Mi ​vagyunk a medvék (Björnstad 1.) 678 csillagozás

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Van ​egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény.
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét.
Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő.
Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245446 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9789633245456 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 23


Kedvencelte 159

Most olvassa 37

Várólistára tette 308

Kívánságlistára tette 262

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Én annyira örülök, hogy van egy ilyen író, mint Fredrik Backman, és a könyvei megjelennek magyarul, hála az Animus Kiadónak, mert egyszerűen zseniális szerző, fantasztikus tehetséggel mutatja meg az embernek, hogy mennyiféle érzelem rejtőzik a lelkében és a szívében, és azt is, hogy az élet milyen szép, a szeretet milyen nagy kincs, és a család mennyire fontos.

Mi vagyunk a medvék – zseniális cím.
Egy város az erdő közepén – Björnstad.
Hoki – sport, ami miatt kicsi aggodalom keletkezett bennem, amikor megláttam, hogy Fredrick Backman új könyvének témája a hoki. Ezen most már csak mosolygok, nem is tudom, hogy miért voltam ilyen hitetlen és kételkedő. Hiszen eddig én még nem csalódtam Backman könyveiben!

Szívet melengető, megrázó, megdöbbentő és reményteli történet a medvék története. Fredrik Backman ismét bravúrosat alkotott, örökös tag lett a kedvenc íróim között. Igaz, már eddig is az volt. :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/fredrik-backman-mi…

2 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Ez a könyv valami egészen elképesztő és számomra letehetetlen volt. Majd minden fejezet után kicsit letettem és átgondoltam, amit olvastam. Nem lehetett sietni vele, mert minden bekezdésnek és minden mondatnak súlya és ereje van. Néha azt éreztem túlontúl terjengős (sokszor ismétlős), de összességében végül mégis azt gondolom minden sornak, gondolatnak oka és jelentősége volt.
Vannak könyvek, amelyeknél annyira azt érzem, hogy csak arra várt, hogy elolvassam. Gyanítom Backman többi műve is ilyen lesz számomra. Ez az első olvasásom tőle, de hogy nem az utolsó, az holtbiztos. Zafón mellett a másik olyan szerző, akit április folyamán fedeztem fel magamnak és alig várom, hogy újra elvarázsoljanak. Tuti el fogom olvasni a Medvék folytatását is, az Egymás ellent.

14 hozzászólás
gabiica P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Bármennyire szerettem volna, sajnos az öt csillagot nem tudom megadni neki. Egy darabig nem tudtam, hogy mit akar kihozni belőle, számomra kicsit zavaros volt, sok mindent nem tudtam hova tenni.
Aztán eljött a könyvnek az a pontja, amikor igazán beindult a cselekmény, és ráébredtem, hogy mennyire jó is a könyv.
Egy olyan hely, ahol mindenki életében van valami sötét, valami, ami tönkreteszi a normális, boldog életet.
Drámai volt, komoly, és nagyon érzelemdús. Rám nagy hatással volt. Az, hogy mindenki élete ennyire tökéletlen, valóságossá tette számomra az egész történetet. Bár Amaton kívül senkit nem tudtam megkedvelni, mégis úgy érzem, hogy minden szereplő különleges volt a maga módján.
Nem hozta nálam azt a hatást, amit Az ember, akit Ovénak hívtak, szerintem nálam azt nem fogja semmi felülmúlni, de érzem, hogy ez a történet is különleges, és hatásos volt.
Minden zavarossága ellenére is jó, érdeklődve olvastam, tetszett.

