Most ​boldog vagy? (Judit 2.) 32 csillagozás

G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Két fiatal lány, akinek otthon mindene megvolt, nekivág a nagyvilágnak, kiégetten és céltalanul. A kósza hírek, a ködös illúziók nyomán indulnak el, és csakhamar megtorpannak a kiábrándtó valóság előtt. Merre visz az útjuk, zsákutcába-e vagy a visszaváró otthon felé, elérik-e a boldogságot, amelynek tartalmát önmagukban nem találták meg – erre keres feleletet G. Szabó Judit ember- és életismerettel megírt regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1977

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1977
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 963211180X

Kapcsolódó zóna

!

G. Szabó Judit rajongók

16 tag · 22 karc · Utolsó karc: 2020. június 1., 13:11 · Bővebben


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Hoacin >!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Nem tudom, mire számítottam, mikor egy szabadpolcon kezembe került a könyv, talán kamaszos viháncolásra, pöttyöscsíkos szintű galibákra, esetleg kellemes kikapcsolódásra. Mint mondjuk a könnyed és zseniális Intőkönyvem története. Esetleg a súlyos témákkal foglalkozó, fantasztikus Abigél.
Hát, jaj.
Amibe csöppenünk, az tényleg viháncolás, és kicsit túltolt szlenggel teli tinédzserhisztik: jaj, kölcsönvetted a ruhám, megtéplek, megetted a kaját, elszedted a krapekom, „himbál a nyomor”. Aztán szintet lépünk, és már potyognak a tinimagazinok szexuális rovatába illő problémák, miközben tökéletesen irritáló, és módfelett elkényeztetett szereplőgárdánk megbízhatóan nyavalyog a világon minden miatt. „Ennyi legyen az egész életem?” & „nemrég ez a ház még a mennyei békét jelentette nekem, de most már tisztán érzem, hogy megfulladnék itt” siránkoznak főhősnőink, miközben „milyen gyönyörű hátam van” felfedezéseket tesznek, és beképzelten nekivágnak a nagyvilágnak, ahol természetesen nyakukba szakad a nevelő célzatú, ordas nagy pofon.
Tanmese, amit akkora élvezet volt olvasni, mintha egy marék szöggel vakaróznék. Kamaszaink stílusa borzasztó, önsorsrontásuk parádés, a végén pedig pancsolunk a nyomorúságban, miközben szerettem volna spontán sikoltozni minden újabb „puszi-puszi-cic-mic” kifejezésnél. (Átlag 3 oldalanként.) Ez mi? Így tényleg kommunikál valaki? Mondjuk főhősnőnk testvéréből ki is nézem, aki toronymagasan nyeri az irodalom legostobább karakterei versenyt, és kipipálja típusának összes ismert kliséjét. De Jutka se jobb sokkal: „aki lánynak született, az hazudjon, reggeltől estig, ha egy kis nyugtot akar”, bölcselkedik. Gratulálok.
A sztori nem volt szórakoztató vagy jópofa, a didaktikussága pedig túlzó. Recept: vegyünk életszerűtlenül buta és idegesítő figurákat egy rózsaszín csajfilmből, majd öntsük rájuk a galád megtorlást valami nyomasztó maffiakalandból. A háttérben szinte látok egy szemüveges nagymamát, amint sokatmondó tekintettel narrálja a történéseket, az egyes snittek végén Szomszédok stílusban belenézve a kamerába, ejnye-ejnye kislányok. Mint mikor a fúdelazacsávó menőn benyakal egy üveg vodkát, nyomban összeesik, mire menten belép Mágenheim doki, hogy ez biza alkoholmérgezés, irány a kórház. *Ijesztő zene elindul a háttérben.*
Ez a könyv is hasonló szinten volt parodisztikusan teátrális számomra.
*Ijesztő zenét kikapcsolja a háttérben.*

2 hozzászólás
Lady_L>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Nem tudom értékelni, aljas módon személyeskedett velem.
Ez a könyv elémugrott, amikor @Zonyika és én nagy egyetértésben mustráltuk végig a Nyugati aluljárójában az antikvárium kínálatát, 200 forintért én rá se néztem, csak vittem, mert G. Szabó Judit, akinek a neve számomra a bolondos Anikó, Mari és Évi. El is kezdtem olvasni, jókor, rosszkor, nem tudom, akkor, amikor éppen mentem vissza a két és fél hetes családozás és molytalik és barátok és ismerősök és kirándulások után a bezzegnyugat Franciaországba, sok hülye kérdéssel a hátizsákomban, amiket alig tudtam cipelni a visszaúton. Rosszkor jött ez a könyv.
"-Te aztán két lábbal állsz az anyaföldön.
– Attól még prímán pofára tudok esni, ha ez megvígasztal."
Az ég áldja az EU-t és a Schengent, hogy legalább nekünk, magyaroknak ebből már nem jut és puhább a pofáraesés azoknak, akik nem puszi-puszi-cic-mic Ágikák. Mindegy, hosszú és túl személyes és hülyeség.

