Legyen ​az egyik feleségem 10 csillagozás

G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Az ​ismert nevű humorista írónő ebben a megkapó könyvében arról számol be, hogy mit lát meg, mi mindent tapasztal, – akarva, akaratlan – milyen kalandokba keveredik egy Közel Keleti társasutazás folyamán egy fiatal feleség – aki ráadásul szőke. Lehet, hogy az olvasó más útleírásokból alaposabban, tárgyilagosabban, sőt talán pontosabban ismerheti meg Damaszkust, Palmyrát Baalbeket, a libanoni cédrusokat, Bejrútot és a többi bejárt vidéket, de szórakoztatóbb formában aligha. A teljesen egyéni női meglátásokkal teli leírások könnyed hangja azonban ne tévessze meg az olvasót: a szerző egy-egy jelentéktelennek tetsző esemény mögött váratlanul nagyon igaz és megdöbbentően mély problémákat tár fel Közel-Kelet ellentétekkel teli világából. Munkája minden sorát őszinte humánum hatja át, amikor a távoli emberekről és életükről ír. Remek, rövid jellemzései nyomán az olvasó előtt megelevenednek útitársai, helybeli idegenvezetők és új ismerősök, városlakók és nomádok, férfiak, asszonyok és… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Útikalandok

>!
Táncsics, Budapest, 1969
192 oldal · keménytáblás

Kapcsolódó zóna

!

G. Szabó Judit rajongók

16 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2017. június 24., 20:50 · Bővebben


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
regulat
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Ritkán olvasok útikönyveket. Nem az én műfajom, most mégis G. Szabó Judit neve kíváncsivá tett….

Szóval alaphelyzetben egy egy útikönyv szerzője ne várjon tőlem három csillagnál többet.
Igen, erre négyet adtam.
Mert G. Szabó rutinos utazó, kellemes csevegő, vagy inkább mesélő, és sikerült az IBUSZ útból egy egyáltalán nem bédekker szagú könyvet összehoznia.

Élveztem minden sorát.
A bűnrossz fekete-fehér fotók, amik a könyvet színesítik, meg nem az írói képességet minősítik. Sőt lehet, hogy csak a nyomda szégyellje össze magát.

Szóval az útleírás kellemes, pergő, olvastatja magát. Csak ugye ’69 az ’69. Ami akkor érdekes volt, az ma már nem olyan… nem volt olyan rég, hogy mai szemmel érdekes legyen.
Viszont annak idején… a vasfüggönyön innen…. Na ezért a négy csillag.

>!
Táncsics, Budapest, 1969
192 oldal · keménytáblás
>!
Lady_L P
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Kincsesdoboz egy könyv:) Az úti élmények kb az álmok kategóriájába tartoznak, annak érdekesek, aki átéli, ritkán akad olyan, ami tényleg igazán érdekes mások számára is. De nem véletlenül van nálam G. Szabó Judit azon kevés írók között, akiknek az olvasatlan könyveit különös gonddal őrízgetem olyan alkalmakra, amikor valami igazán olyanra vágyom (ez leginkább nyáron van, a már régóta tartó melegben, amikor mindent rossznak találok, mindent, de mindent és kétségbe vagyok esve, hogy kész, kimerült a világirodalom „jókönyv” készlete, soha többet nem találok semmit már).
Úti beszámoló egy 60-as évekbeli IBUSZ társasutazásról Szíriába és Libanonba. Már a társasutazás maga egy különleges téma a booking.com és a fapados járatok meg a folyamatos internetkapcsolat világában, ráadásul egy teljesen más világban járnak, ha megnézzük a 60-as évek Magyarországát és Szíriáját, és nem utolsó sorban, akkoriban mintha műveltebbek lettek volna az emberek, a bibliai szent XY nyomában rohangásznak, és nem a külföldön sokkal jobb butikok után, ahol ugyanazt a médincsájnát árulják, mint nálunk.
És még azért érdekes olvasmány ma, mert kicsit kinyitja az ember szemét arra a többezer éves, lenézett, „vad” kultúrára, aminek a képviselői (többek közt) jönnek Európába mostanság.
Történelemtől roskadozó könyv G. Szabó Judit egyedi stílusában megírva, viccesen, de mégis nagyon lényegretörően. Imádtam a képeket, egyenként tanulmányoztam át őket jó hosszan, csak kevés volt. Kár, hogy más utazásait nem írta le.
Csontváry cédrusa viszont nem volt a képek között:)
https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1jl:Cskt-maganyos_c…

