Szerelem ​a kolera idején 1458 csillagozás

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

A csodálatos történet 1880-ban kezdődik, amikor a gyönyörű Fermina élvezhetné életét, helyette választania kell két udvarlója között, a jóképű Florentino Ariza és a népszerű Juvenal Urbino doktor között. Ez a gyötrődés és háromszög csaknem 50 éven át tart.
A meghökkentő befejezésű szerelmi történet egy buja, lüktető, letűnt világban játszódik, melyet egyaránt uralnak a misztikus események és a sztentori hangú bölömbikák; ahol a tengerben olykor még feltűnik egy éneklő vízitehén keblén a borjával, vagy egy gyönyörű vízihulla; ahol még a legjózanabb gondolkodású embernek is természetesnek tűnik, hogy a tárgyak olykor elsétálnak a helyükről. Teljesen más világ ez, mint a mi közép-európai, misztikumtól mentes és romantikátlan valóságunk.

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Magvető, Budapest, 2021
532 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436174 · Fordította: Székács Vera
>!
Magvető, Budapest, 2019
532 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436174 · Fordította: Székács Vera
>!
Magvető, Budapest, 2017
536 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631436174 · Fordította: Székács Vera

17 további kiadás


Enciklopédia 45

Szereplők népszerűség szerint

Fermina Daza · Oscar Wilde · Florentino Ariza · Dr. Juvenal Urbino · Lorenzo Daza · sebész

Helyszínek népszerűség szerint

sebészet


Kedvencelte 484

Most olvassa 137

Várólistára tette 1003

Kívánságlistára tette 623

Kölcsönkérné 16


Kiemelt értékelések

csucsorka IP>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Sosem voltam (fiúkért) rajongó típus, de tizenhat voltam, mikor a giminkbe átbukott/átszáműződött egy tizenkettedikes srác. Ez olyan tipikus, kezet nem mosós, hiperventillálós időszakokat szült nálam egy darabig, ha rám köszönt. És néha megtette.
Az első, és legemlékezetesebb interakciónk az volt, mikor mindketten a suli könyvtárában múlattuk az időt – ami amúgy nekem nem volt bevett szokásom, egy évben kétszer ha előfordult – és kerestem a könyvtárosunknál a Szerelem kolera idején-t, mert akkoriban teljesen be voltam gőzölve mindentől, ami spanyolul van. Akkor jött ki a film, aminek gyönyörű zenéje volt, és bár a filmet sosem néztem meg, a zenéjét hallgattam, és úgy voltam vele, szívesen elolvasnám. Csanád is pont így volt vele, mert amikor megkérdeztem a könyvtárostól, bent van/megvan-e a könyv, a srácra mutatott, aki épp távozni készült vele. És aki bár a világ legvásottabb, legszívtelenebb fiújaként volt számon tartva, átnyújtotta nekem a könyvet, hogy vigyem én. (Talán mondanom sem kell, hogy nekem azóta is megvan ez a könyv. Úgy értem, hogy pontosan az. Soha nem vittem vissza a könyvtárba…)
Akkor még nem tudtam, hogy Csanád-fiúnál sokkal nagyobb, igazi, örökkön tartó szerelem következik; mert hogy ezzel a regénnyel betoppant az életembe Gabriel García Márquez.

>!
Magvető, Budapest, 2006
422 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631420558 · Fordította: Székács Vera
30 hozzászólás
dontpanic>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Ha Márquezt olvasok, akármennyire is hűvös van, én izzadok a hőségtől és a párától. A jól megszokott, kissé unalmas európai növények átalakulnak a szobában vagy a kertben, fűszeres illatot árasztó, egzotikus virágokká. Nem rigó énekel kint a fákon, hanem színes madarak dalolnak fura dallamokat. Nem a kutyám liheg mellettem, hanem egy iguána meresztgeti lustán a szemeit.
Ha Márquezt olvasok, végre nem átkozom a máskor annyira felesleges és hosszú második keresztnevem, hanem elhiszem, hogy a vezetéknévvel együtt kimondva a két keresztnév lehet annyira dallamos, mint egy Márquez hős jellegzetes atmoszférát teremtő neve. :)
Ha Márquezt olvasok, szerelmes leszek, úgy, ahogy csak a kamaszok és a Márquez hősök tudnak szerelmesek lenni, végzetesen, mindent betöltőn. Gőgös is leszek, mint egy Márquez hősnő, és elgondolkodom, vajon nem lesz-e késő, amikor végre sikerül levetni ezt a gőgöt.
Márquezt nem olvasok, hanem beköltözöm a regénybe, vagy inkább a regény von be magába, nem az én választásom alapján történik a dolog, hanem Márquez zsenialitása éri el.

