10. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

Az ​öreg hölgy látogatása 230 csillagozás

Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Az öreg hölgy látogatása, Friedrich Dürrenmatt nagysikerű drámája, szerzője műfaj-meghatározása szerint „tragikus komédia”. A pénznek minden szokást, erkölcsöt, érzelmet elsöprő mágikus hatalmát mutatja be a polgári társadalomban, egy háború utáni német kisváros nyomorán, majd felemelkedésén. Claire Zachanassian, a hatvan éven felüli milliomosnő, a történet főhőse, különcködéseivel, érzelgősségével és vagyona adta hatalmával egy nálunk már jórészt feledésbe ment típus jellemvonásait is egyesíti: a célratörő, műveletlen és kegyetlen pénzemberét. A darab, rajta kívül, még jó néhány eleven, eredeti alakot visz színpadra, és nem szűkölködik az izgalmas, váratlan fordulatokban, annak ellenére, hogy keményen felépített szerkezete kérlelheteteln következetességgel hömpölyögteti a cselekményt kegyetlen befejezése felé.

A milliomosnő látogatása címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1956

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Európa Modern Könyvtár Európa · Színház az egész Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2019
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631438444 · Fordította: Kurdi Imre
>!
Magvető, Budapest, 2019
160 oldal · ISBN: 9789631439526 · Fordította: Kurdi Imre
>!
Európa, Budapest, 1965
116 oldal · Fordította: Fáy Árpád

1 további kiadás


Kedvencelte 27

Most olvassa 5

Várólistára tette 93

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

cortinadampezzo P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Mit tenne a kedves olvasó, ha minden gondjára megoldást jelentene egy ember halála? Nem lenne többé nélkülözés és nyomor, hátralévő életét nyugodt boldogságban tölthetné, mindössze meg kellene szabadulni egy olyan alaktól, aki évtizedekkel ezelőtt súlyos bűnt követett el és úszott meg. Az öreg hölgy látogatása ezt a játékelméleti dilemmát emelte irodalmi szintre, olykor egészen komolyan, olykor kellő humorral, néhol a groteszkig túlhúzva, de mindenképpen szórakoztatóan.

Claire Zachanassian, az idős milliárdosnő, pusztulófélben lévő szülővárosába visszatérve mesés ajánlatot tesz: spoiler. A polgárok eleinte nyíltan és határozottan visszautasítják az öreg hölgy kérését, azonban ahogy bele-belekóstolnak a jólétbe, úgy kerekedik felül erkölcseiken saját kapzsiságuk.

Dürrenmatt drámáját széles spektrumon lehet értelmezni: a legáltalánosabb vélekedés szerint a kapitalizmus kritikája, a pénz mindenhatóságának hangsúlyozása, de viszonylag gyakori értelmezés (és természetesen előbbiekkel összefügg) a depriváltság bűnelkövetésre hajlamosítása. A történetnek azonban van egy ritkábban hangoztatott, ám nem kevésbé fontos kettős osztatú pszichológiai rétege is: Az öreg hölgy látogatása egyben a kognitív disszonancia (spoiler) és a tömegpszichózis (spoiler) tökéletes példája.

Dürrenmatt karakterábrázolása pazar, Claire éppúgy hiteles a bosszúra vágyó, nyughatatlan, ám belül végletekig sérült és megtört nő szerepében, ahogy Ill az egykori bűnét még véletlenül sem bagatellizáló, tisztes polgár alakjában. Különösen emlékezetesek voltak azon a párbeszédek, amelyekben Ill a polgármester, rendőr, plébános, tanár, azaz az átlagemberek reakcióiból felismeri elkerülhetetlen sorsát.

