Hárman ​a szekrény tetején (Hárman a szekrény tetején 1.) 226 csillagozás

G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Az igazság az, hogy eleinte csak egy lány ül a szekrény tetején, s úgy érzi magát odafönt, mint várkisasszony a kacsalábon forgó várban. Persze, ha az embernek van egy húga, akkor csöndes magányát néha elkerülhetetlenül fel kell áldoznia a nemkívánatos társaság kedvéért. De mi történik akkor, ha egy szép napon a rég nem látott nővérke is betoppan? Elfér vajon három lány is a szekrény tetején? G. Szabó Judit ellenállhatatlan humorú regénye egy eseménydús vakáció krónikája. A szórakoztató könyvet Várnai György szellemes illusztrációi egészítik ki.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 2017
160 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156222 · Illusztrálta: Várnai György
>!
Móra, Budapest, 2014
154 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631196573 · Illusztrálta: Várnai György
>!
Móra, Budapest, 2008
ISBN: 9789631184853 · Felolvasta: Zakariás Éva

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

G. Szabó Judit rajongók

16 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2017. június 24., 20:50 · Bővebben


Enciklopédia 1


Kedvencelte 29

Most olvassa 7

Várólistára tette 71

Kívánságlistára tette 31

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Bla IP
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Hatvanhárom éven keresztül nemigen olvastam pöttyös könyveket, most újabban ez a második. Meg kell mondanom e hiányosság hiba volt. Időnként a könnyeim is csorogtak a nevetéstől…

7 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Egy nosztalgikus hangulatú könyv, Andreával a főszerepben, aki a szekrény tetején csücsülő lányok közül az egyik, sőt, sokáig csak az ő kiváltsága volt, hogy a szekrény tetején üljön.

Andrea egy meglehetősen élénk, mozgékony, eleven fantáziával megáldott, nyughatatlan kislány, aki nem sokáig tud a fenekén maradni. Mindig belekeveredik valami galibába, ami vicces helyzeteket szül.

Van egy húga, Éva, aki időnként a saját feje után megy, és van egy nővérük, Médi, azaz Mari, aki több év után Svájcból került elő, ahol az édesapjukkal és annak új családjával élt együtt, de most már Andreáékkal fog élni.

Mielőtt Andrea beleélhetné magát a problémába, elutaznak nagynénjükhöz nyaralni Mosonmagyaróvárra, ahol megismerkednek Péterrel, aki egy kicsit idősebb tőlük ugyan, de remek társaság, és innen aztán vicces dolgok sorozata történik.

Ami a felnőtteknek ugyan nem vicces, de mi, olvasók remekül szórakozunk, a szemem előtt
szinte képbe rendeződtek a könyv eseményei, és sokat nevettem. Egyszerre éreztem gyereknek magam, és felnőttnek, aki nagyon mérges lesz a történtek miatt. Elárulom, azért a gyerekeknek drukkoltam. :)

Vicces, aranyos, elragadó történet, egy mai gyereknek – pl. Titusznak – is remek kikapcsolódás, bekerülhet a nyári olvasnivalók listájába.

Nagyon tetszettek Várnai György rajzai, kicsit olyan ismerősnek tűntek, a könyv elolvasása után végeztem egy kis nyomozást, és kiderült, hogy gyermekkorom egyik nagy kedvencének, a Frakk könyveknek is ő készítette az illusztrációit, amelyeket szintén imádtam.
http://konyvutca.blogspot.hu/2017/07/gyerekeknek.html

>!
AeS P
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Vannak olyan gyerekkönyvek, amiket receptre írnék fel aggódó, szorongásra és befelé fordulásra hajlamos kiskamaszoknak (értsd tehát, hogy akár 9-10 éves kortól), mert mély meggyőződésem, hogy ha az ilyen könyvekből elegendő számú kerülne az ő látómezejükbe, akkor ezek segítenének abban, hogy a lelki ellenállóképességük erősödjön. Andrea például megmutatja, hogy igenis lehet nevetni saját magunkon, ha hülyeséget csinálunk, a világ nem dől össze, a dolgokat jóvá lehet tenni, persze ehhez az is kell, hogy őszinték és egyenesek legyünk magunkkal és másokkal is.

