5. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

A ​fizikusok 344 csillagozás

Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Dürrenmatt – Beckett-tel ellentétben – a hagyományos dramaturgiára építi abszurd játékait, hogy „őrült” komédiát, úgynevezett paradox színházat kanyarítson belőlük, amilyen a bolondokházában játszódó Fizikusok is, amely a modern tudományos világnézetek csődjéről szól. A darab cselekménye a felelősség elől bolondokházába menekült tudósok körül forog, s ez az idegszanatórium tágul őrült világunk szimbólumává, melyben elmebetegek a világ felrobbantásán munkálkodnak, s a „józanok” az őrültek házába menekítik gondolataikat, nehogy embertársaik ártalmára legyenek.

Dürrenmatt ebben a drámában az atomkor tudósainak emberfeletti felelősségéről szól, azonban a zseniális dramaturgiai ötlet helyenként háttérbe szorítja a valódi konfliktust, a fizikusok erkölcsi felelősségének problémáját.

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Színház az egész

>!
Magvető, Budapest, 2018
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631437652 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Európa, Budapest, 1977
ISBN: 9630707411 · Fordította: Ungvári Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 51

Most olvassa 2

Várólistára tette 113

Kívánságlistára tette 57

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina IP>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Újraolvasás vége.
Egy drámát olvastam el a kötetből, a címadó darabot.
Emlékszem, első olvasásra is tetszett, de egyúttal nagyon dühösen vitatkoztam is (magamban) az ilyen megállapításaival, hogy „Egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha lehetőségei közül a legrosszabb következik be.” Dühösen vitatkoztam, mivel ifjú voltam és romantikus. Most már régebb óta ;) vagyok ifjú, és jó sok minden rakódott már a romantikus lelkemre, úgyhogy dühös már nem vagyok, de vitatkozni még mindig szeretek.

Illetve vitatkoztam azzal is, hogy ez komédia lenne. Na, ezt a vitát kinőttem. Igaz, valószínűleg már akkor is meggyőzhető lettem volna, csak nem volt, aki felvilágosítson, hogy a komédia nem feltétlenül mulatságos. Azt is lehet, hogy „csak” nevetséges. Amin az embernek nem feltétlenül van kedve nevetni, mert annyira szánni való – vagy mert a saját rovására kellene. Amiben az értékhiány a klasszikus recept szerint lelepleződik, de spoiler

Azért tetszett, amiért ma is tetszik: mert félóra alatt végigolvasható, feszített tempójú, izgalmas, pergős történet (csupa párbeszéd, ugye, hiszen dráma, hát hogyne peregne), némi krimi-beütéssel (gyilkosságok!!!), és olyan témákról, amelyek pont a világmegváltó korszakát élő ifjúságot érdeklik a legjobban, de azért az idősebbek sem vetik meg (ld. a tudomány felelőssége, különös tekintettel az atombombára és egyéb emberbaráti intézményekre). Mert nincs benne egy fölösleges szó: mindenből épp annyi jut, amennyi kell, ismeretterjesztésből is csak annyi, amennyi nem fekszi meg a nem-fizikus olvasók gyomrát; mert a dramaturgiája tökéletes;* és mert attól eltekintve, hogy nem vidítja fel a szívet, időnként tényleg vicces. Az meg, hogy bolondokházában játszódik, mindent visz. Az már Hašeknél meg Rejtőnél is a szabadság helye. Fene megenné.

* Egyszer láttam színpadon, csapnivaló színészekkel, de még ők se tudták egészen elrontani. Úúúúúgy szeretném egyszer igaziból látni, olyanokkal, akik nem dilettánsok…

3 hozzászólás
SteelCurtain >!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

A svájci zseniben most sem csalatkoztam. Groteszk tragikomédia, mely minden nevetés után mázsás súllyal nehezedik az ember mellkasára. Nincs abban semmi új, hogy az elmegyógyintézetben valószínűleg az ápoltak a legnormálisabbak. De Dürrenmatt mindezt úgy mutatja meg, hogy mindez csak részeleme, méghozzá a többi részlethez pontosan illeszkedő részeleme a világnak. És bármily groteszk is részleteiben a mű, nincs abban semmi meglepő, hogy élet-halál, vagy egyéni felelősség kérdésében nem elvont igazságok mellett tör lándzsát. Az már nem groteszk, hanem a legtöményebb realizmus, hogy az egyén, és az üzleti érdek között áthidalhatatlan ellentét húzódik meg, s nem lehet kétségünk felőle, hogy a kettő ütközéséből melyik kerül ki győztesen. Remekmű.

