Spirál 27 csillagozás

Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

Amit a nyájas olvasó a kezében tart, egy képregény.
Mondhatnánk úgy is, hogy egy album: képregényalbum.
Két fiatal magyar alkotó albuma.

>!
Magvető, Budapest, 2008
80 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631426526

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

egy_ember>!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

A Spirál kiváló képregény – lenne. Futaki Attila hátborzongató képi világot teremt, egy szürke, borongós Budapestet, és a szenvedés megdöbbentő, fekete-fehér képeit, néhány erős vörössel.
És, hogy miért csak kiváló lenne? Azért, mert az alkotók úgy gondolták, muszáj minden képkockához valami szöveget biggyeszteni – hát rosszul sikerült. Idegesítően közhelyes mondatok sorjáznak az oldalakon, és ez kissé elrontja az élvezetet.
5 csillag járna a rajzokért, de hát szöveg is van hozzá…

1 hozzászólás
Carmilla >!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

Nyomasztó. Mintha egy paranoid skizofrén szürke szemüvegén át szemlélnénk végig az eseményeket. Beszűkült, bizarr, hallucinációkkal átszőtt világ.

schummyka>!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

@egy_ember értékelésével szóról szóra….
Csak annyival egészíteném ki, hogy ne a megszokott kis méretű képregényt képzeljük el, ez egy „vaskos” ~A4 méretű komolyabb darab. Nagyon tetszettek a rajzok /már-már festmények/, de a szövegbuborékok néha tényleg elég furák voltak. Ezért csak a 4* tőlem.
(ja és még 1 apró negatívum – a könyv gerincén nincs semmi felirat, pedig méretéből adódóan bőven elfért volna a címe…de így csak egy nagy fekete könyv a polcon)

Vaszilij>!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

Amikor először olvastam – már ha lehet ezt a kifejezést használni egy képregény esetében – eléggé megdöbbentő és felkavaró volt számomra. A művészi igényességgel kivitelezett rajzok, a bizarr, felkavaró történet egyfajta ellentétként jelentek meg számomra a szuperhős-képregényekkel szemben, egyben igazolták, hogy a képregény nem feltétlenül gyerekeknek való műfaj.

A második olvasás sajnos észrevetette velem a Spirál hiányosságait is. A képi megvalósítás most is teljes mértékben élvezhető, ugyanakkor a történet kissé elnagyolt, öncélúan filozofálgató, és szerintem nem kellőképpen megalapozott, valahogy nem áll össze egy egységes egésszé. Persze lehet, hogy ez cél is volt, elgondolkodtatni az olvasót, hogy maga fedezzen fel valamiféle magasabb rendű mondanivalót, de ahogy öregszem, egyre kevésbé szeretem az ilyen megoldásokat. Persze nem szájbarágós sztorit akarok, de nem is én szeretném elvégezni az író helyett a munkát. A vége persze ad egyfajta magyarázatot, értelmet nyer a Spirál cím is, mégis, a köztes részek valahogy döcögősre sikerültek szerintem.

Mégis ajánlom ezt a képregényt mindazoknak, akik szívesen adnának egy esélyt a képregényeknek, de taszítja őket az alsóneműt a ruhán kívül viselő kigyúrt férfiak és a kizárólag fürdőruhában parádézó nők látványa.

kulturzaj>!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

Gyönyörűen rajzolt képregény, sok az olyan panel, ahol már-már fényképszerű realisztikussággal vannak ábrázolva az események, nagyon egységes, jól megragadható hangulata és világa van. Ez a jó benne.
A szöveg megfogalmazása és funkciója gyakran érthetetlen volt számomra. Vagy nem volt összhangban a kép és a szöveg, vagy egyszerűen fölösleges volt odabiggyeszteni egy lelki ömlengést a főszereplő belső vívódásairól. A történet maga is elég zavaros volt nekem. Igazából jobb lett volna, ha egyáltalán nincs is szöveg.
De amúgy tényleg szép. Ha olvasni nem is, nézegetni még biztosan fogom.

Allen_Ark>!
Futaki Attila – Nikolényi Gergely: Spirál

Képregény, felnőtteknek. Művészi igényesség, kétértelmű, sokértelmű történet. Megkapóan jó és élvezhető. Mintha Lynch forgatókönyv helyett rajzolt volna. Egy férfi, akit elkap a féltékenység és kivégzi a lányt. Joggal? Okkal? Vagy éppen a féltékenység játszik vele? Bolonddá tette a féltékenység? Vagy féltékeny, mert bolond? Megcsalták? Kötött-e szövetséget az ördöggel? Izgalmas.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Somogyi György – Dobó István – Tebeli Szabolcs: Kittenberger 2. – A hiéna átka
Lantos Antal – Teszák Sándor: Kerületünk története rajzokban I.
Lantos Antal – Teszák Sándor: Kerületünk története rajzokban II.
Lantos Antal – Teszák Sándor: Kerületünk története rajzokban III.
Teply Tamás: Egy (majd)nem tökéletes bankrablás egy (tök)életlen kutya szemével
Nagy Viktor: Nyócker – A kép-regény
Fritz Zoltán: Tiszavirágzás
Brazil: Űrkalóz
Kuczora Zsolt: Hidegbéke