1 hozzászólás
>!
ÁrnyékVirág
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Útleírás, egyben időutazás is – a hatvanas években nagyon más volt még az utazás, sehol internet, sehol TripAdvisor, csak hagyományos térkép, szálloda, túravezetők, társasutazás különböző idegesítő vagy szeretnivaló útitársakkal.
Judit stílusa nagyon élvezetes volt számomra – ahogyan finoman kigúnyolt egyes figurákat, szeretetteljesen morog a férjére, ahogy érdeklődve és érteni vágyva írja le a városokat, lakóikat, ételeiket, meg minden mást, ami a szeme elé kerül…
Sajnos gyakran elszomorodtam, mert nehéz volt elvonatkoztatni attól, hogy azok a tájak, amelyeket Judit bebarangolt – Szíria, Libanon, Líbia – most részben háború sújtotta övezetek, ahol emeberk halnak meg nap mind nap és ezrek próbálnak elmenekülni. Elszorult a szívem, amikor a Palmyrai fényképet nézegettem – ez a több ezer éves templom ma már nem létezik. Kibírt annyi évszázadot, és a felvilágosult, szupermodern, nanotechnikás huszonegyedik században rombolja le a felfoghatatlan barbárság. Szegény Judit, ha ezt sejtette volna akkor…

>!
blankaveronika IP
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Még tegnap este fejeztem be, mert nagyon érdekelt. Szerintem nagyon jó! Totálisan élveztem, rengeteget nevettem, történelemleckéket vettem. Végig az járt a fejemben, hogy nagymamámék is így érezhették magukat a társasutazásokon anno. Meg hogy ilyet ma már lehetetlenség lenne kivitelezni. Pedig olyan jó lenne!
A fotók különösen tetszettek, hogy Judit néni megosztotta élete egy kis részletét ebben a könyvben, és így sokkal közelebb éreztem magamhoz a tájakat. Mintha én is a csoport egy tagja lettem volna.
Sokkal jobb, mint egy egyszerű útikönyv!

>!
S_Évi P
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Egy kihívás miatt olvastam el ezt a könyvet, és milyen jól tettem! Lehet, hogy Szíria, Libanon és Líbia ezernyi látnivalóját hamarosan elfelejtem, de a könyv hangulatát, és hogy mennyit nevettem rajta magamban, azt biztosan nem fogom!

2 hozzászólás
>!
evol
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Tetszett! Mozgalmas útileírás, saját fényképekkel megtámogatva. Ráadásul hozza a tőle megszokott és nagyon megszeretett, sajátos vicces stílusát.

>!
ppeva P
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Nem voltam tőle elragadtatva. Nagyon unalmasra sikerült.

>!
Habók P
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Régen olvastam, és nagyon szerettem. Jó volt olvasni kicsit csípős ismertetőit, nevettető történelmi leckéit, ön- és férjkritikus mondatait, elnéző mosolyú megjegyzéseit utastársairól.

>!
csimpokomon
G. Szabó Judit: Legyen az egyik feleségem

Szórakoztató úti beszámoló, humoros, néha kicsit csípős nyelvű. Érdekes volt más műfajban is olvasni az írónőtől, de azért továbbra is a Hárman a szekrény tetején és a Megérjük a pénzünket! a kedvencem.


