A ​szerelem iskolája 19 csillagozás

Fritz Kahn: A szerelem iskolája Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Erről ​a könyvről fenntartás nélkül elmondhatjuk, hogy ez ma a korszerű szerelem- és házasságtudomány alapvető forrás-munkája, éppen úgy, mint ahogyan a szerző korábbi műve, Az emberi test csodái is standard műnek számít, amely már valamennyi világnyelven megjelent. A szerelem iskolája a maga területén egyedülálló munka, hiszen eddig senki még csak meg sem kísérelte, hogy a szerelmi és házasélet szerteágazó problémáit röviden, közérthető formában, áttekinthetően rendszerezve foglalja össze egyetlen könyvben. A csecsemőgondozástól a nemkívánatos fogamzás elleni védekezésig, a párválasztástól a hálószoba berendezésére vonatkozó tanácsokig, a frigid nővel való bánásmódtól a válásig a könyv mondanivalója mindenre kiterjed. A műben a szerelmi és házasélet minden kérdésére azonnal megtalálható a válasz, ugyanis az anyag nem csak logikusan van elrendezve, hanem azáltal, hogy a szerző pontokba foglalta, minden gyorsan megtalálható benne, akárcsak a lexikonban. A könyvet élvezetes és… (tovább)

Eredeti cím: Muss liebe blind sein? – Schule des Liebes und eheglücks

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
>!
Medicina, Budapest, 1968
382 oldal · Fordította: Brencsán János

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
Izolda P
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Tizenkevés évesen találtam meg, nem volt eléggé eldugva.
Faltam a sorait, sok mindenre választ adott, amire a Gólya hozza…? nem, és hát nem volt nagyon kéznél olyan valaki, akit megkérdezhettem volna.
Van, amire még ma is emlékszem (és jókat röhögök rajta): a nőn mindig maradjon valami, pl. egy nyaklánc függővel, ami szex közben arra emlékezteti a férfit, hogy nem állat, hanem ember. /o\

16 hozzászólás
>!
JUEX
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

A szexről szóló részek aranyat értek benne tinédzser koromban. Hirtelen képzett lettem. Tíz százalékos elméleti tudásom hetven százalékra ugrott, s ez elegendő magabiztosságot adott a százhoz vezető, már gyakorlati úthoz.

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
>!
Emmi_Lotta I
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Nem pontozhatunk le valamit csak azért, mert mára már kissé elavult. A maga korában ez nagyszerű kézikönyv volt.

>!
Medicina, Budapest, 1984
492 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632412508 · Fordította: Brencsán János
1 hozzászólás
>!
Black_Venus
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

A legperverzebb könyv, amit valaha olvastam. Pedig…

>!
Nagy_Reka_Ingrid
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Ezt a könyvet találtam. Ki volt dobva egy forró nyári napon, mikor jönnek a hulladékèrt. Egyetemre mentem, és vicc ide oda gondolkozás nélkül felvettem, utálom, mikor a könyveket szemétbe dobják! S ez a könyv, egy kincs! Egyszerű nyelvezte, pontos, tiszta leírások, magyarázatok, tanácsok,… Elképesztő! Megtartom a fiamnak, vagy menyemnek, a gyerekeimnek, mert egyszerűen, mindenkinek egy bizonyos kor felett, el kell, olvasnia!

1 hozzászólás
>!
Michel
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Ez a fajta szerelem / férfi-női kapcsolat felfogás a két világháború között lehetett igaz. A könyv nyelvezete lenyűgözően szép, a tartalom mosolyra derít.

>!
metahari
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

technikai ismeretekre, mintha motort szerelnénk, rendben van :) csak hát már száz éves is elmúlt… a felvilágosodás idején, még bőven az általános iskolás korban, hasznosnak találtatott a mit-mikor-hová kérdéskörben, ezért a csilag-sereg. ám azóta a Zélet… na igen, változik. Szerencsére jó irányban.
(közben kiszámoltam, hogy több mint húsz éve olvastam, először és utoljára.. hmm.. ez jelenthet valamit, talán ideje az átértékelésnek, a mai fejemmel persze már nem könyvből futnék neki a szerelem-szerelésnek)

>!
kondor007
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

Ilyen rossz könyvet régóta nem vettem, a szerző megkérdőjelezhető dolgokat, mint a férfi és a nő „kötelessége” alaptörvényeként ír le, de nem is ez volt legrosszabb hanem a Neurotikusokról szóló rész.
A szerző nagyon „empatikus”.
Egy fejezet külön arról szól, hogy messze kerüljük el a neurotikus személyiségeket.
Mintha a társadalom elsőszámú ellenségei lennének ezek az emberek, vagy koloncok, élősködők és nem egyszerűen csak beteg emberek akiknek ez jutott.
Számomra nem ismeretlen a neurotikus természet, találkozom vele a családomban és a baráti társaságomban, de ilyen rideg, érzéketlen természet helyett 1000-szer inkább azt választanám, hogy legyek olyan mint akiket elítél, mert ezt teszi. De nem csodálkozom, ez egy kőkorszaki könyv, azért kaptam meg 580Ft-ért .
Senkinek sem ajánlom. Vannak könyvek amiket megveszek, bele olvasok szerte szét és aztmondom, milyen jó. Ez pont az ellenkezője.
Végezetül csak Jung(ról) idéznék.
"Jung a neurózist a kreativitás egy formájának, vagyis nagy emberi teljesítménynek tartotta, ezáltal a lélek mozgásban van, meg akarja oldani a problémát.

