Drámák 30 csillagozás

Friedrich Dürrenmatt: Drámák Friedrich Dürrenmatt: Drámák Friedrich Dürrenmatt: Drámák Friedrich Dürrenmatt: Drámák Friedrich Dürrenmatt: Drámák

A ​modern dráma nagyjai közül Brecht után a svájci Dürrenmatt hódította meg szinte feltétlenül a magyar közönséget. 1957-ben jelent meg először Dürrenmatt-mű magyarul a „Nagyvilág”-ban – az Írói élmény c. rádiójáték –, s ezt csapatostul követte a többi, könyv alakban, folyóiratban, színpadon, rádióban, tv-ben, sőt legutóbb a Bábszínházban. Nagy népszerűségének nincs hangzatos „titka”; eredeti, szellemes író, aki nem restell bármiféle eszközt mondanivalójának szolgálatába állítani. Történelmi persziflázs, biblikus bohóctréfa, véres valóságba torkolló szatíra – Dürrenmatt világa végtelenül tág, és mégis áttekinthető, vezérmotívuma pedig, morbid vonásai, keserűsége, látszólagos cinizmusa mögött és fölött: a humánum. Ez csendül ki antik tárgyú komédiáiból csakúgy, mint A fizikusok eszelős kvartettjéből; ennek a mély emberségnek nevében ítéli el Az öreg hölgy mohó és álszent kisvárosát, s ennek jegyében támasztja A meteor esendőségében magasztos, gyarlóságában is környezete fölé… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Dráma Európa

>!
Holló és Társa, Budapest, 1996
606 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638380527
>!
Európa, Budapest, 1977
1010 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630707411 · Fordította: Bereczky Erzsébet, Eörsi István, Fáy Árpád, Gera György, Görgey Gábor, Nemes Nagy Ágnes, Ungvári Tamás, Vajda Miklós
>!
Európa, Budapest, 1977
474 oldal · keménytáblás

1 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

GTM P>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Dürrenmatt nagy kedvencem, régóta, nagyon régóta. Első találkozásunk nem is könyvei által történt, még csak nem is színházban, hanem otthon kis szobámban a televízió közvetítésével. Itt volt szerencsém látni A nagy Romulust Pécsi Sándor fantasztikus alakításában. Olyan régen volt, hogy le sem merem írni. Sokszor elolvastam azóta ezt az öt drámát tartalmazó kötetet. És jó volt most is, több évtized után újra elolvasni.

Szeretem Dürrenmattot, mert a 20. század nagy moralistái közé tartozik, érzékenyen reagál korának problémáira,és mert mestere a tragikomédiának. Hiába jelöli komédiának a műfaját, sírni szeretnénk gyakran, és nem a nevetéstől. Paradox helyzetek, groteszk ábrázolás, keserű gúny, néhol maró szarkazmus, és pontos, logikus, mégis kiszámíthatatlan dramaturgia sok csavarral. Drámái kemények, provokatívak, és fájdalmasan aktuálisak ma is.

Kedvencem most is A nagy Romulus , a Római Birodalom legkisebb császára, aki tyúktenyésztőként kormányozza birodalmát a végső pusztulás felé. Bölcsességét, emberségét ostobasággal leplezi, szánalmas bohócnak tetti magát, mert csak így siettetheti egy hanyatló világ pusztulását. Tragédiája, hogy meg kell látnia, az új világ se lesz jobb a réginél.

Másik kedvenc az Angyal szállt le Babilonba szimbolikus dráma, a jóléti társadalmak paródiájának készült, s hiába hiányzik már a jólét a társadalomból, a dráma még ma is aktuális. A Babilonból kitiltott koldusok és költők, a király és exkirály állandó versengése és a parlamenti váltógazdálkodást idéző szerepváltása, a hatalom féltése megbénítja az állam működését. Keserű áthallások mai viszonyainkra is.

Az öreg hölgy látogatása Dürrenmatt talán legtöbbet játszott, legismertebb drámája a pénz hatalmának abszurditását ábrázolja. Azt a folyamatot mutatja be, miként devalválódnak az erkölcsök a gazdasági szükségszerűség szorításában. Hátborzongató maga az alapötlet is. Örökkön aktuális remekmű marad, sajnos.

A fizikusok a hidegháború korának fenyegető katasztrófája ellen emeli fel a szavát. A tudósok felelősségét boncolgatja, a technikai fejlődés emberiséget veszélyeztető hatását. Keserű a konklúzió: „Csupán az őrültek házában vagyunk szabadok. Csak az őrültekházában szabad gondolkodnunk. Odakint a szabadságban a gondolataink robbanóanyagok.”

Nem tudom jót tett-e Dürrenmattnak, hogy kötelezővé vált. Sajnos, úgy látom, kevesen olvassák, kevesebben, mint megérdemelné.

Márta_Péterffy P>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

A fizikusok és Az öreg hölgy látogatása a kedvencem.
Utóbbit színházban is láttam, több éve-jó feldolgozás volt, Zsótér rendezésében.
Zseniális darab!

4 hozzászólás
Kozmikus_Tahó>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Örök érvényű üzenetem:
Olvassatok Dürrenmatt – ot, ha jót akartok! :)

kisssan27>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Öt remek színmű, mindenkor érvényes mondanivalóval. Négyhez a szerző megjegyzéseit is olvashatjuk.

Akiba2>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Meglep, hogy milyen kevesen olvasnak Dürrenmattot, pedig könnyű, fordulatos és ezzel együtt fontos emberi kérdéseket feszeget, számomra élvezhető mélységben.