2 hozzászólás
Csabi P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Az első két (magyarul megjelent) könyve után felhagytam Backmannal, nem én vagyok a célközönsége, bármennyire is nem lehet nem megkedvelni Ovét. Aztán azt olvastam, hogy ez az új szériája, a Björnstad könyvek az más, sokkal komolyabb, felnőttesebb, akkor miért ne próbálkozzak meg vele?, elvégre azt sosem mondtam, hogy nem jó szórakozás Backmant olvasni.
Nos, akárki is mondta a fentieket, tévedett, ez a Backman még mindig ugyanaz a Backman, szentimentális, teátrális, egy érzelmi viharfelhő a könyvespolcról. Hát hogy lehet már olyant írni, hogy Elég nagy a csönd a teremben ahhoz, hogy mindenki meghallja, amikor Peter szíve megszakad.
Persze értem én, hogy mi okozza ezt a tévképzetet, hisz a regény hokival indul, belecsöppenünk a sport szeretetének jeges örvényébe, igazi fanatikus szinte az összes szereplő. És úgy is tűnik, hogy minden ekörül fog forogni, a junior csapat bajnoksága körül, aztán egyszer csak minden a feje tetejére áll, és egy nemi erőszak tárgyalásába csap át a történet. A stílus ettől még nem változik, csak az érzelmek, amik eddig a hoki körül forogtak, most már az egymás iránti felelősség témáját járják körül. Továbbra is szentimentálisan és teátrálisan, csak komorabban. Még ha engem zavar is, hogy nyilvánvalóan manipulálni akarnak, az nem jelenti azt, hogy ez a regény ifjúsági könyvként ne állná meg a helyét. Mert persze az, tinédzsereknek szóló erkölcsi mese, és annak nem is rossz. Ha lenne egy tizenéves gyerekem, akkor biztos a kezébe adnám, és már nem is kellene elmagyaráznom neki, hogyan is kell felelősségteljesen viselkednie, ha egy másik nembéli fiatallal kerül intim közelségbe.
Backman profi. Tudja, hogy mi kell az olvasónak. Csak a megfelelő olvasó kezébe kell adni a könyvét.

31 hozzászólás
Málnika P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

„Minden felnőtt életében vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, itt a vége. Mikor már azt sem tudjuk, miért harcolunk olyan keményen nap mint nap, amikor a valóság és a mindennapok maguk alá temetnek, és azon gondolkodunk, meddig is bírjuk még. A legfantasztikusabb az, hogy több ilyen napot is túlélünk anélkül, hogy összeroppannánk. A legszörnyűbb pedig az, hogy nem tudjuk, pontosan hány ilyen nappal vagyunk képesek megbirkózni.”

Björnstadban leginkább túlélésre játszanak, a túlélés kulcsa pedig egyértelműen a hoki. Az edzők, a sportigazgató és a játékosok a győzelemre törekszenek, miközben feldolgozhatatlan egyéni tragédiák zajlanak a háttérben. A sportban és a magánéletben is veszteni kell egyeseknek, hogy valaki más győzhessen. Azonban, ahogy az edző, David fogalmaz, a játék során „a titkos taktika a szeretet”, akárcsak Backman könyveiben. Hiszen az író mágikus varázsának kulcsa a szavakból áradó szeretet, a nagy betűs Emberség. A könyvet olvasva ugyanis nemcsak a pokol legmélyebb bugyrait ismerhetjük meg, de ismét megtanulhatunk hinni a szeretet erejében, Peter csodás apai megnyilvánulásai, vagy épp Ana és Maya hihetetlenül erős barátsága által. Backman ismét igazi lélekbalzsamot adott ki a kezei közül, olvasás közben hol sírtam, hol nevettem. Bár elkövettem azt a hibát, hogy a sorozat második részével (Egymás ellen) kezdtem, egyben igazi ínyencség volt megtudni a hátteret, bepillantani a szereplők és a hokicsapat múltjába. A Björnstad pedig kiérdemelten a kedvenc sorozataim között kapott helyet.

4 hozzászólás
meseanyu P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Olyan komor volt, olyan óriási feszültségekkel teli, hogy szinte végig görcsben volt a gyomrom, és ezt annyira nem szeretem. Azt éreztem, hogy Backman most valahogy túltolta, annyi emberi nyomorúságot bele akart írni ebbe a történetbe, hogy sok volt ez egy ilyen kisvárosnak, szinte egy épkézláb ember nem volt benne. Az Átmeneti üresedés jutott eszembe most, ott éreztem ezt, hogy kellene valami feloldás, több humor, amit Backmantól meg aztán még fokozottabban elvártam volna. Azért voltak nagyon szép emberi pillanatok, meg is hatódtam egyszer-kétszer, úgyhogy kíváncsi vagyok a folytatásra is.

