A ​megmentő (André 1.) 516 csillagozás

Frei Tamás: A megmentő Frei Tamás: A megmentő

Konspiráció, szerelem, hatalom, pénz, tündöklés és leszámolás – Frei Tamás kalandregénye új műfajt képvisel a magyar könyvpiacon. Igazi újdonság! A napjainkban játszódó kőkemény thriller kitalált szereplőkkel, de valós helyszínekre röpíti el az olvasókat. A könyv izgalmas utazás egy szövevényes összeesküvés kulisszái mögé. Oligarchák, miniszterelnökök, exlégiósok, Londonban élő magyar modellek és párizsi kémek a főszereplői a Teherántól Budapesten át egészen a francia fővárosig ívelő történetnek. Magyarország titkai egy bennfentes szemével! Élvezd ki és értsd meg, de aztán éld is túl!

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Alexandra, Pécs, 2015
592 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633576434
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
566 oldal · ISBN: 9789632545745
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2010
588 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632542348

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

André · Adrienn


Kedvencelte 60

Most olvassa 69

Várólistára tette 134

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
csillagka P
Frei Tamás: A megmentő

Elég régen nagy rajtam a nyomás, férjem egyik kedvenc sorozatának első kötetével kapcsolatban. Sajnos be kell látom nem vagyunk egyformák (nem is baj) és még mindig nem szeretem az oroszos kémregényeket.
A hidegháború elmúltával azt hittem kikopik a műfaj, de van aki élesztgeti. Nálunk persze ez alapból müködik, a régi kommunista CCCP akkora ellenség, hogy egy pillanatig se kérdéses kik is a rossz fiúk. Az igazi bajom éppen ezen a ponton van (mindig is itt volt) a zsigeri ellenszenvből táplálkozó fikcióval, mivel számomra mind a két oldal egyformán elvetemült gyilkosok gyülekezete, és sose láttam azt a fene nagy különbséget ami állítólagosan megtalálható, a jó és rossz célból elkövetett titkosszolgálati akció mögött. (mind a kettő egy másik ország belügyeibe való beavatkozás) A könyv éppen olyan amilyenek Frei műsorai voltak, sok benne a szenzációs, kicsit hiteltelen nagyzolás, igen így is lehetett volna (csak a világ ennél sokkal bonyolultabb) vagy egyszerűbb. Minden esetre a gáztározók ma is állnak, mi pedig már annyira nem vagyunk rászorulva az orosz gázra (aminek azt hiszem felére csökkent a világpiaci ára) ez jó.
A többit pedig nekem túlságosan utópisztikusra és néhol kegyetlenre sikerült. A francia demonstráció nagyon tetszett nálam az a könyv csúcspontja.
Fiús könyv, érdekes meglátásokkal, de sajnos néhol unatkoztam, folytatom mivel mást úgyse tehettek (majd egyszer, ha már tényleg nincs semmi más a kezem közelében)

2 hozzászólás
>!
Tiger205
Frei Tamás: A megmentő

Hatalmas, pozitív meglepetés!
Egy éjjel kiolvastam, rég jártam így könyvvel (főleg 600 oldalassal).
@Maate lelkesített fel rá, és most elolvastam. A szerző nagyot nőtt a szememben. Eddig nem volt túl pozitív a képem róla, de most letett valamit az asztalra.

Nem mondanám, hogy Frei egy magyar Clancy vagy Forsyth lett, de…majdnem!
A könyv a jó kémkaland-politikai regények legfőbb tulajdonságait egyesíti: érdekes történet, cselekményszövése több szálon fut, de könnyen követhete, az időben ugrál, de nem zavaróan, szerethető szuperhős a főszereplő … és persze ott van a SZERELEM is…
Mi kell még?
Nyaraláshoz, teleléshez ideális olvasmány.

