„Könyörülj ​bánom, könyörülj…” 5 csillagozás

Fügedi Erik: „Könyörülj bánom, könyörülj…”

A ​középkori magyar történelemnek furcsa, véres időszaka elevenedik meg a Labirintus sorozat új kötetének lapjain. A szerző a Nagy Lajos halálától Zsigmond trónra léptéig (1382-1387) lezajló látványos eseményeket ábrázolja, s a jól megrajzolt társadalmi, gazdasági, politikai háttér előtt rendkívül plasztikusan formálódik ki „hőseinek” jelleme, személyisége. A főszereplők: Kotromanié Erzsébet, Nagy Lajos felesége (alakját Arany János is megörökítette a Toldi szerelmében), idősebb leányuk, a magyar királlyá koronázott Mária, s ellenlábasuk, Nagy Lajos legközelebbi férfi rokona, a nápolyi Anjouk leszármazottja, Kis Károly. Az ő – a trón megszerzéséért folytatott – kíméletlen harcuk áll a könyv középpontjában, melynek során gyilkosságok elkövetésétől sem riadnak vissza… Kis Károly kard által vész el, az anyakirályné kegyencét, Gara nádort lekaszabolják, a fő intrikust, Erzsébetet megfojtják; a dalmádiai Novigrad várában a főurak foglyaként hiába esdelek – Thuróczy Krónikája szerint – e… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Labirintus Helikon

>!
Helikon, Budapest, 1986
140 oldal · ISBN: 9632076621

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Fügedi Erik: „Könyörülj bánom, könyörülj…”

Nos, erről a könyvről talán Süttő Szilárdot lehetne idézni, aki maga is feldolgozta a korszakot: „műve létrejöttének két motiváló tényezője közül, a szerző bevallása szerint, az egyik a középkor után nosztalgiát érző nem történészek, főként lányok és asszonyok elrettentésének szándéka volt”.

Kétségtelenül olvasmányosnak szánt, ám hemzseg a tévedésektől, és a nagynevű szerző életművéhez képest méltatlanul gyenge színvonalú ez a munka.


Hasonló könyvek címkék alapján

Lovász Emese: A Diósgyőri vár
Csukovits Enikő: Az Anjouk birodalma (1301-1387)
Gáspár Ferenc: A strucc vére
Pósán László: Magyarország és a Német Lovagrend a középkorban
Bertényi Iván: A tizennegyedik század története
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek
Gulácsy Irén: Jezabel
Kiss-Béry Miklós: Károly Róbert és Nagy Lajos