Mi ​vagyunk a medvék (Björnstad 1.) 84 csillagozás

Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Van ​egy város valahol az erdő közepén, ahol a tél hosszú, az emberek pedig kemények, mint a jég. Nincs se turizmus, se ipar, se munka, de a remény még pislákol. Van ugyanis valami, ami mindenkit érdekel. Amihez kivétel nélkül mindenki ért. Ez pedig a hoki. Aki azt hiszi, hogy az csak egy játék, nagyon téved. A hoki itt maga a remény.
Ebben a szezonban mindenki a Björnstad Hockey junior csapatába veti minden bizodalmát. Egy maroknyi tizenévesbe, akikre hatalmas felelősség nehezedik, mert esélyesek arra, hogy visszahozzák a játék és a város dicsőségét.
Fiúk és lányok, apák és anyák története ez a könyv. Egy csapat története, amely mindennél fontosabb. A férfiasságé és a csoportszellemé. A tehetségé. Családoké. És egy bűntetté, amely olyan hullámokat gerjeszt, akár a vízbe dobott kő.
Mennyire fontos a győzelem? Mit érünk a csapatunk nélkül? Mit bír ki egy barátság? Hogyan védhetjük meg a gyerekeinket? Backman Björnstad-sorozatának első része egészen más, mint amit a… (tovább)

Eredeti mű: Fredrik Backman: Björnstad

>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · ISBN: 9789633245456 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2017
384 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245446 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 4


Kedvencelte 19

Most olvassa 25

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 118


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Én annyira örülök, hogy van egy ilyen író, mint Fredrik Backman, és a könyvei megjelennek magyarul, hála az Animus Kiadónak, mert egyszerűen zseniális szerző, fantasztikus tehetséggel mutatja meg az embernek, hogy mennyiféle érzelem rejtőzik a lelkében és a szívében, és azt is, hogy az élet milyen szép, a szeretet milyen nagy kincs, és a család mennyire fontos.

Mi vagyunk a medvék – zseniális cím.
Egy város az erdő közepén – Björnstad.
Hoki – sport, ami miatt kicsi aggodalom keletkezett bennem, amikor megláttam, hogy Fredrick Backman új könyvének témája a hoki. Ezen most már csak mosolygok, nem is tudom, hogy miért voltam ilyen hitetlen és kételkedő. Hiszen eddig én még nem csalódtam Backman könyveiben!

Szívet melengető, megrázó, megdöbbentő és reményteli történet a medvék története. Fredrik Backman ismét bravúrosat alkotott, örökös tag lett a kedvenc íróim között. Igaz, már eddig is az volt. :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/11/fredrik-backman-mi…

2 hozzászólás
>!
gabiica P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Bármennyire szerettem volna, sajnos az öt csillagot nem tudom megadni neki. Egy darabig nem tudtam, hogy mit akar kihozni belőle, számomra kicsit zavaros volt, sok mindent nem tudtam hova tenni.
Aztán eljött a könyvnek az a pontja, amikor igazán beindult a cselekmény, és ráébredtem, hogy mennyire jó is a könyv.
Egy olyan hely, ahol mindenki életében van valami sötét, valami, ami tönkreteszi a normális, boldog életet.
Drámai volt, komoly, és nagyon érzelemdús. Rám nagy hatással volt. Az, hogy mindenki élete ennyire tökéletlen, valóságossá tette számomra az egész történetet. Bár Amaton kívül senkit nem tudtam megkedvelni, mégis úgy érzem, hogy minden szereplő különleges volt a maga módján.
Nem hozta nálam azt a hatást, amit Az ember, akit Ovénak hívtak, szerintem nálam azt nem fogja semmi felülmúlni, de érzem, hogy ez a történet is különleges, és hatásos volt.
Minden zavarossága ellenére is jó, érdeklődve olvastam, tetszett.

>!
robinson MP
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Nagy drámák, erős érzelmek jellemzik. Ez egy megható és elgondolkodtató történet a szülői féltésről, hűségről, a barátság erejéről, az erkölcsi és társadalmi normákról. A karakterek kiválóan megrajzoltak,
Björnstad egy kisváros, nagy álmokkal. Minden a jégkorong körül forog.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/10/mi-vagyunk-medvek.html

>!
Nikymeria P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Jézusatyaúúúristen!
De szeretem ezt a csávót! Soha nem okoz csalódást! Olyan mélységekbe taszít, és olyan magasságokba emel, hogy egyszerre gyűlölöm és imádom érte. Elfogult is vagyok. Ja! Backman!
Huhhh. Azért be kell valljam, az eleje nem volt könnyű menet. Szenvedtem az első 80 oldalon, nem értettem, mit akar ebből kihozni. Dühös voltam. Aztán történt valami, és már nem tudtam letenni. Nem eresztett Björnstad.
Hokin keresztül bemutatni jót és rosszat, helyest és helytelent. Kétszínűséget, kitartást, barátságot, gyarlóságot, rajongást, mindent, ami az ember.
Egyelőre nincs több, mit mondhatnék…
De van. Kell a folytatás. Hamarost.