2 hozzászólás
Bélabá>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Volt egy szabad délutánom, amikor csak bent kellett lenni (Bár sok ilyen alkalom adódna még :)
Hogy ne unatkozzam, elolvastam A fizikusokat. Már réges-régen el kellett volna (ejnye-bejnye!) csak hát kötelező volt. És az ugye mindig mumus a diákok között, nálam is az volt. Most viszont pótoltam a mulasztást és egyáltalán nem bántam meg! Őrületes egy vígjáték vagy minek nevezzük műfajilag.
Még nem tudom, hogy milyen tanulság vagy következtetés szűrhető le belőle. Rakódnia kell még a szilánkoknak. Azt viszont már tudom, pont a fentebb említett koromból azaz gimnáziumból, hogy Mindent az ellentéte magyaráz!. Mivel Dürrentmatt drámája paradox drámaként van megbélyegezve vagyis magyarul ellentmondásos, ezért tökéletesen illik rá Kertész professzor mondása (lásd az idézetet fentebb.) Őrület, hogy egy őrültekházában őrültnek tettetik magukat páran és közben meg világmegváltó gondolatokat közölnek. Egy kicsit minden tudós őrült vagy fanatikus, ezt el kell ismerni. Talán ez lehet a végső konklúzió?
Szerintem olvassák el, akik jó egy órás szórakozásra vágynak. Láblógatás ellen remek gyógyszer. 5 csillag, 4,7 pont.

15 hozzászólás
gybarbii>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Fizikusokról drámát írni? Ez keltette fel a figyelmemet, a cím miatt hoztam haza a könyvtárból. :) Nagyon élveztem az egészet, a buszon kezdtem el olvasni, és annyira belemerültem, hogy majdnem elfelejtettem leszállni! Na mármost Pesten emiatt nem szoktam aggódni, de most éppen itthon voltam a szüleimnél. Valószínűleg nem lett volna őszinte a mosolyom, ha Zalaegerszeg helyett Ajkán kapok észbe. :)
A mű tele van fordulatokkal és paradoxonokkal. Az egész egyetlen szobában játszódik le, mégis több minden történt ott, mint a mi házunkban az elmúlt 20 év alatt. :) A végére már azt sem tudtam, hogy ki kicsoda, kinek mi az igazi személyazonossága, és hogy akkor most ki is az őrült! Valahogy a végére úgy éreztem, hogy én magam lettem az. :)

Nienna001 MP>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Ezt a darabot én látni szeretném. Nagyon elgondolkodtató ugyanakkor szórakoztató volt, hangoskönyvben hallgattam meg. A mű megtalálható a MEK-en.

Biba>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Csavaros egy dráma és elég szórakoztató. Nagy rejtély, hogy ki az igazi őrült.
Az elején egy kis ideig olyan krimis érzésem volt, hiszen gyilkosságok történnek, de hát mindig tudjuk, hogy ki a tettes.
spoiler
A világ fel akarja használni a tudásukat spoiler főleg háborús célokra, a bolondokháza „menedéket” jelent ez ellen. Erről Hofi diliházas előadása jutott eszembe ("Zárt osztály, igen, én zártam be. Hogy kintről az a sok hülye nehogy bejöjjön.")

Lady_Hope I>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Nem hagy nyugton. Újra és újra elolvasom, belelapozok, annyira remek, és annyira bonyolult.
Imádom.

2 hozzászólás
dre>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Tetszett a rövidsége, tömörsége. Helyenként vicces volt, de leginkább elgondolkodtató: az egyik kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy ki az elmebeteg és ki nem, kit óv meg az elmegyógyintézet a külvilágtól, és kinek lenne rá nagyobb szüksége. A másik kérdés, és azt hiszem, ez a dráma lényege igazából, hogy vajon lehet-e jóra használni a találmányokat, és egyáltalán mi a helyes döntés egy feltaláló számára.

világtalancsitri>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Először is: elfelejtettem bejelölni,hogy olvasom annyira koncentráltam arra,hogy ne kelljen visszaolvasnom a sorokat.Most komolyan ki az aki ezt elsőre megérti?És miért kéne egy 18 évesnek ezt megértenie? -> Aztán megjelent itt nekem Salamon király és rádöbbentett,hogy nem is kell ezt megértenem, szerintem maga Dürrenmatt sem érti, hogy mi a lópikulát hordott itt össze hollywoodi sorozatba illő csavarokkal.A lényeg az,hogy felbosszantsam magam és célommá tűzzem,hogy megértsem, aztán feladjam és törődjek bele,hogy úgysem fogom, olvassam el mégegyszer és csak élvezzem.Ezt is fogom tenni!
Fun fact: még fél éve kívánságlistára tettem ezt a könyvet gondolván, hogy biztos valami dokumentumféleség izgalmas fizikus-bennfentes-radioaktivitásos-atomizébizé féle könyv lesz,amihez nem konyítok, de jó olvasni és elhinni,hogy ettől jobb leszek….aztán most derült ki,hogy igazából egy KÖTELEZŐ OLVASMÁNY amit én KÍVÁNSÁGLISTÁRA tettem…hát mi ez ha nem egy paradoxon?


Népszerű idézetek

Aurorblade>!

Csupán az őrültekházában vagyunk szabadok. Csak az őrültekházában szabad gondolkoznunk. Odakint a szabadságban a gondolataink robbanóanyagok.

Zizzer>!

21 PONT A FIZIKUSOKHOZ

1 A kiindulópontom sohasem holmi tétel, hanem egy történet.
2 A kiindulópontként szolgáló történetet következetesen végig kell gondolnunk.
3 Egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha lehetőségei közül a legrosszabb következik be.
4 Ez a lehetőség szerinti legrosszabb fordulat sohasem látható előre. Véletlenül következik be.
5 A drámaíró művészete nem más, mint hogy ezt a véletlent a lehető leghatásosabban juttassa érvényre a cselekményben.
6 A drámai cselekmény megtestesítői: emberek.
7 A drámai cselekmény véletlene nem más: ki, mikor, hol, kivel találkozik.
8 Minél tervszerűbben cselekszenek az emberek, annál nagyobb erővel ütköznek a véletlenbe.
9 A tervszerűen cselekvő emberek meghatározott célra törnek. A véletlen akkor sújtja le őket a legnagyobb csapással, ha e véletlen következtében éppen a céljuk ellentétéhez érnek el: ahhoz, amitől rettegtek, ahhoz, amit el akartak kerülni (pl. Oidipusz).
10 Az ilyen történet, bár groteszk, mégsem abszurd (azaz nem ésszerűtlen).
11 Hanem paradox.
12 A drámaíró éppúgy nem kerülheti el a paradoxont, mint a filozófus.
13 A fizikus éppúgy nem kerülheti el a paradoxont, mint a filozófus.
14 Egy fizikusokról szóló dráma természetszerűleg paradox.
15 A dráma a fizika tartalmi kérdéseiről nem szólhat, csupán a hatásáról.
16 A fizika tartalmi kérdése a fizikusok ügye. A fizika hatása: mindnyájunk ügye.
17 Közös ügyeinket csak együttesen oldhatjuk meg.
18 A közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló.
19 A paradoxonban a valóság tükröződik.
20 Aki elutasítja a paradoxont, kiszolgáltatja magát a valóságnak.
21 A dramaturgia elhitetheti a nézővel, hogy kiszolgáltatja magát a valóságnak, de arra nem kényszerítheti, hogy helytálljon a valósággal szemben, vagy azt meg is változtassa.

48. oldal

Aurorblade>!

A tudomány birodalmában nincs megbotránkoztatóbb a csodánál.

Noncs21>!

Einstein: Meg kell őrülni.
Newton: Hivatalosan már megtörtént.

Aurorblade>!

Vagy itt maradunk az őrültekházában, vagy a világ lesz azzá. Vagy kitöröljük magunkat az emberiség emlékezetéből, vagy magát az emberiséget töröljük el.

II. felvonás

Aurorblade>!

NEWTON:
Legyünk bolondok, de bölcsek.

EINSTEIN:
Fogságban mégis szabadok.

MÖBIUS:
Fizikusok, de ártatlanok.

Kálmánfi_László>!

Az igazi szabadság nem más, mint annak belátása, hogy nem vagyunk szabadok.

vercsa>!

NEWTON: (…) Kifogástalan németségemet titkosszolgálatunk kiképzőtáborában szereztem meg. Szörnyű munka volt.

Kapcsolódó szócikkek: német nyelv
6 hozzászólás
Aurorblade>!

Nincs értelmetlenebb szenvedély a világon, mint az őrület, amellyel az asszonyok feláldozzák magukat.

Milli>!

NEWTON: Legyünk bolondok, de bölcsek.
EINSTEIN: Fogságban mégis szabadok.
MÖBIUS: Fizikusok, de ártatlanok.

második felvonás/6. jelenet legvége


Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Tóték (színdarab)
Ingmar Bergman – Samuel Beckett – Lanford Wilson – Sławomir Mrożek – Gaál Erzsébet: Lépések
Eörsi István: A szerző szeretné, ha a pofa feje és a csomó emlékeztetne egymásra
Kazys Saja – Grigorij Kanovics – Saulius Saltenis – Romuldas Baltusnikas: Lélekcsere
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Oscar Wilde: Lady Windermere legyezője / Bunbury
William Shakespeare: Szentivánéji álom
Carlo Goldoni: Nyaralás-trilógia
Alekszandr Nyikolajevics Osztrovszkij: Farkasok és bárányok
William Shakespeare: Szentivánéji álom / Romeo és Júlia