A ​feleségem története 322 csillagozás

Störr kapitány feljegyzései
Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története

A ​feleségem története, nemcsak a magyar irodalom kiemelkedő regénye. A mű európai hírnevet és rangot szerzett magának, tizennégy nyelvre fordították le, és valamennyi kritika megemlíti kivételes erényeit. Miben rejlik Störr kapitány, a holland hajós történetének varázsa? A házasság, a szerelem, a féltékenység a világirodalom örök témái közé tartozik. Azt hihetnők, mindent megírtak már erről. A feleségem története mégis valami újat, ki nem mondottat és valamennyiünk által csak homályosan érzett igazságokat közöl a legnagyobb érzésről, mely embernek adatott. Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának. Hiszen mirólunk van szó. Störr kapitány és felesége mi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1942

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Horizont könyvek Kriterion · Füst Milán életmű Fekete Sas · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi · Életreszóló regények Kossuth

>!
Fekete Sas, Budapest, 2022
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156168351
>!
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786158208512
>!
Fekete Sas, Budapest, 2021
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156168269

13 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 71

Most olvassa 55

Várólistára tette 313

Kívánságlistára tette 191

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Bár Füst Milán közel 80 éve írta meg Störr kapitány feljegyzéseit, azonban A feleségem története olyan fontos kérdéseket boncolgat – a szerelem, a féltékenység, a boldogság keresése, a női lélek rejtelmei-, amelyek miatt a mai napig sem veszített aktualitásából. A fiktív holland kapitány fiktív feljegyzései valójában csak ürügyet szolgáltatnak ehhez a lélektani nagymonológhoz, ahol a tényleges cselekmény nagyjából 10 oldalban leírható volna. Ehhez a könyvhöz valóban le kell lassulni és vissza kell kapcsolni egy fokozattal hétköznapi életritmusunkhoz képest, hogy átérezzük a sajátos atmoszféráját, keserédes, szarkasztikus humorát. A korabeli nyelvezetű, már kikopott kifejezésekkel és szófordulatokkal teli regény igazi nyelvi csemege. Füst Milán a világban ide – oda csapongó, sehová sem tartozó igazi „bolygó hollandi” nagydarab és esetlen figuráján keresztül próbálja bemutatni azt az érzelmi hullámvasutat, amelyre felülve már nincs menekvés, ha egyszer valaki szerelmes lesz. Egyszerre jelenik meg az odaadás, a hódolat, a vágy a féltékenység és a magányosság, ebben az érzelmi zűrzavarban a férfi és a nő mindvégig csak elbeszélnek egymás mellett Tipikusan olyan mű ez, amely minden olvasó számára más és más értelmet hordoz, mivel óhatatlanul is saját élményein, vágyain és álmain keresztül reflektál Störr kapitány különös szerelmi történetére. És éppen ezek miatt nevezhető igazi klasszikusnak. Remélem, hogy hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz Enyed Ildikónak a regény alapján, azonos címmel 2019-ben forgatott filmje.

>!
Fekete Sas, Budapest, 2018
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155568671
8 hozzászólás
Szösszenet P>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Nagyon élveztem az olvasást, mert a nyelvezete magával ragadt. A téma nem különleges, mert ki ne foglalkozott volna valamilyen szintem a házasság intézményével, a szerelemmel, a hűtlenséggel, a férfi és női lélek rejtelmeivel.
Egy intellektuálisan szerényebb férj, egy férfi lélek, aki boncolgatja és értelmezi a fenti témákat. Próbálja megérteni a felesége oldalát, de néha még az önmagáét sem érti. Előjönnek pro és kontra érvek, próbálja felmenteni a hűtlenkedőt. Jól látható, hogy ez a házasság üres, mert nem csak fizikai , hanem lelkiekben is igen távol élnek egymástól.
Remek könyv, tanulsággal, esetlenséggel, bakikkal, botladozásokkal és ésszerűtlen magyarázattal.

3 hozzászólás
olvasóbarát>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

„Mert mim marad a végén, ha se jövőm, se reményem, s még a múltamat is megtagadom?”