66 hozzászólás
pannik>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Nehezen írok róla bármit is mert sajnos nem lett a kedvencem, nem az én könyvem, nem találtunk egymásra annak ellenére, hogy mekkora világirodalmi klasszikusról beszélünk.
Szó szerint untam :(
Majdnem egy hónapig olvastam, nagyon nehezen haladtam vele.
Ami tetszett benne, az a stílusa és a nyelvezete. Szépen fogalmaz, gyönyörűen ír, realisztikus, választékos, olvasmányos, szép.

De nagyon bő lére van eresztve, lassan csordogál, nagyon lassan (ami nem lenne baj, ha nem lenne unalmas). Annyi, számomra felesleges, részlet van mívesen kidolgozva benne, ami a történet kárára megy. Mert alapvetően a történet és a két ember, vagy inkább 3 ember sorsa érdekelt nagyon. Izgalmas ez az elköteleződés és önfeláldozás (ahogy vesszük), valamint izgalmas a rengeteg szexuális kaland amiket szintén részletesen bont ki számunkra, érdekes a korszak és a helyszín, az emberek és az életük, ezek tetszettek volna, ha nem lenne az a rengeteg részletes leírás. Útleírások, természet leírások, bútor-, ház, udvar, állat stb. leírások. Minden nagyon-nagyon részletes és számomra egy kicsit unalmas.
Hát ezért nem szerettem ezt a könyvet, meg azért sem, mert nyomasztó.
Rám ült a szerencsétlenségük a kínlódásuk. Mert mindenki nyomorult így vagy úgy, akkor is ha próbál boldog lenne ahogy tud, addig-ameddig. Elfuserált életek nyüglődései. Aztán a vége, hát az igen érdekes, nem is tudok mit mondani rá, csak olvastam, néztem ki a fejemből és nem bántam, hogy végre vége.

>!
Magvető, Budapest, 2007
422 oldal · ISBN: 9631420558 · Fordította: Székács Vera
2 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

A klasszikusok felé kalandoztam … ♥
https://dontforgettosmileandread.blogspot.com/2022/08/g…

Lírai regény, igazi elbeszélés. Olyan, mint egy jó fajta színházi előadás. Felvonásokkal (alias kevés fejezettel, amit nem is igazán fejezetnek mondanék, inkább tényleg egy lehelletnyi szünet az idősíkok vagy épp a szereplői elbeszélés között.) , részekkel, ami után csak a szüntelen taps marad, az a típusú, aminek hangját még akkor is hallod, amikor a kétoldalról húzódó vörös perzsaszőnyeg már lecsukódott.
Nagyon más ez, mint a mai könyvek zöme. Nem is tudnám hozzájuk hasonlítani. De! Nem is egy kötelező olvasmány feelingű, hisz könnyen olvasható. Érdekes, elgondolkodtató és szívfacsaró. Egyszerűen magadba szívod. Mind a kivételes elbeszélési módot, mind a hangulatát.

Ez a könyv, amiben annyi szenvedély van. Amiben az illatok megelevenednek. Olvasás közben nem érzed, hogy múlik az idő. Ahogy azt sem érzékeled, hogy fogynak az oldalak. Márquez egy olyan miliőt teremt, amit eddig még soha, semmilyen olvasmányom által nem tapasztaltam, pedig higgyétek el nekem, megfordult már pár pazar könyv a kezeim között. Nincs két egyforma olvasmányélmény, nincs két egyformán kedvenc könyv. Merthogy ez is egy kedvenc könyv lett. Ajánlom.

A cselekmény lassú, lassan csordogáló, ahogyan a tél utáni első fagymentes napokból magához térő hegyi patakok teszik a tavasz beköszöntével. Milyen érdekes és szép egybeesés, hogy az első tavaszi hónapban olvastam.

Érzelmi hullámvasút, amire jegyet válthatsz, ha elkezded olvasni.

Márquez egy mágus és még szeretnék a varázslata alatt lenni!

