Mi ​vagyunk a medvék (Björnstad 1.) 254 csillagozás

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Van ​egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény.
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét.
Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő.
Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a… (tovább)

Eredeti mű: Fredrik Backman: Björnstad

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245446 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9789633245456 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 15


Kedvencelte 52

Most olvassa 46

Várólistára tette 156

Kívánságlistára tette 166

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Én annyira örülök, hogy van egy ilyen író, mint Fredrik Backman, és a könyvei megjelennek magyarul, hála az Animus Kiadónak, mert egyszerűen zseniális szerző, fantasztikus tehetséggel mutatja meg az embernek, hogy mennyiféle érzelem rejtőzik a lelkében és a szívében, és azt is, hogy az élet milyen szép, a szeretet milyen nagy kincs, és a család mennyire fontos.

Mi vagyunk a medvék – zseniális cím.
Egy város az erdő közepén – Björnstad.
Hoki – sport, ami miatt kicsi aggodalom keletkezett bennem, amikor megláttam, hogy Fredrick Backman új könyvének témája a hoki. Ezen most már csak mosolygok, nem is tudom, hogy miért voltam ilyen hitetlen és kételkedő. Hiszen eddig én még nem csalódtam Backman könyveiben!

Szívet melengető, megrázó, megdöbbentő és reményteli történet a medvék története. Fredrik Backman ismét bravúrosat alkotott, örökös tag lett a kedvenc íróim között. Igaz, már eddig is az volt. :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/fredrik-backman-mi…

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Bármennyire szerettem volna, sajnos az öt csillagot nem tudom megadni neki. Egy darabig nem tudtam, hogy mit akar kihozni belőle, számomra kicsit zavaros volt, sok mindent nem tudtam hova tenni.
Aztán eljött a könyvnek az a pontja, amikor igazán beindult a cselekmény, és ráébredtem, hogy mennyire jó is a könyv.
Egy olyan hely, ahol mindenki életében van valami sötét, valami, ami tönkreteszi a normális, boldog életet.
Drámai volt, komoly, és nagyon érzelemdús. Rám nagy hatással volt. Az, hogy mindenki élete ennyire tökéletlen, valóságossá tette számomra az egész történetet. Bár Amaton kívül senkit nem tudtam megkedvelni, mégis úgy érzem, hogy minden szereplő különleges volt a maga módján.
Nem hozta nálam azt a hatást, amit Az ember, akit Ovénak hívtak, szerintem nálam azt nem fogja semmi felülmúlni, de érzem, hogy ez a történet is különleges, és hatásos volt.
Minden zavarossága ellenére is jó, érdeklődve olvastam, tetszett.

1 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Olyan komor volt, olyan óriási feszültségekkel teli, hogy szinte végig görcsben volt a gyomrom, és ezt annyira nem szeretem. Azt éreztem, hogy Backman most valahogy túltolta, annyi emberi nyomorúságot bele akart írni ebbe a történetbe, hogy sok volt ez egy ilyen kisvárosnak, szinte egy épkézláb ember nem volt benne. Az Átmeneti üresedés jutott eszembe most, ott éreztem ezt, hogy kellene valami feloldás, több humor, amit Backmantól meg aztán még fokozottabban elvártam volna. Azért voltak nagyon szép emberi pillanatok, meg is hatódtam egyszer-kétszer, úgyhogy kíváncsi vagyok a folytatásra is.

5 hozzászólás
>!
Csabi P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Az első két (magyarul megjelent) könyve után felhagytam Backmannal, nem én vagyok a célközönsége, bármennyire is nem lehet nem megkedvelni Ovét. Aztán azt olvastam, hogy ez az új szériája, a Björnstad könyvek az más, sokkal komolyabb, felnőttesebb, akkor miért ne próbálkozzak meg vele?, elvégre azt sosem mondtam, hogy nem jó szórakozás Backmant olvasni.
Nos, akárki is mondta a fentieket, tévedett, ez a Backman még mindig ugyanaz a Backman, szentimentális, teátrális, egy érzelmi viharfelhő a könyvespolcról. Hát hogy lehet már olyant írni, hogy Elég nagy a csönd a teremben ahhoz, hogy mindenki meghallja, amikor Peter szíve megszakad.
Persze értem én, hogy mi okozza ezt a tévképzetet, hisz a regény hokival indul, belecsöppenünk a sport szeretetének jeges örvényébe, igazi fanatikus szinte az összes szereplő. És úgy is tűnik, hogy minden ekörül fog forogni, a junior csapat bajnoksága körül, aztán egyszer csak minden a feje tetejére áll, és egy nemi erőszak tárgyalásába csap át a történet. A stílus ettől még nem változik, csak az érzelmek, amik eddig a hoki körül forogtak, most már az egymás iránti felelősség témáját járják körül. Továbbra is szentimentálisan és teátrálisan, csak komorabban. Még ha engem zavar is, hogy nyilvánvalóan manipulálni akarnak, az nem jelenti azt, hogy ez a regény ifjúsági könyvként ne állná meg a helyét. Mert persze az, tinédzsereknek szóló erkölcsi mese, és annak nem is rossz. Ha lenne egy tizenéves gyerekem, akkor biztos a kezébe adnám, és már nem is kellene elmagyaráznom neki, hogyan is kell felelősségteljesen viselkednie, ha egy másik nembéli fiatallal kerül intim közelségbe.
Backman profi. Tudja, hogy mi kell az olvasónak. Csak a megfelelő olvasó kezébe kell adni a könyvét.