Újraolvasás. Nagyon fiatalon olvastam már. Szeretném majd megnézni Enyedi Ildikó filmjét, előtte újból elővettem.
Úgy gondolom, hogy ez olyan kötet, amelynél némi élettapasztalat előny lehet az olvasásnál, befogadásnál. Másként olvastam én is, a korábbi olvasásából csak a hangulata maradt meg, a kapitány vívódásai. Most sem került azonban sokkal közelebb hozzám a történet, néhol elég vontatott, és kevésbé lényeges gondolatokban is gazdag. A szereplőkkel nem igazán sikerült azonosulni, sem a férfi, sem a nő nem tudott igazán maga mellé állítani. Pontosabban sem a nők, sem a férfiak, mert a többiekkel sem jobb a helyzet. Ami legjobban tetszett a tavasz és a hajnal többszöri megemlítése, leírása.

„Az életet se kiszámítani, se kitervelni nem lehet.”
Nem vitatom, hogy jó gondolatok vannak benne a házassággal, a szerelemmel, a féltékenységgel kapcsolatban, de a Störr kapitány stílusában, hangján megszólaló Füst Milán nem tudott mégsem igazán közel kerülni hozzám. Furcsa egymás mellett állás a tengeri medve egyszerű gondolkodása és közben a filozófiai gondolatai, a kémiával való elköteleződése, kissé ellentmondásos, hogy ez mind ugyanarról az emberről szól. A tenger, a hajózás, a kapitány munkája szinte csak érintőleges a magánéleti vívódásai mellett, az égő hajó oltása a legkifejezőbb rész ebből a tekintetből.
Ami viszont nagyon tetszett, és elgyönyörködtem bennük Kass János remek rajzai, nagyon szépek, légiesek, kifejezőek. A kötet szerencsére saját példányom, (Szépirodalmi Könyvkiadó 1970) így máskor is megnézhetem őket.
Olvasás után megnéztem a filmet is, az jobban tetszett.

Timár_Krisztina I>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Nézőpont, értelmezés, igazságkeresés és -gyártás: értem én, miért lett akkora klasszikus ez a regény. Minden eszközzel felhívja az ember figyelmét arra, milyen relatív is bármely vélemény. Milyen könnyű megadni magunkat Störr kapitány hömpölygő-zuhogó szólamának. Milyen könnyű elhinni, hogy amiről ő azt mondja, hogy tudja, azt tényleg tudja, aztán sajnálni őt, amíg nagyot nem koppanunk. Hiszen már a címben elkezdi az olvasót manipulálni. Elhiteti vele (meg saját magával), hogy ez a történet a feleségről, a nagybetűs Nőről szól – pedig ott a végén a diszkrét birtokos személyjel, és ott is marad mindvégig, jelezve, hogy itt bizony az „én” legalább olyan fontos, mint a másik. Ahogy az se véletlen, hogy az asszonynak kb. száz oldal után tudjuk meg a keresztnevét, a leánykori vezetékneve pedig soha nem derül ki. De a százkilós tengerészek gondolkodása faék egyszerűségű. Aha.

Részletes értékelés a blogon:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/12/17/az_igazsag…

>!
Magvető, Budapest, 1957
462 oldal
1 hozzászólás
SteelCurtain >!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Nincs itt semmi látnivaló kérem. Egyszerű hétköznapi férfi gorillaizomzattal, s valami hozzá hasonló intelligenciával. Elveszve csetlik-botlik a barátságtalanul berendezett világban, ám konkrét helyzetekben meglepően jól megállja a helyét. Viszont többnyire a szárazföldön rekedt hajóskapitány szerepére kényszerül. Nemcsak képletesen. A nők, és a párkapcsolat is valami fehér foltokkal pettyezett szárazföld a számára. Hozzá képest az elefánt valóságos balett-táncos a porcelánboltban. Ösztönök, megérzések alapján próbál ott is tájékozódni, ahol a radar fellebbenti a sötétséget. Mégsem anakronisztikus. Folyamatosan újjászülető, örök figura. És a meg nem értett, elhanyagolt házastárs is örökkön visszatérő alakja az életnek, s az irodalomnak. Mégsem unalmas, a sablonokat nagy ívben kerüli. Csak a laikus képzeli, hogy létezik két teljesen azonos dolog, vagy helyzet. Látszólag azonos szituációk is a lehetőségek számtalan verzióját rejtik magukban, a reakciótól, annak gyorsaságától és hosszától függően. Főbb vonalak természetesen léteznek, de ha valaki akár ösztönösen, akár tudatosan megragadja az egyiket, korántsem biztos, hogy helyesen választott. És még a jó választás sem biztosíték arra, hogy később egy újabb jelzésre is a megfelelő választ adja. Az élet halálig tartó iskolai feleltetés, ahol rossz válasz esetén nem lehet automatikusan pótvizsgázni. Störr kapitány reakciói tulajdonképpen kiszámíthatóak, nincs bennük semmi extra. Füst Milán rendkívüli eleganciával tálalja fel egy kevésbé elegáns férfi konvencionális nézeteit, azok megbicsaklását.
Meglep, hogy sokan fanyalognak e mű olvastán, de hát nem vagyunk egyformák, s mindenki mást lát ugyanabból a dologból. Szerintem kihagyhatatlan.