Azért van pár negatívum is!
először is: aki olvassa figyeljen oda, mert nekem a könyv végére olyan csillámporos lett a kezem a borítótól, hogy nem mentem volna a kék lagúna bár közelébe vele :( Sajnos a magyar minőség :(
másodszor: ha már ennyi (és alapjaiban jó) szakértőt megkérdezett, akkor egy katonát sem ártott volna, ha már a főhős az… mert olyan , hogy „minitank” főképp, hogy hatkerekű, még a francia idegenlégióban sincs.
Az legyen mondjuk páncélozott szállító harcjármű, vagy lövészpáncélos, esetleg gyalogsági harcjármű. Ha már a többi téren ennyire ragaszkodott a pontos megfogalmazáshoz.

De ez csak kötözködés. Az, „buta” hogy a magyarok nem ismerik a wolfram magos lövedéket, vagy annak hüvelyét, már hülyeség viszont. Simonyi Ottóval kellene kicsit beszélnie, ha már magyar a mesterlövészek többszörös világbajnoka – egy olyan könyv megírása előtt, mely mesterlövészről szól. Szerintem.

De alapjaiban pozitív csalódás, egy magyar szerző is világszintű kalandregényt írt, s ez – jó!

10 hozzászólás
>!
Vhrai P
Frei Tamás: A megmentő

Az író munkássága nem volt ismeretlen számomra, rendszeresen követtem a riportjait, illetve műsorait is. Már a megjelenésekor kíváncsi voltam a könyvre, akkor be is szereztem. Most csaj újraolvasásról van szó. Még mindig azt mondom, hogy az egyik legjobb magyar thriller, amit olvastam. Általában hidegen hagy a politika, de itt nagyon élveztem a feltevéseket, amik akár igazak is lehetnének. Emellett nem hiányzik az akció és egy csipetnyi romantika sem.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/2017/08/05/frei_tamas_a_megmento_andre

>!
Kiss_Csillag_Mackólány P
Frei Tamás: A megmentő

Bevallom őszintén, eddig azért kerültem el Frei Tamás könyveit, mert csak a riporteri, tudósítói munkáját ismertem, és nem akartam valóságos politikai történeteket olvasni.
Aztán amikor azt hallottam, hogy a könyvei igazi, vérbeli krimik, akkor már nem tartóztattam meg magam.
Nem is érte volna meg, hiszen egy ízig-vérig krimivel találkoztam. Igaz, átszövik a politikai szálak, de a hangsúly nem ezek kiemelésén van, hanem magán a krimi-jellegen.
André csodálatosságát kissé túlzónak éreztem ugyan, de milyen legyen egy főhős, aki hol Batman, hol Superman, hol Super Mario, hol meg egyszerűen „csak” Rómeó?
Persze, mindezek kellenek egy modern történetbe, ahogyan a hatalmas nyelvtudás, a kocka has, és az az eget rengető tudás, mintha elvégezte volna a Mindentudás Egyetemét is.
Hát nem erre vágyik egy nő? (én mondjuk, nem)
Jó volt a könyv, hamarosan jön a következő rész is!

>!
Manni
Frei Tamás: A megmentő

Igazából azt kell, hogy mondjam: örülök, hogy túl vagyok rajta. Pedig nem volt rossz, sőt! Csak:
– túl sokáig tartott elolvasnom, ami nyilván nem a könyv hibája, csak és kizárólag az enyém, így mégse olyan volt, mint lehetett volna
– nekem túl száraz volt: Frei nagyon intelligens, egész jól is ír, mégis… oda kellett figyelni, igényes volt, nem kapcsolt ki (ami megint nem hiba, csak rosszkor olvastam)
– idegesített az állandó kurziválás és a sok felesleges magyarázat (köszönöm, egy mondatból is megértem, hogy a halálos töltény, az halálos töltény )

13 hozzászólás
>!
pingvin1
Frei Tamás: A megmentő

Oly rég szerettem volna olvasni, végre sikerült :-))
Nagyon tetszett, jó kis könyv volt. Mi igaz és mi nem, nem tudhatjuk, de ha csak egy kis töredéke, az is elképesztő. Rádöbbentem milyen kis porszemek vagyunk és milyen gátlástalan kegyetlen emberek élnek….
Végig izgalmas, lekötött és elgondolkodtatott.

