A ​szerelem iskolája 22 csillagozás

Fritz Kahn: A szerelem iskolája Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Erről ​a könyvről fenntartás nélkül elmondhatjuk, hogy ez ma a korszerű szerelem- és házasságtudomány alapvető forrás-munkája, éppen úgy, mint ahogyan a szerző korábbi műve, Az emberi test csodái is standard műnek számít, amely már valamennyi világnyelven megjelent. A szerelem iskolája a maga területén egyedülálló munka, hiszen eddig senki még csak meg sem kísérelte, hogy a szerelmi és házasélet szerteágazó problémáit röviden, közérthető formában, áttekinthetően rendszerezve foglalja össze egyetlen könyvben. A csecsemőgondozástól a nemkívánatos fogamzás elleni védekezésig, a párválasztástól a hálószoba berendezésére vonatkozó tanácsokig, a frigid nővel való bánásmódtól a válásig a könyv mondanivalója mindenre kiterjed. A műben a szerelmi és házasélet minden kérdésére azonnal megtalálható a válasz, ugyanis az anyag nem csak logikusan van elrendezve, hanem azáltal, hogy a szerző pontokba foglalta, minden gyorsan megtalálható benne, akárcsak a lexikonban. A könyvet élvezetes és… (tovább)

Eredeti cím: Muss liebe blind sein? – Schule des Liebes und eheglücks

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
>!
Medicina, Budapest, 1968
382 oldal · keménytáblás · Fordította: Brencsán János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Izolda P>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Tizenkevés évesen találtam meg, nem volt eléggé eldugva.
Faltam a sorait, sok mindenre választ adott, amire a Gólya hozza…? nem, és hát nem volt nagyon kéznél olyan valaki, akit megkérdezhettem volna.
Van, amire még ma is emlékszem (és jókat röhögök rajta): a nőn mindig maradjon valami, pl. egy nyaklánc függővel, ami szex közben arra emlékezteti a férfit, hogy nem állat, hanem ember. /o\

20 hozzászólás
PontHogy P>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

A szexről szóló részek aranyat értek benne tinédzser koromban. Hirtelen képzett lettem. Tíz százalékos elméleti tudásom hetven százalékra ugrott, s ez elegendő magabiztosságot adott a százhoz vezető, már gyakorlati úthoz.

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
Emmi_Lotta I>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Nem pontozhatunk le valamit csak azért, mert mára már kissé elavult. A maga korában ez nagyszerű kézikönyv volt.

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
1 hozzászólás
Black_Venus >!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

A legperverzebb könyv, amit valaha olvastam. Pedig…

Michel>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Ez a fajta szerelem / férfi-női kapcsolat felfogás a két világháború között lehetett igaz. A könyv nyelvezete lenyűgözően szép, a tartalom mosolyra derít.

metahari P>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

technikai ismeretekre, mintha motort szerelnénk, rendben van :) csak hát már száz éves is elmúlt… a felvilágosodás idején, még bőven az általános iskolás korban, hasznosnak találtatott a mit-mikor-hová kérdéskörben, ezért a csilag-sereg. ám azóta a Zélet… na igen, változik. Szerencsére jó irányban.
(közben kiszámoltam, hogy több mint húsz éve olvastam, először és utoljára.. hmm.. ez jelenthet valamit, talán ideje az átértékelésnek, a mai fejemmel persze már nem könyvből futnék neki a szerelem-szerelésnek)

Nagy_Reka_Ingrid>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Ezt a könyvet találtam. Ki volt dobva egy forró nyári napon, mikor jönnek a hulladékèrt. Egyetemre mentem, és vicc ide oda gondolkozás nélkül felvettem, utálom, mikor a könyveket szemétbe dobják! S ez a könyv, egy kincs! Egyszerű nyelvezte, pontos, tiszta leírások, magyarázatok, tanácsok,… Elképesztő! Megtartom a fiamnak, vagy menyemnek, a gyerekeimnek, mert egyszerűen, mindenkinek egy bizonyos kor felett, el kell, olvasnia!

