69. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

A ​téboly otthona (Millie Calloway 1.) 249 csillagozás

Freida McFadden: A téboly otthona

Egy ​történet, amelyben nincs bárány. Csak farkasok vannak.
Üdv a családunkban – fogad az elegáns Nina Winchester új házvezetőnői állásomban. Ez a munka az egyetlen esélyem, hogy új életet kezdjek. Itt az lehetek, akinek csak látszani akarok. Csakhamar rá kell azonban jönnöm, hogy Winchesterék titkai a sajátjaimnál is sokkal sötétebbek és ijesztőbbek.
Nap mint nap lelkiismeretesen kitakarítom munkaadóim fényűző otthonát, elhozom a lányukat az iskolából, és ízletes vacsorát főzök az egész családnak, majd apró padlásszobámba térek elkölteni a magam jóval szerényebb vacsoráját.
Igyekszem tudomást sem venni róla, hogy Nina gyakran csak azért csinál felfordulást, hogy kárörvendve nézze, ahogy összetakarítok, hogy miféle blőd hazugságokat gyárt a lányáról, és hogy mint válik Andrew, a jóképű férj napról napra elgyötörtebbé. De ha olykor Andrew fájdalommal telt, szép, melegbarna szemébe nézek, nem tudom megállni, hogy elképzeljem, milyen is volna Nina helyében lenni.… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2022
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635704965 · Fordította: Nagy M. Boldizsár
>!
Álomgyár, Budapest, 2022
368 oldal · ISBN: 9789635704972 · Fordította: Nagy M. Boldizsár

Kedvencelte 38

Most olvassa 11

Várólistára tette 163

Kívánságlistára tette 154

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

mate55 >!
Freida McFadden: A téboly otthona

A regény nagy része három ember közötti kapcsolatokra összpontosít, amiben az egymással való interakciók mozgatják a cselekményt. A könyv első fele egy kicsit lassabban halad, nagyrészt azért, hogy a szerzőnek lehetősége legyen arra, hogy kedve szerint alakítsa a rejtélyt, nyomokat hagyjon, és természetesen elvárásokat teremtsen. Nyilvánvalóan nagy örömmel vezet félre úgy, hogy az elkerülhetetlen tragédiák lassan égő atmoszférája elsöprő legyen, miközben vadutazásra visz minket egy gonosz által megrontott otthon szívébe. Annak ellenére, hogy elég korán elkaptam egy általános irányt, és annak ellenére, hogy a történetnek van néhány kényelmes egybeesése ( sztori szempontjából nem mondható eredetinek) még mindig volt elég fordulat és kinyilatkoztatás, amit nem láttam érkezni. Az a tény, hogy megtalálta a módját, hogy két ravasz ellenséget ugyanabban a házban helyezzen el, jót tett a cselekménynek, és olyan helyzetet teremtett, ami segített a feszült légkör fenntartásában. Természetesen nem elégedett meg ennyivel, mert képes volt több alkalommal is meglepni, hol már előre borítékolható, hol pedig a kiszámíthatatlan fordulatokkal. A szükséges információkat, az indítékok kibontását, és valamennyi tüneti szelvényét fokozatosan, csepegtetve tálalta. A befejezése váratlannak mondható, amellyel elindítja a történet folytatását.

12 hozzászólás
FairyDust P>!
Freida McFadden: A téboly otthona

Fú ez a könyv letehetetlen!
Nagyon gyorsan kiolvastam, pont annyira beteg amennyire szerettem volna. :D
Elég egyszerű a cselekmény, igazából ez egy „popcorn thriller”, de a műfajában tökéletes. Számomra Millie nagyon szimpatikus volt, de a többi karaktert is imádtam, mind kellően instabil volt. :D
Külföldön borzalmas nagy hype övezi az írónőt, pont a fent említett ok miatt, a könyvei ék egyszerű nyelvezettel íródnak emiatt iszonyatosan könnyen csúszik az ember szeme a sorok között.
A fordítás nem túl jó. Néhol néztem is, hogy ezt most én nem értem, vagy a mondat fura, de többszöri olvasás után rájöttem, hogy nem túl minőségi a magyar könyv.

spoiler

Akinek tetszett ez a könyv, az alábbi is tetszeni fog: Liv Constantine: Az utolsó Mrs. Parrish

