Fűszer ​és lélek 10 csillagozás

Zsidó konyha itt és most
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek

A hazai gasztro-blogok új csillaga szellemes, okos és kedves egyéniség. Receptjei mind, egytől egyig finom, sőt pazar ételek. Ezeket ma már elvárjuk minden „sztárszakácstól”, Eszter azonban két szempontból is meglepő teljesítményre képes. Először is, egyszerű eleganciájával könnyedén összeházasítja a „fast food” és a „slow food” iskolákat: receptjei mind valódi ételek, mély gasztrokulturális gyökerekkel, ugyanakkor nem bonyolult őket elkészíteni. Másrészről, és itt van a flódni elásva, Eszter sajátkezüleg megteremti az új kelet-közép-európai fúziós konyhát. Receptjei zsidó nagymamák és dédnagymamák féltve őrzött kockás jegyzetfüzeteiből bújnak elő, de közben az egész könyvben érződik, hogy Eszter ízig-vérig modern nő, aki végigutazta és kóstolta már a fél világot: itt vigyázó szemek vettetnek Bécsre és Toszkánára, Erdőbényére és Brooklynra, chilire és gorgonzolára, kardamomra és tamarind pasztára. Maceszlasagna!
Bitter Brunó (Judapest.org főszerkesztő)

>!
302 oldal · ISBN: 9789630658997

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Zsuzsi_Marta P>!
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek

Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek Zsidó konyha itt és most

Szeretem az ilyen szakácskönyveket! Egyik receptnél sem éreztem azt, hogy egyrészt nehéz elkészíteni, másrészt – s ez a legfontosabb! – szinte beszerezhetetlen, vagy ha igen, méregdrágán, ill hosszas utánajárással beszerezhető hozzávalókat tartalmaz.

Érthetően, közvetlen stílussal megírt remek könyv! Tetszenek a recepteket kísérő személyes tapasztalatok, családi történetek, a recept eredete: melyik nagymamától való, vele készítette még gyerekként és azóta is. Sok kedves történettel és humorral fűszerezve, kiegészítve.
A szerző nagyon sok praktikus tanácsot, ötletet nyújt a konyhai ténykedéshez, az ételek elkészítéséhez, az alapanyagok kiválasztásához, beszerzéséhez. S hogy mindez hogyan valósítható meg egy nem és egy vallásos zsidó konyha vitele esetén. Mi is a kóser? S hogyan van, lehet jelen a mindennapokban, az étkezésben? Hogyan lehet az élet része?
Külön hangsúlyt kap a sólet és a flódni elkészítése, remek változatokat felsorakoztatva. S az ünnepek jelentősége, lényege úgyszintén.
A könyv végén pedig helyet kap egy szintén hasznos fejezet, melyben az ünnepi menüsorokhoz nyújt hasznos tanácsokat, mintákat.

Külön kiemelném a kötet igényes, nagyon szép megjelentetését! Áttekinthető fejezetekre, témakörökre osztott, és az ételekről készített fantasztikus fotókkal illusztrált kiadványban nyújtja át a főzés iránti szeretetét és szenvedélyét a szerző.
És mindez engem is a felsorakoztatott ételek elkészítésére inspirál, ehhez a recept már adva van! :)

8 hozzászólás
meseanyu P>!
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek

Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek Zsidó konyha itt és most

Szép kiadvány, érdekes receptekkel és információkkal a zsidó kultúráról. Sajnos a receptek annyira nem az én világom, nem sok kipróbálnivalót találtam.

3 hozzászólás
metahari P>!
Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek

Fűszeres Eszter: Fűszer és lélek Zsidó konyha itt és most

Nagyon szeretem, amikor a szerző a konyhában való ténykedésről ír, belefőzve a szokások erejét és a hagyományok ízét is. Egyszerűen tűnő dolgokról ír, pedig azok mind varázslás! Legalábbis elvarázsolás, olvasót és gyomrot leginkább.


Hasonló könyvek címkék alapján

Spiró György: Fogság
Saly Noémi: Törzskávéházamból zenés kávéházba
Cserna-Szabó András – Darida Benedek: Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan
Heller Ágnes – Kőbányai János: Bicikliző majom
Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG / JLG
Heller Ágnes: Trauma
Rubin Eszter: Bagel
Edith Eva Eger: A döntés
Fahidi Éva: A Dolgok Lelke
Berényi Anna: Richter