Nem ​követtem el 17 csillagozás

G. István László: Nem követtem el

Önsajnálat, önirónia, önimádat, önhibáztatás, önfelmentés. A magunkhoz való viszony titkos, titkolt rétegeibe vezet el G. István László legújabb verseskötete. Feltárja intim és túlterhelt viszonyunkat saját testünkhöz – miképpen dédelgetjük és alázzuk meg szüntelenül. Ide kalauzol bennünket Kandi, e könyv főszereplője, a romló testről, betegségről, apa-vesztésről és gyermektelenségről panaszkodva. A panasz, a jajszó felhangzása mindig tragédia és komédia is egyben, de vajon van-e, aki meghallja?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Időmérték Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · ISBN: 9789631435801
>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435092

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

dontpanic P>!
G. István László: Nem követtem el

Sokáig nem tudtak hozzám utat találni a kötetben lévő versek, ahogy elolvastam őket, úgy felejtettem is el (de ezt szó szerint kell érteni: volt, hogy nem emlékeztem, hol hagytam abba, valahol találomra újrakezdtem, és csak jó pár vers után tűnt fel, hogy ezeket amúgy már olvastam).

Sorszámozott védőbeszédekről van szó, egy Kandi nevű karakter védelmében, akit ki tudja, mivel vádolnak, valamivel, amiről állítja, nem követte el.
Monológszerű gondolatfolyamok ezek, nem is feltétlenül versek, és előfordul bennük néhány erős kép, mondat, sor, de nekem a kötet közepe tájáig nem állt össze belőlük semmi igazán értékelhető.

Aztán középtájon volt egy olyan élményem, mintha fellebbentenének egy fátylat a szemem elől, és a sorok közé bevilágított valami fény, amit addig elkendőztek előlem, és az egyik vers úgy állt össze számomra, mint addig semelyik másik. Innentől valahogy ráéreztem a kötet ritmusára, szerkezetére, ezeknek az áradó, parttalan monológoknak az ízére, és már sokkal inkább tudtak hozzám szólni.

Fogalmam sincs, hogy arról van-e szó, hogy a kötet második felében erősebb költemények kaptak helyett vagy egyszerűen tényleg ennyi kellett, hogy ráhangolódjak ezekre a versekre.

A legerősebb témáknak a gyermektelenséget, illetve az apa halálát éreztem, az ezekről szóló versek emelkedtek ki a számomra.

Hogy a végén Kandit felmentették-e, nos az egy megválaszolatlan kérdés marad. A kötet egyszer csak észrevétlenül elfogy, mi meg ülünk tovább a soha be nem rekesztett tárgyaláson.

lzoltán IP>!
G. István László: Nem követtem el

akárhányadik védőbeszéd*

óva intek mindenkit ettől a kötettől

* a kötet versei sorszámnév védőbeszéd címeket kaptak

(eme hozzászólásban némileg kitérek a kötet általam vélt mondanivalójára https://moly.hu/hozzaszolasok/8911763)

>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435092
15 hozzászólás
deaxx P>!
G. István László: Nem követtem el

Először nem csúszott, borzasztóan modorosnak éreztem. Aztán jobban elkaptak a szövegek. Nagyon tetszett a koncepció, hogy egy teljes egészet alkot a kötet, szépen felépítve.
Most, olvasás után kicsit dirib-darabos a koncepció, kiesnek belőle a versek, ez miért védőbeszéd?
Lehetne húzogatni belőle.

Jó kis Kafkás helyzet, olvastam A per-t, itt is valami olyasmi csilingel, és még a név is: Josef K., itt meg Kandi.
Nem követtem el.

Valamennyire számvetés ez a kötet, sok benne az önostorozás. Elszalasztott lehetőségek, romló test és elme, egzisztenciális válság, időn áthúzódó szülő-gyermek kapcsolatok és azok hiánya.
Amiben nagyon erős ez a kötet, az szerintem a bomló elme megjelenítése, bár lehet, hogy belemagyarázom.

A végén képet alkothatunk erről a Kandiról (mondhatni profilt alkottunk, kész a profil), akire gyanúsan ráhúzható, hogy a talán mintha költő alteregója (énje?) akarna lenni. Persze, ez csak spekuláció.

Ezek a rövid kis szövegek szerintem működtek prózaversként. Kis monológok, de egy részüket még mindig másik kötetbe pakolnám, és nem a 'védőbeszédek' közé.

