláttal.

(első mondat)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Péterfy-Novák Éva: Apád előtt ne vetkőzz
Colleen Hoover: November 9.
Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó
Toni Morrison: Nagyonkék
Suzanne Collins: Az éhezők viadala
Kasie West: A távolság relatív
Charles Martin: Hegyek között
Gail Honeyman: Eleanor Oliphant köszöni, jól van
Szentesi Éva: Pedig olyan szépen éltek
Paula Hawkins: A lány a vonaton