31 hozzászólás
>!
robinson P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Nagy drámák, erős érzelmek jellemzik. Ez egy megható és elgondolkodtató történet a szülői féltésről, hűségről, a barátság erejéről, az erkölcsi és társadalmi normákról. A karakterek kiválóan megrajzoltak,
Björnstad egy kisváros, nagy álmokkal. Minden a jégkorong körül forog.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/mi-vagyunk-medvek.html

>!
Nikymeria P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Jézusatyaúúúristen!
De szeretem ezt a csávót! Soha nem okoz csalódást! Olyan mélységekbe taszít, és olyan magasságokba emel, hogy egyszerre gyűlölöm és imádom érte. Elfogult is vagyok. Ja! Backman!
Huhhh. Azért be kell valljam, az eleje nem volt könnyű menet. Szenvedtem az első 80 oldalon, nem értettem, mit akar ebből kihozni. Dühös voltam. Aztán történt valami, és már nem tudtam letenni. Nem eresztett Björnstad.
Hokin keresztül bemutatni jót és rosszat, helyest és helytelent. Kétszínűséget, kitartást, barátságot, gyarlóságot, rajongást, mindent, ami az ember.
Egyelőre nincs több, mit mondhatnék…
De van. Kell a folytatás. Hamarost.

2 hozzászólás
>!
GytAnett P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Hihetetlen, hogy Backman könyveivel mindig úgy járok, hogy a végére kedvencek lesznek, mégsem bírom őket „ledarálni.” Nincs 400 oldal ez a történet, mégis elmondhatatlanul sok érzelem van benne. Rengeteg kisebb történet. Tartalom.
Az elejétől kezdve egy kicsit baljósabb, nyomottabb hangulat lepi körbe, ami a szemléletes leírásoknak volt köszönhető. Eleve egy kisvárosban találjuk magunkat, ahol lényegében csak a hokiról szól az élet. Más már nem élteti az ott lakók igen nagy részét. Hanyatlófélben van ez a városka, más reményük már nincsen. Elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet az az érzés, amikor mindenki egy sportba veti minden hitét, hogy az majd kihúzhatja őket a nyomorúságból, legyen szó játékosról, szülőről vagy egy egyszerű drukkerről.
Kisebb nagyobb mértékben minden egyes szereplőt megismerhetünk. Általában zavarni szokott, ha rengeteg szereplő van egy könyvben, mert egy idő után már követni sem tudom, hogy ki kicsoda, de itt igaz, hogy a kivétel erősíti a szabályt! Hihetetlen mélységet adott a könyvnek. Minden egyes szereplőről kiderült valami, de főként az, hogy mi is lakozik bennük, kik ők valójában, és miért lettek olyanok, amilyenek.
Nagyon sok fájdalommal találkozhatunk olvasás közben, de F.B. mégis a lehetőségekhez képest könnyeden tálalja. Nem éreztem azt, hogy vízbe akarnám magam fojtani, mert annyira átragadt volna rám a depresszió, mert mindig jött valami pici jó, ami visszaadta a reményt.
A szereplők nagy része szerethető volt, de legfőként érthető. Mindenki cselekedeteit, indítékait megértettem. Tényleg mindenkiét. spoiler Nem gondolom, hogy a szereplőkről többet kellene írnom, mert akkor egy valóságos regényt írnék, mert mindenkit ki lehetne elemezni. Nagy kedvenc karaktereim: Amat, Maya, Ana, Ramona, Bobo, Benji. Nem tudnék egyet választani közülük.
Backman gyönyörűen ír a hétköznapi dolgokról, igazságokról. Esküszöm, legszívesebben a fél könyvet kiírtam volna idézetnek. Néha még meg is tudott nevettetni. :)
Ez a történet tökéletesen megmutatja, hogy a világ, az életünk, mások élete és cselekedetei nem egyszerűen feketék és fehérek. Mindig vannak egyéb árnyalatok vagy éppen színek. Sok egyéb más mellett tanulságnak is ezt tudnám mondani.
Olvassa mindenki!

