A hazai gasztro-blogok új csillaga szellemes, okos és kedves egyéniség. Receptjei mind, egytől egyig finom, sőt pazar ételek. Ezeket ma már elvárjuk minden „sztárszakácstól”, Eszter azonban két szempontból is meglepő teljesítményre képes. Először is, egyszerű eleganciájával könnyedén összeházasítja a „fast food” és a „slow food” iskolákat: receptjei mind valódi ételek, mély gasztrokulturális gyökerekkel, ugyanakkor nem bonyolult őket elkészíteni. Másrészről, és itt van a flódni elásva, Eszter sajátkezüleg megteremti az új kelet-közép-európai fúziós konyhát. Receptjei zsidó nagymamák és dédnagymamák féltve őrzött kockás jegyzetfüzeteiből bújnak elő, de közben az egész könyvben érződik, hogy Eszter ízig-vérig modern nő, aki végigutazta és kóstolta már a fél világot: itt vigyázó szemek vettetnek Bécsre és Toszkánára, Erdőbényére és Brooklynra, chilire és gorgonzolára, kardamomra és tamarind pasztára. Maceszlasagna!
Bitter Brunó (Judapest.org főszerkesztő)
Fűszer és lélek 10 csillagozás
Várólistára tette 9
Kívánságlistára tette 8
Kölcsönkérné 3
Kiemelt értékelések
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek 98% Zsidó konyha itt és most
Szeretem az ilyen szakácskönyveket! Egyik receptnél sem éreztem azt, hogy egyrészt nehéz elkészíteni, másrészt – s ez a legfontosabb! – szinte beszerezhetetlen, vagy ha igen, méregdrágán, ill hosszas utánajárással beszerezhető hozzávalókat tartalmaz.
Érthetően, közvetlen stílussal megírt remek könyv! Tetszenek a recepteket kísérő személyes tapasztalatok, családi történetek, a recept eredete: melyik nagymamától való, vele készítette még gyerekként és azóta is. Sok kedves történettel és humorral fűszerezve, kiegészítve.
A szerző nagyon sok praktikus tanácsot, ötletet nyújt a konyhai ténykedéshez, az ételek elkészítéséhez, az alapanyagok kiválasztásához, beszerzéséhez. S hogy mindez hogyan valósítható meg egy nem és egy vallásos zsidó konyha vitele esetén. Mi is a kóser? S hogyan van, lehet jelen a mindennapokban, az étkezésben? Hogyan lehet az élet része?
Külön hangsúlyt kap a sólet és a flódni elkészítése, remek változatokat felsorakoztatva. S az ünnepek jelentősége, lényege úgyszintén.
A könyv végén pedig helyet kap egy szintén hasznos fejezet, melyben az ünnepi menüsorokhoz nyújt hasznos tanácsokat, mintákat.
Külön kiemelném a kötet igényes, nagyon szép megjelentetését! Áttekinthető fejezetekre, témakörökre osztott, és az ételekről készített fantasztikus fotókkal illusztrált kiadványban nyújtja át a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét a szerző.
És mindez engem is a felsorakoztatott ételek elkészítésére inspirál, ehhez a recept már adva van! :)
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek 98% Zsidó konyha itt és most
Szép kiadvány, érdekes receptekkel és információkkal a zsidó kultúráról. Sajnos a receptek annyira nem az én világom, nem sok kipróbálnivalót találtam.
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek 98% Zsidó konyha itt és most
Nagyon szeretem, amikor a szerző a konyhában való ténykedésről ír, belefőzve a szokások erejét és a hagyományok ízét is. Egyszerűen tűnő dolgokról ír, pedig azok mind varázslás! Legalábbis elvarázsolás, olvasót és gyomrot leginkább.
Hasonló könyvek címkék alapján
- Spiró György: Fogság 93% ·
Összehasonlítás - Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba 94% ·
Összehasonlítás - Cserna-Szabó András – Darida Benedek: Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan 92% ·
Összehasonlítás - Heller Ágnes – Kőbányai János: Bicikliző majom 91% ·
Összehasonlítás - Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG ·
Összehasonlítás - Heller Ágnes: Trauma ·
Összehasonlítás - Rubin Eszter: Bagel 76% ·
Összehasonlítás - Edith Eva Eger: A döntés 96% ·
Összehasonlítás - Fahidi Éva: A Dolgok Lelke 97% ·
Összehasonlítás - Berényi Anna: Richter 97% ·
Összehasonlítás