9. legjobb dráma (műnem) könyv a molyok értékelése alapján

A ​fizikusok 397 csillagozás

Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Dürrenmatt – Beckett-tel ellentétben – a hagyományos dramaturgiára építi abszurd játékait, hogy „őrült” komédiát, úgynevezett paradox színházat kanyarítson belőlük, amilyen a bolondokházában játszódó Fizikusok is, amely a modern tudományos világnézetek csődjéről szól. A darab cselekménye a felelősség elől bolondokházába menekült tudósok körül forog, s ez az idegszanatórium tágul őrült világunk szimbólumává, melyben elmebetegek a világ felrobbantásán munkálkodnak, s a „józanok” az őrültek házába menekítik gondolataikat, nehogy embertársaik ártalmára legyenek.

Dürrenmatt ebben a drámában az atomkor tudósainak emberfeletti felelősségéről szól, azonban a zseniális dramaturgiai ötlet helyenként háttérbe szorítja a valódi konfliktust, a fizikusok erkölcsi felelősségének problémáját.

Eredeti megjelenés éve: 1962

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Színház az egész Magvető

>!
Magvető, Budapest, 2018
102 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631437652 · Fordította: Ungvári Tamás
>!
Európa, Budapest, 1977
ISBN: 9630707411 · Fordította: Ungvári Tamás

1 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 64

Most olvassa 3

Várólistára tette 133

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Újraolvasás vége.
Egy drámát olvastam el a kötetből, a címadó darabot.
Emlékszem, első olvasásra is tetszett, de egyúttal nagyon dühösen vitatkoztam is (magamban) az ilyen megállapításaival, hogy „Egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha lehetőségei közül a legrosszabb következik be.” Dühösen vitatkoztam, mivel ifjú voltam és romantikus. Most már régebb óta vagyok ifjú, és jó sok minden rakódott már a romantikus lelkemre, úgyhogy dühös már nem vagyok, de vitatkozni még mindig szeretek.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2020/02/23/friedrich_…

3 hozzászólás
SteelCurtain>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

A svájci zseniben most sem csalatkoztam. Groteszk tragikomédia, mely minden nevetés után mázsás súllyal nehezedik az ember mellkasára. Nincs abban semmi új, hogy az elmegyógyintézetben valószínűleg az ápoltak a legnormálisabbak. De Dürrenmatt mindezt úgy mutatja meg, hogy mindez csak részeleme, méghozzá a többi részlethez pontosan illeszkedő részeleme a világnak. És bármily groteszk is részleteiben a mű, nincs abban semmi meglepő, hogy élet-halál, vagy egyéni felelősség kérdésében nem elvont igazságok mellett tör lándzsát. Az már nem groteszk, hanem a legtöményebb realizmus, hogy az egyén, és az üzleti érdek között áthidalhatatlan ellentét húzódik meg, s nem lehet kétségünk felőle, hogy a kettő ütközéséből melyik kerül ki győztesen. Remekmű.

2 hozzászólás
Bélabá>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Volt egy szabad délutánom, amikor csak bent kellett lenni (Bár sok ilyen alkalom adódna még :)
Hogy ne unatkozzam, elolvastam A fizikusokat. Már réges-régen el kellett volna (ejnye-bejnye!) csak hát kötelező volt. És az ugye mindig mumus a diákok között, nálam is az volt. Most viszont pótoltam a mulasztást és egyáltalán nem bántam meg! Őrületes egy vígjáték vagy minek nevezzük műfajilag.
Még nem tudom, hogy milyen tanulság vagy következtetés szűrhető le belőle. Rakódnia kell még a szilánkoknak. Azt viszont már tudom, pont a fentebb említett koromból azaz gimnáziumból, hogy Mindent az ellentéte magyaráz!. Mivel Dürrentmatt drámája paradox drámaként van megbélyegezve vagyis magyarul ellentmondásos, ezért tökéletesen illik rá Kertész professzor mondása (lásd az idézetet fentebb.) Őrület, hogy egy őrültekházában őrültnek tettetik magukat páran és közben meg világmegváltó gondolatokat közölnek. Egy kicsit minden tudós őrült vagy fanatikus, ezt el kell ismerni. Talán ez lehet a végső konklúzió?
Szerintem olvassák el, akik jó egy órás szórakozásra vágynak. Láblógatás ellen remek gyógyszer. 5 csillag, 4,7 pont.

15 hozzászólás
Roszka>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Érdekes történet, egy bolondok házában, ahol az ápoltakról kiderül, hogy kutya bajuk, viszont az ápolók ápolandók lennének. Az ember először nevetgél, de rájön, hogy nem is vicces a dolog. Nagyon ritka számomra az ilyen könyv,talán az Előttem az élet volt még ilyen.
Gyorsan olvasható pörgős történet. Kevés oldal, de annál ütősebb.

gybarbii>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Fizikusokról drámát írni? Ez keltette fel a figyelmemet, a cím miatt hoztam haza a könyvtárból. :) Nagyon élveztem az egészet, a buszon kezdtem el olvasni, és annyira belemerültem, hogy majdnem elfelejtettem leszállni! Na mármost Pesten emiatt nem szoktam aggódni, de most éppen itthon voltam a szüleimnél. Valószínűleg nem lett volna őszinte a mosolyom, ha Zalaegerszeg helyett Ajkán kapok észbe. :)
A mű tele van fordulatokkal és paradoxonokkal. Az egész egyetlen szobában játszódik le, mégis több minden történt ott, mint a mi házunkban az elmúlt 20 év alatt. :) A végére már azt sem tudtam, hogy ki kicsoda, kinek mi az igazi személyazonossága, és hogy akkor most ki is az őrült! Valahogy a végére úgy éreztem, hogy én magam lettem az. :)

1 hozzászólás
kávésbögre P>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Nem is értem, miért nem olvastam eddig. Kicsit sajnálom is, hogy ennyit vártam vele, mert nagyon zseniális. Annyira jó dialógusok és gondolatok vannak benne, hogy csak úgy egyszerűen jó lesz ezután is bele-beleolvasni. A maga módján minimalista, egyetlen helyszínen játszódik, viszonylag kis számú szereplőgárdával, de talán ez az egyik kulcsa a zsenialitásának. Mindenkinek el kellene olvasnia egyszer legalább – de ha egyszer olvastad, utána újra és újra akarod majd :D

Afraa>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Amikor évekkel ezelőtt először a kezembe akadt Dürrenmatt rövidke kis drámája, azonnal beírta magát a kedvenceim közé. Rövidsége és minimalizmusa ellenére egy nagyon komplex műről van szó.
Egyrészt – ami megadja a dráma groteszk voltát – a sorokat olvasva kibontakozik egy igen abszurd szituáció, ahol feltehetjük magunknak a kérdést, hogy vajon ki számít bolondnak és ki normálisnak? A Fizikusokban először egyértelműnek tűnik a helyzet, majd összemosódnak a határok, végül pedig teljesen átfordul a visszájára. És valóban, sokszor, ha jobban beleássuk magunkat az emberi pszichébe, ez a kérdés nem is annyira magától értetődő.
A másik fontos szelete a műnek pedig, ami a szatirikus vonal mellé becsempészi a filozófiai vonalat, hogy a világháborúkat követő időszakban, amikor a technológiai fejlődés, a fegyverkezés és a nukleáris energia fejlődése igen nagy léptékben haladt előre, vajon a tudósnak, akinek a fejében olyan ötletek, képletek fogalmazódnak meg, amik árthatnak az embereknek, sőt, igen súlyos következményei lehetnének, ha megvalósulnának a fejében lévő egyenletek, lehet-e szabad utat engednie a gondolatainak? Mi a tudós felelőssége? Képes-e felismerni a veszélyt, amit ő okozhat, és felülemelkedni önmagán, hogy az emberiséget ezáltal megmenthesse?
Nagyon érdekes, sokrétű, egyszerre szórakoztató és mélyen elgondolkodtató mű.

Nienna001 P>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Ezt a darabot én látni szeretném. Nagyon elgondolkodtató ugyanakkor szórakoztató volt, hangoskönyvben hallgattam meg. A mű megtalálható a MEK-en.

Helga_Dávid>!
Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok

Műfajilag nehezen behatárolható színpadra írt mű. Filozófikus-szatíra? Van ilyen kategória? Talán ez illik rá a legjobban.
A két felvonás szerkezetileg is két részre osztja a történetet.
Az első felvonásban a szanatórium (elmegyógyintézet) lakóiról gondoljuk azt, hogy őrültek.
Majd a második felvonásban fordul a kocka és az összes többi szereplőről gondoljuk ezt.
A mű fő vezérszála az a kérdés, hogy mennyire vonhatók felelősségre azok az emberek, akiknek ugyan ártatlan volt a szándékuk, mégis valami olyan tettek, fedeztek fel, amivel emberek halálát okozták.
Például Einstein felelős-e azért, hogy az atombomba miatt sok ezren haltak meg? Vagy a tudomány, a fizikai törvényszerűségek feltárása, megértése fontosabb; és az, hogy az emberiség később ezt a tudást már hogyan használja, az nem a felfedező fizikus felelőssége?