5 hozzászólás
Nikymeria P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Jézusatyaúúúristen!
De szeretem ezt a csávót! Soha nem okoz csalódást! Olyan mélységekbe taszít, és olyan magasságokba emel, hogy egyszerre gyűlölöm és imádom érte. Elfogult is vagyok. Ja! Backman!
Huhhh. Azért be kell valljam, az eleje nem volt könnyű menet. Szenvedtem az első 80 oldalon, nem értettem, mit akar ebből kihozni. Dühös voltam. Aztán történt valami, és már nem tudtam letenni. Nem eresztett Björnstad.
Hokin keresztül bemutatni jót és rosszat, helyest és helytelent. Kétszínűséget, kitartást, barátságot, gyarlóságot, rajongást, mindent, ami az ember.
Egyelőre nincs több, mit mondhatnék…
De van. Kell a folytatás. Hamarost.

2 hozzászólás
robinson P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Nagy drámák, erős érzelmek jellemzik. Ez egy megható és elgondolkodtató történet a szülői féltésről, hűségről, a barátság erejéről, az erkölcsi és társadalmi normákról. A karakterek kiválóan megrajzoltak,
Björnstad egy kisváros, nagy álmokkal. Minden a jégkorong körül forog.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/mi-vagyunk-medvek.html

Naiva P>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Sokat hallottam már Fredrik Bacman-ről és a könyveiről. Gyakran láttam őket könyvesboltban, de valamiért sosem éreztem késztetést, hogy bármelyik könyvébe is belekezdjek. Most már bánom, mert az ilyen könyvek miatt éri meg olykor elhagyni a komfortzónánkat. Főleg azért, mert az írói stílus egyszerűen lenyűgözött.
Nem volt egy könnyű olvasmány. Kellett egy bizonyos idő, mire belerázódtam. A könyv ugyan 384 oldalas, mégis mintha egy minimum 1000 oldalas történetet olvastam volna. Annyi minden volt benne. Olyan sok szereplő szerepelt benne, de a nagyszerű történetvezetésnek és az alapos hangulatteremtésnek és a bámulatos leírásoknak köszönhetően mégis érdekelt, minden áron el akartam olvasni. A felénél jártam, amikor éreztem, hogy itt valami nagyon komoly dolog fog történni. Jól éreztem.
Az író szinte minden perspektívából bemutatta Björnstad kisvárosának világát, annak legfőbb megszállottságát, legnagyobb közösség összetartó erejét; a Junior Hockey Klubot. Itt minden a hoki körül forog. „ A hoki az Isten.”
Egészen addig, amíg ez a közösség olyan helyzet előtt áll, ahol muszáj választani a becsület és a siker között. Mondanom sem kell, mennyire megosztóvá válik ez a közösség.
Engem lenyűgözött Backman jellemábrázolása, ahogy lassan feltárta a szereplők legmélyebb titkait, hibáit és erősségeit. Nagyon elgondolkodtató történet volt az emberekben lakó gonoszságról, megváltásról, a választásról, és a szülői felelősségről. Az író szerzett magának egy újabb lelkes olvasót. Kíváncsi vagyok a 2. részre is.

15 hozzászólás
GytAnett>!
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Hihetetlen, hogy Backman könyveivel mindig úgy járok, hogy a végére kedvencek lesznek, mégsem bírom őket „ledarálni.” Nincs 400 oldal ez a történet, mégis elmondhatatlanul sok érzelem van benne. Rengeteg kisebb történet. Tartalom.
Az elejétől kezdve egy kicsit baljósabb, nyomottabb hangulat lengi körbe, ami a szemléletes leírásoknak volt köszönhető. Eleve egy kisvárosban találjuk magunkat, ahol lényegében csak a hokiról szól az élet. Más már nem élteti az ott lakók igen nagy részét. Hanyatlófélben van ez a városka, más reményük már nincsen. Elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet az az érzés, amikor mindenki egy sportba veti minden hitét, hogy az majd kihúzhatja őket a nyomorúságból, legyen szó játékosról, szülőről vagy egy egyszerű drukkerről.
Kisebb nagyobb mértékben minden egyes szereplőt megismerhetünk. Általában zavarni szokott, ha rengeteg szereplő van egy könyvben, mert egy idő után már követni sem tudom, hogy ki kicsoda, de itt igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt! Hihetetlen mélységet adott a könyvnek. Minden egyes szereplőről kiderült valami, de főként az, hogy mi is lakozik bennük, kik ők valójában, és miért lettek olyanok, amilyenek.
Nagyon sok fájdalommal találkozhatunk olvasás közben, de F.B. mégis a lehetőségekhez képest könnyeden tálalja. Nem éreztem azt, hogy vízbe akarnám magam fojtani, mert annyira átragadt volna rám a depresszió, mert mindig jött valami pici jó, ami visszaadta a reményt.
A szereplők nagy része szerethető volt, de legfőként érthető. Mindenki cselekedeteit, indítékait megértettem. Tényleg mindenkiét. spoiler Nem gondolom, hogy a szereplőkről többet kellene írnom, mert akkor egy valóságos regényt írnék, mert mindenkit ki lehetne elemezni. Nagy kedvenc karaktereim: Amat, Maya, Ana, Ramona, Bobo, Benji. Nem tudnék egyet választani közülük.
Backman gyönyörűen ír a hétköznapi dolgokról, igazságokról. Esküszöm, legszívesebben a fél könyvet kiírtam volna idézetnek. Néha még meg is tudott nevettetni. :)
Ez a történet tökéletesen megmutatja, hogy a világ, az életünk, mások élete és cselekedetei nem egyszerűen feketék és fehérek. Mindig vannak egyéb árnyalatok vagy éppen színek. Sok egyéb más mellett tanulságnak is ezt tudnám mondani.
Olvassa mindenki!


Népszerű idézetek

Citrompor>!

Azt, hogy lehetek-e a barátod, nehéz megkérdezni. Azt, hogy kérsz-e egy kávét, sokkal könnyebb.

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · kávé
9 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Zenélni olyan, mintha egy időre szabadságra küldenénk önmagunkat.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
2 hozzászólás
_Katie_ P>!

„Csak akkor hátrálok, amikor lendületet gyűjtök.”

Nikkincs>!

Minden felnőtt életében vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, itt a vége. Mikor már azt sem tudjuk, miért harcolunk olyan keményen nap mint nap, amikor a valóság és a mindennapok maguk alá temetnek, és azon gondolkodunk, meddig is bírjuk még. A legfantasztikusabb az, hogy több ilyen napot is túlélünk anélkül, hogy összeroppannánk. A legszörnyűbb pedig az, hogy nem tudjuk, pontosan hány ilyen nappal vagyunk képesek megbirkózni.

61. oldal

_Katie_ P>!

Szülőnek lenni olyan érzés, mintha az ember egy túl kicsi takaró lenne. Akárhogy is próbál mindenkit bebugyolálni, valaki mindig fázik.

Kapcsolódó szócikkek: szülő
Bea_Könyvutca P>!

Mert a barátságok egyidejűleg bonyolultak és egyszerűek.

372. oldal

1 hozzászólás
_Katie_ P>!

Nekünk, embereknek sok minden fáj, és sokszor nem is tudjuk, mi az oka a fájdalmunknak. Csak ránk telepszik a szorongás, és összezsugorodik tőle a lélek.

Citrompor>!

Nagyon könnyű megszerettetni egy gyerekkel bármit, ha azt hallja, hogy ha igazán akarja, a legjobbá válhat benne.

37. oldal

bolyhoska>!

Az a szeretet, amit a szülők éreznek a gyerekeik iránt, különleges. Mindenki más esetében van egy pillanat, amikor elkezdjük megszeretni – de a gyermekünkkel más a helyzet. Őt már akkor is szerettük, amikor még nem is létezett. Minden anyát és apát sokkol, hogy amikor gyerekük lesz, milyen elsöprő erővel önti el őket az érzelmek árja, szinte ledönti őket a lábukról. Felfoghatatlan, mert semmivel sem lehet összehasonlítani. Olyasmi, mint megpróbálni leírni valakinek, aki az életét egy sötét szobában töltötte, hogy milyen érzés a homok a lábujjak között, vagy egy hópehely a nyelvünkön. Szárnyakat bont tőle a lélek.

330. oldal


A sorozat következő kötete

Björnstad sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Suzanne Collins: Futótűz
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Margit Sandemo: Csigaház
Baráth Viktória: Az igazság nyomában
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Robin O'Wrightly: Kettős kereszt
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák