Ha ​tudtam volna… 20 csillagozás

Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

A ​Mátra hegyei között található Hullócsillag idősek otthona kertjében egy padon minden nap ott ücsörög egy idős úr pizsamában és köntösben, fején vadászkalappal, a szájában füstölgő pipával. Ő Sebestyén György, vagy, ahogy mindenki nevezi, Gyuri bácsi. Az öregúr agya olyan, akár egy kalendárium. Életútja tele van fordulatokkal és szívet melengető történetekkel.

Az öreget senki sem meri megszólítani, senki nem tudja, mi rejlik a múltjában egészen addig, amíg Halmi Edit nővér oda nem ül mellé és elkezd vele beszélgetni. Ekkor valami különleges dolog történik, és az öregúr történelemkönyve kinyílik…

Ahogy mindkettejük fájó szíve egymásba fonódik és kínzó emlékekkel telve egymásban keresik a megnyugvást, lassan egy életrajzi regény előkészületei kezdenek kibontakozni a szemünk előtt.

A könyvből megtudhatjuk, hogy Gyuri bácsinak és Róza néninek milyen viszontagságokon kellett keresztülmenniük ahhoz, hogy egy napon igaz emberként nézhessenek a… (tovább)

Gyémántfelhő, Budapest, 2023
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156509079

dontforgettosmileandread P>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Nagy sóhaj. Féltem ettől a könyvtől. Féltem, pedig legbelül már ránézésre, fülszöveg alapján tudtam, hogy kedvencem lesz. Mégis sokat vártam vele, és az elvárásom is magas volt . Megkaptam,a hónap kedvence lett, elemi erővel hatott rám, patakokban folyt a könnyem többször is, kifacsarta és melengette a szívemet. Ha ránézel a borítóra, máris könnybe lábad a szemed.
Nincs olyan ember, akinek ne lenne „Gyuri bácsija”. Mindenkinek vannak olyan szerettei, akikkel szeretne örökre együtt lenni itt, fogni a kezét, mégis van, hogy hosszabb – rövidebb ideig külön válnak , mielőtt odafent majd újra találkoznak. Leírni is nehéz ezeket a sorokat.
Földhöz vágott ez a kötet, de imádtam. Szerettem, ahogy facsarja a szívemet. Az idei egyik leggyönyörűbb, legtisztább lelkű regény volt, amit olvastam. „ Homokszemcsék vagyunk, egy homokviharban.”
✨️
Megérkeztem az Esthajnalcsillag idősek otthonába, a Mátrába. A természet gyönyörű, mint mindig, csicseregnek a madarak. A kamera ráközelít egy padon ülő, mosolygós bácsira, fején vadászkalap, „megszokott kék köntösében ül és a reggeli kávéja mellé a kedvenc pipájából pöfékel”. Ő itt Gyuri bácsi, az otthon titokzatos lakója.
„Tekintete megbékélést sugároz, mint aki egy olyan életet hagyott maga mögött, ami megannyi szép és pokoli emléket rejt magában, de azt is tudja, hogy bármi is volt, vége van.” Mostanra már nem olvas híreket, nem politizál, ami van, azok az emlékei. De még micsoda emlékei! S mesélni kezd Edit nővérnek, aki kíváncsi annyira, hogy beszélgetést kezdeményezzen vele. Mesél az elképesztő, példaértékű szerelemről az ő imádott feleségével, Róza nénivel. Történetek nehézségekről, romokból felépített várról, kiszámíthatatlanságokról, fájdalomról, szomorúságról, a lelkek szaváról, tudatosságról. Ír igazi barátságokról, sírig tartó szerelemről és veszteségekről. Olvasás közben, mintha ülne valami a mellkasunkon. Edit nővér kellett ahhoz, hogy ez a sok beporosodott emlék a felszínre érkezzen és mi olvashassuk. Szerettem kettejük kapcsolatát.

Olyan képességgel rendelkezik, úgy ad át érzelmeket, ahogyan kevesen. Szép, érzékien ír, gyönyörű megfogalmazás.

Nem bírod majd abbahagyni a mosolygást, Gyuri bácsi szívének legmélyebb titkait a lelkedben érzed majd. Az élet meséje, melyből nem tépték ki a rossz lapokat, fejezeteket.
Egy dolog jutott még eszembe. Ez a regény és Gabriel Russ úgy nevettet súlyos percek között, ahogyan eddig azt csak egy író tette, Backman. Hiszen „ A nevetés gyógyszer a léleknek.”

