Arche (Arche 1.) 81 csillagozás

Boszorkányszerelem
Gaál Viktor: Arche Gaál Viktor: Arche

Mondják, minden könyv egy másik könyvről szól. De hol kezdődött mindez?
Sokak szerint létezett egy Őskönyv, egy 'Arche', amely minden tudás forrása volt, s amelyért évezredek óta folyik a harc. Aki megszerezte, istentelen hatalmaknak parancsolhatott, éppen ezért az olvasásától óva intenek a bölcsek. Még a beavatottak is csak félve veszik kézbe, ereje ugyanis könnyedén megháboríthatja az őt forgatók elméjét.
S a Könyv most egy lány birtokában van…

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Kner, Budapest, 2010
288 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638183361
>!
262 oldal · ISBN: 9636951616

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Angithia


Kedvencelte 20

Most olvassa 6

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 37

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Hirsch_Betti P>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Nagyon sok negatív kritikát olvastam a könyvről , másokkal ellentétben én nagyon megszerettem a karaktereket és azt hiszem az írót is. Biztosra veszem , hogy szeretnék még tőle olvasni .

chibizso>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Arche-nak és nekem elég vicces történetünk van. Történt, hogy egy barátnőm nem tudott elmenni egy Gaál Viktor előadásra, megkért engem, hogy menjek el a nevében: foglalása volt két főre. Egy dolog motivált leginkább: ingyen könyv! Rávettem egy másik barátnőmet, hogy jöjjön el velem a Gaál Viktor előadásra, akármilyen is lesz, lényeg, az ingyen könyv. :D Amíg mentünk a helyszínre, barátnőm rájött, hogy ő már hallott Gaál Viktorról, sőt, egy könyvét anno őrült módjára vadászta mindenhol: ez volt az Arche. És mi volt a könyvvadászatában a poén? Hogy miután elolvasta a könyvet, rögtön elpasszolta, ugyanis nem tetszett neki. Nekem pedig ezért el kellett olvasnom az Arche-t! Így indult a közös Antilistánk története, ezzel a könyvvel.

És milyen vicces, hogy az Arche is pont a nagybetűs Könyvről, az elsőről szól. Fel is keltette ez az érdeklődésemet, reméltem, barátnőm csak félreismerte a regényt vagy nem a megfelelő időszakban olvasta. Elindult a történet is, még mindig bizakodó voltam (egy gyerek bűnözőkkel fogllakozó szakember, két érdekes, a társadalom peremén lévő tinédzser, varázslatok stb.), aztán hirtelen elromlott. Jöttek a rosszabbnál rosszabb dolgok.

Először is. Az Arche két főhőse számomra a legirritálóbb szerelmes pár: a lány egy önző manipulátor, a srác pedig agy nélkül megy utána, még a legnagyobb összeveszésük spoiler után is összeborulnak, és ez be van állítva, mint a nagy örök szerelem… Ilyen a mesében sincs, nemhogy a valóságban! Nem szeretnék belemenni, hogy egy ilyen kapcsolat igazából mennyire romboló, meg mennyire idióta volt mindkét fél ebben a történetben… Azt mondom, annak ellenére, hogy nem első sorban a direkt morális értékeket szoktam egy könyvben keresni, nagyon rossz mintát mutat be ezzel az író.

Feljebb nem írtam, de a Prológusban az erotika említésénél már volt egy kis rossz érzésem. Később kiderült, hogy nem ok nélkül. Általában nincs bajom az erotikus jelenetekkel, de az öncélú, már-már hatásvadász -félét viszont utálom. Ez a regény pedig ilyenekkel van tele, de talán ez a legkisebb baj vele. A boszorkány téma végett sokszor nagyon bizarr, és ok nélkül kegyetlen, szadista. spoiler És ezekben a részekben az a legbosszantóbb, hogy nincs mögötte cél – legalábbis a szálak egyik főmozgatójától, a lánytól nincs magyarázat. „Mert megtehetem, azért varázsolok.” – mondja, mikor megkérdezik tőle. Komolyan??? spoiler

Ha ennyire kiakasztott a könyv engem is, nem csak barátnőmet, akkor mégis mire adtam 3 csillagot? Habár nem fekszik nekem ez a könyv, mégis találtam benne értékelni valót. Egyik, ami nagyon tetszett, hogy Gaál Viktor írásán látszik, hogy utánajárt a boszorkányság különböző formáinak, hisz egy viszonylag hihető és működő világot mutatott be az Arche-ban. Aztán párszor el tudott gondolkodtatni társadalmunk legalapvetőbb kérdésein (pl. szabadság és társadalmi szabályok kapcsolata, vallás, saját identitásunk), melyeket valószínűleg átsző a pszichológia tudománya is (legalábbis sok minden visszaköszönt a regényben azok közül, amiket Gaál a bizonyos előadásán elmondott). Végül pedig ez a fickó jól bánik a szavakkal. Igaz, sok az ismétlés meg a sajtóhiba, de ezektől eltekintve teljesen élvezhetően ír. Az írásában pedig nagyon izgalmas témákkal játszik, mégha a végeredmény eléggé vegyes is lett. Szóval úgy érzem, hogy habár az Arche nem tetszett, attól még fogok próbálkozni más Gaál Viktor könyvvel. Például A tea színével, amit végül kaptam az előadásán az aranyos nénitől, aki ellenőrizte a foglalásokat és osztogatta a könyveket.