2 hozzászólás
Mocori_>!
Freida McFadden: A téboly otthona

El sem hiszem, hogy ismét kedvencre leltem. És még csak január van! :))
Mondanom sem kell 5* a könyv! Olvastatta magát, szépen felépített, tele rejtéllyel, alig vártam az alkalmat, hogy olvassam tovább.
Milli és Nina szemszögéből bontakozik ki a történet, és ami összefogja őket: Andrew.
Többet nem tudok írni, mert azzal már többet árulok el! :)

maya75 >!
Freida McFadden: A téboly otthona

Beteg egy sztori… Mégis imádtam. :)
Az elején Millie kicsit idegesített, egy darabig nem volt világos, hogy mit miért csinál spoiler, aztán az új szemszögtől kezdődően kezdett kitisztulni a kép, a végére pedig nagyon szépen összeállt minden.
A borítóval viszont nem vagyok kibékülve spoiler, és a cím fordítása se az igazi. Ezt alátámasztja az is, hogy az utószóban már a borítótól eltérően Téboly házaként hivatkoztak rá, mintha a fordító maga se emlékezne, minek fordította először off

Bookish_Moments_Blog>!
Freida McFadden: A téboly otthona

Leigáz, megborzongat, groteszk módon fogva tartja a gondolataid és az érzéseid!

Az idei évben több lehengerlő olvasmánnyal is találkoztam, A téboly otthona egyértelműen közéjük tartozik. Az írónő stílusa egyedülálló, szédítően vezeti a cselekményszálat és azzal együtt az olvasót is. Meglebegteti előttünk a kegyetlenség zászlaját, majd az őrületbe kerget az egyre elképesztőbb csavarokkal.

Csak ámultam-bámultam, élveztem és szerettem! Utánozhatatlan élményt kaptam, de kíváncsian várom, hogy a sorozat következő részében mi vár Millie Calloway-re!

A teljes értékelésem itt olvasható: https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2023/06/freida-…

KöfférTzitzah P>!
Freida McFadden: A téboly otthona

A téboly otthona olyan meglepést tartogat, hogy leesik az állad. Beteg, sötét és veszélyes, egyszóval minden, amihez egy szórakoztató thrillerhez szükség van.

Millie nem vágyik másra, mint egy viszonylag jól fizető állásra, tetőre a feje felett és arra, hogy végre alvás közben kinyújtóztathassa a lábait. Egy ideje ugyanis a kocsijában lakik – ez a legtöbb, amit megengedhet magának – minden vagyonával együtt, ami nem nevezhető éppen soknak. A szerencse eddig nem szegődött társául, ám úgy tűnik, ez megváltozik, amint csodálatos lehetőséget kap Nina Winchester házvezetőnőjeként. Csak később válik világossá számára, hogy amit isteni csodának vélt, valójában az ördög műve. Nina Winchester ugyanis nem normális, szánt szándékkal teszi tönkre Millie komoly munkáját és mindenféle indok nélkül csinál akkora felfordulást a házban, amekkorát egy óvodás csoport sem lenne képes egyhamar összehozni. De őrültsége nem csak ebben nyilvánul meg: letagadja korábbi kéréseit és utasításait, több alkalommal is megszégyenítve ezzel a fiatal lányt. S van még egy „probléma”: Nina férje, Andrew átkozottul jóképű és jólelkű férfi, aki tehetségének köszönhetően máris jelentős összeget tudhat a bankszámláján. Mindezek mellett úgy tűnik, Millie éppen az esete, s ez elég is ahhoz, hogy felesége féltékeny játszmába kezdjen. Már az alaptörténet is önmagában érdekes, nem is beszélve arról, ami ezután következik…

A ház, a szereplők, a kisebb ijesztő motívumok megteremtik a hátborzongató, sötét atmoszférát, ami folyamatos feszültségérzetet kelt. Millie mindezek ellenére végtelen türelemmel és nyugalommal rendelkezik, bámulatosan jól kezeli a könyvben leírt kellemetlen helyzeteket. Csak megy előre, nem felejti el egy percre sem, hogy honnan jött és miért küzd. Érthető módon paranoiás, minden idegszála az súgja neki, hogy meneküljön, mégsem adja fel, és minden éjjel egy olyan padlásszobában hajtja álomra a fejét, ahol én még akkor sem tudnék elaludni, ha bottal ütnének. A könyv felénél bekövetkező szerencsés események után azt hihetjük, végre megjelenik a megérdemelt nyugalom Millie életében, azonban a legszörnyűbb dolgok még csak most kezdődnek, pont akkor, amikor már elülni látszik a vihar. Egy nem várt szemszögváltás elhozza nekünk Nina Winchester gondolatait is, így ráláthatunk az életében uralkodó tébolyra is, mely még rémisztőbb, mint amivel eddig szembenéztünk Millie szavain keresztül.

A cselekmény és a mögötte meghúzódó cselszövés is kiválóan felépített, a végkifejlet pedig zseniális. Még az utolsó oldalakon is ijedt táncba kezd a szívünk, még ott is azt hisszük, hogy bármelyik pillanatban folytatódhat a katasztrófa, s az utolsó sorokkal meg is bizonyosodhatunk róla, hogy Millie története ezzel még nem ér véget. Nemcsak könyvben olvasnám szívesen a folytatást, de az írónő pontos leírásainak hála talán nem meglepő, hogy sorozatban, a képernyőn megelevenedve is nagyon élvezném.

Blogbejegyzés: link

2 hozzászólás
Mónika_T P>!
Freida McFadden: A téboly otthona

A magas %-tól és az elolvasott ámuldozó értékelésektől én valami nagyobb durranást vártam.
Nem egy lángész thriller, az alapötlet sem túl egyedi, primitív a stílusa, gyatra a fordítása, de gyorsan olvasható és maga a történet szórakoztató. Leginkább a második résztől, a szemszög váltástól.
Biztos elolvasom majd a folytatást is, ha megint egy laza kikapcsolódásra vágyom.

3 hozzászólás
ShedowCat8>!
Freida McFadden: A téboly otthona

Hűha, hűha, wao, ez a könyv kurv@ jó volt.
Azt hiszem találtam egy új kedvenc írónőt.
Tökéletes történetvezetés, borzongató részletek, remek adagolás és egy igen érdekes csavar ami eléggé semmiből éri az embert.
Aki gondolkozik azon, hogy ezt a könyvet elolvassa, az ne tegye többet. Menjen és olvassa mert hűha ez aztán zseniális volt!!!!

5 hozzászólás
EssentialH2_0 P>!
Freida McFadden: A téboly otthona

Elég izgalmas a könyv, könnyen olvasható, fordulatos, bár elég hamar rá lehet jönni, mi a helyzet. Legalábbis a gyakorlott thrillerolvasónak mindenképp. Habár a fülszöveg némileg eltér a tartalomtól, még ez sem probléma.
A baj a fordítással van. Miért nincs ideírva, ki fordította? (Jó, hát a könyvben benne van.) Kényelmetlen volt olvasni, teljesen olyan, mintha a google-translate munkája lenne. Szerintem nem is vagyok messze az igazságtól.
Szóval a borító béna, a fordítás ergya, tökéletes iskolapéldája annak, hogy lehet elrontani egy egyébként kellemes kis olvasmányt.

Yizri36 P>!
Freida McFadden: A téboly otthona

Ez egy igazán izgalmas, rejtélyes történet volt.
A könyv Millie, a frissen szabadult rab és egy látszólag őrült feleség szemszögéből íródott. Millie végre állást kap, véleménye szerint álmai állását. Nem kell mást csinálnia csak házvezetői teendőket elvégezni. Ám miután beköltözik a családhoz, rendre fura dolgok kezdenek történni. Nina, a háztulajdonos felesége furán viselkedik és olyan dolgokat állít, amiket Millie biztosan nem tett meg. A férj pedig kedves és vonzó. Ahogy haladt a történet, egyre több titokra fény derült. Elképzelhető, hogy Nina egészen más, mint amilyennek mutatja magát. A téboly kezd kibontakozni és a dolgok vad fordulatokat vesznek.
Nagyon élveztem, Hamarosan majd elolvasom a folytatást is. :)


Népszerű idézetek

mate55>!

Ezt a házat én már csak bilincsben fogom elhagyni.

(első mondat)

Lealevai0609>!

Az egyetlen ember, akiben megbízhatok, én magam vagyok.

Ötvenöt

Bookish_Moments_Blog>!

A legtöbb ember számára én csak egy dolog vagyok: egy elítélt.

Bookish_Moments_Blog>!

Egyszer már voltam fogoly – nem hagyom, hogy újra megtörténjen.

Bookish_Moments_Blog>!

Még mindig ott rejlik benne az a gyermeki boldogság. A képesség, hogy a pillanatnak éljen.

Lealevai0609>!

Nem éreztem semmit. Nem hittem, hogy képes lehetek még bármit érezni… bárki iránt. Teljesen túlélési üzemmódban működtem.
De most – most, hogy túléltem – kiderült, hogy nem vagyok halott belülről. Távolról sem.”

Ötven

tothebone>!

Bűntudatot érzek, amiért annyira türelmetlen vagyok vele, amikor téves információkat közöl velem, vagy amikor a hangulata hirtelen megváltozik. Nem az ő hibája. Ninának komoly problémái vannak. Így most már minden világosabb.

110. oldal


A sorozat következő kötete

Millie Calloway sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dot Hutchison: Pillangók kertje
Paula Hawkins: A lány a vonaton
John Marrs: A hazugság ára
E. K. Blair: Bang
B. A. Paris: Zárt ajtók mögött
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Broken Dolls – Tönkretett babácskák
Clémence Michallon: A csendes bérlő
Sabine Durrant: Így emlékezz rám
Darcey Bell: Egy kis szívesség
Diana Hunt: Őrület határán