>!
Magvető, Budapest, 2019
154 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631438444 · Fordította: Kurdi Imre
2 hozzászólás
ggizi P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Mi történik, mikor egy elszegényedett kisváros és lakóinak újbóli jóléte egy piszkosul gazdag öreg hölgy egyetlen feltételének spoiler a függvénye? Hát ez!
Mire (nem) hajlandó az ember a pénzért…

csillagka P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

"– Hát kit bocsássak el már most, Barabbást, vagy a názáretit?
És akkor ő intett nekik.
És ekkor zúgás támadt, és mint a mennydörgés, zengett fel a sokaság.
És a sokaság ezt kiáltotta: „Barabbást!”
És rémülten néztek egymásra, mert külön-külön mindegyik ezt kiáltotta: „A názáretit!”
Karinthy Frigyes:Barabbás”
Bocsáss meg nekik Istenem hiszen nem is tudják mit cselekednek, nem látják a fától az erdőt, és a bűn és bűnhődés pénzen vett boldogsággá korcsosul.
Bevallom vártam a boldog véget valahogy hittem, hogy előkerül Charlie nénje, (nem került)
Most szomorú vagyok nagyon megrázott és felkavart, ilyen is lehet az ember?
Nagyon fekete az egész, sajnos annyira valós és hihető, hogy ilyenkor vonulnék el valahová remetének.

>!
Irodalmi, Bukarest, 1964
162 oldal · Fordította: Fáy Árpád
10 hozzászólás
Mazsola_78 P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Egyike azon kevés német kötelezőimnek, amiket gimiben elolvastam. (Kötelezőkkel, legyen akár magyar, akár német, mindig hadilábon álltam.)
Annyira tetszett, hogy egy német vizsgára irodalmi elemzésként ezt választottam és nagy szerencsémre nem a társadalmi témát, hanem ezt választották nekem.
Bár a szimbólumokat már nem tudnám megemlíteni, a tartalmára mai napig élénken emlékszem (pedig 20 évvel ezelőtti olvasásról van szó). Akkor is nyomasztóan hatott rám, jó pár évvel a hátam mögött, többet tapasztaltként biztos vagyok benne, még nagyobb hatással lenne most rám, hogy mit ki nem hoz az emberekből a pénz.
Azt hiszem, időszerű lesz majd egy újraolvasás.

nana1>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Újabban teljesen rákapok a drámák olvasására – hála érte a kihívások kitalálóinak!. Nekik is köszönhetően bukkantam rá erre a rövid, de igen tömör drámára. Nagyon megrázó. Filmen már láttam sok-sok évvel ezelőtt, így a történet és a végkifejlet ismert volt előttem. Ennek ellenére végig fent tudta tartani a mű a feszültséget bennem. Pergő események, apró cselekvések, melyek mind a tragikus végkifejlet felé mutatnak, megmutatva az ember gyarlóságot minden értelemben, minden szereplőnél. Szerettem.

Kicsibogár P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Hú, ez kemény menet volt. Dürrenmatt nagyon jól keveri az abszurdot, az ironikust, a könnyedet, a vér komolyat, és mindenből a megfelelő mennyiséget adja hozzá. A történet abszurdnak indul, egy elszegényedett városka lakói várják haza a milliomos idős hölgyet, akitől A MEGOLDÁST remélik minden bajukra. Meg is ékezik a hölgy, maga az abszurd, spoiler és segít is szívesen, no de van EGY FELTÉTELE. És innen bonyolódnak a dolgok, senki és semmi fehér vagy fekete, és lesz min moralizálni és filozofálni, legalábbis annak, aki még úgy gondolja, de spoiler. Az egész mű maga az abszurd, és Dürrennmatt ezzel kedvenccé is avanzsálódott, a Fizikusokkal és ezzel a művével.

t_ildiko P>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Tragikomikus abszurd dráma, amin a gyanútlan olvasó eleinte jól szórakozik, aztán görcsbe rándul a gyomra. Ahogy @dre is írta, spoiler teljességgel hihető történet. Nehéz róla spoiler nélkül írni, mindenesetre Dürrenmatt dramaturgiai eszközei mesteriek. Nagyon ajánlom.

mcborzaska>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Ha nem lett volna kötelező, valószínűleg kimarad, esetleg később olvasom el. Már a könyv elején kissé csodálkoztam, mikor megláttam a szereplőket: hetedik, nyolcadik és kilencedik férj. Mi van??? A címe elég kifejező lett, bár szerintem simán lehetett volna egy hosszabb könyv is ebből. A sztori érdekes, nekem nagyon tetszett. spoiler

A_mordályos_nyul>!
Friedrich Dürrenmatt: Az öreg hölgy látogatása

Emberek! EZ irodalom!
Hihetetlen egyszerűséggel és nagysággal ragadja meg a témáit, a mű egyszerre komikus, komor és hátborzongató. Ahogy a halálfélelem egyre nő, azt még én is éreztem a hátamon – de emellett szinte végig vigyorogtam, hiszen vígjátékról van szó. Senki ne is gondolja, hogy ez valami komoly thriller! Aki olvassa ezt az értékelést, mindenképpen vegye figyelembe, hogy én nem merek horrort olvasni, és könnyű megijeszteni. Emellett szerintem bárki átérezné Ill helyzetét. :)
Persze nem ez az egyetlen témája a műnek, de egyelőre idáig jutottam. Nehéz kulturáltan szavakba öntenem a csodálatomat. Talán ha egyszer sikerül, akkor újraírom az értékelésemet. Addig is: ajánlom jó szívvel mindenkinek ezt a remekművet!


Népszerű idézetek

dödölle>!

– A régi, hűvös alabástromkéz.
– Tévedés. Az is művégtag. Elefántcsont.

u_san>!

A szerelmed már jóval előbb meghalt. Az én szerelmem nem tudott meghalni. De élni sem. Valami gonosz erővé vált, mint magam, mint ezek a halvány mérges gombák és keserű füvek, mint milliárdjaim szerteágazó folyondára, mely csápjaival most utánad nyúlt, a te életed után, az pedig hozzám tartozik, örökre az enyém.

rlb_32557241>!

– Pokol az életem, mióta elmentél.
– Magam is pokollá változtam.

30. oldal, Első felvonás

13 hozzászólás
Melinda8>!

Egy ajánlat magában nem lehet életveszélyes. Legfeljebb, ha valóra váltják.

csillagka P>!

Ráismerek erre a sivár fészekre. Az ott a konradsweileri erdő a patakkal, kedvedre horgászhatsz pisztrángra, csukára. Balra a Peterék pajtájának a teteje.
RENDŐR: (lohol utána) Asszonyom, Ön meghúzta a vészféket.
Z: Mindig meg szoktam húzni.
RENDŐR: A legerélyesebben tiltakozom. Ebben az országban nem szokták meghúzni a vészféket. még akkor sem, ha valóban veszélyben vagyunk. Volna szíves magyarázatot adni?
Z: Maga vadszamár. Hiszen én pont ide akartam utazni. Ugrottam volna ki?

Melinda8>!

A magad életét te választottad, engem az enyémre rákényszerítettél. Te fogadkoztál, hogy visszavarázsoljuk az időt, és szembenézünk a mulandósággal, ott, ifjúságunk sűrűjében, a konradsweileri erdőben.

Melinda8>!

Önmagadból következtetsz embertársaid magatartására. Ez nagyon is természetes. Pedig rettegésünk okát saját szívünkben kell keresnünk, a bűnben, melyet elkövettünk. Ha ezt felismered, úrrá lehetsz a lélek gyötrő félelmén, s kezedben lesz a fegyver, mellyel leküzdheted.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

George Bernard Shaw: Pygmalion
Arthur Miller: Drámák
Örkény István: Tóték / Macskajáték
Örkény István: Macskajáték
Karel Čapek: Három színmű
Csáth Géza: A Janika
Jozef Gregor Tajovský: Keserű kenyér
Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita (színpadi játék)
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Kovács Márton – Mohácsi István – Mohácsi János: Ördögök
Illyés Gyula: Sorsválasztók