Itt ​járt Britt-Marie 545 csillagozás

Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Britt-Marie ​hivatása negyven éven át az volt, hogy makulátlan rendet és tisztaságot tartson sűrűn utazgató és gyakran túlórázó férje körül. Ám útjaik elválnak, s ő, akinek lánykorában volt utoljára munkahelye, minden áron dolgozni akar. Mivel nem válogathat, elfogadja az egyetlen állást, amelyet a munkaközvetítőben ajánlanak neki, és Borgba utazik, ebbe a válság sújtotta községbe. Egy „hallatlanul koszos", felszámolás előtt álló ifjúsági otthont kell rendben tartania, éppen neki, aki nem tűr meg semmiféle piszkot és rendetlenséget. Ráadásul, ki tudja, hogyan, hamarosan az ifjúsági focicsapat vezetőjének szerepében találja magát. Pedig nem sok minden áll tőle a focinál távolabb. De Britt-Marie-t nem olyan fából faragták, hogy megijedjen a feladattól: intézkedni kezd, engedélyeket kér be, nyilvántartásokat vezet – rendet csinál és rendet tart. Az egyedülálló, messziről érkezett nőből akaratlanul a közösség egyik kulcsembere lesz. És felfigyel rá egy magányos férfi is – Sven, a helyi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Animus, Budapest, 2018
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244098 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2016
358 oldal · ISBN: 9789633244104 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2016
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244098 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 20

Szereplők népszerűség szerint

Britt-Marie


Kedvencelte 82

Most olvassa 26

Várólistára tette 232

Kívánságlistára tette 157

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Fredrik Backman véglegesen helyet kapott a kedvenc szerzőim sorában! Eddig sem voltak kétségeim efelől, sőt, lehet, hogy már az Ove és A nagymamám után is kijelentettem, de most már biztos. Könyvei témái, stílusa, szereplői egyszerűen fantasztikusak, mintha egyenesen nekem írná ezeket a könyveket. :)

Azért azt bevallom, hogy a könyv elején kicsit tartottam Britt-Marie-tól és az egész történettől. Féltem, hogy Backman nem pendíti meg ugyanazokat a húrokat bennem, mint előző könyveivel, nem éri el ugyanazt a csodálatos hatást. Talán ezért, talán azért, mert Britt-Marie, ha lehet, még tüskésebb, még zárkózottabb volt, mint Ove, lassabban láttam meg a kényszeres, takarításmániás, listafüggő nőben az embert.

De Fredrik Backman tud valamit, mert engem ezzel a könyvével is levett a lábamról, nem is akartam, hogy vége legyen, követtem volna még Britt-Marie-t tovább is. :)

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/05/fredrik-backman-it…

6 hozzászólás
robinson P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Ha. Ezt nem gondoltam volna. Kimegyek és átrendezem az evőeszközöket. Ha. És ezután mindig használok poháralátétet is. Ha. Civilizáltan, bátran, kezdjük újra.
Ove zseniális, Britt-Marie meghatóan érzékeny lélek, nekem űberelte a nagyit, Ovét nem lehet… Bevitte a gólt a felső sarokba, becsavarta! A nő, akinek a szoknyája sem mer meggyűrődni, tűsarkúban. 4,79 pont, de utálok felezgetni egyértelműen 5 csillag. Ha.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/05/itt-jart-britt-marie.html

16 hozzászólás
Málnika P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

„Tudod, amikor az ember ott áll a szikla tetején, és néz, van egy pillanat, amikor tényleg készen áll ugrani. Ha megteszi akkor, akkor meri. De ha vár, sosem lesz belőle semmi.”

Az Itt járt Britt-Marie az emberben levő potenciál, az elszalasztott lehetőségek és az újrakezdés regénye. Főhőse 63 évesen döbben rá, hogy elszaladtak mellette az évek, miközben annyira háttérbe szorítja önmagát, hogy még egy patkányt sem akar terhelni saját gondolataival. Az Isten háta mögötti Borgban talál munkát, ahol bár már szinte mindent felszámoltak, egy ifjúsági otthon gondnoka lesz, majd hamarosan a helyi ifi focicsapat edzőjeként néz szembe a nem várt kihívással. Britt-Marie, a listák koronázatlan királynője a községben sem hazudtolja meg önmagát, de amíg Faxin és szódabikarbóna van, addig talán nagy baj nem történhet. Nem kisebb kérdésre keresi a választ, hogy hogyan is kell élni az életet, miközben azt várja, hogy végre valaki észrevegye őt is, és azt mondja, finom volt a pontban hatkor feltálalt vacsora. Az életkrízist átélő Britt-Marie a maga rigolyáival és traumáival együtt egy igazán szerethető karakter, akárcsak az evőeszközös fiók helyes sorrendjét szintén ismerő Sami. Az író megszokott humora és érzékenysége itt is átlengi az egész regényt, így nevetésre és sírásra egyaránt fel kell készülni, miközben Britt-Marie és Borg lakóinak embersége felmelengeti az olvasó szívét is.

