Amit ​rosszul tudunk – Természettudományi koholmányok és balítéletek 3 csillagozás

Gaál István: Amit rosszul tudunk – Természettudományi koholmányok és balítéletek Gaál István: Amit rosszul tudunk – Természettudományi koholmányok és balítéletek

„Az ​olvasó képet alkothat arról, milyen hiedelmek, téveszmék, téves tanok fonták át ferdítéseikkel a természettudományokat a 20. század kezdetében és a távolabbi évtizedekben, sőt évszázadokban. Igen gazdagon értelmezve a természettudományokat, több ágának hiedelemvilágát tárják fel a kötet írásai, amelyek több önálló fejezetbe rendeződnek. Közülük a leggazdagabb az Állatország, amely külön gyűjti a gerinctelen állatokhoz, majd a változó "vérhőmérsékletű” gerincesekhez, továbbá a madarakhoz fűződő „koholmányokat” követően az emlősök, majd pedig általában az állattan tematikájába sorolható hiedelmeket. E fő tematikán belül szentel teret a szerző az Ember címszóhoz kapcsolható téves tanoknak is. Ezután Növényország hiedelmeinek szövevényes liánjait hajtja szét az olvasó előtt a kötet; gombákhoz, zuzmókhoz, fákhoz fűződő írásokkal tanít, oktat, s néminemű növényetimológiai ismeretekkel is szolgál. A továbbiakban pedig a Terra bolygó kerül a vizsgálódások középpontjába; Földtörténet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
Maecenas / Terra, Budapest, 1987
438 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632052013

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
AnkeCs
Gaál István: Amit rosszul tudunk – Természettudományi koholmányok és balítéletek

Azért adtam ekkora csillagszámot a kiadványnak, mert annak ellenére, hogy ma már több tény elavult benne, mégiscsak egy profi felvilágosító könyv volt a maga idejében, 1935-ban a jeles geológus, paleontológus, Gaál István tollából. Sőt olvasmányos is, a sosem hallott régi szakkifejezések és elnevezések pedig igazi csemegét kínálnak a szavak szerelmeseinek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Jared Diamond: Összeomlás
Harsányi Zsolt – Hegedüs Lóránt (szerk.): A műveltség útja I-XV.
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Tudod-e, hogy…
Boruzs János – Jacsmenik Erika: Teszteld magad!
Tények tárháza
Kiss Gábor – Benkhard Borbála: Kő kövön… marad
Borsos Balázs: Matatuháton Afrikában
Jen Green: Óceánok 30 másodpercben
Susanna Van Rose – Miranda Macquitty – Steve Parker – Theresa Greenaway: Élőhelyek
Balogh János: Túrkevétől Óceániáig