>!
csincsilla72
Fritz Kahn: A szerelem iskolája

25 éve olvastam először. Régi könyv, a családfelfogása persze ma már túlhaladott. De nagyon sok jó tanács van benne. Megértésre, türelemre, kompromisszumok elfogadására tanít. Egy házasság ma is ezen áll vagy bukik. A technikai részek mai szemmel persze megmosolyogtatóak, de a múlt század első felében egy szende szűz ismeretei sehol nem voltak a mai kábeltévén felnövő ifjakéhoz képest. És ez legalább korrekt leírás.
Neurózis: igen, sokan vannak. Az élet velük nagyon nehéz, sokuk sajnos nem alkalmas a társas életre, nagyon sok házasság bomlik fel miatta. Egyet kell értsek a szerzővel; aki nem szent, az jobb, ha nem köt házasságot ilyen személlyel, mert tönkremegy az élete. Egy neurotikus személyiség egyfajta „energiavámpír”, azt pedig nem szabad bevállalni.


Népszerű idézetek

>!
Citrompor

A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

3 hozzászólás
>!
Citrompor

A pénisz mérete semmiféle összefüggésben sincs a nemi teljesítôképességgel, éppúgy, mint ahogy az orr nagysága sem mond semmit arról, hogy tulajdonosának jó vagy rossz-e a szaglása. Akinek aránylag kisebb hímvesszője van, ne féljen attól, hogy emiatt nemileg kisebb értékű; az egyetlen, amit a kis péniszű férfinak tanácsolni lehet: ne válasszon magának óriás feleséget.

57. oldal, II A férfi és női test (Medicina, 1984)

36 hozzászólás
>!
Citrompor

    Fritz Kahn a „szolgáló asszonytípust” mint ideális házastársat mutatja be. Gondoljuk, ezzel a felfogással szemben ma már minden magyar olvasó állást foglalhat.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

>!
Citrompor

Shelley és Mary házassága példásan boldog volt, de úgy látszik, az istenek megirigyelték boldogságukat, mert egyik sorscsapást a másik után zúdították rájuk. Három gyermekük közül előbb a lányuk halt meg, majd később a rendkívül szép fiúk. Azután vitorlázás közben Shelley vízbe fulladt az itáliai pártok közelében, zsebében Keats és Shakespeare költeményei el. Holttestét antik mintára a tengerparton elégették, Mary élete boldogságát látta elhamvadni. Ezután – mint egykor anyja – apa nélküli gyermekkel tért vissza Angliába, ahol haláláig Shelley emlékének élt. A jó házasság nem ér véget a halállal.

47. oldal, I Mi a házasság? (Medicina, 1984)

Kapcsolódó szócikkek: Percy Bysshe Shelley
1 hozzászólás
>!
Citrompor

    Sok felesleges vita hangzott már el arról, hogy a fityma eltávolítása a nemi élvezetet elősegíti-e vagy csökkenti. A vitatkozók számára álljanak itt a prófétáknak az ilyen álszenteskedőkhöz intézett szavai: „Ne a ti testeteknek az előbőrét vágjátok körül, hanem a lelketeket!”

57. oldal, II A férfi és női test (Medicina, 1984)

2 hozzászólás
>!
Citrompor

    A könyv alapvető élettani, lélektani és filozófiai ismereteket tartalmaz. Olyan szerző álláspontját, aki tőkés társadalomban él, annak a jelenségeit vizsgálja, és annak a törvényei szabnak határt gondolkodásának. Következésképpen alig problematikusak azok az okfejtései, amelyek az ember természeti (biológiai, fiziológiai) feltételeinek magyarázatában gyökereznek, viszont annál problematikusabbak azok, amelyeknek magyarázata társadalmi feltételeken nyugszik. Vonatkozik ez elsősorban a lélektani és a filozófiai fejezetekre.

31. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

>!
Citrompor

    Meggyőződésünk, hogy a magyar olvasóközönség – fiatalabbak és idősebbek egyaránt – ma már ezt a könyvet is kellő kritikával, az adott helyzetek szükségszerű elemzésével fogja tanulmányozni. Fritz Kahn egyes nézetei vitathatók.

33. oldal, Előszó és bevezetés helyett... (Medicina, 1984)

>!
Citrompor

    A nővé vagy férfivá felezett ember keresi nemi mirigyei másik felének hordozóját, vagyis a másik nemhez tartozó személyt. Ezt az egyesülésre irányuló törekvést nevezzük nemi ösztönnek.

38. oldal, I. Mi a házasság? (Medicina, 1984)


Hasonló könyvek címkék alapján

Alan P. Brauer – Donna Brauer: Szerelem mesterfokon
Hirschler Imre: Nemcsak nőkről – nemcsak nőknek
Maurice Yaffé – Elizabeth Fenwick: A nemi öröm
A szexuális élet
Sarah Brewer – Tim Webber: A szex
Susan Meredith: Felnőtté válás
Paul Joannides: A nemi örömszerzés enciklopédiája