Sz_Flóra>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Időről időre szeretek drámákat beiktatni az olvasmányaim közé, nemcsak a kötelező iskolai tananyag miatt, hanem mert rokonszenvezek a műnemmel. Imádom a színdarabokat, látni őket persze általában grandiózusabb élmény, de a drámaolvasmányoknak hála a saját színházamat működtethetem a képzeletemre hagyatkozva. Ennél a gyűjteménynél nehezebb volt átadni magam az élménynek. A nagy Romulus volt kötelező irodalomórára, ezért is meglepő, hogy pont az tetszett a legjobban. A többit se találom rossznak, de a legtöbbnél hiányérzetem volt, hiába ragadott magával a történet. Némelyik kifejezetten katyvaszosnak tűnt, bár elismerem, a komikum és az erkölcsi tanulság jól érvényesült. A nagy Romulusról lesz külön értékelésem, addig is maradok a három és fél csillagnál.

Gabriella_Balkó>!
Friedrich Dürrenmatt: Drámák

Teljesen másra számítottam, így viszont kellemesen csalódtam Dürrenmattban! Azt hittem, valami nagyon modern drámaíró, ezzel ellentétben 5-ből 2 műve az ókorban játszódott. Valószínűleg ő valamilyen társadalmi problémára ráhúzza a drámáit, vagyis más formában, nem direkt, de ír róla, én ilyenekben nem vagyok otthon, de mindenféle belegondolás nélkül is élvezhetők a darabjai.
Csak ajánlani tudom.

>!
Európa, Budapest, 1967
428 oldal · keménytáblás · Fordította: Fáy Árpád, Ungvári Tamás, Vajda Miklós

Népszerű idézetek

Fatma>!

ODOAKER Nem megoldás, Romulus. Kétségbeesésedben nem látod, hogy halálod értelmetlen volna; értelme csak úgy lehetne, ha a világ olyan volna, amilyennek elképzelted. Nem olyan. Ellenséged is ember, keresi a kivezető utat, akárcsak magad. Sorsodnak alá kell vetned magad. Nincs más választásod.

82. oldal (A nagy Romulus)

GTM P>!

REA De hát nem kötelességünk-e a hazát minden másnál jobban szeretni?
ROMULUS Nem. Kevésbé kell szeretnünk, mint egy embert. Mindenekelőtt pedig gyanakvással. Senkiből nem lesz olyan könnyen gyilkos, mint a hazából.
REA Apám!
ROMULUS Tessék, leányom!
REA Nem hagyhatom cserben a hazát.
ROMULUS Cserben kell hagynod.
REA Haza nélkül nem bírok élni.
ROMULUS A szerelmesed nélkül igen? Sokkal nagyobb és nehezebb dolog hűnek maradni egy emberhez, mint az államhoz.
REA A hazáról van szó, nem az államról.
ROMULUS Hazának mindig olyankor nevezi magát az állam, ha tömegmészárlásra készül.
REA A haza iránti határtalan szeretetünk tette naggyá Rómát.
ROMOLUS De nem tette jóvá. Hazafias erényeinkkel fenevadat hizlaltunk.

60. oldal (A nagy Romulus)

2 hozzászólás
Fatma>!

ROMULUS Tanuld meg legyőzni a félelmet. Napjainkban ez az egyetlen művészet, amelyhez értenünk kell.

61. oldal (A nagy Romulus)

Kapcsolódó szócikkek: félelem
Fatma>!

A Föld olyan mérhetetlenül szép, nem csoda, ha némely ember belezavarodik. Ez a természetes. Ki is bírná csak úgy egyszerűen elviselni ezt a gyengéd kékséget a földi tárgyak fölött, a vöröslő homokot s a patak ezüstjét? Ki az, aki meg nem borzong, akit imára nem serkent az áhítat? Hát még a sok növény és állat, az aztán a csoda! A fehér liliom, a sárga oroszlán, a barna gazella.

138. oldal (Angyal szállt le Babilonba)

Fatma>!

ROMULUS Nem tudom, Isten a mi oldalunkon áll-e… Híreink e tekintetben eléggé bizonytalanok.

25. oldal (A nagy Romulus)

Fatma>!

ROMULUS Hazának mindig olyankor nevezi magát az állam, amikor tömegmészárlásra készül.

60. oldal (A nagy Romulus)

GTM P>!

Az a kérdés, mi jobb: egy kapitális katasztrófa, vagy egy katasztrofális kapitalizmus.

59. oldal (A nagy Romulus)

Fatma>!

Ülni egy antikváriumban, szobrok közt, és klasszikusokat olvasni: van ennél szebb a világon?

147. oldal (Angyal szállt le Babilonra)

GTM P>!

Nem hatalomra török, hanem tökéletességre. A tökéletes kizárja a feleslegest, márpedig a koldus felesleges.

Lunemorte P>!

ILL De hiszen ez a pokol.
PAP A poklot önmagadban hordod.

397. oldal, Az öreg hölgy látogatása

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Molnár Ferenc: Játék a kastélyban
Oscar Wilde: Bunbury
Marc Norman – Tom Stoppard: Szerelmes Shakespeare
Jókai Mór: Egy ember, aki mindent tud / Egész az északi pólusig! / Egy asszonyi hajszál
Heltai Jenő: Századelő
Eörsi István: Sírkő és kakaó
Orbán János Dénes: A magyar Faust
Adam Long – Daniel Singer: S.Ö.R.
Boris Vian: Tábornokok uzsonnája
Molnár Ferenc: Úri divat