2 hozzászólás
>!
nagyange P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Ez a történet nekem felemás érzéseket okozott. Tetszett a stílusa, a hangulata, a mondatok sodortak, viszont sokszor túl sok volt a magvas gondoltat és rengeteg a közhely. Sokat akart adni és ez nekem így zavaró. Na jó, igazából nem néha, úgy érzem elrontotta az élményt ezzel, hogy sokat akart nyújtani. Nehéz sorsokat akart bemutatni, de mivel több szereplő helyzete volt egyszerre elmesélve, így én valahogy egyiket se tudtam igazából átérezni. Nem kerültek közel hozzám. Viszont a stílusán végig az érződött, hogy ez sokkal jobb lehetne.

>!
Hintafa P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Megnyugtató, hogy Backman írásaiban nem tudok csalódni. Újra egy drámai, szórakoztató és lebilincselő történettel állt elő. Hoki, hideg, a lélek forrongásai -de csak decensen.
Az pedig, hogy több része is lesz különösen érdekesnek találom, meg persze várom, hogy a kisvárosi életnek melyik része kap majd főszerepet.
Ove után ezt a kötetet kicsit talán kevésbé szerettem, de apránként elolvasva Backman írásait nem tudok nem lelkesedni. Meg nem is akarok.

>!
katen P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Fantasztikus élmény, gyönyörű, nehéz könyv.
Kezdem a negatívumokkal: nekem nehezen indult, sok a szereplő, kell koncentrálni a fonalakra. Van egy olyan halvány csúfos érzésem, hogy Backman kicsit ráment egy Coelhos vonalra: nem kell egy oldalon 3 (khm, néhol 13) egetrengető magvas bölcsesség, a fele is sok lenne. Jobban szeretem, ha a bölcsességeket csak finoman sejteti a szerző, levonom majd én a tanulságokat…
Ugyanakkor természetesen ez egy csodás könyv. Nehéz, kemény olvasmány, de ez a bácsi nagyon tud! Ott voltam a kisvárosban, láttam magam előtt a szereplőket, minden egyes rezdülésüket éreztem, csikorgott a jég képzeletbeli korcsolyám alatt. Ez a bácsi nagyon tud, nagyon.
Várom a következő részt (csak el ne felejtsem addig, ki kicsoda!!)!

>!
Ivenn
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Backmant nem csak azért szeretem, mert egy fantasztikusan tehetséges író, hanem mert egy fantasztikus emberismerő. Úgy ereszkedik le az emberi természet legnagyobb mélységeibe – köztük a legmocskosabb és legsötétebb bugyraiba is –, hogy közben egy pillanatra sem feledkezik el arról, hogy a szereplői igazi emberek. És hogy sokszor a rossz döntések nem abból fakadnak, hogy valaki eredendően rossz vagy kegyetlen, hanem mert ilyenné formál egy közösség, a csoportdinamika, egy közös szenvedély, a fanatizmus, az elvárások és a társadalmi nyomások. Vagy akár a saját családod.

Ez a történet teljesen más, mint az Ove (fú, de nagyon más!), ugyanakkor ugyanúgy az emberi természetet ragadja meg és sokkal mélyebbre ás. Egy kis, erdő szegélyezte település, Björnstad világát és lakosait ismerhetjük meg a történetben, ahol az embereknek nincs igazán más a hokin kívül. A felnőttek és gyerekek élete is a hoki körül forog, mindenki – a város – sorsa attól függ, hogy a hokiklub juniorcsapata képes-e feltornázni magát a ranglétrán, hisz csak így lehet egyáltalán jövője a kisvárosnak.
Azt a nézetet vallják, hogy a csapat és a hokiklub érdeke mindenek előtt, azonban hamar erkölcsi dilemmába kerülnek, amikor a hokicsapaton belül az egyik fiú egy megbocsáthatatlan tettet visz véghez, amely veszélybe sodorja az egész hokiklub és a város jövőjét.