2 hozzászólás
>!
csgabi MP
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Mindig szerettem a pöttyös könyveket, örülök, hogy ráakadtam egy újabb gyöngyszemre. Olvasás közben azon gondolkodtam, ismertem-e gyerekkoromban ennyire szeleburdi kislányt, de arra jutottam, hogy nem, habár minket sem kellett félteni. :-))
Kedves kis történet volt, mosolyogtam közben, ahogyan következtek sorban a csínytevések, cirkuszi előadás, színdarab és a többi. És azok a beszólások és poénok! Komolyan kész vagyok ettől a szövegtől. Izgatottan várom a sorozat következő részét; szerintem holnap meg is nézem a könyvtárban. :-)

>!
mohapapa I
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

No, most azért megnéztem volna magamat az utóbbi napokban, amint ezzel a Zachergáboros dizájnommal, halásznadrágban, kilógó inggel, dupla karkötőben, bal csuklómon a kedvenc zöldkendőm, fehér mintákkal, magyaros nyaklánccal a nyakamban, fülessel a fülemben, ujjaimmal, lábammal verve a zene ütemét (jobbára valami progrock), a HÉV-en, egyes villamoson, menet közben olvasom ezt a réges-régi, (az én kiadásomban ráadásul) rózsaszínes-lilás Pöttyös Könyvet, s közben ráadásul legalább oldalanként egyszer szélesen vigyorgok.

A könyvecske voltaképpen nem összefüggő történet, hanem történetecskék sora, amiknak a főhőse a tizenkét éves, ötledazdag, ebből kifolyólag néha bizony rohadtul idegesítő Andrea, a húga és a Svájcból hazaszakadt testvérük Médi (alias Mari). De jobbára csak az első kettő a főhős.
Andrea dolgait olvasva lehet jókat kuncogni, röhécselni, kacagni, de bizony a sokadik ötletének a megvalósításakor eszembe jutott, hogy vele élni nem lenne fenékig tejfel, s hogy a lízingelt lányom mindennapi ötleteit rosszmagam nem ilyen derűsen kezelem, sőt, s hogy vajon akkor a gyerekekben vagy a felnőttekben van a hiba? (A mainstream választ, persze, tudom, de ha nem a mainstream-ben gondolkodom, akkor gondolkodnom kell, és a józan paraszti azért azt mondja, hogy Andreát nem ártana néha nyakon vágni, mert tizenkét évesen már azért számolnia kellene a következményekkel és előrelátóbbnak kellene lennie. spoiler De úgy döntöttem, alig túl a költözésen, még meg-meg álldogálva a felrobbant és még helyre nem tett lakás káoszában, hogy most csak azért sem hagyom magam nem szórakoztatni!

Vavyan Fable első könyve 1987-ben jelent meg. Vagyis az, hogy ki tanult kitől, nem kérdés. Ha Fable ifjúsági regényt írna, az nagyjából úgy szólna, ahogy G. Szabó Judit szólt 1973-ban. Hogy ez kinek miként hangzik, nem tudom. Részemről dicséret G. Szabó felé, s még csak árnyalata sem annak, hogy Fable plagizálna. Csupán hasonlóság. Amivel mindkettőjük olvasótábora jól járt.

Szóval még egyszer nekifutva: a könyv kis történetek lánca, amiket a szereplőkön kívül nem nagyon köt össze semmi, nincsen egy átfogó cselekmény, nincsen csúcspont, nincsen intellektuális orgazmus, jellemfejlődés. Nem, az nincsen. Csak önfeledt szórakozás van. Hatalmas poénok, derűs történetek, pofátlan vagy gyermeki beszólások (na, azon a Rómeó és Júlia előadáson szakadtam, Zachergábor-alteregó röhög magában egy Pöttyös Könyv felett az egyesen, mondhatom!). Meg szerethető szereplők, akik nem hibátlanok, de nem is ördögök, hanem éppen emiatt, élnek.