gabiica P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Nehezen indult a kapcsolatom Britt-Marie személyével. Eleinte kicsit ellenszenvesnek és zavarónak tartottam, de reménykedtem, hogy nem sokkal később máshogy fogom szemlélni őt, hiszen tudtam, milyen csodálatosan tudja ábrázolni Backman az idősebb emberek karaktereit.
Ahogy megismertem Britt-Marie életét, miértjeit, azonnal rájöttem, hogy mennyire szerethető karakter. Backman ismét egy ütős és megható történetet, kapcsolatokról, újrakezdésről, egymás felé nyitásról.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de Kentet az első pillanattól kezdve nem bírtam elviselni. Valahogy sejtettem, hogy visszatér majd, és nem láttam mást benne, mint egy szánalmas balféket. Bármennyire is próbált pozitív színben feltűnni, én csak azt láttam benne, aki ártott Britt-Marienek, és már ezért sem bírtam elviselni.

Nagyon szerettem a karaktereket. Szerettem Valakit, Svent, a gyerekeket, a focit, a munkaközvetítő lányt, az egész borgi atmoszfrérát. Backman nagyon ért ahhoz, hogyan írjon szerethető karaktereket, olyan könyvet, amely igazán magával tudja ragadni az olvasót.

meseanyu P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Még mindig Ove a legjobb (valószínűsítem, hogy nem is lesz annál katartikusabb élményem Backmantól, hiszen az első mégis csak az első), de Backman még mindig úgy ír, hogy szebbnek látom tőle a világot, vagy legalábbis reményt ad, hogy szebbé tehető, kis embereknek is, kis lépésekben is. És hogy sosincs késő semmihez…

2 hozzászólás
Miamona>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Backman receptje most már így, a harmadik könyvére tényleg nyilvánvalóvá válik, és számomra egyre zseniálisabbnak tűnik: Végy egy, a felszínen vérlázítóan idegesítő, tenyérbemászó, agysejteket a húsdarálóba, húsdarálót a világűrbe kergető anti-hőst, és kezdd el vetkőztetni, mint gyerek a barbiját, hogy lelke és élete egész anatómiája kifeküdjön az asztalra. Tudjátok hogy vetkőztet a gyerek barbit… Nem áll meg a ruha után, ó nem, utána jön a fej, a kéz, a láb, aztán előkerül a fiókból a cikkcakk olló! Na, hát Backman is pontosan így vetkőztet. Britt-Marie-t is, csak úgy, mint Ovét és a nagyit, eleinte megvetjük, kinevetjük, majd azon kapjuk magunkat, hogy még mindig rajta nevetünk, de már egy kevés elnéző kedvesség vegyül a mosolyunkba, aztán valahogy, magunk se vesszük észre pontosan mikor és hogyan, kötődni kezdünk, azt mondjuk: Hé, ácsi, én mondhatom rá, hogy hülye, mert az én hülyém, de te ne szidd, mert velem gyűlik meg a bajod! Aztán jön az igazi Backman-erő… A letépett ragtapasz alatti bőrbe szurkálás. Fáj, mint a fene, sajog bele a lelkünk, amikor rájövünk ezekből a szerencsétlen (látszólag) bolondokból hogy lett az ami. Hogy Britt-Marie például miért csinál akkora faksznit a Faxinjából (ablakmosó márka), és miért akarja betegesen, hogy minden tiszta legyen…

Humoros. Intelligens. Lélektépő és -emelő. Fredrik Backmant legszívesebben bezárnám a szekrényembe, hogy valahányszor rossz kedvem van, egy kicsit elővegyem. Ezt is fogom tenni, csak éppen a könyveivel! Mert hát a másikat büntetik gondolom… Eddig minden könyve újraolvasásért kiáltós nálam!

Szódabikarbónányit, bambuszredőnnyit és iható kapufányit bővebben: http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2016/04/fredrik-b…

