Az ​ezredes úrnak nincs, aki írjon 256 csillagozás

Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Az időtlen kisváros és a nyomort nemes méltósággal viselő öregember története.A Kiadó eddig nehezen hozzáférhető, új kötetekkel bővíti klasszikus Márquez-sorozatát, amelynek keretében korábban a világsikerű Száz év magány, Szerelem a kolera idején, Tizenkét vándornovella, vagy legutóbb Márquez önéletrajzi regénye, az Azért élek, hogy elmeséljem az életemet is megjelent.A kiadó célja, hogy a méltán népszerű sorozatot még teljesebbé téve, három újabb darabbal egészítse ki a Nobel-díjas író remekműveinek sorát. A sorozat újabb darabjai: három kisregény, három mítoszteremtő történet, amelyek az unalmasnak tűnő, de fojtogató légkörű, képzeletbeli Macondóban játszódnak.

Eredeti megjelenés éve: 1961

Magvető, Budapest, 2005
80 oldal · ISBN: 9631423743 · Fordította: Hargitai György

SteelCurtain>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Ez a kisregény jelentősen elüt Marquez későbbi műveitől. Csak realizmus van minden mágikus behatás nélkül. Amikor később a szerző rátalált erre a képlékeny formátumú stílusra, az irodalom egyaránt nyert és veszített ezzel. A mágikus realizmus megkapta legnagyobb hatású szerzőjét, a pucér realizmus viszont elveszített egy zsenit. Mert csak egy zseni vethette papírra ezt a rendkívül fájdalmas történetet, az ígéretekben és jogban naivan hívő kisemberről, aki másfél évtizede hiába várja, hogy megkapja azt a szerény járandóságot ami neki jár. De túl becsületes és túl szelíd ahhoz, hogy harcoljon. Ő csak kér és vár. Meg éhezik. A feleségében több a harci szellem, de férje esetlensége azt is lassan kioltja. A valósághoz lassan már csak egy harci kakas köti őket, mintegy jelképezve sikertelen életüket, szenvedéseiket, s talán vágyaikat.
Vagyis ez részben egy másféle Marquez. De nekem borzasztóan tetszett.

Zsuzsanna_Makai>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Én szerettem! Nagyon tetszett a hangulata. Hiányzott már nekem ez a Márquez-i hangulat.
Most, h pár nappal vagyunk csak Mercedes Barcha halála, és a sok megemlékezés után, kicsit azt hiszem az ezredes, és a felesége Ők maguk voltak. Együtt jóban, rosszban, egészségben, betegségben.
Annyira, de annyira bele tudtam magam helyezni minden szituációba, amikor várod a pénzed, de nem jön, amikor nincs enni, de az utolsó falatod megosztod, vagy pedig a büszkeség, amit a nagyszüleink éreztek, de mi nem értettük, mi a baj a szakadt farmerral. Még hiányoltam is közben a nagyszüleimet.

mbazsa P>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

A kolumbiai író korai kisregénye a hemingwayi esztétika szerint épül fel. Szikár mondatok, semmi sallang, semmi mellébeszélés. Sötét, sűrű, nehéz atmoszféra. Macondo, ahol mindig esik az eső, és még Beundía ezredes is felbukkan, aki később a 100 év magányban viszont láthatunk. Teljesen más világ ez, mint az érett vagy a kései Márquez univerzuma. Itt még nem érvényesül a faulkneri szószártjártasság, a jellegzetes márquezi mesélés elragadó varázsa. A dél-amerikai szerző korai műveit olvasva mindig azt érzem, hogy ez csak egy előkészületi időszak, hogy aztán a nagy boom a 100 év magánnyal bekövetkezzen. Persze nem rossz regény, kerek egész, minden a helyén van, csak a későbbiek fényében itt még a pályakezdő, a kísérletező, a saját hangját és stílusát kereső Márquez szól hozzánk. Erős kezdés ez.

blueviolet>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Na így kell kérem szépen nyomasztó hangulatot teremteni. Túltengő életkedv esetén mindenképpen tudom ajánlani ezt a kisregényt, garantáltan segít. Komolyra fordítva, egyszer az életben valóban érdemes elolvasni, tényleg jó könyv és nagyon szépen van megírva. Tetszett a stílus, a történet, az igazi hús-vér szereplők, és hogy mennyire él minden, amit Márquez alkot. Bár elég frappáns lett a vége, azért maradt némi hiányérzet bennem. Mindenesetre biztosan nem ez volt az utolsó Márquez-olvasásom.