Átértékelő, mély mondanivalóval rendelkező regény, mely úgy gondolom mindenkinek óriási élmény, felejthetetlen pillanatokat tud adni. Csodás, követendő értékrenddel rendelkezik, évek tapasztalata, sok mindent megélt, bölcs lelkek tapasztalatának egyvelege. Támaszt ad, megerősít.
„ Hiszen célokra mindenkinek szüksége van, még akkor is, ha kilencven éves.”
Leírhatatlan volt. „… mindenki szűrje le magának, amire szüksége van. Amire nincs, azt meg tegye ki a tányér szélére. Másnak meg majd az lesz hasznos. Ettől jó egy könyv. Mindenki megtalálja benne magát. ”

Olvasni érdemes. Egy újabb csodás magyar szerző regényével lettem gazdagabb.
Eredetileg blogbejegyzést szerettem volna, aztán rájöttem, hogy ide talán hiábavaló próbálkozás lett volna minden szó, mert meg sem közelíti ezt az impressziót, ezt a regényt.
Az idő elszáll felettünk. Szeressünk.

Hát… mostmár tudom! ✨️

Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Egyszerre tört le és emelt a magasba!

Gabriel Russ egy mélységekkel, érzelmekkel és értékekkel teli alkotást tárt az olvasóközönség elé. Könnyed stílussal, választékos megfogalmazásban írta meg az idei évem egyik legkiemelkedőbb regényét. Nincsenek benne felesleges bekezdések vagy töltelékszavak, minden egyes mondata egy valódi kincs.

Segít élni – túlélni, átélni, megélni minden percet! Segít a pozitív látásmód alkalmazásában! Reménnyel és nyugalommal tölt el!

V_rita P>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Sebestyén Gyuri bácsi Edit nővérnek az idősek otthonában emlékeiből történeteket mesél. Történetek ami a Tiéd és mégsem mert Valaki feléd fordult és néhány szavától megnyílt a szíved. Rejtözködő szavak és gondolatok melyek hallgattak ,megszólaltak. Így kezdődött . Az elbeszélésekben Gyuri bácsi bölcs gondolatait és történeteit olvasva a szívünket és lelkünket megérintve visz minket el az igaz emberi értékek útjára. Ha tudtam volna …..döntéseinkkel merre visz az utunk ? Kövesd a szív szavát mert csak az idő mutathatja meg,hogy milyen fontos az életben a szeretet.,igaz szerelem,barátság ,hit és remény.

Tímea_Bernadett_Lőrinczné_Molnár P>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Gyönyörűen fájdalmas … nehéz szavakat találni, miután becsuktam a könyvet. Beszippantott, magával ragadott és nem eresztett ez a történet, Gyuri bácsi története, aki „a sírig tartó szerelem zászlóvivője”. Rengeteg bánat, szenvedés, szomorúság ellenére is szép életet élt egymással Gyuri és Róza, akiket egymás iránti olthatatlan szerelmük minden kínon átsegített. A visszaemlékezések során többször gyűlt könny a szemembe, de számtalanszor mosolyogtam, sőt felnevettem … Gyuri bácsinak – ahogy a mondás tartja – nem évek voltak az életében, hanem élet az éveiben. Megrendítő volt olvasni a sok nehézséget, de lélekemelő a megélt szépségeket. A házaspár útja inkább volt göröngyös és kanyargós, de együtt, egymásra támaszkodva emitt-amott ki tudták azért egyengetni. Nagyon szép történet, eseménydús, lendületes, szinte pörögtek a képek a szemem előtt olvasás közben. Kedvencem lett ez a regény *-*

Gyémántfelhő, Budapest, 2023
426 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156509079
Könyvmoly1958>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Hetekkel ezelőtt figyeltem fel erre a szépséges borítóra és annyira megfogott,hogy azonnal a listámra került,még mielőtt elolvastam a tartalmát.
Szinte egy nap alatt végeztem vele.
Olyan érzelmeket váltott ki belőlem,hogy még most sem tértem magamhoz.Könnyekkel küszködve csuktam be a könyvet.Amit ez a könyv adott,az maga a csoda,az érzelmek kavalkádja, az örök szerelem piedesztálra emelése,ezt szebben nem is lehetne leirni!
Ráéreztem,hogy ez egy különleges könyv.Igazam lett,mintha csak tudtam volna… ♡♡♡
Köszönöm ezt a különleges élményt,gazdagabb lettem általa.Ez az a regény,amit mindenkinek a kezébe adnék.Érzelmes történelemkönyv, minden egyes sorát imádtam.
Aki elolvassa,biztosan ugyanezeket érzi majd.
Gyuri bácsi egy példakép marad számomra,különleges személyisége örökre belopta magát a szívembe.♡

Ha tudtam volna…erről a mondatról mindig ez a könyv fog eszembe jutni.
Köszönöm az élményt a szerzőnek és a Gyémántfelhő kiadónak ♡

Szeretettel ajánlom minden jólelkű olvasónak Gyuri bácsi és Edit nővér felejthetetlen történetét!