2 hozzászólás
Linszyy P>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Ez egy nagyon szépen megírt történet a sírig tartó szerelemről.
Megkönnyebbültem, mikor kiderült számomra, hogy a kolera inkább a szerelemmel egyenlő ebben a könyvben, visszaemlékezésként sokszor látjuk ezt a járványt, de nem árnyékolja be nagyon a szereplőink életét. Így nem volt rettentő szomorú a történet, de persze szólt az elmúlásról, az öregségről is. Akkor is elkezdtem megnyugodni, mikor láttam, hogy ebben inkább realizmus és naturalizmus lesz, mint mágikus dolgok, szóval a félelmeim el is szálltak ezzel kapcsolatban.

A szerelmi háromszög nagyon érdekes volt, mindhárom ember történetét úgy mutatta be az író, hogy észre sem vettem, ahogy átcsöppenünk egyik élettörténetből a másikba. A levelezés szép kerettörténetet adott, szurkoltam a bordélyban olvasgató fiúnak, de elismertem a rossz körülményeket megreformáló orvost is, bár szerintem Fermina egyiket sem érdemelte meg.

Marquez írásmódjának nagyon erős hangulata van, szerintem még soha nem olvastam ilyen egzotikus világról, nagyon tetszettek a gyógyító utazások. Egyébként a könyv végefelé vettem csak észre, mennyire kevés a párbeszéd benne, főképp visszaemlékezünk, és ez itt nem zavart. Florentino szerelmi kalandjait érdeklődve figyeltem, két nagyon megrázó is volt közöttük, de még így is vártam, hogy végre elérje az élete célját. Na de egy dolgot szerintem nem árt tudni, mielőtt valaki belekezd a könyvbe, mert ez engem is felháborított és elvesztettem az érdeklődésem Ariza iránt, még jó, hogy ez csak a legvégén jött képbe – spoiler Ez nem tudom, miért kellett egyébként, ki az, aki ezek után szimpatizálni tud a karakterrel?
Ezen kívül egy kellemes olvasmány volt, örülök, hogy ez volt az első élményem az íróval. :)
https://youtu.be/RhCyOc9MCjE

Ittimi78>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Azt hiszem ezt a könyvet azok tudják értékelni igazán, akik már elértek egy bizonyos kort, de legalábbis már találkoztak a halál és az elmúlás fájdalmas szelével.
Ők már kicsit másképp látják a világot.
Addig, míg fiatalabb voltam és senkit sem vesztettem igazán fontosat, sosem merültem el ebben a félelmetes érzésében, viszont azóta és főleg mióta megjelentek az első ősz hajszálak és sorban mennek el a szeretteim, sajnos vissza-visszatérő téma.

Szóval, igen. Gyönyörű és megrázó könyv volt. És bár lassan indult és néha felszaladt a szemöldököm, az szépirodalmi szövegbe ékelt káromkodásokon, de tény, többször megkönnyeztem. Nagyon szorítottam, hogy végül mindenki boldog legyen. Sajnáltam és szerettem a szereplőket, sokszor a szívem szakadt meg értük. Egészen biztos, hogy sosem fogom elfelejteni őket!

Köszönöm, hogy egy ilyen élménnyel gazdagabb lehettem, mert őszintén mondom, reménnyel töltötte el a lelkem: egészen a halálunk pillanatáig tartogathat boldogságot az élet :))))

Minden harminc feletti olvasónak bátran ajánlom, nálam kedvenc lett!

11 hozzászólás
mbazsa P>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Tengerpart mellé vittem a könyvet, úgyhogy a nyári szabira ideális olvasmány volt. (Na, nem a karibi mellé, csak ide a szomszédba.) Persze Márquezt olvasva még a téli estéken is úgy érezhetjük, hogy a könyv lapjaiból árad a kolumbiai őserdő forrósága, a szobákat átjárja a Karib-tenger meleg szellője és betölt mindent a guajava illata. Na, de félre a giccses metaforákból. (Főleg úgy, hogy fogalmam sincs, milyen a guajava illata.) A történet egyszerű, banális, egy szerelmi háromszög sztorija, de nem is ez a lényeg, hanem sokkal inkább az a mágikus atmoszféra, amelyet a kolumbiai író féktelen szószátyárságával és határtalan mesélőkedvél megteremt. Ha szigorú kritikus akarok lenni, valószínűleg fanyalognék, hogy talán pont emiatt kicsit túl is van írva a szöveg, de most mégsem teszem. Hiszen pont ez volt a célom a vakáción, nem gondolni semmire, hagyni magamat elvarázsolni, élvezni a mágiát, még akkor is, ha tudom, hogy csupán csak egy ócska bűvésztrükk ez az egész a Márquez nevű varázsló kalapjából. Bár a prímet számomra még mindig a Száz év magány viszi tőle, de azért jó volt olvasni, elveszni, megmártózni ebben a regényben. Chill outra abszolút tökéletes.