Én nagyon szerettem ezt a történetet. És utáltam is. Bekönnyeztem rajta vagy éppen a falhoz akartam csapni. Igazságtalan volt, kegyetlen és mégis igazságos, emberi.
Backmannek irtózatosan erős társadalomkritikája van, amit igazából sem itt, sem pedig Ove történetében nem rejtett már véka alá, de itt igazán fel is vállalja a véleményét. Emiatt pedig elképesztően tisztelem ezt az embert. Az értékekért és normákért, amiket ő képvisel, a társadalmi problémákért, amiket kimond és amiről mer beszélni. Mert beszélni kell róla. És pont így.
Nem gondoltam volna, hogy mindezt egy olyan történetben kapom meg, aminek a középpontjában a sport áll. Eleinte szkeptikus is voltam, úgy voltam vele, hogy biztos nem fog lekötni engem egy hokiváros története. De ez nem a hokiról szól végső soron, hanem emberi sorsokról és döntésekről. Szülőkről és gyerekeikről, szeretetről, féltésről, álmokról és célokról, bűnökről, szégyenről, gyarlóságról, hibákról. Barátságról és kitartásról.
Várom a folytatást! Már most hiányoznak a szereplők és nagyon érdekel, hogy hogyan tovább. Egyébként önálló regényként is kiválóan megállja a helyét, csak ajánlani tudom! De mindenképpen Ove után, ne ezzel kezdjétek az ismerkedést, ha még nem olvastatok Backmantől! :) Ovétól kicsordul a szíved és a magasba emel, Björnstad pedig összetör és leránt a mélybe. De egyik sem ereszt.

2 hozzászólás
>!
dwistvan P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

A sportról is szól, de mélyebb annál ez a nagy hatású könyv. Most nem a humor segít a figyelmet megragadni. Itt a lélek mélységeiről szól a történet, együtt is és külön-külön is. Aki így tálalja elénk a történéseket, az a mesélés nagymestere. Gyerekekről, szülőkről, családról sokkal inkább szól ez a könyv, mint a sportról, ami azért hat az emberek közötti kapcsolatokra, hol így, hol úgy. De a sportban is az egyének személyisége játsza a főszerepet. Aki pedig az emberek érzelmeit tiszteli, támogatja és ösztönzi, az egy jó edző. Mint ahogy ez meg egy jó könyv. Megteremtődött ahhoz a helyzet, hogy egy jó sorozat kerekedjen még ebből a történetből.

>!
BubuMaczkó P
Fredrik Backman: Mi vagyunk a medvék

Időről időre találkozom olyan könyvvel, ami megfog, és tudom, hogy mindig velem marad. Fredrik Backman regényeiben eddig mindig rabul ejtett egy kívülről pokróc természetű, belül arany szívű szereplő, aki köré egy támogató közösség formálódik. A Mi vagyunk a medvék című kötetben is nagyon fontos szerepe van a csapatszellemnek, de ezúttal annak a hátulütői és veszélyei kapnak nagyobb teret. Bár ez a kötet sötétebb tónusú, és az eddigiektől eltérő történet, mégis ez az, ami úgy érzem, igazán nekem szólt.
Bővebben:
http://konyvkuczko.blog.hu/2017/10/31/fredrik_backman_m…


Népszerű idézetek

>!
B_Niki P

Azt, hogy lehetek-e a barátod, nehéz megkérdezni. Azt, hogy kérsz-e egy kávét, sokkal könnyebb.

287. oldal

Kapcsolódó szócikkek: barátság · kávé
9 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Zenélni olyan, mintha egy időre szabadságra küldenénk önmagunkat.

296. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
>!
robinson MP

Megtanulta, hogy Björnstadban érdemes vastag bőrt növeszteni. Segít elviselni a hideget és a sértéseket is.

33. oldal

4 hozzászólás
>!
Zsófi_és_Bea P

Az elkövető számára a nemi erőszak pár percig tart. Az áldozat számára soha nem ér véget.

168. oldal

>!
B_Niki P

Nagyon könnyű megszerettetni egy gyerekkel bármit, ha azt hallja, hogy ha igazán akarja, a legjobbá válhat benne.

37. oldal

>!
robinson MP

Amióta a férfi nincs mellette, úgy áll, mint csupasz fatörzs a hóban a kérge nélkül.

1 hozzászólás
>!
robinson MP

Reggelente azzal az érzéssel ébred, hogy valaki ellopta tőle a jobb élet lehetőségét. Fáj neki a különbség a között, ami lehetett volna, és ami végül lett. A keserűség mar, mint a sav, átalakítja az emlékezetet;

>!
Zsófi_és_Bea P

Az embereknek sok minden fáj. Összezsugorodik tőle a lélek.

110. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Mert a barátságok egyidejűleg bonyolultak és egyszerűek.

372. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rachel Gibson: Szerelmi katasztrófák
P. C. Harris: Újrajátszás
S. Tóth János: Jégre születtek
Spiller István: Jégkorong
Tejfalussy Béla – Kovács Attila: Magyar hokisztori
Gazda Albert – Halász Zoltán: Az élet értelme
Zdenek Pavlis: Jégkorongozás
Szűcs Miklós: Szuper