Népszerű idézetek

Aurorblade>!

Csupán az őrültekházában vagyunk szabadok. Csak az őrültekházában szabad gondolkoznunk. Odakint a szabadságban a gondolataink robbanóanyagok.

Zizzer>!

21 PONT A FIZIKUSOKHOZ

1 A kiindulópontom sohasem holmi tétel, hanem egy történet.
2 A kiindulópontként szolgáló történetet következetesen végig kell gondolnunk.
3 Egy történetet akkor gondolunk végig következetesen, ha lehetőségei közül a legrosszabb következik be.
4 Ez a lehetőség szerinti legrosszabb fordulat sohasem látható előre. Véletlenül következik be.
5 A drámaíró művészete nem más, mint hogy ezt a véletlent a lehető leghatásosabban juttassa érvényre a cselekményben.
6 A drámai cselekmény megtestesítői: emberek.
7 A drámai cselekmény véletlene nem más: ki, mikor, hol, kivel találkozik.
8 Minél tervszerűbben cselekszenek az emberek, annál nagyobb erővel ütköznek a véletlenbe.
9 A tervszerűen cselekvő emberek meghatározott célra törnek. A véletlen akkor sújtja le őket a legnagyobb csapással, ha e véletlen következtében éppen a céljuk ellentétéhez érnek el: ahhoz, amitől rettegtek, ahhoz, amit el akartak kerülni (pl. Oidipusz).
10 Az ilyen történet, bár groteszk, mégsem abszurd (azaz nem ésszerűtlen).
11 Hanem paradox.
12 A drámaíró éppúgy nem kerülheti el a paradoxont, mint a filozófus.
13 A fizikus éppúgy nem kerülheti el a paradoxont, mint a filozófus.
14 Egy fizikusokról szóló dráma természetszerűleg paradox.
15 A dráma a fizika tartalmi kérdéseiről nem szólhat, csupán a hatásáról.
16 A fizika tartalmi kérdése a fizikusok ügye. A fizika hatása: mindnyájunk ügye.
17 Közös ügyeinket csak együttesen oldhatjuk meg.
18 A közös ügyek egyéni megoldására minden kísérlet hiábavaló.
19 A paradoxonban a valóság tükröződik.
20 Aki elutasítja a paradoxont, kiszolgáltatja magát a valóságnak.
21 A dramaturgia elhitetheti a nézővel, hogy kiszolgáltatja magát a valóságnak, de arra nem kényszerítheti, hogy helytálljon a valósággal szemben, vagy azt meg is változtassa.

48. oldal

Aurorblade>!

A tudomány birodalmában nincs megbotránkoztatóbb a csodánál.

Noncs21>!

Einstein: Meg kell őrülni.
Newton: Hivatalosan már megtörtént.

Aurorblade>!

Vagy itt maradunk az őrültekházában, vagy a világ lesz azzá. Vagy kitöröljük magunkat az emberiség emlékezetéből, vagy magát az emberiséget töröljük el.

II. felvonás

Aurorblade>!

Nincs értelmetlenebb szenvedély a világon, mint az őrület, amellyel az asszonyok feláldozzák magukat.

Aurorblade>!

NEWTON:
Legyünk bolondok, de bölcsek.

EINSTEIN:
Fogságban mégis szabadok.

MÖBIUS:
Fizikusok, de ártatlanok.

Kálmánfi_László>!

Az igazi szabadság nem más, mint annak belátása, hogy nem vagyunk szabadok.

vercsa>!

NEWTON: […] Kifogástalan németségemet titkosszolgálatunk kiképzőtáborában szereztem meg. Szörnyű munka volt.

Kapcsolódó szócikkek: német nyelv
6 hozzászólás
Milli>!

NEWTON: Legyünk bolondok, de bölcsek.
EINSTEIN: Fogságban mégis szabadok.
MÖBIUS: Fizikusok, de ártatlanok.

második felvonás/6. jelenet legvége


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A revizor
Kazys Saja – Grigorij Kanovics – Saulius Saltenis – Romuldas Baltusnikas: Lélekcsere
Molière: A fösvény
Molière: Tartuffe
Gárdonyi Géza: Annuska
Örkény István: Tóték / Macskajáték
Witold Gombrowicz: Drámák
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Tasev Norbert: Majom-parádé
Csokonai Vitéz Mihály: Karnyóné