Bookaholic77 >!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Olvastam már az Író megjelent kötetei közül, ami szintén rettenetesen megható és tanulságos olvasmány volt, ahogy Gyuri bácsi könyvénél is. Egy igazi érzelmi hullámvasút, ami hol az egekbe repít, hol a mélybe taszít, hiszen hol sírtam, hol nevettem, hol pedig szerettem volna megöleli Gyuri bácsit, aki egy ritka kincs. A személyisége egyszerűen magával ragadja az embert. Az emberi kapcsolatok és érzelmek csodás könyve volt. Egy élmény volt a mi lett volna ha… és a „ha tudtam volna örök kérdése”. off Nagyon különleges volt!

Angi_könyves_blogja>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Egy történet, mely visszarepített a gyerekkorom legszebb emlékeibe. Ez a könyv sokkal több, mint egy regény. Úgy gondolom sokan megtaláljuk benne az élet adta örömöket és az elmúlás fájdalmait, a reményt, mely mindig ott él szívünkben. Számomra sokat jelent ez a kötet. Visszaidézte a nagyszüleim emlékét. Ez az első történetem Gabriel Russ írótól, és bátran merem állítani, hogy nem az utolsó. Engem ezzel a művel levett a lábamról. A könyv borítója megható, gyönyörű és letisztult külsőt kapott. A cím sokatmondó és a lelkemig hatolt. A cselekmény gördülékeny és érzelmekkel teli. Az olvasás folyamán sokszor könnybe lábadt a szemem és elszorult a szívem a meghatottságtól vagy éppen a fájdalomtól. Egy igazi érzelmi hullámvasútra vált jegyet az olvasó ezzel a kötettel. Egyszer a mélybe taszít majd pedig az egekbe repít. Egy megindító mű, mely garantáltan kizökkenti olvasóját a szürke hétköznapokból. Gyönyörű utazásban volt részem a történet által. A szereplők nagyon közel kerültek a szívemhez, legfőképpen Gyuri bácsi, Róza néni, Kristóf, Edit nővér és Feri. Ódákat lehetne zengeni eme regényről. Egy igazi gyöngyszem ez a kötet. Lemondás, fájdalom, romantika, szerelem, barátság ezek mind alkotóelemei a könyvnek. Szívmelengető jelenetek, váratlan fordulatokban gazdag, izgalmas, mély érzelmekkel megfűszerezett írás. Imádtam minden egyes pillanatát. Nagyon szépen köszönöm az élményt az írónak. Szívből ajánlom az olvasók figyelmébe ezt a nem mindennapi, csodálatra méltó regényt. ♥
Nagyon szépen köszönöm a recenziós példányt a @Gyémántfelhő_Kiadó- nak.

serengeti P>!

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4,5
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 3
Tartalom (mondanivaló): 5
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 3
Érzelmek (ábrázolása): 5
Izgalom: 4,5

Kellemes élményt adott a könyv, nehezen bírtam letenni. Gabriel Russ jó író, kedvelhető stílussal, bár ezt a könyvet jócskán túlírtnak találtam. Nem különösebben eredeti ötletből született a történet, ami egy egész életen átívelő szerelem történetét dolgozta fel, olvasmányos regény formájában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló átjut az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából nem teljesen meggyőző, a könyv világa helyenként kissé nehezen átélhető. Russ érdeme a szereplők érzelmeinek alapos ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

W_A P>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Ha tudtam volna… mennyi mindent máshogy csináltam volna. De tényleg?

Sebestyén György – mindenki Gyuri bácsija –, örök optimista, a szerelem legnagyobb pártolója. Sokszor csalt könnyeket a szemembe, viszont ezek néhol örömkönnyek is voltak, mivel úgy igazából mindene megvolt, amire az ember vágyhat élete során. A család szeretetét és ezzel együtt a rossz napokat is megélte, látta a szeretet nem túl szép oldalát is. Viszont egy percig sem bánta, még jobban tudott örülni az elmúlt időnek.

Nagyon jó volt olvasni a visszaemlékezéseket. Hihetetlen mennyi mindenen mennek keresztül egyesek mire meglelik lelki békéjüket. Mennyi hidat kell felégetni és mennyi hegyet kell megmászni, hogy egy nap majd csendesen ülve a székben boldog mosollyal tekints vissza az életre?

Köszönöm, Gabriel Russ! Tökéletes.

Maricsi>!
Gabriel Russ: Ha tudtam volna…

Maga a konstrukció tetszett, nekem az író stílusával volt problémám. A számomra negatívum viszont pozitívumként is fel fogható, hiszen a párbeszédek az egyszerű, hétköznapi emberek mondatszerkezeteit illetve használatát tükrözik. Mindezt úgy értem, hogy régen videken hallottunk hasonló beszédet.
A könyv vége felé a túlzottan irreális cselekmény erőltett volt.
Én többet vártam ettől a könyvtől.

