A történelem groteszk ábrázolása végre a nagy lendülettel induló fiatal írót egyszeriben híressé, majd világhíressé tette. Ez volt az 1950-ben – huszonkilenc éves korában – írt A Nagy Romulus című „történelmietlen” tragikomédia. A „Nagy Romulus” jelentéktelen, mégis emlékezetes történelmi alak, Romulus Augustulus, az utolsó nyugatrómai császár. A már teljesen legyengült birodalom utolsó uralkodója valójában gyerekember volt, az uralkodás teendőihez nem is érthetett. A népvándorlás diadalmas barbár vezére, Odoaker ellenállás nélkül szállta meg Itáliát, bevonult Rómába, megszűntnek nyilvánította a császárságot és a kiskorú császárt megfosztotta trónjától. De megkímélte életét, sőt egy kellemes vidéki villát bocsátott rendelkezésére, és életfogytig járó jövedelmet biztosított számára. Sokkal későbbi kifejezéssel nyugalomba küldte. Példátlan történelmi példa. – Ez a témája Dürrenmatt komédiájának. Itt azonban Romulus Augustulus idősebb férfi, akit a biztos vég tudatában nem érdekel… (tovább)
A nagy Romulus 55 csillagozás
Eredeti megjelenés éve: 1950
A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Populart Füzetek Interpopulart · Populart füzetek – világirodalom Interpopulart

Egész jó, pedig nem vagyok oda a drámákért. Dürrenmatt ügyesen használja a római kori szereplőket, történetet arra, hogy saját korára is reflektáljon és általánosságban is bíráljon társadalmi, politikai jelenségeket.

Ez valami fantasztikus.
Most is csak keresgélem a szavakat.
Romulus csatája a hatalom ellen, zseniálisan megírva.
A harmadik felvonás már belopta magát a szívembe, és a negyedikkel még meg is fejelte.
Eltüntette az összes „de” szóval kezdődő mondatot, ami olvasás közben megfogalmazódott bennem.
Prózában talán Vonnegutot lehetne hozzá hasonlítani, mivel Dürrenmatt is német nevet kapott születésekor :P , másrészt pedig ő operál könnyű forma mögé rejtőző súlyos mondanivalóval.

Úgy tűnik nyerő szériában vagyok, ez is egy véletlenszerűen kiválasztott mű, ami nagyon tetszett. Az elején csak banális volt, aztán érdekes, ahogy a szöveg saját korára reflektált (főleg, mivel egy német anyanyelvű szerző a germánok invázióját állítja középpontba), majd a szereplők valódi motivációinak kibontakozásával kifejezetten komollyá vált a darab. Tetszett, ahogy Romulust fokozatosan ismertük meg, gyakorlatilag minden felvonásban más volt, a végére komolyan megszerettem. De ez részben annak is köszönhető, hogy értem mit miért tesz (vagy nem tesz, ugye), és teljesen védhetőnek látom az álláspontját.

Dürrenmattban nem csalódtam :)
elismerésem az övé, hogy egy unalmas történelmi témát érdekessé és komikussá tudott varázsolni. A mű olvasása után felvetettem anyumnak az ötletet, hogy mi is nevezzük el a tyúkokat a neves császárok után.

Jelentések sohasem rengetik meg a világot. A tények igen, de ezeken nem tudunk változtatni, mert amikorra a jelentés befut, már megtörténtek. A jelentések csak felizgatják a világot, épp ezért lehetőleg le kell szokni róluk.
I. felvonás

ROMULUS: Mint a Haza Atyja, talán én vagyok Róma utolsó császára, és már emiatt is némileg reménytelen a pozícióm a világtörténelemben. Mindenképpen rosszul járok. De egy érdememet nem engedem elvitatni: soha senki sem állíthatja rólam, hogy valaha is fölöslegesen megzavartam volna egy ember álmát.
I. felvonás

Romulus: Tanuld meg legyőzni a félelmet. Napjainkban ez az egyetlen művészet, amelyhez értenünk kell. Félelem nélkül szemlélni a dolgokat, félelem nélkül a helyes utat választani.