Batus>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Nehéz dolog véleményt mondani erről a könyvről. A feléig utáltam. Utána izgultam. Utána egész megtetszett. Sokáig úgy éreztem, hogy „nagy dolgokat” próbál kimondani, sajnos kevés sikerrel, aztán rájöttem, hogy a végén vannak az igazán nagy dolgok, amik egyébként icipicinek látszanak. Viszont számomra nem adott katarzist ott, ahol vártam, és meglepetést okozott ott, ahol nem vártam (pedig igazán sejthettem volna, ha az író nem altatja el ilyen szépen a gyanakvásom).
Angithia jellemének változása (és egyben sorsának végkimenetele) egy az egyben A kaméliás hölgy Margitját idézte. De legalább volt változás, a főszereplők formálták egymást, alakultak, fejlődtek.
A legjobban a könyv szerkesztése tetszett, az egész filmszerű, szinte láttam a bevillanó képeket, a másodpercre felvillanó eseményeket.
Nem tartom kiemelkedően jó műnek, de izgalmas, érdekes és nagyon is szép, akármennyire nem tűnik annak az elején…

10 hozzászólás
JamiC>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Ez a könyv egy igazi meglepetés volt! A könyvet nem magamnak szereztem be, ajándéknak szánom, de amikor elolvastam a fülszöveget, felkeltette a kíváncsiságomat, így elkezdtem olvasni – és nem bántam meg!
Ez a könyv egyszerűen magába szippant és nem ereszt.
Van benne minden: naiv fiú, eszelős szerelem, szex, boszorkány, zűrzavar, sárkány, katedrális, erőteljes álmok, rendőrök, papok, inkvizíció… és mégis kerek a történet.

Hasonló kérdések merülnek fel az olvasóban, mint már több más, talán komolyabb könyv / film kapcsán is: ki, miért, hogyan és milyen titkos tudást rejteget? Boszorkányok? A Szent Inkvizíció? Egy ősi könyv? Mindegyik és egyik sem…

Snow_Cat>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Egyszerűen lenyűgöző,magával ragad,csodálatos^^ Az utolsó fejezeteket már sírva olvasod,hisz a szereplők szimpátiát ébresztettek benned,érdekel hogyan szövődik Sorsuk fonala…

cicus61 P>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Hát, nem tudom. Hol tetszett, hol meg nagyon nem, összességében nem jött be, de érdemes volt elolvasni.

Nata>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Igen, igen és igen! Mindenképp elolvasom a folytatását is.

Reikon>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Nagy kedvencem…. még párszor biztosan el fogom olvasni ^^
A két főszereplő mindig magával ragad a velük folyó eseményekkel és önnön személyiségük folytán , számomra irigylésre méltó kettejük kapcsolata, s maga az egész elképzelésviláguk…
csodás regény… ^^ azthiszem nemsokára újra belevágok ^^

Reddragonfairy>!
Gaál Viktor: Arche

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Egyszerre volt furcsa és érdekes olvasni. A könyv nagyobb részében utáltam a főszereplőket spoiler, de a vége felé némelyik részletét megkedveltem a történetnek spoiler. Ami olvasás közben különösen zavart, hogy próbált nagy igazságokat kimondani, de számomra esetlenül tette mindezt és párszor ellentmondásosan. Remélem, hogy a második rész megválaszolja mind a történetét lényegét spoiler és az ellgondolkoztató témákat jobban feldolgozza off.


Népszerű idézetek

ArcKarc>!

Minden könyvben elkerülhetetlenül ott rejtőzködünk mi magunk, emberek, minden könyv tükör.

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Kapcsolódó szócikkek: könyv
3 hozzászólás
Batus>!

– Nem a gyengék sírnak, Kai, hanem a nagyon erősek.

250. oldal

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

monica>!

Minden tudást a könyvek hordoznak, jót és rosszat egyaránt.

172. oldal második kiadás

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Kapcsolódó szócikkek: könyv · tudás
nayao>!

„Nem a cél, hanem az Út a legfontosabb, mely elvezet odáig. Mert négy törvény van: Tudni, Merni, Akarni és Hallgatni.”

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Batus>!

– Mindenki csak bánt téged… – Angithia ölébe vette Kai fejét, cirógatni kezdte. – Én majd megvédelek. Te egy gyönyörű, naiv álomvilágban élsz, kicsim, egy csodálatos világban… Iszonyú szörnyű, ha a valóság betör oda. Inkább higgyél a manókban, tündérekben, sárkányokban… mindenkinek ebben kéne élnie, amiben te élsz, és akkor nem lenne semmi baj.

56. oldal

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Batus>!

Szeretlek, te kurva, szeretlek!!!

170. oldal

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Chivas>!

Olyan könyvről írok, amelynek pusztán az olvasása is sokak elméjét megbomlasztotta – a benne rejlő hatalom nem avatatlanoknak való, végez azokkal.

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

monica>!

Az idő, akár a víz, vagy még inkább, mint a sivatag homokja, elfolyik ujjaink közül.

177. oldal második kiadás

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Kapcsolódó szócikkek: idő
monica>!

… csak te, magadban érheted el a megtisztulást, legyenek az erdők fái és a patakok kavicsai a templomod, nincs szükséged pénzsóvár papokra és rabszolgatartó egyházra a megbocsájtáshoz!

48. oldal második kiadás

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem

Andrée>!

Ha az emberek valamit nem értenek meg, azt azonnal természetfelettinek kiáltják ki. Milyen egyszerű és kényelmes módszer is elutasítani az ismeretlent, lehetetlenné nyilvánítani!

166. oldal

Gaál Viktor: Arche Boszorkányszerelem


A sorozat következő kötete

Gaál Viktor: Arche II. Istenek alkonya

Arche sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Stephen King: A boszorkánylány
Anne Rice: A Kárhozottak Királynője
Alma Katsu: Éhség
Leigh Bardugo: Ninth House – A kilencedik ház
T. B. Byrt: A néma csillag dala
John Cure: Démonok ivadéka
Stephen King: Újjászületés
Guillermo del Toro – Chuck Hogan: A kór
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák