Rózsás ​Letícia (Hárman a szekrény tetején 5.) 32 csillagozás

G. Szabó Judit: Rózsás Letícia G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

A kék szempárral kezdődött minden. A skót dudás ránézett Anikóra elbűvölően égszínkék szemével, és a lány megérezte, hogy számára a békés skóciai vakáció véget ért. A találkozás után beborul az ég, és a vihar elől Anikó egy kastélyba menekül. Itt ismeri meg az életvidám Bettyt és a bájos Rózsás Letíciát, aki nem túl eleven. Ugyanis több száz éve halott. Vagy mégsem? Erről talán a kastélyban bolyongó szellemeket kellene megkérdezni. Vagy inkább a kék szempár tulajdonosát? G. Szabó Judit új, ellenállhatatlan humorú könyve igazi különlegesség: egyszerre krimi, mese, szerelmi történet és kísértethistória.

Eredeti megjelenés éve: 2005

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Budapest, 2007
206 oldal · ISBN: 9789631183450 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2005
206 oldal · puhatáblás · ISBN: 963118093X · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

Kapcsolódó zóna

!

G. Szabó Judit rajongók

21 tag · 22 karc · Utolsó karc: 2023. január 6., 20:19 · Bővebben


Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

AeS P>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

A Rózsás Letícia kiemelkedik a sorozat késői kötetei közül, én úgy éreztem, hogy rendben van a nyelvezete, a krimiszál, és volt néhány tényleg hátborzongató jelenete is! G. Szabó Judit kicsit elkalandozott a mindennapokból, elutaztatta Anikót a festői Skóciába, aztán elhajította a fantáziáját, és rittyentett egy nagyon kedves mesét. Igen, ez is más, mint a sorozat címadó kötete, vagy az első három együtt akár, de szerintem kifejezetten élvezető és fogyasztható.

lenne P>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Ez a Hárman a szekrény tetején rész (5.) sem volt rossz, de nem csillagos ötös. A vége egyáltalán nem lett kifejtve. spoiler Számomra sok érthetetlen dolog tornyosult fel, de azért élvezhető és kimagyarázható azzal, hogy ezt végül is Anikó írta teljes egészében.

2 hozzászólás
Larawyn>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Könyv Skóciáról, ráadásul egy Tíciáról? Akkor ez Nekem szól!
Aranyos történet, tele jobbnál-jobb ötletekkel és jellemrajzokkal. Aki volt már külföldön buszos úttal, biztos sokat fog rajta mosolyogni, telitalálat! Mindenki fut a csoport után, a fényképezőgépén keresztül lát minden kastélyt, vízesést, vadon nyíló nárciszt; és lecsap bármelyik szuvenírboltra, hogy ajándékot gyűjtsön az otthonmaradóknak… Pedig ha pár percre megállna, leeresztené a gépet és csöndben figyelne! (Reméljük közben a csoportja sem hagyná ott.) Talán láthatná a tó felszíne alatt elsuhanó szörnyet, hallhatná, ahogy az ódon kőfalak között szellemek suttognak, vagy egy helybéli a családi átokról mesélhetne neki.
A sorozat többi részét nem olvastam, és nem is érzek rá késztetést, valószínűleg ez se akadt volna soha a kezembe, ha egy másik országba utaztak volna a szereplői. A stílusa néha zavart, ettől függetlenül emlékezetes olvasásélmény marad.

Parlandorka IP>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Hát, ez furcsa volt. De jó-furcsa. Valójában egy mese-krimi, sőt, mese-thriller, nagyon cuki kísértetekkel. Szürreális.

WVDorka>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

„Hoppá, egy G. Szabó Judit könyv! Tehát nem lehet rossz! “- így vettem le az Ugocsa Utcai Könyvtár polcáról a Rózsás Letíciát. Elkezdtem olvasni, és szerintem viccesebb, mit a többi. Sokszor volt, hogy hangosan elnevettem magam a könyvön. Nagy gond, hogy eddig egy gyerekkel sem találkoztam, aki olvasott volna már G. Szabó Judit könyvet. Nekem pedig hivatalosan is ő lett a kedven magyar írónőm. Ezért is volt, hogy meglepődtem, hogy 1928-ban született. Ahhoz képest tök mai a nyelvezete a könyvnek. Igaz, voltak kicsit követhetetlen részek, és a végén a csattanót is csak egy mondatban említik meg. Érdekes volt, hogy egyszerre van ott a szövegben a valóság, és Anikó kitalált története. Nekem ez lett a kedvenc G. Szabó Judit könyvem

cloudbookatlas>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Itt mindent megkapunk ami Skóciáról elsőre beugrik; régi és titokzatos kastély, gyönyörű táj, sok eső, rejtélyek amiket Anikó nagy lelkesedéssel óhajt megfejteni, na meg persze kísértetek… bizony, azok! Az egyikük neve éppen Gwendolyn. Micsoda név egy kastélyban garázdálkodó kísértetnek!

Szívecske>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Nekem nem jött be. Nem tetszettek a szellemes részek, zavarosak voltak. Meg valahogy az egész gyenge lett – szerintem. Ezt a részt még gyerekként biztos jobban értékeltem volna.
spoiler

Sweetyke>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Aranyos kis vicces történet egy nagy fantáziával megáldott kislányról.

Marsie>!
G. Szabó Judit: Rózsás Letícia

Szeretem a G. Szabó Judit könyveket, mert amikor ezeket olvasom el tudok vonatkoztatni az iskolától, az öcsémtől, egyszerűen ki tudom zárni a világot. Kikapcsolódáshoz elengedhetetlen (legalábbis számomra). :)


Népszerű idézetek

lenne P>!

Éppen azt magyarázták, hogy a kastély eredetileg a McDonald kláné volt, legutolsó tulajdonosa a famíliából William, ragadványnevén Lóképű William.
– Lólábú Eduárd! – röhögött Mari.
– Ilyesmin csak a hülyék nevetnek – vélte anyánk.
– A nagymama is nevetett – nézett rá Éva.

133. oldal, 8. fejezet, Az ördög színre lép

Marsie>!

Anyánk egy szürkének és kardigánnak látszó tárgyat kötött, emlékezetem szerint már a születésem előtt elkezdte.

csak_egy_könyvmoly>!

– Hohó! Csakhogy az nem olyan egyszerű! – Apa síri hangra váltott: – Koromsötét… sikoly az éjszakában… lassan közelít egy karmos, gonosz kéz… felemeli a nagyobbik konyhakést…
– Az életlen – szólt közbe a nagymama. – Ki kőne köszörülni.
– Megszólal egy kísérteties hang…
Éva izgatottan fordította apa felé horgolt sapkás fejét.
– És mit mond?

11. oldal és 12.o.

Parlandorka IP>!

Az ágyékkötő fiúknak való bugyi, de csak elöl.

191. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ágyékkötő, ágyékkendő

A sorozat következő kötete

Hárman a szekrény tetején sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csóti Lili: Hetedvérig
Böszörményi Gyula: A hullaházi skandalum
Szabó Tünde: A hacker
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Varga Bálint: Váltságdíj nélkül
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Nancy Springer: A halálos virágcsokor esete
Erich Kästner: Az eltűnt miniatűr
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!