>!
Hintafa P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Megnyugtató, hogy Backman írásaiban nem tudok csalódni. Újra egy drámai, szórakoztató és lebilincselő történettel állt elő. Hoki, hideg, a lélek forrongásai -de csak decensen.
Az pedig, hogy több része is lesz különösen érdekesnek találom, meg persze várom, hogy a kisvárosi életnek melyik része kap majd főszerepet.
Ove után ezt a kötetet kicsit talán kevésbé szerettem, de apránként elolvasva Backman írásait nem tudok nem lelkesedni. Meg nem is akarok.

>!
nagyange P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Ez a történet nekem felemás érzéseket okozott. Tetszett a stílusa, a hangulata, a mondatok sodortak, viszont sokszor túl sok volt a magvas gondoltat és rengeteg a közhely. Sokat akart adni és ez nekem így zavaró. Na jó, igazából nem néha, úgy érzem elrontotta az élményt ezzel, hogy sokat akart nyújtani. Nehéz sorsokat akart bemutatni, de mivel több szereplő helyzete volt egyszerre elmesélve, így én valahogy egyiket se tudtam igazából átérezni. Nem kerültek közel hozzám. Viszont a stílusán végig az érződött, hogy ez sokkal jobb lehetne.

>!
Chöpp
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Addig olvastam az éjszaka, amíg be nem fejeztem. Őszintén frusztrált ez a könyv. Egészen az elejétől kezdve a legvégéig elégedetlen voltam vele. (Vagy Backmannal?) Nagyon méltánytalannak éreztem az eddigiekhez képest, amit ebben a könyvében művelt. És nem azzal a meglepődött szemöldök összevonással, amivel azt mondjuk, hogy: „Nocsak, ilyeneket is tud az Öreg?”, hanem azzal, hogy: „Hé, na ne már, nem erről volt szó!”.
Az eddigi kötetekben ugyanis megszoktunk egy könnyeden folyó, vicces, ámde szomorkás prózát. Mosolyogtunk és szipogtunk. De ez keményen megragadott és néha a falhoz csapott, hogy kiszusszant belőlem a levegő. Komolyan csak azt vártam, hogy vége legyen már spoiler! Szerintem én végig nem erre készültem, ami nem szokott gond lenni, csak éppen most nem sikerült akklimatizálódnom Björnstad-hoz. Mondtam is a Kedvesemnek, hogy ez a Medvés nekem most nagyon nehezen megy. Reményemet fejeztem ki, hogy a végére megváltozik majd a véleményem, de nem ez történt. Ugyanakkor a történet emlékezetes lesz a számomra, abban biztos vagyok. Abban már kevésbé, hogy továbbolvasom a folytatásait.


Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

Azt, hogy lehetek-e a barátod, nehéz megkérdezni. Azt, hogy kérsz-e egy kávét, sokkal könnyebb.

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · kávé
9 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Zenélni olyan, mintha egy időre szabadságra küldenénk önmagunkat.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
>!
Könyvkuczkó P

Nekünk, embereknek sok minden fáj, és sokszor nem is tudjuk, mi az oka a fájdalmunknak. Csak ránk telepszik a szorongás, és összezsugorodik tőle a lélek.

>!
Nikkincs

Minden felnőtt életében vannak olyan napok, amikor úgy érezzük, itt a vége. Mikor már azt sem tudjuk, miért harcolunk olyan keményen nap mint nap, amikor a valóság és a mindennapok maguk alá temetnek, és azon gondolkodunk, meddig is bírjuk még. A legfantasztikusabb az, hogy több ilyen napot is túlélünk anélkül, hogy összeroppannánk. A legszörnyűbb pedig az, hogy nem tudjuk, pontosan hány ilyen nappal vagyunk képesek megbirkózni.

61. oldal

>!
Könyvkuczkó P

Szülőnek lenni olyan érzés, mintha az ember egy túl kicsi takaró lenne. Akárhogy is próbál mindenkit bebugyolálni, valaki mindig fázik.

Kapcsolódó szócikkek: szülő
>!
Zsófi_és_Bea P

Az embereknek sok minden fáj. Összezsugorodik tőle a lélek.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fájdalom · lélek
>!
B_Niki P

Nagyon könnyű megszerettetni egy gyerekkel bármit, ha azt hallja, hogy ha igazán akarja, a legjobbá válhat benne.

37. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Mert a barátságok egyidejűleg bonyolultak és egyszerűek.

372. oldal


A sorozat következő kötete

Björnstad sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Yarros: Full Measures – Tiéd vagyok
Rachel Gibson: Szerelmi katasztrófák
P. C. Harris: Újrajátszás
Karin Alvtegen: A kitaszított
Camilla Läckberg: Jéghercegnő
Stieg Larsson: A tetovált lány
Linn Ullmann: Áldott gyermek
Szerdahelyi Szabolcs: Becsúszó szerelések
Erlend Loe: Doppler, az utak királya