5 hozzászólás
Wiggin77 >!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Márqueztől 3 regényt olvastam korábban, mindegyik emlékezetes volt, a „Száz év magány” pedig hetekig a hatása alatt tartott. Ezért hát nagy várkozásokkal láttam neki a másik leghíresebb regényének. Sajnos kicsit csalódnom kellett. Márquez gyönyörű mondatai ugyanúgy megvannak, mint ahogy a varázsos karibi hangulat is. A szereplőkkel azonban nemhogy azonosulni, de még rokonszenvezni is csak bizonyos fokig tudtam. A néha túl lassan hömpölygő történet vége abszolút öt csillagos, de az odáig vezető úttal nem voltam elégedett. Tudom, hol vagyok én egy Márqueztől, de nekem nem ez a szerelem…

18 hozzászólás
Kabódi_Ella P>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Istenem, de nagy bajban vagyok! Még csináltam szép képet is a majdan készülő karchoz! Ám a helyzet az, hogy ebből nem lesz elragadtatással megírt rajongói nyilatkozat. Nem, mintha Márquez stílusa nem lenne feltétlenül varázslatos, hiszen virágfüzérre hasonlító szószátyársága, komótos, ráérős terjengőssége és bűbájos íráskészsége megkapó. Hihetetlen dolgokra képes, ha az emberi lélekről van szó. Nem az ő hibája, hogy ezúttal nem váltotta ki belőlem azt az érzelmi áradást, amit joggal elvárhatott volna tőlem.

Rég vágtak át ennyire nagyon! Azt mondja: szerelem a kolera idején. Szerelem? Hol? Oké, ennyire ne legyek kőszívű, értetlen és dacos. Volt itt szerelem. Urbino doktor és Fermina Daza között hosszú évtizedek türelmével és belátásával érlelt, valódi szerelem élt. Minden kínjával együtt a leggyönyörűbb dolog így megöregedni valaki mellett. Nekem ez a szerelem. Ez; se több, se kevesebb. Márquez ezt olyan mély belátással, olyan borzongató őszinteséggel írta meg, hogy könny szökött tőle a szemembe.

Ennek ellenére képtelen vagyok elvitatni tőle azt a sajnálatos, ugyanakkor álmélkodásra is késztető tényt, hogy a világirodalom legvisszataszítóbb főhősét sikerült megalkotnia Florentino Ariza képében. Ariza egy közönséges, manipulatív, számító erotomán pszichopata, és mindezeket a negatív vonásokat vén fejjel tetézi egy kiskorú sérelmére huzamosabb időn keresztül elkövetett szexuális visszaéléssel.

Nem értek egyet a regény azon üzenetével, hogy bizonyos koron túl, a szánalmas, betegségekkel, fájdalmakkal sújtott, múlttal kínzó öregségben szenvedőnek már csak megbocsátani ildomos. Ez az általános esetekben igaz lehet, de Ariza olyan főbenjáró bűnt követett el, és tette ezt azzal a banális, felháborító képmutatással, ahogyan azt a szexuális ragadozók szokták, hogy nem érdemelt volna boldog véget. Ez van. Kimondtam, leírtam.

Ariza beteg, torz elméje undort, riadalmat és talán némi kis szánalmat váltott ki belőlem. A végkifejletet olvasva azonban szó szerint kifutott a vér az arcomból. Pontosan olyan érzéseket keltett bennem, mint amikor a film végén a gonosz győz. Az életben ez többször fordul elő, mint papírlapon, vagy vásznon. A fikciótól eredendően és joggal várjuk el, hogy ne a sárkány győzzön. Vagy túl fiatal vagyok még ahhoz, hogy ezt igazán megértsem, vagy túl idealista. Mindamellett mégis mérföldkő volt ez a könyv az életemben. Lám, lehet olyan történetet írni, hogy az egyként legyen felemelő és csodálatos, meg irtózatosan borzasztó.

