A ​feleségem története 241 csillagozás

Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története Füst Milán: A feleségem története

A ​feleségem története, nemcsak a magyar irodalom kiemelkedő regénye. A mű európai hírnevet és rangot szerzett magának, tizennégy nyelvre fordították le, és valamennyi kritika megemlíti kivételes erényeit. Miben rejlik Störr kapitány, a holland hajós történetének varázsa? A házasság, a szerelem, a féltékenység a világirodalom örök témái közé tartozik. Azt hihetnők, mindent megírtak már erről. A feleségem története mégis valami újat, ki nem mondottat és valamennyiünk által csak homályosan érzett igazságokat közöl a legnagyobb érzésről, mely embernek adatott. Störr kapitány szerelemféltése, feleségével kapcsolatos aggodalmai, gyanakvásai a szoknyaügyekben járatlan férfi kálváriájának megannyi stációján vezetik végig az olvasót. Az emberi lelket ismerő író feltárja előttünk a szerelem titkait, a férfi és nő kapcsolatának soha meg nem oldható ellentmondásait, és eközben mintegy tudományos leírását adja a féltékenység kórtanának. Hiszen mirólunk van szó. Störr kapitány és felesége mi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1942

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Életreszóló olvasmányok Kossuth · Horizont könyvek Kriterion · Füst Milán életmű Fekete Sas · Magyar Elbeszélők Szépirodalmi

>!
Fekete Sas, Budapest, 2018
408 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155568671
>!
Fekete Sas, Budapest, 2017
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639680937
>!
Kossuth, Budapest, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630980678

10 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 58

Most olvassa 59

Várólistára tette 299

Kívánságlistára tette 173

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Nikolett_Kapocsi P>!
Füst Milán: A feleségem története

Bár Füst Milán közel 80 éve írta meg Störr kapitány feljegyzéseit, azonban A feleségem története olyan fontos kérdéseket boncolgat – a szerelem, a féltékenység, a boldogság keresése, a női lélek rejtelmei-, amelyek miatt a mai napig sem veszített aktualitásából. A fiktív holland kapitány fiktív feljegyzései valójában csak ürügyet szolgáltatnak ehhez a lélektani nagymonológhoz, ahol a tényleges cselekmény nagyjából 10 oldalban leírható volna. Ehhez a könyvhöz valóban le kell lassulni és vissza kell kapcsolni egy fokozattal hétköznapi életritmusunkhoz képest, hogy átérezzük a sajátos atmoszféráját, keserédes, szarkasztikus humorát. A korabeli nyelvezetű, már kikopott kifejezésekkel és szófordulatokkal teli regény igazi nyelvi csemege. Füst Milán a világban ide – oda csapongó, sehová sem tartozó igazi „bolygó hollandi” nagydarab és esetlen figuráján keresztül próbálja bemutatni azt az érzelmi hullámvasutat, amelyre felülve már nincs menekvés, ha egyszer valaki szerelmes lesz. Egyszerre jelenik meg az odaadás, a hódolat, a vágy a féltékenység és a magányosság, ebben az érzelmi zűrzavarban a férfi és a nő mindvégig csak elbeszélnek egymás mellett Tipikusan olyan mű ez, amely minden olvasó számára más és más értelmet hordoz, mivel óhatatlanul is saját élményein, vágyain és álmain keresztül reflektál Störr kapitány különös szerelmi történetére. És éppen ezek miatt nevezhető igazi klasszikusnak. Remélem, hogy hamarosan a nagyközönség számára is elérhető lesz Enyed Ildikónak a regény alapján, azonos címmel 2019-ben forgatott filmje.

4 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Füst Milán: A feleségem története

„Mert mim marad a végén, ha se jövőm, se reményem, s még a múltamat is megtagadom?”

Újraolvasás. Nagyon fiatalon olvastam már. Szeretném majd megnézni Enyedi Ildikó filmjét, előtte újból elővettem.
Úgy gondolom, hogy ez olyan kötet, amelynél némi élettapasztalat előny lehet az olvasásánál, befogadásnál. Másként olvastam én is, a korábbi olvasásából csak a hangulata maradt meg, a kapitány vívódásai. Most sem került azonban sokkal közelebb hozzám a történet, néhol elég vontatott, és kevésbé lényeges gondolatokban is gazdag. A szereplőkkel nem igazán sikerült azonosulni, sem a férfi, sem a nő nem tudott igazán maga mellé állítani. Pontosabban sem a nők, sem a férfiak, mert a többiekkel sem jobb a helyzet. Ami legjobban tetszett a tavasz és a hajnal többszöri megemlítése, leírása.

„Az életet se kiszámítani, se kitervelni nem lehet.”
Nem vitatom, hogy jó gondolatok vannak benne a házassággal, a szerelemmel, a féltékenységgel kapcsolatban, de a Störr kapitány stílusában, hangján megszólaló Füst Milán nem tudott mégsem igazán közel kerülni hozzám. Furcsa egymás mellett állás a tengeri medve egyszerű gondolkodása és közben a filozófiai gondolatai, a kémiával való elköteleződése, kissé ellentmondásos, hogy ez mind ugyanarról az emberről szól. A tenger, a hajózás, a kapitány munkája szinte csak érintőleges a magánéleti vívódásai mellett, az égő hajó oltása a legkifejezőbb rész ebből a tekintetből.
Ami viszont nagyon tetszett, és elgyönyörködtem bennük Kass János remek rajzai, nagyon szépek, légiesek, kifejezőek. A kötet szerencsére saját példányom, (Szépirodalmi Könyvkiadó 1970) így máskor is megnézhetem őket.

SteelCurtain >!
Füst Milán: A feleségem története

Nincs itt semmi látnivaló kérem. Egyszerű hétköznapi férfi gorillaizomzattal, s valami hozzá hasonló intelligenciával. Elveszve csetlik-botlik a barátságtalanul berendezett világban, ám konkrét helyzetekben meglepően jól megállja a helyét. Viszont többnyire a szárazföldön rekedt hajóskapitány szerepére kényszerül. Nemcsak képletesen. A nők, és a párkapcsolat is valami fehér foltokkal pettyezett szárazföld a számára. Hozzá képest az elefánt valóságos balett-táncos a porcelánboltban. Ösztönök, megérzések alapján próbál ott is tájékozódni, ahol a radar fellebbenti a sötétséget. Mégsem anakronisztikus. Folyamatosan újjászülető, örök figura. És a meg nem értett, elhanyagolt házastárs is örökkön visszatérő alakja az életnek, s az irodalomnak. Mégsem unalmas, a sablonokat nagy ívben kerüli. Csak a laikus képzeli, hogy létezik két teljesen azonos dolog, vagy helyzet. Látszólag azonos szituációk is a lehetőségek számtalan verzióját rejtik magukban, a reakciótól, annak gyorsaságától és hosszától függően. Főbb vonalak természetesen léteznek, de ha valaki akár ösztönösen, akár tudatosan megragadja az egyiket, korántsem biztos, hogy helyesen választott. És még a jó választás sem biztosíték arra, hogy később egy újabb jelzésre is a megfelelő választ adja. Az élet halálig tartó iskolai feleltetés, ahol rossz válasz esetén nem lehet automatikusan pótvizsgázni. Störr kapitány reakciói tulajdonképpen kiszámíthatóak, nincs bennük semmi extra. Füst Milán rendkívüli eleganciával tálalja fel egy kevésbé elegáns férfi konvencionális nézeteit, azok megbicsaklását.
Meglep, hogy sokan fanyalognak e mű olvastán, de hát nem vagyunk egyformák, s mindenki mást lát ugyanabból a dologból. Szerintem kihagyhatatlan.

Azsa IP>!
Füst Milán: A feleségem története

A címoldalon ceruzával bejegyezve a nem molyos békebeli idők (2011. május 20.) értékelése:

    *****-csillagos
    nagyon emberi    
    nagyon igaz    
    nagyon őszinte    
    nagyon tiszta    
    +
    könnyedén súlyos    
    könnyedén olvasható    

>!
Magvető, Budapest, 1968
444 oldal
3 hozzászólás
kaporszakall>!
Füst Milán: A feleségem története

@SignorFormica többszörújraolvasós kihívásának második általam választott kötete. Füst Milán – ez a töprengő, furcsa szerzet – molyhernyóbáb korom óta az egyik olyan szerző, aki – lelkiállapottól függően – vagy nagyon tetszett, vagy legalább nagyon nyugtalanított. Hogy pont A feleségem története lett a konkrét mű? Nos, A Parnasszus felé nem nagyon lelkesített, a Hábi-Szádi… afféle breviáriumként szolgál nálam, de nem elejétől végig, hanem hol ezt, hol azt csipegetek ki belőle (persze volt már többször teljes futam is), az Öröktüzek novellái vegyes becsűek a szememben, a Látomás és indulat… esztétikáját kedvelem, de négyszer egymás után…? végül a Naplók kétezer oldalába is belekóstoltam már, de monumentalitása megrémít… Így maradt az opus magnum, a hét évig írt-csiszolgatott nagyregény. És most jön értékelésből az

1. év

Kamaszkoromban ezt a fura, szecessziós hangvételű szózuhatagot a világirodalom egyik legszebb szerelmes regényének véltem. Véleményem – némi fenntartásokkal – ma is áll. Szerelem ez a javából, de Hamlet monológjával fűszerezve: …utált szerelme kínját…. Füst – aki életútjának javát egy dolgozószobában, az íróasztala mellett töltötte, egészen zseniális spekulátor: úgy teremt önnön lelkéből hús-vér figurákat, és feszült lélektani drámát, hogy közben csak a saját – meglehetősen gyér – tapasztalataira, továbbá irodalmi élményeire támaszkodik. Ez a modell azoknál a szerzőknél, akik csak az átélt dolgokról tudnak jó írni, a teljes csődöt jelentette volna: Hemingway például alighanem gyorsított eljárásban issza szét és lövi főbe magát kétségbeesésében. Proust viszont épp ellenkezőleg: ő éppoly virtuóz módon tudott egy-két emlékfoltból világot formálni, mint Füst, legfeljebb bővebb lére eresztve… Mégis: valahol szellemi rokonok ők ketten, s talán nem véletlen, hogy A feleségem története épp Franciaországban kapta a legkedvezőbb fogadtatást.

A narrátor-hős maga: egy vulgáris tahó. Azazhogy nem teljesen: csak az empátiás képessége igen korlátozott. Sokkal több érzékenység lapul benne, mint amit a külseje sejtet (én mindig valami Bud Spencer-formájú figurának képzeltem), viszont az antennái, amikkel mások lelki rezdüléseit felfogná, igen csökevényesek, vastagon bezsírozva. S már a házassága is – melyet félszóval elintéz – amolyan kényelmi intézkedésnek tűnik: valahol Spanyolországban felszed egy francia feleséget. Akit pasztell színekkel ábrázol – apró termetén kívül, s hogy szőke, alig tudunk meg valamit a külsejéről. A bödönhajó formájú izomember és a porcelánbaba viszonya: Shrek elveszi Csipkerózsikát…

Csakhogy ez a Csipkerózsika nem aludt évszázadokig! Múltja is van, és saját elképzelései. És megkezdődik az érzelmi csiki-csuki, a sejtés és a sejtetés párharca, az érzelmek tengerén a bödönhajó léket kap… Az Ógre naplójegyzeteiből kibontakozik a lelki gyötrelmek rohama, a fojtott célzások és dühödt összecsapások, a hazugságok hálójába gabalyodott drabális személyiség kétségbeesett kapálózása. S a sorok közül kicsendül Füst párkapcsolati filozófiája, amit én integratív szemléletnek mondanék: hogy a harag perceiben se feledjük el azt, amit más időkben a másiktól kaptunk. Ez persze triviálisnak tűnhet, de hányan képesek a gyakorlatban is alkalmazni…?

Füst nagy gonddal formálta a mondatait (nem hiába kotlott a regényen hét évet), s a látszatra darabos bekezdések ritmikus prózakölteménnyé állnak össze (nekem helyenként Baudelaire A fájó Párizsa jut róla eszembe). Persze itt-ott örvénylik az áramlat, de szöveg sodrása végig kitart.

Az író Lizzy figurájában Bovarynénál és Anna Kareninánál sokkal homályosabb, s megkockáztatom, helyenként sokrétűbb figurát teremt. A férfialakról nem is beszélve: Charles Bovary vagy Alekszej Alekszandrovics Störr kapitány mellett csak rugóra felhúzós bábunak tűnik. És bár még sokan, és sokféleképpen megírták a féltékenység és megcsalatás történetét, ennyire sokoldalúan Füstön kívül talán senki (bár Saul Bellow Herzogja még labdába rúg nálam).

Ennyi elég is elsőre a regényről: úgyis újraolvasom még háromszor; a többit majd akkor…

2. év

Nos, újraolvasva szembetűnik, milyen kockázatosan egyensúlyoz az író a romantika és a giccs határán, és – az olvasó szerencséjére – sikerül ez utóbbit elkerülnie, bár helyenként hajszálon múlik, hogy nem pottyanunk a Romana füzetes regények érzelmi mocsarába. A szecesszió, mely a preraffaelitákon keresztül a romantika egyenesági leszármazottja, e regény megírásakor ráadásul már kissé túlhaladott is volt; a szikár hangú modernek, a szürrealisták, az expresszionisták mind-mind elsuhantak mellette. Ez a munka, bár a cselekmény apró részleteiben utal a két világháború közti időkre, de atmoszférája a birodalmak korának hangulatát idézi – Anglia uralja a tengereket, és a Titanic még útjára sem indult. Kissé anakronisztikus tehát, de a benne felvázolt gondok – a féltékenység gyötrelmei – máig megoldatlanok, és azok is maradnak. A regény maradandóságát éppen ez adja: hogy nincs még egy olyan szerző, aki ezt a kérdést alaposabban körbetöprengené, mint Füst Milán.

3. év

Nem esett nehezemre újraolvasni, de az évenkénti ciklus meglehet, túl szapora. Szinte minden fordulatra jól emlékszem, így a munka érdekességét a benne rejlő elmélkedések nyújtják – mert Füst újra és újra elmondja filozófiáját a világról, bármi is kerül ki a keze alól.

Harmadjára nehéz újabb magvas gondolatot kicsikarni a könyvről – az tűnik egyre jobban szembe, hogy szerelmeink ugyanúgy időnek alávetett dolgok, mint bármi más, és ha némelykor súlyos csalódással is érnek véget, illendő a legnehezebb pillanatokban is mérleget vonni – s nem belesüppedni a csúfos befejezés okozta bosszúvágyba. Persze könnyű ezt mondani, amikor a friss düh kormányoz… de talán évekkel az események után, retrospektíve már nem lehetetlen megvalósítani. Erről már szóltam az első évben, most csak kihangsúlyozom, mint a legfőbb tanulságot.

4 hozzászólás
Alvarando P>!
Füst Milán: A feleségem története

Egyes könyveknél nem mindegy, mikor olvassuk őket. Füst Milán regénye azok közé tartozik. Amelyet akkor érdemes elolvasni, amikor már túl vagyunk legalább egy szerelmi csalódáson. Ez a regény főleg a férfi-nő kapcsolathoz ad útmutatót. A cselekmény nagyon könnyen összefoglalható, egy hajóskapitány, Jacques Störr nagyon szereti a munkáját, még jobban a hasát, de tudja, hogy meg kell állapodnia. Mai szóval élve amolyan nyílt házasságba megy bele, tudja hogy a felesége megcsalja, ő se éppen a hűség mintaképe, de azért neki nem mindegy kivel csalja meg a felesége. Mert az az ember nem szimpatikus neki. De azért elviseli. Miközben a történet kibontakozik, egy-két aranyszabály is kiolvasható lesz főhősünk szájából a kapcsolatokról, a mai világnak szerintem a következő a legfontosabb idézet, amit egy barátja mond neki hasonlatként:

„– Szóval sehogy sem akarod azt, amit annyira szeretsz? – kérdezte szelíden.
S a következő hasonlattal élt:
-Van egy kastélyod, az akkor is kastély, ha van is valami hibája, vagy akkor már nem is az? És nem is a tiéd? Mondjuk, rozzant a teteje, mit tudom én, vagy van benne mindenféle hiba?
-Oh, ismerem én ezeket a rossz gazdákat, – kiáltott fel –, és csak azt sajnálom, hogy te is olyan vagy. Mert az vagy, izgága és eszeveszett – való az neked egyáltalán, ami jó? Mikor nem tudsz bánni vele? Oh, ismerlek én benneteket. Régen tudom, kik vagytok, és miből álltok. A legkisebb fogyaték, és már gyújtanád is fel az egészet…"

Napjainkban a legtöbb kapcsolat azért megy tönkre, mert ha már a legkisebb baj is kiderül, a másik fél egyből menekül. A regény egyik fő üzenete, hogy egy normális kapcsolatban a másikat a hibáival együtt kell elfogadni. Ezt a kötetet ezért is kellene kötelezővé tenni a ma embere számára, de nincs kizárva, hogy más olvasó más érdekességet talál benne az férfi-nő kapcsolatokkal kapcsolatban.

5 hozzászólás
gabona P>!
Füst Milán: A feleségem története

Ha a hatvanas évekbeli jelölést követően oda is ítélik neki, Füst Milán lenne a másik irodalmi Nobel-díjasunk. (Hozzá kell tennem, hogy talán nem véletlenül és ez esetében sem elkoptatott formula.* Azért remélem, megérem még a másodikat, esetleg a harmadikat is.) S érdekes módon itt ez a regény, amit ha nem veszek meg és suvasztok be a leghátsó polcra annak idején, s amiből Enyedi Ildikó nem rendez filmet, valamint nem Darvasi László ír belőle színpadi művet – de hát megvettem, Ildikó filmje bemutatás előtt áll, és igenis Darvasi írta a színművet és még sorolhatnám –, akkor talán a látóterembe sem kerül mostanában.

Ahogy Füst Milán neve is elég erősen kikopott a tankönyvekből és a köztudatból is, a regény maga korában egyöntetű világsikert aratott, mindenhol kedvező fogadtatásra lelt. Mi, hazafiak meg szinte elfelejtettük. Pedig akármennyire is külföldi környezetben játszódik, annyira magyar, hogy le sem tagadhatnánk. Nem az a – már megint Darvasi úr szellemét idézem ide – szívernős, mélyen édes-bús, sírva vígadós jellegű, sokkal inkább a minden mennyet és poklot megjáró gyötrelmes kapcsolatban elő emberek regénye ez. És hát ami a legfontosabb: a teljes illúzióvesztésé és kiábrándulásé. Óriási mértékű szenvedélyes önpusztítás, megállíthatatlan rögeszme, ördögi körök, aztán a végső felismerés: ettől a nőtől – spoiler nem szabadulok.

Mindezt pedig nagyon sajátos, kifejezetten érdekes stílusában tálalja Füst, amire eleinte nagyon is rá kell érezni, de ha ez megvan, akkor szabályosan rá tud függeni az ember Störr kapitány történetére. Őszintén remélem, hogy a bemutatás előtt álló film megjelenésével egyidejűleg a regény olvasóinak száma is megugrik majd.

* Egykori magyartanárommal ellentétben én úgy gondolom, hogy Kertész Imre igenis megérdemelte a díjat, s nem csak a Holokauszt-téma miatt ítélték oda neki. De ez a gondolat itt csak mellékvágány.

>!
Kossuth, Budapest, 2015
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630980678
3 hozzászólás
sznob>!
Füst Milán: A feleségem története

Annyira tetszett, hogy majdnem elloptam a dedikált könyvtári példányt.

eme P>!
Füst Milán: A feleségem története

Vannak könyvek, amelyek első olvasásra fura, zavaros benyomást keltenek bennem. Nem tudom, hogy szeressem vagy tegyem vissza a polcra és feledjem is el azonnal őket. És az ilyen könyvekkel gyakran az történik, hogy valami miatt (elég egy szó, egy asszociáció, egy új nézőpont lehetősége) még egyszer elolvasom, és bizony, gyakran megszeretem, sőt „kedvencelem” őket. Ezzel a könyvvel még az első olvasás után tartok, és lassan feldereng bennem az újraolvasás és újraértékelés lehetősége, esetleg ennek első lépései.
Az első kb. 40 oldal olvasásakor még úgy éreztem: na végre, valami érdekesben lesz részem. Aztán egyszer csak azon vettem észre magam, hogy lassan, vontatottan olvasok, egyre inkább unom a könyvet, hogy irritál a hangneme, az elbeszélő stílusa, maga az elbeszélő, a főszereplő primitív alakja. Az utolsó fejezet ismét jobban lekötötte a figyelmemet, de az összképen sokat nem változtatott, sőt kicsit zavart is. Nem igazán passzolt a nagy megtérés pillanata az elmeséltekhez, az elbeszélő stílusához. Hiszen ha Störr visszatekintve mesél, a megtérésnek nyomot kellett volna hagynia az egész történeten, más fényben kellett volna láttatnia dolgokat. Ez így volna természetes. De itt ez nem történt meg. Picit furának érzem ezt is.
Kellett pár óra, hogy emésztgessem az egészet, majd jól jött a pár oldalas utószóból egy szó: Szindbád (hogy nem jöttem én erre rá!!! – Na persze, nem vagyok profi, és nem vagyok Tamás Gáspár Miklós…). Lassan kezd összeállni egy kép: hajóskapitány, nők, tárgyak, illatok, asszociációk, emlékek, múlt, elmúlás stb. És persze a különbségek, a harminc év és minden, ami ezzel jár. Aztán a másik hajós: a bolygó hollandi…
Igen, azt hiszem első olvasásra nem sikerült annyira eltávolodni a történettől, hogy szubjektív ellenszenvemet legyőzve a felszínről egy picit mélyebbre juthassak: a szerkezethez, a tudatosan ilyennek, ilyen ellenszenvesnek, ugyanakkor mégis annyira sajátosan emberinek felépített főhőshöz, aki bármennyire is távolinak tűnik 1942-től (a regény megjelenésének idejétől), mégis korához hű… Rettentően tudott például zavarni többek közt az, mikor Störr emberekkel, főként a feleségével kapcsolatban személyes névmás helyett mutató névmást használ: „ez”, „ezek”, vagy a gyerekekkel kapcsolatban ezt írja: „…feküdtek az ágyacskáikban zordonul és nekikeseredve, valami öt darab…, s az egész készlet, becsületemre, csupa vitamin” – dehát „Störr” (egyik) feladata, hogy idegesítsen, zavarjon – vagy nem? Az egész elbeszélésen végigvonul ez az elidegenülés, tárgyiasítás. Minden(ki) darab, készlet, tárgy, ez és nem ő, mindenki tárgy egy cél (?) elérésére. „Nincs ebben semmi furcsa, kérem. Ez az élet.” – válaszolja erre Störr.
Azt hiszem, mégis lesz újraolvasás, de nem a közeljövőben.

6 hozzászólás
fuzsa>!
Füst Milán: A feleségem története

Sűrű regény, hosszú monológokkal, szenvedéssel, igazából a főhős megtébolyodásával, aki teljesen elveszti az önkontrollt. Nehéz dolog a féltékenység, minden megkérdőjeleződik, szétesik, bele lehet bolondulni a nemtudásba és a kételybe, miközben a gondolatok többsége a saját agyunk szüleménye – és sokszor tévesek. Magunk gyártjuk a saját félelmeinket, amikbe hajlamosak vagyunk belehajszolni magunk és addig mondogatjuk, amíg tényleg el nem hisszük. Störr kapitány darabjaira esik szét, miközben teljesen átadja magát a féltékenységnek, ami abból fakad, hogy nem ismeri a feleségét. Két teljesen különböző világ találkozik, és egymás társaságában egyik sem találja meg az otthont. Störr kapitány próbálkozik a felesége megértésével és megismerésével, de nem megy neki, inkább a saját fejében él. De nemcsak a feleségét nem érti, az emberek és a világ működését ugyanúgy nem, de ő sem találja helyét ebben a világban.
Füst Milán olyan kérdésekkel foglalkozik ebben a regényben, ami a 21. századi emberekre, ránk éppúgy érvényes, mint amikor megírta a történetét. A folyamatos kontrollkényszer, saját magunk és a világban elfoglalt helyünk megkérdőjelezése vagy éppen keresése, az emberi kapcsolatok működése örökérvényű és ugyanúgy foglalkoztak minket is.


Népszerű idézetek

eme P>!

Egy hollandi költő így szól:
"Virágot szeretni,
Embert elfeledni,
Fehérbe öltözöm,
Szigetre költözöm,
Majd sokat olvasok…"

99. oldal

5 hozzászólás
Mafia I>!

Ez az idézet ugyan nem tartozott szorosan a tárgyhoz, de mert kívülről tudtam, hát elmondtam.

Szédültnapraforgó>!

Mert a közöny épségben tart, a szenvedély pedig megaláz.

192. oldal

pepege P>!

Hogy a feleségem megcsal, régen sejtettem. De hogy evvel… Hat láb és egy hüvelyk magas ember vagyok s kétszáztíz font, tehát valóságos óriás, ahogy mondani szokták, ha ráköpök erre, meghal.

3 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!

(nem is tudom, melyik gonosz ördög tiltotta meg a férfiaknak a sírást)

79. oldal

zsanna_zs>!

Hiába vesződsz. Mert képzelj el egy egész életet ekképpen: pástétomot akartál, és csokoládét kaptál – igaz, nem rossz a csokoládé sem, csak vedd a többit is ugyanígy: a vidám Julcsa helyett a tűnődő Katalint, szívderítő nyugalom helyett nyugtalanító tüzeket, szenzációkat vagy zenebonát, síp helyett dobot, francia rózsa helyett olasz bazsalikomot…s akkor még csodálkozol, hogy nem találod a helyed?
Ha egyszer mindez együttvéve sem az, amit akartál? Hisz, nem mondom én, nem csak a Juliska szép a világon, és nem csak a pásztorsíp – de ha neked az kell!
S való igaz, sok baj van ezekkel is a végén, mint ahogy mindennel, amit úgy nevezünk, hogy földi szerelem, s amit áhít az ember, és óhajt – mindez színültig csupa igazság, csak el ne feledd a világért, hogy mégiscsak ez az, amit a szíved akart, s a vágyad neked minden poklon át mutatott, vagyis hogy ez neked az irányzék, a szentségit a fejednek.
Mert ha te másfelé fordulsz, egy más irányba haladsz, akkor mi a panaszod?
Jobbra van az, amit akartál, te meg balra mégy, akkor hogy várhatod a boldogulásodat, ember?

1 hozzászólás
forElle P>!

Mert mit csináljon az ember, ha már nem elég fiatal az érzelmeihez, tépjem ki a szívemet?

17 hozzászólás
Almost_Zed>!

S egy kicsit persze elkezdett sírni. De azért el is mosolyodott. S tudjuk, az ilyesmi nagyon szép, mikor egy fiatal nő a könnyein át mosolyog. Olyan ez, mint mikor verőfény tör át az esőn.

Sárhelyi_Erika I>!

– Miből él ez a fiatalember?
– Oh, író – feleli ő.
– Író?
– S ezenfelül van egy gazdag nagybátyja is – feleli szerényen.
– Szóval parazita – fejeztem ki én a véleményemet habozás nélkül.

47. oldal

Nati_>!

Az én kedves apám halála előtt egy félórával így fejezte ki magát:
– Unom én ezt, de nagyon. – S az újságját letette kezéből. De még helyesbítette is a saját szavait. – Unlak én benneteket – mondta pragmatikusan. S röviddel utóbb kegyesen elhunyt.


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Mikszáth Kálmán: Különös házasság
Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Gárdonyi Géza: Az a hatalmas harmadik
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Petőfi Sándor: A hóhér kötele
Vaszary Gábor: Monpti
Mikszáth Kálmán: A szelistyei asszonyok
Gárdonyi Géza: Dávidkáné
Márai Sándor: Az igazi