Márta_Péterffy P>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Változott a régesrégi értékelésem, a többit később.
Akkor jöhet egy szubjektív értékelés.
Lélektani regény és önvallomás, egy férfié-lényegében Füst Milán regénye, 7 évig írta. Ma nehéz olvasni, a nyelvezete és a sok moralizálás miatt, de én többnyire elég jól követtem most is. Örök témák: szerelem, házasság, szeretet, együttélés, megcsalás.
Talán nem csak a régi szokás miatt szerepelnek sokszor az idegen nevek, helyszínek annyira magyaros formában, úgy érzem végig Budapesten vagyunk, tán még az első világháború előtti- Füst akkor már tanár és író, kicsit könnyebben élhet, még ha nem is utazgatott annyit, mint regényalakjai. Könyvem elején ő maga ír az életéről, érdekes a jelenet, amikor Karinthyékkal ül egy kávéházban.
Első olvasásomkor nagyon „megtalált”, személyes élethelyzetemben, korábban ezért itt kedvencnek jelöltem. Ma persze más volt olvasni * -tárgyilagosabban látom. Jó műnek tartom azért, főleg az első kétharmad tetszett.
spoiler
*Úgy érzem, más fontos könyveimet sem árt újraolvasni a jövőben.
UPDATE: A filmet még nem láttam, eleinte nagyon kíváncsi voltam rá, de most várok, elég sok volt a negatív vélemény is.

1 hozzászólás
Bla IP>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Sokáig azt hittem távolból, hogy e könyv valamifajta önéletrajzi ihletésű írás. Így most, amikor nekifutottam, bizony erőteljes meglepetés ért.Ez egy regény, méghozzá Füst Milán legjobbja. A címe azt sugallja, hogy a regény középpontjában a feleség, Lizzy áll. Valóban ő az, akinek titokzatos személyisége felébreszti Störr kapitányban a megértés igényét, A feleségem története mégis inkább Störr önelemzési kísérlete – egy meghatározó felismeréseket hozó, viharos kapcsolat elbeszélésén keresztül. Hihetetlenül olvasmányos, érdekes, kihagyhatatlan írás, amiről a gimnáziumban nem is hallottam…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

A férfilélek könyve. Nekem erről szólt ez a kötet, de igazi klasszikushoz méltóan mindenki mást lát benne, főként azért, mert olyan örök témákról szól, mint szerelem, féltékenység, házasság. Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, hogy nem értem a férfilelket. Nos, ez tényleg így van, mert nem igazán rendelkezem hatalmas tapasztalattal a párkapcsolat terén, és valóban nem értem a pasikat. Ennek a könyvnek köszönhetően azonban némi betekintést kaptam a férfiak egyszerűnek tűnő, mégis meglehetősen bonyolult lelkivilágába. Először is, nem értik a nőket. Ebben semmi meglepő sincs, nőként én sem értem mindig magam, de azért döbbenet, hogy mennyire elbeszél egymás mellett a házaspár, és az én özönvíz előtti erkölcsi nézeteimmel képtelen vagyok felfogni, hogy miért csalják meg egymást. De mégis megtették, aztán persze mardossa őket a féltékenység, Störr kapitány egészen abnormális mértékig merül el benne, miközben ő maga sem a hűség mintaképe. Emberünk úgy bolyong a szerelem útvesztőjében, mint kiselefánt a porcelánboltban, de hát ki nem? Nem könnyű beleveszni ebbe a sztoriba, nagyon be kell lassulni hozzá, de ha sikerül felvennünk a ritmust (nálam ez eltartott vagy 100 oldalig), akkor rájövünk, hogy mesterműhöz van szerencsénk. Csodálatos a regény nyelvezete, élmény olvasni azokat a kifejezéseket, amelyeket a szerző használ. Egy régen letűnt világban játszódik a történet, mégsem tűnik porosnak, hiszen csak a környezet változott, a szerelem és a házasság változatlan maradt, előbb-utóbb mindenki átéli ezeket az élményeket, és saját történetétől függően megértően bólogat vagy hitetlenkedve csóválja a fejét Störr kapitány viselt dolgain. Főhősünk nem pallérozott elme, ha úgy adódik, nagyon brutális tud lenni, nem igazán érzi azokat az érzékeny húrokat, amelyeken a felesége játszik vele, ezért sokszor nem is igazán érti az asszonyt. Férfi és nő örök játszmáját játsszák ők ketten, és azért nem tud kimenni a divatból ez a klasszikus mű, mert mindenkinek van élménye ebben a tárgykörben, ezért magáénak érzi a sztorit, élethelyzettől függően mást lát meg benne, de biztosan nem hagyja hidegen.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/12/20/konyvkritika_…

1 hozzászólás
kaporszakall>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

@SignorFormica többszörújraolvasós kihívásának második általam választott kötete. Füst Milán – ez a töprengő, furcsa szerzet – molyhernyóbáb korom óta az egyik olyan szerző, aki – lelkiállapottól függően – vagy nagyon tetszett, vagy legalább nagyon nyugtalanított. Hogy pont A feleségem története lett a konkrét mű? Nos, A Parnasszus felé nem nagyon lelkesített, a Hábi-Szádi… afféle breviáriumként szolgál nálam, de nem elejétől végig, hanem hol ezt, hol azt csipegetek ki belőle (persze volt már többször teljes futam is), az Öröktüzek novellái vegyes becsűek a szememben, a Látomás és indulat… esztétikáját kedvelem, de négyszer egymás után…? végül a Naplók kétezer oldalába is belekóstoltam már, de monumentalitása megrémít… Így maradt az opus magnum, a hét évig írt-csiszolgatott nagyregény. És most jön értékelésből az

1. év

Kamaszkoromban ezt a fura, szecessziós hangvételű szózuhatagot a világirodalom egyik legszebb szerelmes regényének véltem. Véleményem – némi fenntartásokkal – ma is áll. Szerelem ez a javából, de Hamlet monológjával fűszerezve: …utált szerelme kínját…. Füst – aki életútjának javát egy dolgozószobában, az íróasztala mellett töltötte, egészen zseniális spekulátor: úgy teremt önnön lelkéből hús-vér figurákat, és feszült lélektani drámát, hogy közben csak a saját – meglehetősen gyér – tapasztalataira, továbbá irodalmi élményeire támaszkodik. Ez a modell azoknál a szerzőknél, akik csak az átélt dolgokról tudnak jó írni, a teljes csődöt jelentette volna: Hemingway például alighanem gyorsított eljárásban issza szét és lövi főbe magát kétségbeesésében. Proust viszont épp ellenkezőleg: ő éppoly virtuóz módon tudott egy-két emlékfoltból világot formálni, mint Füst, legfeljebb bővebb lére eresztve… Mégis: valahol szellemi rokonok ők ketten, s talán nem véletlen, hogy A feleségem története épp Franciaországban kapta a legkedvezőbb fogadtatást.