1 hozzászólás
Cetoine>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Bár sok tekintetben kissé maradinak nevezhető a 21. században (ld. nemi szerepek), de nagyszerűen strukturált és a legátfogóbb mű a témában, ami eddig megtalált.

csincsilla72>!
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

25 éve olvastam először. Régi könyv, a családfelfogása persze ma már túlhaladott. De nagyon sok jó tanács van benne. Megértésre, türelemre, kompromisszumok elfogadására tanít. Egy házasság ma is ezen áll vagy bukik. A technikai részek mai szemmel persze megmosolyogtatóak, de a múlt század első felében egy szende szűz ismeretei sehol nem voltak a mai kábeltévén felnövő ifjakéhoz képest. És ez legalább korrekt leírás.
Neurózis: igen, sokan vannak. Az élet velük nagyon nehéz, sokuk sajnos nem alkalmas a társas életre, nagyon sok házasság bomlik fel miatta. Egyet kell értsek a szerzővel; aki nem szent, az jobb, ha nem köt házasságot ilyen személlyel, mert tönkremegy az élete. Egy neurotikus személyiség egyfajta „energiavámpír”, azt pedig nem szabad bevállalni.


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

3 hozzászólás
Citrompor P>!

    Fritz Kahn a „szolgáló asszonytípust” mint ideális házastársat mutatja be. Gondoljuk, ezzel a felfogással szemben ma már minden magyar olvasó állást foglalhat.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor P>!

Shelley és Mary házassága példásan boldog volt, de úgy látszik, az istenek megirigyelték boldogságukat, mert egyik sorscsapást a másik után zúdították rájuk. Három gyermekük közül előbb a lányuk halt meg, majd később a rendkívül szép fiúk. Azután vitorlázás közben Shelley vízbe fulladt az itáliai partok közelében, zsebében Keats és Shakespeare költeményeivel. Holttestét antik mintára a tengerparton elégették, Mary élete boldogságát látta elhamvadni. Ezután – mint egykor anyja – apa nélküli gyermekkel tért vissza Angliába, ahol haláláig Shelley emlékének élt. A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: Percy Bysshe Shelley
1 hozzászólás
Citrompor P>!

    Sok felesleges vita hangzott már el arról, hogy a fityma eltávolítása a nemi élvezetet elősegíti-e vagy csökkenti. A vitatkozók számára álljanak itt a prófétáknak az ilyen álszenteskedőkhöz intézett szavai: „Ne a ti testeteknek az előbőrét vágjátok körül, hanem a lelketeket!”

57. oldal, II A férfi és női test (Medicina, 1984)

2 hozzászólás
Citrompor P>!

    A könyv alapvető élettani, lélektani és filozófiai ismereteket tartalmaz. Olyan szerző álláspontját, aki tőkés társadalomban él, annak a jelenségeit vizsgálja, és annak a törvényei szabnak határt gondolkodásának. Következésképpen alig problematikusak azok az okfejtései, amelyek az ember természeti (biológiai, fiziológiai) feltételeinek magyarázatában gyökereznek, viszont annál problematikusabbak azok, amelyeknek magyarázata társadalmi feltételeken nyugszik. Vonatkozik ez elsősorban a lélektani és a filozófiai fejezetekre.

31. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor P>!

    Meggyőződésünk, hogy a magyar olvasóközönség – fiatalabbak és idősebbek egyaránt – ma már ezt a könyvet is kellő kritikával, az adott helyzetek szükségszerű elemzésével fogja tanulmányozni. Fritz Kahn egyes nézetei vitathatók.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

Citrompor P>!

    A nővé vagy férfivá felezett ember keresi nemi mirigyei másik felének hordozóját, vagyis a másik nemhez tartozó személyt. Ezt az egyesülésre irányuló törekvést nevezzük nemi ösztönnek.

38. oldal, I. Mi a házasság? (Medicina, 1984)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan P. Brauer – Donna Brauer: Szerelem mesterfokon
Esther Perel: Affér
Hirschler Imre: Nemcsak nőkről – nemcsak nőknek
Linczényi Adorján – Radnai Béla – Vikár György: A szexuális élet zavarai
Hevesi Krisztina: Szex
Maurice Yaffé – Elizabeth Fenwick: A nemi öröm
John Gray: Mars és Vénusz a hálószobában
Zane: Kedves G-pont
Christopher Ryan – Cacilda Jethá: Hajnali szex