Márquez, Márquez, te nagyszerű szörnyeteg, jövök még a te utcádba, de addig maradjunk annyiban, hogy a Száz év magánnyal megnyerted a szívemet, ezt a kolerás-szerelmes dolgot meg majd később, hosszú évtizedek múltán még egyszer megvitatjuk.

Angele>!
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

Ez a könyv csúcsszuper volt. Az egész hangulata és írásformája magával ragadott, bele temetkeztem, mint egy megszállott és csak azért hagytam szüneteket, hogy ne legyen olyan hamar vége.
Először belátom kicsit el voltam kámpicsorodva, mert nem vagyok oda a szerelmi történetekért. Azt gondoltam, meddig fognak ezek hárman egymásért pityogni, egy életen át? És tényleg. De aztán egy idő után rájöttem, hogy ez egy vicc, paródiája annak, amit mi nagy komolyan életnek hívunk. Ki lettünk figurázva mi és a mi nagy szerelmeink.

„Az irodalom a legjobb játék, amit az emberek kicsúfolására valaha is feltaláltak.” Gabriel García Márquez


Népszerű idézetek

fülcimpa>!

Még nagyon fiatal volt, így hát nem tudta, hogy a szív memóriája a rossz emlékeket kiveti magából, a jókat pedig felnagyítja, és hogy ezzel a csalafintasággal érjük el, hogy el tudjuk viselni a múltat.

129. oldal

metahari P>!

Az évek során, ha különböző utakon is, de mindketten eljutottak ahhoz a bölcs felismeréshez, hogy másképpen nem megy: vagy így élnek együtt, vagy sehogy, vagy így szeretik egymást, vagy sehogy, mert a szerelemnél nincs nehezebb dolog ezen a világon.

269. oldal

2 hozzászólás
kávésbögre P>!

– Nem vagyok gazdag – mondta –, én egy szegény ember vagyok, akinek sok pénze van, és a kettő nem ugyanaz.

200. oldal

tothmozerszilvia I>!

Figyelmeztette rá, hogy a gyengék soha nem fognak bejutni a szerelem birodalmába, mely zord és irgalmatlan, és hogy a nők csak a határozott és elszánt férfiaknak adják oda magukat, mert tőlük kapják meg az olyannyira áhított biztonságot, amely nélkül nem tudnak szembenézni az élettel.

82. oldal

46 hozzászólás
kkori07>!

– Mondj igent – tanácsolta. – Akkor is, ha belehalsz a félelembe, akkor is, ha aztán megbánod, mert azt is csak bánnád, életed végéig, ha nemet mondanál.

Boglárka_Madar>!

[…] az emberek nem egyszer és mindenkorra születnek meg azon a napon, amikor az anyjuk világra hozza őket, hanem az élet újra meg újra rákényszeríti őket, hogy megszüljék magukat.

198. oldal

5 hozzászólás
metahari P>!

A házassággal az a baj, hogy szeretkezés után minden éjjel véget ér, és minden reggel újra fel kell építeni, még reggeli előtt.

252. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
9 hozzászólás
krlany IP>!

Mi, férfiak az előítéletek szerencsétlen rabjai vagyunk – mondta neki egyszer az ura. – Ha viszont egy nő elhatározza, hogy lefekszik egy férfival, nincs az a kerítés, amit át ne ugrana, nincs az a vár, amit le ne rontana, nincs az az erkölcsi meggondolás, amivel ne törölné ki a fenekét: nincs az az Isten, aki számítana.

398-399. oldal

Kapcsolódó szócikkek: férfiak · nők · szeretkezés
10 hozzászólás
Sárhelyi_Erika I>!

Florentino Ariza mindig megfeledkezett róla […], hogy a nők nem annyira a kérdésekre figyelnek, mint inkább a kérdések rejtett indítékaira […].

Kapcsolódó szócikkek: Florentino Ariza
10 hozzászólás
krlany IP>!

[…] az ember a maga kiszámolt homokszemeivel jön a világra, és azok a szemek, amelyeket bármi okból önmaga vagy más miatt, szándékosan vagy kényszerűségből nem használ fel belőlük, örökre elvesznek.

183. oldal


Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Vargas Llosa: A város és a kutyák
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Örkény István: Tóték
Stanisław Lem: Solaris
Colleen McCullough: Tövismadarak
Szabó Magda: Régimódi történet
Jókai Anna: Ne féljetek
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Sigrid Undset: Kristin Lavransdatter
Alice Munro: Asszonyok, lányok élete