>!
Magvető, Budapest, 2017
88 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435092
ddani>!
G. István László: Nem követtem el

G István Lászlóról régóta megjegyeztem, hogy tök jó költő, akinek nem sok versét olvastam még pár éve – aztán egy barátomtól kérdeztem, mi jót olvas mostanában, verset, és kezembe nyomta ezt a könyvet. Egyik-másik Védőbeszéd verset már előtte kíváncsiságból olvastam, és nagyon tetszettek, ám az külön nagy truváj, hogy a kötet mint szöveg mennyire jól érvényesül. Vagyis el lehet olvasni egyben, nem mint valami kibomló történetet vagy ilyesmi, de mindenképp hozzáad az élményhez.
Ezek a versek nem egyszerűek, egzisztenciális gubancok és válogatott szorongások rengetegén át vezető kacskaringós útra hívnak, kaland volt olvasni is, és dolgozni a szövegekkel. Kivételesen jó cucc, ütős, kidolgozott, bátor, humortól sem mentes. Erősen ajánlott.

Babramorgó P>!
G. István László: Nem követtem el

Erről a kötetről a Brian élete klasszikus jelenete jut eszembe, a három próféta: az első kifestve, botra tűzött levágott kézzel izajási átkokat dörög a bámészkodóknak, a második kicsit visszafogottabb, de még mindig fenyegető próbál lenni, a harmadik pedig áll és halkan motyog, belegabalyodva saját mondanivalójába azokról a bizonyos rafia-dolgokról, amiket az ősök valahova eldugtak. Ezt a kötetet akár a harmadik próféta is írhatta volna: körülményes, sokat magyarázó, szöszölő líra, az amúgy érdekes, értékes mondanivalót felesleges szószaporítás rejti sok költeményben, az olvasó pedig nagyon gyorsan belefárad a lényeg kihámozásába… A következő kötetben talán el kellene gondolkodni a tömörítésen, gyomláláson.

LuPuS_007>!
G. István László: Nem követtem el

Nem tudom volt már egy értékelés ezen művel kapcsolatban közepesre sikerült.
Én lassan fél éve várom nagy áhítattal. Plussssz https://moly.hu/linkek/60237 egy kiemelkedő áhítattal és mirhával átitatott dicshimnuszt tárt elém. Ezek után kezdtem olvasni a kötetet. És hullámokban tört rám , néhol vele szenvedtem, néha vele éreztem. Nekem tetszik az önsanyargatás, persze csajk ha nem én csinálom.

_selene_ IP>!
G. István László: Nem követtem el

Érdektelen, felejthető figura Kandi – mint ahogyan ez a verses (?) kötet a benne túlburjánzó, néhol lélektani mélységeket megidéző sorokkal. Az eredeti gondolatok elvesznek ebben a parttalan védőbeszéd-hömpölygésben. Pedig ott csillognak, mint az igazgyöngyök kagylóba zárva a szótenger mélyén. Marad-e energiánk kihalászni?

FontolvaHaladó>!
G. István László: Nem követtem el

Ezt a kötetet a 2015-ös Szép versek után olvastam. A Szép versek kötetek felfoghatóak a kortárs magyar költészet látleleteként. Válogatás egy csomó folyóirat verseiből, amelyek már eleve maguk is válogatnak. Na és ezek alapján G. István Lászlót továbbra is toronymagasan a legjobb kortárs költőnek tartom.

Lunette>!
G. István László: Nem követtem el

Kicsit túlírt ez a kötet, bár én azért sok szépséget találtam benne.G. I. L. nagyon eredeti hangú költő.


Népszerű idézetek

lzoltán IP>!

Egy gyerek a kávézaccnál is profánabb. Egy
gyerek mint az életem mellékhatása. […]

deaxx P>!

[…] Most mondd meg, mit
csinálsz? Lelakod az agyad, mint egy rossz
legénylakást. Csöpög a csap, rohadnak a csövek.
Szétszórva edény, zokni, miegymás. Nem, Uram,
én nem szeretek, sosem szerettem kérdezni
semmit. Istentől is csak annyit, hogy ha
nincs, miért nem ezzel kezdi.

30. oldal - Huszonhatodik védőbeszéd

_selene_ IP>!

Azonnali halálbüntetést
érdemelnék, ha tárgyalható volna
az esetem. De nincs esetem. Mit
tegyek, ha nem vagyok az esetem?

Kilencedik védőbeszéd

_selene_ IP>!

… a napfény gondoktól vagy képzelt
gondoktól kormozott arcára pöttyent, és
a délutáni fény-árnyék csíkja ott az arcán
jóízűen unatkozott.

Ötödik védőbeszéd

_selene_ IP>!

Ki győzi visszakívánni, amit jóvá
nem tehet? Mármint a percet újra-
élni, ehhez nem kell lelkiismeret.
Lelkiismeret semmihez nem kell. Aki
ismeri a lelkét, az mind hülye.

Hatodik védőbeszéd


Hasonló könyvek címkék alapján

Zelk Zoltán: A három nyúl
Radnóti Miklós: Bori notesz
Radnóti Miklós: Radnóti Miklós összes versei és műfordításai
Romhányi József: Szamárfül
József Attila: Altató
Pilinszky János: Pilinszky János összes versei
Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról
Móricz Zsigmond: A török és a tehenek
Weöres Sándor: Bóbita
Csukás István: Sün Balázs