Chöpp P>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Cirkalmas, szomorúságos mondatfüzéreit főiskolás koromban morzsolgattam el. Odakinn ugyanolyan volt az idő is: szürke, hűvös, szél se rezdült. Minden úgy állt néma szürkeségében, mint egy hosszú élet bágyadt, megfakult emlékei. Szerettem is, meg nem is. Nem és inkább mégis igen.

korkata>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Rövid kis történet fontos, nehéz mondanivalóval. Nem lehet könnyű évekig várni valamire ami valószínűleg sohasem fog megtörténni. Nekem ez nem hozta a Száz év magány nagyszerűségét. Talán csak azért, mert ez egy korai kisregénye az írónak. Igaz, hogy itt könnyebb volt követni a történetet, kevesebb volt a szereplő. Súlyos a mondanivalója. A magány, az elfogadás, a tenni nem akarás végig ott van a könyvben. Hiába az elhatározás. Tett nem követi. Próbálkozás van, hogy majd most, de mégsem. Sajnáltam az ezredest és a feleségét. Jobb életet érdemeltek volna.

sophie P>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Márquez nagyon tudja ezt. Színes és szagos. Végig ott a szemem előtt a fotográfia. Ez egy kisregény, azok között is egy rövidebb fajta, úgyhogy csak egyetlen kép fér bele: az öreg ember, a felesége, és a kakas. Meg a várakozás.

Lunemorte P>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Komor hangulatba öltözött gyászos mondatok várják lelkes olvasójukat. Október van, a köd már felszállt, de talán hajnalra újra leszáll. Ilyen az élet is, egyszer lent-máskor fent. A történetet inkább a „lent" jellemzi és átnevezném a könyvet „A kakas bosszújára" vagy valami ilyesmire. Jó lenne most a hideg decemberi fagyban ücsörögni az erdőben egyedül és várni az elmúlást, más vágyam épp nincs…

Lynn>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy végtelenített diafilm pár kockáját néztem volna. Bárhol elkezdhetem és bárhol abbahagyhatom. Mert ez a két szerencsétlen ember csak küzd, pénz nélkül – mindössze a fiuk emlékébe és a hátrahagyott kakasba kapaszkodva, mindent áruba bocsátva és minden garast megszámolva és beosztva, hogy aztán ne jussanak előre, csak az életben maradásért küzdhessenek minden egyes nap.
Nem lélekemelő történet, inkább a kilátástalanság és a hiábavalóság lengi körül. Meg a kakasviadalok.

Habók P>!
Gabriel García Márquez: Az ezredes úrnak nincs, aki írjon

Reménytelen, nyomorgó október – lassan húsz éve. Várakozás. A nyugdíjra, a jobb napokra, arra, hogy a kakassal nyernek egy vagyont. És közben harc a nyomorral, a betegséggel, szinte az éhhalállal. De igazából nem is harc, csak a nyomor elfogadása. Mert jobb nem lesz .

mandarina>!

– Az ábránd nem ennivaló – mondta az asszony.
– Nem ennivaló, de táplál – vágott vissza az ezredes.

Kapcsolódó szócikkek: ábránd
sophie P>!

– Az európaiak szemében Dél-Amerika egy bajszos, gitáros meg revolveres ember – mondta az orvos nevetve az újságja fölött. – Nem értik, miről van itt szó.

kkata76>!

– Nemsokára itt a nyugdíjam – mondta az ezredes.
– Tizenöt éve hajtogatod.
– Épp azért – mondta az ezredes. – Most már nem késhet soká.

mandarina>!

– A balsorsban az a legrosszabb, hogy az ember hazudni kényszerül.

Kapcsolódó szócikkek: balsors
Lunemorte P>!

– Úgy kiszikkadt az agyam, olyan, mint a tapló.
– Olyan volt az mindig – mondta az ezredes.