A narrátor-hős maga: egy vulgáris tahó. Azazhogy nem teljesen: csak az empátiás képessége igen korlátozott. Sokkal több érzékenység lapul benne, mint amit a külseje sejtet (én mindig valami Bud Spencer-formájú figurának képzeltem), viszont az antennái, amikkel mások lelki rezdüléseit felfogná, igen csökevényesek, vastagon bezsírozva. S már a házassága is – melyet félszóval elintéz – amolyan kényelmi intézkedésnek tűnik: valahol Spanyolországban felszed egy francia feleséget. Akit pasztell színekkel ábrázol – apró termetén kívül, s hogy szőke, alig tudunk meg valamit a külsejéről. A bödönhajó formájú izomember és a porcelánbaba viszonya: Shrek elveszi Csipkerózsikát…

Csakhogy ez a Csipkerózsika nem aludt évszázadokig! Múltja is van, és saját elképzelései. És megkezdődik az érzelmi csiki-csuki, a sejtés és a sejtetés párharca, az érzelmek tengerén a bödönhajó léket kap… Az Ógre naplójegyzeteiből kibontakozik a lelki gyötrelmek rohama, a fojtott célzások és dühödt összecsapások, a hazugságok hálójába gabalyodott drabális személyiség kétségbeesett kapálózása. S a sorok közül kicsendül Füst párkapcsolati filozófiája, amit én integratív szemléletnek mondanék: hogy a harag perceiben se feledjük el azt, amit más időkben a másiktól kaptunk. Ez persze triviálisnak tűnhet, de hányan képesek a gyakorlatban is alkalmazni…?

Füst nagy gonddal formálta a mondatait (nem hiába kotlott a regényen hét évet), s a látszatra darabos bekezdések ritmikus prózakölteménnyé állnak össze (nekem helyenként Baudelaire A fájó Párizsa jut róla eszembe). Persze itt-ott örvénylik az áramlat, de szöveg sodrása végig kitart.

Az író Lizzy figurájában Bovarynénál és Anna Kareninánál sokkal homályosabb, s megkockáztatom, helyenként sokrétűbb figurát teremt. A férfialakról nem is beszélve: Charles Bovary vagy Alekszej Alekszandrovics Störr kapitány mellett csak rugóra felhúzós bábunak tűnik. És bár még sokan, és sokféleképpen megírták a féltékenység és megcsalatás történetét, ennyire sokoldalúan Füstön kívül talán senki (bár Saul Bellow Herzogja még labdába rúg nálam).

Ennyi elég is elsőre a regényről: úgyis újraolvasom még háromszor; a többit majd akkor…

2. év

Nos, újraolvasva szembetűnik, milyen kockázatosan egyensúlyoz az író a romantika és a giccs határán, és – az olvasó szerencséjére – sikerül ez utóbbit elkerülnie, bár helyenként hajszálon múlik, hogy nem pottyanunk a Romana füzetes regények érzelmi mocsarába. A szecesszió, mely a preraffaelitákon keresztül a romantika egyenesági leszármazottja, e regény megírásakor ráadásul már kissé túlhaladott is volt; a szikár hangú modernek, a szürrealisták, az expresszionisták mind-mind elsuhantak mellette. Ez a munka, bár a cselekmény apró részleteiben utal a két világháború közti időkre, de atmoszférája a birodalmak korának hangulatát idézi – Anglia uralja a tengereket, és a Titanic még útjára sem indult. Kissé anakronisztikus tehát, de a benne felvázolt gondok – a féltékenység gyötrelmei – máig megoldatlanok, és azok is maradnak. A regény maradandóságát éppen ez adja: hogy nincs még egy olyan szerző, aki ezt a kérdést alaposabban körbetöprengené, mint Füst Milán.

3. év

Nem esett nehezemre újraolvasni, de az évenkénti ciklus meglehet, túl szapora. Szinte minden fordulatra jól emlékszem, így a munka érdekességét a benne rejlő elmélkedések nyújtják – mert Füst újra és újra elmondja filozófiáját a világról, bármi is kerül ki a keze alól.

Harmadjára nehéz újabb magvas gondolatot kicsikarni a könyvről – az tűnik egyre jobban szembe, hogy szerelmeink ugyanúgy időnek alávetett dolgok, mint bármi más, és ha némelykor súlyos csalódással is érnek véget, illendő a legnehezebb pillanatokban is mérleget vonni – s nem belesüppedni a csúfos befejezés okozta bosszúvágyba. Persze könnyű ezt mondani, amikor a friss düh kormányoz… de talán évekkel az események után, retrospektíve már nem lehetetlen megvalósítani. Erről már szóltam az első évben, most csak kihangsúlyozom, mint a legfőbb tanulságot.