Várnai György illusztráció pedig szinte önmagukban biztosítékok a minőségre. (Vele csak Sajdik Ferenc rajzai vetekednek.) Oda vagyok a rajzaiért!

Valahogy az ilyen típusú ifjúsági könyveket mindig szerettem. Micsoda kölykök!, Az ágasvári csata, Talán Pista, Nyár a szigeten, Jó szelet, kaptány!… Nem folytatom, pedig bőven lehetne még…

Csak néhány másdopercig gondolkodtam, na, akkor mit olvassak most, de felmásztam az elköltözött lakás dobozhalmain a már álló könyvespolc tetejére, és levettem a Hárman a szekrény tetején folytatását. Holnap a Zacher-dizájn újra kiscsaj-könyvvel röhög majd a villamoson.

Ja, egyébként mindig kedveltem a Pöttyös Könyveket, és soha nem zavart, hogy kiscsaj-könyvek. Tán' azért, mert szerintem egy jó könyv soha nem bír nemi- és életkori korlátokkal.

5 hozzászólás
>!
SoulShine P
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

G.Szabó Juditról csakis szuperlativuszokban tudok beszélni. Minden könyve az élet pontos megfigyelésén alapul, remek szóhasználattal és elképesztő, kissé fanyar humorával gyerekkorom egyik kedvenc írójává avanzsálódott. Most, felnőttként is elismerem, hogy rosszalkodni jó , Izé néni, Erzsébet néni vagy akár a dagadt Médi bosszantásával teljesen egyetértek!:-) Vagy ahogy jó barátom , Regős Bendegúz mondta: „Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett.”
Mikor Andrea megengedte, én is felmásztam a vasalódeszkán a szekrény tetejére, hiszen onnan nézve lehet meglátni a világon mindenben a humort , ott lehet könnyezve nevetni és fityiszt mutatni a bánatnak.

>!
Maya
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Olvasás közben remekül szórakozik rajta az ember. Ez nem is csoda, hisz a szereplők tele vannak ötletekkel, és mindent megtesznek azért, hogy ezek ne csak ötletek maradjanak. Mondjuk ez így a vakációban rendben is lenne. A gondok ott kezdődnek, ha az ember felnőttként nézi végig a kivitelezést. Én biztos nem találtam volna annyira szórakoztatónak Andrea ötleteit, ha a közvetlen környezetemben hajtotta volna végre őket. Szerencséje volt a felnőtt szereplőkkel. A nagynéni kötél-idegeit szívesen kölcsön kérném egy időre.

>!
stippistop MP
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Na, ez is egy olyan könyv, aminek minden mondatát idézni kéne. De azt meg minek, akkor inkább olvassa el mindenki magának! Különben meg lesztek mondva! ;o)

>!
dianna76 P
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Ez a pöttyös könyv is azok közé tartozik, amik a polcon álltak már gyermekkoromban, de csak felnőtt fejjel olvastam el. Azt hittem végig mindhárom lányról szól a történet, így meglepett, amikor Médit/Marit hátrahagytuk. Az igazság az, hogy pont ez volt az a törésvonal, amikor alábbhagyott az érdeklődésem. Aztán pár fejezettel később ismét jó kikapcsolódást jelentett a történet. A történet, ami egy nyarat foglal magába, Andrea főszereplésével, na meg Éviével, Péterével és a kis Ferkóéval. Hát ez az Andrea tényleg nem semmi. Az ötletei, meg a tréfái… Azért nekem volt olyan, ami inkább a rossz a gyerek kategóriát súrolta, mint a csíntalant. Szegény Erzsébet néni pl. akin Peggy segítségével toltak ki. Azért az nem volt szép… Na jó, lehet, hogy megérdemelte! De akkor is! Egyik kedvelt fejezetem az uszodás volt. Kicsit nehéz elképzelni a házilag készített úszópárnát. A Rómeó és Júlia átformált előadásától viszont égnek állt a hajam. Valahogy azt nekem nem sikerült élvezetesnek és viccesnek vennem.
A sok modern gyermekkönyv után jó egy-egy régi írást is olvasni. Amiben nincs szó mobilról, internetről, autóról, facebookról. Van viszont vonatozás, színi előadás, falikút, képeslap, udvaron felfrissülő ágynemű, kézzel varrás, lépcsőn lecsúszás, és sok-sok móka, kacagás.