Bookish_Moments_Blog>!

Van egy örök érvényű szabály az életben. Az emberek jönnek és mennek az életünkben, de nem mindenki azért jött, hogy maradjon is. Van, aki azért jön, hogy felnyissa a szemünket, és van, aki azért, hogy megtapasztaljunk valamit, ami negatív előjelű. Ők azok, akik az életünk során elárulnak minket, vagy hátba támadtak, de ne gyűlölje őket sem, mert ők is legalább annyit adtak hozzánk, mint akik a jó ügyért voltak itt. Megtanítottak minket, hogy felismerjük a ránk leselkedő veszélyt, és lehetőséget adtak, hogy többé ne kövessük el ugyanazt a hibát. Ugyanakkor vannak, akik azért jönnek, hogy megtanuljunk szeretni és tisztelni. Rámutatni arra, hogy a világban nem csak gyilkosok és gonosztevők élnek, hanem igaz lelkek is, akik angyalként vigyáznak ránk.

Bookish_Moments_Blog>!

Az emberi természet ilyen. A levegővételt már csak akkor fogjuk értékelni, ha olyan szennyezett lesz a Föld, hogy boltban kell majd friss levegőt vennünk. Ez persze költői túlzás, de az ember így van összerakva. Mindig az kell, ami már nincs, és nem becsüljük meg, amíg még van.

Könyvmoly1958>!

A rossz napoktól fejlődik az ember,és nem a jó napoktól.A rossz napok azért kellenek az ember életébe,mert azokból lehet tanulni.

Bookish_Moments_Blog>!

Pont ezt a kiszámíthatatlanságot szerette az életben. Szeretett élni, ezért sem adta föl soha, akkor sem, amikor a legkilátástalanabb volt a helyzete. Ezek az idők tanították meg rá, hogy mindig van egy másik út, és nem tudni, melyik hová vezet.

Bookish_Moments_Blog>!

Olyan dolgokkal találkozott, amikkel nem sokan a világon, és mégis ember tudott maradni. Ember, csupa nagybetűvel.

Bookish_Moments_Blog>!

A jó napok nem tanítanak semmit. Nyilván szükség van azokra is, mert különben becsavarodik az ember, de higgye el tanulni a rossz napokon lehet. Ezt úgy képzelje el, hogy a rossz napok a tanítási órák, és a jók a dolgozat. Akkor derül ki, hogy mit tanított, és mit fogtunk fel a rossz napok tanításából. Abból derül ki, hogy milyen mértékű volt a tanulás, hogy mennyire tudjuk megélni a jó napokat, és átadni magunkat a nap varázsának. Hogyha egyre sűrűbben vannak a jó napok, akkor bizony a fejlődés útjára léptünk.

Bookish_Moments_Blog>!

Van, aki azt mondta nekem egyszer, hogy azért nem hisz Istenben, mert nem gondoskodik rólunk. Hagyja, hogy szörnyűségek történjenek. Háborúk, gyilkosságok. Én meg visszakérdeztem. Nem gondoskodik rólunk? Hiszen kaptunk szeretetet, szerelmet, napsütést, egy csodálatos bolygót, amin élhetünk. Kaptunk zenét, érzelmeket. Kaptunk könnyet és nevetést. Kaptunk örömöt és gondokat, amik tanítanak bennünket. Kaptunk értelmet és gondolkodást. Fejlődést és reményt. Kaptunk szép tájakat és kaptunk könyveket, és még naphosszat sorolhatnám, hogy mi mindent kaptunk, hogy boldogok lehessünk. De a kezünkbe adta? Nem. Nem adta, hiszen az ősembernek semmije sem volt. Képzelje csak el, ha az ősembernek odarakott volna egy Mercedes gépkocsit. Mit kezdett volna vele? Nem, ő eszközt adott, hogy meg és feltaláljunk dolgokat. Egy fejlődőképes agyat és találékonyságot. Nem gyártotta le helyettünk. Ezért nem értem, hogy az emberek miért várják, hogy az ölükbe dobjon egy sportkocsit. Ő pusztán megmutatja, hogy mit kell érte tenned. Ha nem fogadod meg? Akkor csak magadat hibáztathatod.

Bookish_Moments_Blog>!

Nem lehet tudni, hogy egy tragédia, valakinek vagy valaminek az elvesztése mitől óvott meg bennünket. Nem tudhatjuk, hogy hol tértünk le az útról, és nem ez volt-e az ára, hogy visszatérjünk oda. Az a valaki, aki meghalt, nem tudhatjuk, hogy nem kapott-e választási lehetőséget és végül rosszul döntött. Nem, nem és nem.