>!
Röfipingvin MP
Frei Tamás: A megmentő

Sok mindennek az érdekes keveréke ez a könyv. Egy krimi, ami már már zavarbaejtően szép mondataszerkesztéssel van megírva, de ezekben a mondatokban viszont javarészt légiósok, zsoldosok és maffiózok (fehér és nem fehér gallérosok egyaránt) mutatódnak be. És ott van André és az ő története, amiből csak morzsákat kapunk, tehát értelemszerűen éhesek vagyunk még. Aztán a gáz-Business és annak részletes ismertetése: azt hiszem most már több minden fog szemetszúrni, mint eddig.
Szóval olyan ez a könyv, mint egy vérbeli amerikai krimi, amit odaadtak egy francia rendezőnek. És nézhető lett a végeredmény!

>!
Véda MP
Frei Tamás: A megmentő

Ne tessék előítélettel olvasni Frei Tamás könyvét, mert azért nem annyira gagyi ez, mint amennyire sokan lehúzták! -Mondjuk nekem is sokat kellett magamban ezt ismételgetnem, mielőtt belefogtam volna a könyvbe.-
A kezdeti „olcsó fogások” után kifejezetten fordulatos, érdekfeszítő, dokumentumokat feltáró tényezőkbe botlik az ember, ami egészen élvezetes. Olcsó fogások alatt értem pl. hogy roppant módon nem érdekli az olvasót, sem a történetet nem viszi előre, hogy a főszereplőnő Adriennek mandulaolajjal, vagy csak Caola krémmel lett-e bekenve a teste a hófehér szatén lepedőn…. Már ha nem akarja az író, hogy kikiáltsák Fejős-Vass Tamássá…
De mondom, dicséretére vált, hogy ezeket pár oldal után rendesen levetkőzte, elhagyta.
Nekem annyi bajom volt vele, hogy anno Frei Tamástól, mint riportertől viszketett a tenyerem a tenyérbe mászó képe-stílusa miatt; na azt most megkaptam itt is a könyvben. Engem a tényfeltáró riportműsoraiban is zavart ez a féle jólfésültség: túl simulékony, túl „nyálas”, az összes stílusjegyével együtt. Olyan kis pojáca. -Már bocsánat a szófordulatért.-
Ezen kívül az zavart még, hogy rendkívül sokat akart közölni ezekből a „lehúzom a leplet és még tolok rá pár lapáttal az összeesküvés-elméletekből”, sztorikból. Bár kétségtelenül kívánatos volt a történet szempontjából, de akkor sem ilyen mennyiségben, mert ez túl sok megjegyezhetetlen név és kapcsolódási pont. Egyébkén nekem pozitív csalódás volt ez a Frei ember, mint író. :)

>!
Risus P
Frei Tamás: A megmentő

Nem is tudom, hogy hol kezdjem…
Nos, az eleje, szavakat nem találok rá, hogy mennyire unalmasra sikeredett. Később, amikor már tényleg alaposan megtudtam mindent és kezdett érdekessé válni a könyv, vége lett. -.-
Közel 600 oldalas a könyv, de az első 150 oldal unalmas, és a maradék 450 oldalból még legalább 200 oldalt le lehetett volna hagyni, mert iszonyatosan sok helyen ismételt és még annál is jobban magyarázott. Én elsőre is felfogtam, nem kell 10 oldallal később újra elmagyarázni.
Az alap történet jó, de ez a stílus nem, amiben íródott.

>!
Ingryd
Frei Tamás: A megmentő

Frei Tamás könyveit a nővérem ajánlotta, addig eszembe sem jutott kézbe venni. Szerinte a könyvei igazi krimik és valóságos történetek. Ebben teljesen igaza van. A cselekmény több szálon haladt és remekül összerakta a szerző kerek egésszé a történetet. Izgalmas, fordulatos és akciódús, valamint könnyen olvasható, magával ragadó. Elgondolkodtató történet, ami arra emlékezteti az olvasót, hogy mi csak apró porszemek vagyunk a világban és mennyire keveset tudunk a körülöttünk zajló események igazi okairól… A stílusa néhol zavart, túlmagyarázott részeket, többször ismételt, egyes jeleneteket, részeket túlírt. De ettől függetlenül jó volt.
Kellemes csalódás volt és valószínűleg nem az utolsó, amit a szerzőtől olvastam.


Népszerű idézetek

>!
Diosz P

Didier szerint ugyanis a volt kommunista országok titkosszolgálatai még ma is tele vannak a régi, KGB-korszakos munkatársakkal. Mert a +régi+ banda felét kirúgták ugyan, de a másik fele valahogy átmentette magát, köpönyeget fordított, vagy csak azt hazudta hogy fordított.
És a posztkomcsi világban ezt el is hitték nekik, mert a posztkomcsi világban a demokraták is posztkomcsik voltak, csak rájöttek, hogy most már templomba kell járniuk, nem pedig pártgyűlésre, mint korábban.

443. oldal

>!
agisajt

Mert Adrienn a betűkhöz menekült. Az álmatlanul töltött éjszakák után, ahelyett hogy altatót vett volna be, inkább olvasni kezdett. Átolvasta a hosszú, sötét órákat, reggel két csésze kávéval ébren maradt, és bement az Akadémiára. Aztán kora délutántól itt ült a teraszon, és olvasott tovább.

217. oldal

>!
Risus P

– De a legszebb magyar szó, András, az a szerelem.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
>!
Risus P

Utólag mindig rá lehetett jönni. De csak utólag, és csak visszafelé elemezve.

398. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

A tömegek valójában még nem fogták fel, hogy a globális világban igazából kiktől is függ a sorsuk. Hogy a Magyarország méretű államocskákban az életük alakulása alapvetően az országaiknál erősebb és gazdagabb szupervállalatok és nemzetközi szervezetek döntésein múlik, az ő vezérigazgatóiktól függ, nem pedig a saját miniszterelnökük politikájától. A magyarok is elmentek négyévente szavazni, mert azt hitték, hogy az általuk megválasztott miniszterelnök személyén majd sok minden múlik. Pedig a sorsuk inkább a Gazprom, a Microsoft, az ING Bank, az Allianz, az E.ON, a Ford, a Spar és az ehhez hasonló óriásvállalatok vezetőitől függött.
Vagy esetleg a Nemzetközi Valutaalap washingtoni főnökétől.

302. oldal

2 hozzászólás
>!
Risus P

A bölcsek kivárnának, úgyhogy ő is várni fog.

277. oldal

>!
Risus P

De az emberek azért sejtik, amit pontosan nem tudhatnak.

47. oldal

>!
Sárhelyi_Erika I

(…) van olyan, amikor emberek némán egymásba áradnak. Nem azonnal feltámadó érzelem ez, mert ez nem ilyen közhelyes. Csak annak az ígérete. De megérezni a szenvedély esélyét, nos… nos az emberek többségének soha, de soha nincs ebben része. Soha nincs tizenöt ilyen másodperce.

225. oldal

>!
cassiesdream

Félelmet érzett, és attól, hogy fél, végképp megijedt.

Monrovia - Libéria

Kapcsolódó szócikkek: félelem

A sorozat következő kötete

André sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stieg Larsson: A kártyavár összedől
Dan Brown: A Da Vinci-kód
Adam Palmer: Mózes hagyatéka
Steve Berry: A templomosok öröksége
Christopher Golden: Uncharted: A negyedik labirintus
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
David Mitchell: Felhőatlasz
Leslie L. Lawrence: A vérfarkas éjszakája
Lőrincz L. László: A gyilkos mindig visszatér
Douglas Preston – Lincoln Child: Titkok háza