Népszerű idézetek

>!
ÁrnyékVirág

Az első teremben pattintott kőeszközök. Istenem, minden valamirevaló múzeumnak van belőle jó pár marékkal, és mind olyan egyformák! Ha én ősasszony lettem volna, akkor sokkal többfélét pattintgattam volna, már csak azért is, hogy kései unokáim ott vakargassák a fejüket a vitrinek előtt, hogy hát ezt a fura alakot meg vajon mire használhatták? Egyébként is láttukon mindig az az érzésem, hogy szegény ősembernek tulajdonképpen nem is maradt ideje őséletet élni, mert csak püfölte a teméntelen kőszilánkot, te jó ég, siránkozhatott közben, mikorra sikerül már végre annyit összehoznom, hogy minden leendő múzeumba jusson belőle?

(Damaszkusz)

77. oldal

>!
ÁrnyékVirág

A gránátalmát fejcsóválva bámulom, szerintem ez az ingadozó jellemű gyömölcs sehogy sem volt képes idejében eldönteni, hogy mi is szeretne lenni, így bogyó is lett, meg alma is lett, olyan, mintha öklömnyi kicsi tökhéjat ribizlivel töltöttek volna tele. Kettévagdosva, kiterítve hever az árus asztalán, példát mutatva arra, hogy mielőtt az ember valaminek nekikezd, ismerje meg előbb, hogy mit akar…

26. oldal

3 hozzászólás
>!
S_Évi P

De szürkeszakállú fürgén menekül miértjeim elől, időnként Allah akaratát emlegeti.
Aztán mégiscsak visszajön, és közli, hogy a feleség olcsóbb a háztartási alkalmazottnál is, ezt elmulasztotta megemlíteni az előbb. Bátorítóan ránézek, méltányolni kell az igyekezetét, hogy bebizonyítsa: én, mint feleség, mindennél olcsóbb vagyok. És nézem lengedező, szép szakállát: elég hosszú-e már ahhoz, hogy valamelyik korabeli, szépmívű oszlophoz odamadzagoljam vele?

61. oldal

>!
S_Évi P

Ahogy a bazár elé érünk, a bejáratnál izmos bajszú siheder ugrik elém, ordít, mintha a lábára hágtam volna, jajongva veri a mellét, és Allahot hívogatja tanúnak az egészhez. Ha az első napomat tölteném itt, talán azt hihetném, hogy az anyja meggyilkolásával vádol, de most már viszonylag hamar rájövök, hogy csupán a pamut alsónadrágok viselésének gondolatát akarja megkedveltetni velem.

65. oldal

>!
S_Évi P

Nem tudom, milyen vágy űzi az embert, hogy dalra fakadjon a kirándulásokon, jómagam például ilyen alkalmakkor képtelen vagyok csendben maradni. Túravezetőnk is hiába kérlelt egy emlékezetes Bükk-béli túrán, hiába esküdözött, hogy ha elhallgatnék, tán egy őzike is előjönne. És milyen igazam volt, hogy nem hagytam meggyőzni magam! Harsány dalommal egy egész csapatnyit sikerült felvernem belőlük, fülüket hátracsapva ész nélkül menekültek az ismeretlen borzalom elől, és mindenki csakis nekem köszönhette, hogy láthatta őket.

87. oldal

>!
ÁrnyékVirág

a Bukarest nevű étteremben eredeti Hungarian Gypsy Musicot, azaz magyar cigányzenét hirdetnek, és belenyugszunk ebbe is, amikor kiderül, hogy az Indian vendéglőben hamisítatlan chinese ételek ehetők, a Beachbomber polinéziai lokálban viszont valódi Italian Bands játszik.

(Bejrút)

148. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Al Ghaoui Hesna: Háborúk földjén
Rozvány György: Libanon
Raymond Khoury: Menedék
Sigrid von Broich: Libanon – warum es geschah
Germanus Gyula: A félhold fakó fényében
Márai Sándor: Istenek nyomában
Nacsinák Gergely András: A tigris tíz szeme
Váli Éva – Váli Csongor: Dubaj, ahol a madár is izzad
Moldova György: Ki ölte meg a Holt-tengert?
Vári István: Hat hónap Izraelben