4 hozzászólás
VargaÍriszDóra I>!
Füst Milán: A feleségem története

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

A címoldalon ceruzával bejegyezve a nem molyos békebeli idők (2011. május 20.) értékelése:

    *****-csillagos
    nagyon emberi    
    nagyon igaz    
    nagyon őszinte    
    nagyon tiszta    
    +
    könnyedén súlyos    
    könnyedén olvasható    

>!
Magvető, Budapest, 1968
444 oldal · keménytáblás
3 hozzászólás

Népszerű idézetek

eme >!

Egy hollandi költő így szól:
„Virágot szeretni,
Embert elfeledni,
Fehérbe öltözöm,
Szigetre költözöm,
Majd sokat olvasok…”

99. oldal

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

5 hozzászólás
Mafia I>!

Ez az idézet ugyan nem tartozott szorosan a tárgyhoz, de mert kívülről tudtam, hát elmondtam.

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

pepege>!

Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem. De hogy evvel… Hat láb és egy hüvelyk magas ember vagyok s kétszáztíz font, tehát valóságos óriás, ahogy mondani szokták, ha ráköpök erre, meghal.

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

3 hozzászólás
Szédültnapraforgó>!

Mert a közöny épségben tart, a szenvedély pedig megaláz.

192. oldal

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

4 hozzászólás
Frank_Waters I>!

(nem is tudom, melyik gonosz ördög tiltotta meg a férfiaknak a sírást)

79. oldal

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

zsanna_zs>!

Hiába vesződsz. Mert képzelj el egy egész életet ekképpen: pástétomot akartál, és csokoládét kaptál – igaz, nem rossz a csokoládé sem, csak vedd a többit is ugyanígy: a vidám Julcsa helyett a tűnődő Katalint, szívderítő nyugalom helyett nyugtalanító tüzeket, szenzációkat vagy zenebonát, síp helyett dobot, francia rózsa helyett olasz bazsalikomot…s akkor még csodálkozol, hogy nem találod a helyed?
Ha egyszer mindez együttvéve sem az, amit akartál? Hisz, nem mondom én, nem csak a Juliska szép a világon, és nem csak a pásztorsíp – de ha neked az kell!
S való igaz, sok baj van ezekkel is a végén, mint ahogy mindennel, amit úgy nevezünk, hogy földi szerelem, s amit áhít az ember, és óhajt – mindez színültig csupa igazság, csak el ne feledd a világért, hogy mégiscsak ez az, amit a szíved akart, s a vágyad neked minden poklon át mutatott, vagyis hogy ez neked az irányzék, a szentségit a fejednek.
Mert ha te másfelé fordulsz, egy más irányba haladsz, akkor mi a panaszod?
Jobbra van az, amit akartál, te meg balra mégy, akkor hogy várhatod a boldogulásodat, ember?

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

1 hozzászólás
forElle>!

Mert mit csináljon az ember, ha már nem elég fiatal az érzelmeihez, tépjem ki a szívemet?

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

17 hozzászólás
Ftuner>!

[…] a bánat árkokat váj az emberi szívben, a ezek aztán megkövetelik a magukét, s meg akarnak telni megint. A bánatot követelik. S így nem találja némely ember a nyugságát soha többé, és semmiben a világon.

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Almost_Zed>!

S egy kicsit persze elkezdett sírni. De azért el is mosolyodott. S tudjuk, az ilyesmi nagyon szép, mikor egy fiatal nő a könnyein át mosolyog. Olyan ez, mint mikor verőfény tör át az esőn.

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései

Sárhelyi_Erika I>!

– Miből él ez a fiatalember?
– Oh, író – feleli ő.
– Író?
– S ezenfelül van egy gazdag nagybátyja is – feleli szerényen.
– Szóval parazita – fejeztem ki én a véleményemet habozás nélkül.

47. oldal

Füst Milán: A feleségem története Störr kapitány feljegyzései


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Gárdonyi Géza: Ida regénye
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Dallos Sándor: Aranyecset
Gárdonyi Géza: Ida regénye / Szerelmi történetek
Gárdonyi Géza: Az a hatalmas harmadik
Örkény István: Macskajáték
Zilahy Lajos: A lélek kialszik
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége
Asbóth János: Álmok álmodója