A ​szeretet 3 csillagozás

Gaál Mózes: A szeretet

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Gaál ​Mózes neve egybeforrt a történelmi művekkel, a magyar múlt eseményeit feldolgozó ifjúsági könyvekkel, azt azonban kevesen tudják, hogy 1901-ben ún. lányregénnyel jelentkezett.
A „Szeretet” Gaál egyetlen könyve, melyet bevallottan „serdülő lányoknak” írt, lévén főszereplője egy tizenéves kislány. Megpróbáltatásai, helytállása azonban jócskán túlnőnek a szerzői instrukción, hiszen története egy klasszikusnak nevezhető század eleji szolgálósors, amelyben a szemlélődő lélek újra és újra rácsodálkozik az élet kihívásaira. Fejlődésregény ez a javából, egy idilli vidéki háttérben kibontakozó lélekregény, melyet különlegesen szép nyelvezete tesz egyedivé, ahogy Schöpflin jegyezte meg: „(Gaál) magyar beszéde, enyhe székelyes ízzel, tiszta és világos volt”. A cselekmény is mintha alárendelődne a lélek eseményeinek, hiszen Dombháton nem sok minden történik… Erzsike hazajön a városból, mert apja beteg, egyedül viszi a falusi boltot és a kocsmát, de a nyugodalmas hétköznapokat… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1901

>!
Tarandus, 2012
168 oldal · ISBN: 9786155180682
>!
Tarandus, 2012
168 oldal · ISBN: 9786155180460
>!
Tarandus, 2012
168 oldal · ISBN: 9786155180699

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Eszter_28>!
Gaál Mózes: A szeretet

Egész jó könyv volt, rosszabbra számítottam :) Engem nagyon meghatott az anya-lánya kapcsolat, talán kicsit meg is változtatta a gondolkodásomat ebben a témában. Ami nem tetszett benne az a végkifejlet volt, túl mesebelinek éreztem. Ezen kívül zavart a sok kiszólás a „nyájas olvasóhoz” meg a második fejezet narrációja. A karakterábrázolások viszont nagyon jók voltak, főleg Filkó Úré.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Magda: Abigél
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Bródy Lili: A Manci
Faylné Hentaller Mária: A Sződy leányok
L. M. Montgomery: Anne otthonra talál
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: Bízz bennem
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Leiner Laura: Ég veled
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten