Függésben 16 csillagozás

Függésben

Egzisztenciális krízisek, perifériára szorult emberek, személyes tragédiák – sorsok, melyek a maguk nyers valójában megrendítőek, életek, melyek láttán aligha mondható meg, hol húzódik a határ vétkes és áldozat között.

Tizenkét kortárs novella található a kötetben, tizenegy különböző szerzőtől: mind más aspektusból közelít a függőségekhez, más és más szempontból járja körül azokat. Ajánljuk ezt az antológiát mindenkinek, aki nyitott a valóság azon oldalára is, melynek láttán hajlamosak vagyunk félrefordítani a tekintetünket. Mert a nyomor, a szenvedés itt él velünk, körülöttünk – talán épp csak a lakásunk falának túlsó oldalán.

A kötet célja rávilágítani az emberekre az embertelenségben. Megmutatni, hogy van kiút, a hozzá vezető ösvény megtalálásához azonban mindannyiunkra szükség lehet. Vajon kinyújtjuk a kezünket bajba jutott embertársaink felé?

Figyelmeztetés!A mű 18 éven aluliaknak nem ajánlott!

A művek szerzői: Suba Zsolt, Jen Hazel, Anita Boza, Jenei András, Remy Dalmore, Szemán Zoltán, Enic, Szabó Csaba, Tiszlavicz Mária, Tarja Kauppinen, Túri Levente

Tartalomjegyzék

>!
250 oldal · ISBN: 6610000312566

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Függésben

Az egyedül maradt Laci bácsi, aki a ráakaszkodni próbáló szomszédasszonytól a kocsmába és a játékgépfüggőségbe menekül. Egy álmodozó férfi. A szegény lakótelepi srác, aki szerelmes lesz a gazdag lányba, akitől angolórákat vesz, hogy megtarthassa az állását. Egy rossz múltú srác, aki nagy szerelmi bánat közepette összejön egy lánnyal, akivel balhéba keveredik. Egy cigarettáról leszokni próbáló nő. Egy budapesti iskolában tanuló vidéki srác, akinek rossz érzés hazamenni, mert csak az alkoholista szüleit látja. Egy gyógyszerfüggő lány, aki egy bántalmazó kapcsolatban él. Egy pár, melynek a férfitagja becsavarodik a munkájától. Egy beteg fiú, aki a szanatóriumban éli át az első szerelmet. Egy nimfomániás nő, aki talán megtalálta az igazit. Egy beteg ember, aki szeretné, ha a párja jólétben élne, miután őt elviszi a kór. Egy lovakkal foglalkozó alkoholista, aki az alföldi tanyák kilátástalanságában dolgozik.
Tizenkét történet tizenegy nagyszerű írótól, akik egy-egy rossz sorsot ábrázolnak, olykor nagyon életszerűen, olvasmányosan elénk tárva. Olvasás közben beleélhetjük magunkban ezekbe a sorsokba, olykor elképzeljük őket filmszerűen. A kis történetek olykor meglepő, olykor keserű befejezéssel érnek véget és van ahol a végén csak nézünk a csattanó láttán. És sokszor mi olvasók jó esetben elgondolkodunk, hogy jó körülmények között élünk, nem függünk semmitől és senkitől, egészségesek vagyunk. Ezt a novellagyűjteményt érdemes elolvasni, hogy meglássuk, más sors, más élet is van, mint amit a happy enddel végződő regények mutatnak be. A kegyetlen valóság velünk van ezekben a történetekben. Ajánlom mindenkinek, aki nagyszerű, de keserű történeteket szeretne olvasni kortárs íróktól!

1 hozzászólás
Iza_Rápolti IP>!
Függésben

Kedvencem a „Lépcső” lett. Tulajdonképpen a benne levő csavar az, ami megadja a választ a függésre. Az egyetlen novella talán, amiben találunk pozitív kiutat is a mókuskerékből. Ugye a lépcsőn felfele is lehet haladni, de lefele is. Ebben volt a csavar, ami megragadott. No meg az édesanyáról kirajzolt kép: a tisztelet iránta és az, hogy a mi kedves fiatalemberünk odafigyelt a szavaira. Bővebben itt:
https://mitortenikablogon.blogspot.com/2021/10/fuggesbe…

2 hozzászólás
_BenGa P>!
Függésben

„11 író 12 története található meg a kötetben. A szerzők többségéről hallottam innen-onnan, esetleg olvastam is már tőlük, mégsem tudtam igazán, mire számíthatok az olvasás során. Suba Zsolt kezdő írása, A gép kellőképp megadja az alaphangulatot, mely aztán végigkísér minket egészen az utolsó oldalig. Ebben egy özvegy úr szemén át nyerhetünk betekintést a szerencsejáték függőség kellemetlen világába. Hasonlóan nehéz problémák foglalnak helyet a továbbiakban: gyógyszerek, alkohol, drogok, mérgező párkapcsolat/munkahely. Jó érzékkel a kötet közepe tájékán, Remy Dalmore írása kicsit könnyedebb stílusban dolgozza fel a kávé/cigaretta iránti túlzott vágyat. Meglátásom szerint nagyon kellett egy ilyen mű is, megkönnyebbülést kínál a rengeteg leírt szomorú sors között.”

Bővebben a blog 100. bejegyzésében:
link

2 hozzászólás
Búvárbéka>!
Függésben

Ismét egy remek NYUSZI kötet, ami bizonyítja, hogy a csoport tagjai nem csak a saját zsánerükben képesek jót alkotni.
Nem könnyű olvasmány. Leginkább azért, mert kevés az olyan ember, aki ne tudna élő példát hozni valamelyik történet főszereplőjére. Ennél fogva az is elképzelhető, hogy némelyik leírt sorsot a való élet ihlette.
Mindenképpen érdemes elolvasni, de ne életünk mélypontján kezdjünk bele, mert nem ez fog kihúzni minket a gödörből.

Anett_Monos_2 I>!
Függésben

Vegyes érzéseim vannak a kötettel kapcsolatban, de összességében jól sikerült szerintem. Tehetséges, amatőr íróknak nyújtott lehetőséget, hogy megmutathassák magukat. Bár voltak olyan írások, amiket nem értettem, hogyan kerülhettek bele, mert a függőségnek a szikrája sem jelent meg, ezeket ellensúlyozták a többiek.
A kedvencem Boza Anita: Horzsolások című írása. Könnyed, érzéki, a csattanója meg akkorát ütött, hogy majdnem lefordultam a székről :D Szuper lett, imádtam!
A másik, ami mély nyomott hagyott bennem, az Jen Hazel: Végtelen zuhanás novellája. Pislogás nélkül olvastam, végig izgultam, hogy semmi baj ne történjen… Szívbemarkoló történet!
Jenei Andrásnak roppant kíváncsi voltam, és nem csalódtam. Leesett az állam a gyönyörű szóképeitől, az érzékletes leírásaitól. Le a kalappal, szuper munka! <3
Remy Dalmore: Füstölgő szenvedélye tökéletesen bemutatja egy függő kálváriáját, az őrjítő sóvárgást, ami a legváratlanabb helyzetekben kaphat el, akár egy tömött buszon. A novella csattanóját imádtam, szuperül működött végig a kétértelmű fogalmazás! :D
Kiemelném még Túri Levente: Ketten a szakadék felett című novelláját. A stílusa valami elképesztő, végig olyan érzésem volt, mintha egy ókori drámát olvasnék, bár hosszútávon az ízlésemnek sok volt.
Örülök, hogy olvashattam ezt a kötetet! Elgondolkodtató novellákat tartalmaz, amik annak ellenére, hogy realisták, mégis ki tudnak zökkenteni a mindennapokból :)

1 hozzászólás
Novák_Henrik>!
Függésben

Felkavaró.

Az ember felismerheti magát bármelyik történetben, bármelyik oldalon. Sőt, a családját, barátait, szomszédait, ismerőseit is. Hozzá tudnék tenni hasonló történeteket, ahogy mindenki.
Az ember eleve egy függő lény, három dologra feltétlenül szüksége van a létezéshez: levegő, táplálék, folyadék. +1 legyen az alvás/pihenés. Ez már eleve sok, minek ezt fokozni? – szoktam kérdezni. Általában nincs válasz..

4 hozzászólás
sniper87>!
Függésben

Nem nagyon kedvelem a realista novellákat, de elolvastam ennek az írócsoportnak az előző novellásköteteit, és egyértelmű volt, hogy azok után ezt is el fogom. Nem csalódtam, nagyon jó írások. A kedvencem Anita Boza novellája, aminek olyan csattanója van, hogy csak néztem. A többi írás is tetszett, nagyon jól adják vissza a függőségek okozta szenvedést.

1 hozzászólás
Mesekanna>!
Függésben

Ismét egy remek könyv a NYUSZI-tól.
Életszagú, néhol keserédes…. de ez a való világ! Na persze, némi fikcióval kiegészítve.
Köszönöm ezt a szuper olvasmányt, várom a következő kötetet! :)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sherry Gammon: Szerethetetlen
Nagy Boldizsár (szerk.): Meseország mindenkié
Sienna Cole: Reményszimfónia
Kim Leine: Kalak
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Sam Wilberry: Rush
Kalapos Éva: Kéz a kézben
Havas Henrik: Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztálya
Buzai Borbála: Sárkányos lány
Sienna Cole: Elmejáték