>!
Móra, Budapest, 1973
176 oldal · Illusztrálta: Várnai György
>!
Belle_Maundrell 
G. Szabó Judit: Hárman a szekrény tetején

Ötödik végén kaptam ezt a könyvet, csak nem olvastam el, mert olyan fura a fülszöveg és egyszer egy rémségesen fura csaj ajánlotta, meg addigra különben is annyi borzadályt kaptam, hogy azt hittem, ez valami elvont életbölcsesség arról, hogy miért jó a szekrényen kotlani. Mert nem egyértelmű, hogy egy pöttyös könyv nem lehet ilyen. :P
Amúgy hihetetlen, hogy ötödikben még szorgalmas voltam. Én. Szorgalmas. O.o
Hangulatilag zsenge olvasó korom egyik kedvencére, a Szeleburdi családra emlékeztetett. Az elején kellett egy kis idő, amíg elkapott a nevetős nosztalgia-hangulat, de a Rómeó és Júliás részre belejöttem, az volt a csúcspont. Andrea nagyon szórakoztató, vicces volt a narrálását olvasni. Aranyos volt, ahogy piszkálták egymást Évával, és jó, hogy Médike megint Marika lett. Azon meg meglepődtem, hogy pont így békültek ki. :D
Összességében kedves, aranyos nyári könyv, kár, hogy nem olvastam el korábban, akkor biztos még jobban tetszett volna.

>!
Móra, Budapest, 2005
158 oldal · ISBN: 9631180743 · Illusztrálta: Várnai György

Népszerű idézetek

>!
Lobo P

Én viszont még soha senkit nem hagytam cserben, csak ha valami fontosabb dolgom akadt.

12. oldal

>!
mazsolafa

És szerettem volna egy biciklit is, de ahelyett kivették a mandulámat. Mondhatom elég nagy különbség!

38. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

Járjatok szerencsével, haladjatok békével, és menjetek a csudába!

58. oldal

>!
Ezüst P

Habár a jövőbe a legokosabb ember se lát, és még én is csak ritkán.

109. oldal (Móra, 2017)

>!
zsofigirl

– Kissé szűkös ugyan így hármasban, de jó helyeken a kis emberek is elférnek, valahogy így tartja a közmondás.

150. oldal

>!
Lady_L P

Ott volt velünk Éva is, aki a húgom, nyolcéves múlt, és mostanában horgol. Elhatározta valamiért, hogy megtanul anyánktól horgolni. De még egyáltalán nem látszott a munkáján, hogy abból valaha is lesz valami, pedig a fehér fonal már teljesen feketésszürke lett, és mégsem.

Első fejezet

9 hozzászólás
>!
Bea_Könyvutca P

Jóskának négy kisnyula van, ládában. Kettő fehér, kettő szürke. Mindig viszi őket a térre legelni. Anyánk szerint kissé nyúlszagúak, úgyhogy szó sem lehet arról, hogy nekünk valaha is nyulaink legyenek. Szerintem viszont egyáltalán nem hiba az egy nyúlnál, ha nyúlszaga van, sőt, bizonyára gyakran előfordul.

6. oldal

>!
Ezüst P

A doktor bácsi jól megnézett, de nem nagyon látszott rajta, hogy szeretne olyan gyereket, mint amilyen én vagyok.

40. oldal (Móra, 2017)


A sorozat következő kötete

Hárman a szekrény tetején sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Erich Kästner: Emil és a detektívek / A két Lotti
Fekete István: Téli berek
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Fehér Klára: Négyen meg a Béka
Petrovácz István: Keserű vakáció
Szalay Lenke: Barát érkezik a házhoz
Kertész Erzsébet: Gyönyörű nyár