6 hozzászólás
regulat>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Regény arról a nagy büdös pofonról, amit csak az élet képes kiosztani.
Meg egy kicsit arról a szeretetről, ami ezt mégis gyógyítani tudja…

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1977
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 963211180X
deardurr >!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Az elején azt hittem, szintén egy könyv a Hárman a szekrény tetején sorozatból, de már az első fejezet közepe felé (meg kell hagyni, elég hosszú fejezetek voltak) rájöttem, hogy nagyon félrenyúltam a könyvtárban. Ez bizony nem gyerek könyv! Szüzesség megtartása kerül még az elején a középpontba és még a koszosan hagyott edényeken röhögnek a főszereplő Judittal a barátnők, aztán hirtelen egy abortusz, pasizás ezerrel, anyuka sír, apuka káromkodik, kiderül apuka is elég sok lánnyal volt mindenféle viszonyban… Aztán Olaszország, disszidálás, menekült táborok higiéniája, maffia-ügyei (te jó ég! És én még pöttyös könyvre számítottam!), megkeseredett táborlakók (talán ma is íródik egy hasonló könyv egy hasonló sorsú szíriai nő tollából?), de a sötét gondolatok felhői felett, felfénylik Magyarország, ahol visszavárnak!
Nahát és ez a borító se passzol, egyáltalán…

11 hozzászólás
kratas P>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Érdekes könyv volt, remekül mutatja be a felnőtté válás problémáit… de nem tetszett. Azért nem, mert a két főszereplő lelkivilága olyan messze áll tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől :)

Deenaah>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Imádom G. Szabó Juditot és ez a könyve érintett meg a leges legjobban, valószínűleg legalább hatszor is olvastam. Szeretném ha lenne saját példányom is belőle, emlékszem, kis/kamaszként olvasva nagyon nagy hatással volt rám, milyen naturalista és érzékletes módon írja le a felnőtté válást, azt hogy a testvérpár hová jut és honnan indul. Nagyon jól ért az írónő a fiatalok nyelvén, hozzám nagyon közel állt ez a könyve is.

sassenach>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Az első rész jobban tetszett. Ez nagyon nyomasztó volt, főleg a végén. :(

lunki>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Nagyon eredeti, sajátos stílus, amit imádok. Ez kicsit nagyobbaknak szól, mint a legtöbb könyve.

Scientia>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

A fülszöveg és az előző kötet elolvasása nélkül vágtam bele a történetbe.
Eleinte jókat mosolyogtam a kamaszok civódásain, a miénk az egész világ életérzésen, sőt még azon is ahogy a szüleikhez viszonyulnak. Még olyankor is, amikor erős túlzásokba estek, mert a tinik nagy többsége ilyen. vagy ilyen volt :D
G. Szabó Judit tökéletesen elkapta ezt a már nem gyerek még nem felnőtt életszakaszt, mindezt rengeteg párbeszéddel, felelőtlen sértegetéssel, de azért egy röpke pillanatra összekacsintva a fiatalokkal, görbe türktőt állít Apukának amikor az a bizonyos fagyi visszanyal. Az egyetlen szentté avatható szereplő Anyuka, aki a maga módján bölcs, de az ikrek által keltett tornádónak ő se képes ellenállni. Azért jó tudni, hogy az ő megjegyzései, észrevételei és tapasztalata lesz iránytű Jutka későbbi értékrendjében.
Bizony jön a fordulat és itt szülői segítség nélkül kell helytállni. Már akinek sikerül…
Megdöbbentő realizmussal tárják elénk egy menekülttábor hétköznapjait, a továbbjutás nehézségeit. És itt egy kis szocialista propagandát is felfedezni véltem. De ennek valóságáról csak olyanok tudnának mesélni, akik átélték.

Nevadett>!
G. Szabó Judit: Most boldog vagy?

Az első rész után ez nekem mélyütés volt.
Itt már Jutkában sem tudtam sok szimpatikus elemet találni(Mert Ágit már az első részben is bucira vertem volna,itt meg…ehhh,nem akarok vérszomjas lenni…) Mi ez a büdös nagy kiégettség,ez a cinikus ,fásult blőőe tizenévesen??
De a végére már csak az volt bennem:Hazajut?Hazajut???mielőtt végképp elzüllik. :(
Mint ahogy az Egymás szemében -végén is csak ültem,hogy de most mi lesz velük???


Népszerű idézetek

blankaveronika IP>!

Aki lánynak született, az hazudjon, reggeltől estig, ha egy kis nyugtot akar.

86. oldal, Harmadik fejezet

blankaveronika IP>!

A falon hatalmas rajzlap függ, rajta ez a felírás:
Hé, öregem! Te jövőre érettségizni fogsz!
– Mindig az orom előtt lesz – magyarázom. – Jó mi? Ha elfelejteném, csak ránézek, és rögtön eszembe jut.

8. oldal, Első fejezet

blankaveronika IP>!

Ági belehörpöl a teába, visszaköpi, szemrehányóan legyezgeti a száját.
– Forró!
– Tűzön főtt, nem?
Ezt a keresztmama szokta kérdezni.

34. oldal, Második fejezet

estherlamm P>!

(…) anyuka levelei százszor elolvasva, megszámozva, összekötve. Az aláírásokat mindig megpuszilom!

214. oldal

Ravasssz>!

Így lesz, biztosan!
Biztosan? Az persze túlzás. Csak annyit mondjon nekem valaki, hogy talán.
És én boldogan elhiszem!

222. oldal

blankaveronika IP>!

Egyszer majd rájössz, hogy a hűség nincs helyhez kötve. Csak a szerencséhez…

110. oldal, Negyedik fejezet

blankaveronika IP>!

Úristen, Zsuzsa, Annamari, Ági, én! Négy ilyen klassz csaj! Felborítjuk az egész világot!

141. oldal, Hatodik fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Szilvási Lajos: Egymás szemében
Kőszegi Imre: A kincstaláló
Szentmihályi Szabó Péter: Apát keresek
Dániel Anna: Margot királyné gobelinjei
Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Nemere István: A várúr fia
László Endre: Szíriusz kapitány és Csillaglány
Halasi Mária: Az utolsó padban
Dékány András: Az Óceán Császára
Fekete István: Tüskevár