Citrompor>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Ove szerelem volt első látásra és olvasásra. Ehhez képest Britt-Marie és én hideg távolságtartással szemléltük egymást, nem tudtam igazán megkedvelni. Miután folytattam itt egy rövid eszmecserét egy figyeltem Ove-értékelése alatt, elkezdtem más szemmel nézni Backman történeteire és különösen a sablonjaira, amikből építkezve cizellálja az egyes történeteket. Adott egy társadalmilag diszfunkcionális főszereplő, egy kérges szívű „boszorkány” – ezúttal nem besavanyodott özvegyember, de nagyon hasonló – és egy lehetetlen szituáció, amiben a szereplőnk megpróbál boldogulni, miközben szinte oldalról oldalra arra kényszerül, hogy kilépjen a komfortzónájából, méghozzá jó messzire.
Szóval fanyalogtam, bosszankodtam, kicsit átverve éreztem magamat, és megkérgesedtem, nem hagytam hogy Britt-Marie igazán megérintsen és a bőröm alá férkőzzön. Pedig: szellemes és humoros volt, tele jópofa beszólással és parádés – bár több helyen hatásvadász módon szánalmas – mellékszereplővel, akik egyre csak bonyolították a cselekményt. A vége fájdalmasan kiszámítható volt, de ha nem az történik spoiler, amit „vártam”, akkor is csalódott lettem volna. Nem is tudom, mivel tudott volna a szerző elégedettebbé varázsolni, kicsit túlagyaltam a történetet, nem hagytam, hogy csak úgy magával sodorjon. Pedig 2: a humor és a szirupos felszín alatt azért volt benne komoly mondanivaló arról, hogy az igazán mély szeretet feltétel nélküli, és arról, hogy bizonyos helyzetekben ki kell állnunk önmagunkért, és nem bűn, ha előtérbe helyezzük a saját vágyainkat.
Talán Britt-Marie és én rosszkor találkoztunk. Úgy egy hónappal később, amikor a nagymamával is megismerkedtem, Britt-Marie-t is kezdtem más fényben látni. De az már egy másik történet…

Nikymeria P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Ha. Nagyszerű, persze. Mármint úgy értem, megható. Az újrakezdésről is, ugyebár.
Ha. Normális ember használ poháralátétet. A patkánynak pedig vegyél Snickers-et.
Ha. Imádom Backman-t. Na, persze, nem úgy értettem. Persze, persze, csak kedvelem. Természetesen. Civilizált emberként. Elvégre nem vagyunk állatok!

1 hozzászólás
ppeva P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Elég nagy csalódás volt, biztos azért is, mert Ovét nagyon szerettem. Úgy hoztam magammal az őszi nyaralásra ezt a regényt, mint egy jutalombonbont, aztán hol csak untam, hol meg el is aludtam rajta. Hol meg simán csak azt gondoltam – Ha!
Túl volt tolva az egész egy kicsit. A sorból kilógás, a másság, a kockás gondolkodás egyáltalán nem zavar, de itt annyira ki volt hegyezve minden, hogy már fájt. A vége meg – hát, azért lehetett volna valamilyen rendes vége… Bármelyik megoldás – visszamegy, marad, továbbáll – jobb lett volna, még ha nem is értettem volna egyet pont azzal, mint így, elharapva a szálat.
A fülszöveg sejtet valami szerelmi szálat is, de csak nem fogjuk fel szerelmi szálnak, hogy valaki egyik lábáról a másikra áll, és azon gondolkozik, bekopogjon-e vagy se?!… Vagy hogy egy másik valaki, aki pont olyan hülye, mint harminc évig volt, most egy kicsit mórikálja magát, mert hiányzik neki, hogy nincs, aki kimossa a ruháját és kitakarítsa a házát. Higgyétek el, 63 évesen se ez a szerelem. spoiler
Egyébként meg felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a helyes sorrend NEM: Villa. Kés. Kanál. Az anyukám mélységesen elkeseredett volna, ha ilyen szabálytalanságot látott volna valaha is a konyhafiókomban. Még talán az is megfordult volna a fejében, hogy ilyet csak állatok csinálnak. Mert ő nem ezt tanította. Elrendezni csak egyféleképpen lehet: Kanál. Villa. Kés. Csak hogy tudjátok.
És ha vendégségbe megyek, jól dugjátok el előlem az evőeszköztartót, mert ki tudja, mit gondolok majd rólatok!

22 hozzászólás
Tóth_Orsolya_3 P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

„Te vagy a sikertörténetem, Britt-Marie.”

Bőgök, mint egy óvodás… Ez fucking csodálatos volt! *-*
Egy újabb „legleg” könyv!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Miamona>!

Mert az élet több a csónaknál, amelyben evezünk. Több, mint az ember, aki vagyunk. Összetartozás. Saját magunk darabkái valaki másban.

Kapcsolódó szócikkek: élet
robinson P>!

Az ilyen emberekkel kapcsolatban mindig nehéz megállapítani, hogy azért szerette-e mindenki, mert ilyen pozitív volt, vagy azért volt pozitív, mert mindenki szerette.

92. oldal

Moni_bahn P>!

Nehéz megmondani, mikor virágzik ki a szerelem. Egy nap felébred az ember, és hirtelen kihajtott teljes pompájában. Ugyanígy hervad el, egy nap hirtelen már túl késő. A szerelemben és a balkonnövényekben sok a közös. Néha még a szódabikarbóna sem segít.

robinson P>!

A foci figyelemre méltó játék, mert nem kéri, hogy szeressék.
Követeli.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: futball
1 hozzászólás
robinson P>!

Az ember sosincs egyedül egy erkélyen állva, ott vannak az autók, a házak, meg az emberek az utcán. Az ember köztük is van, meg nem is. Ez a legjobb az erkélyekben.

94. oldal

EssentialHencsi P>!

Britt-Marie sosem mondaná a nőre, hogy „kövér”, magától értetődik, hogy nem, mert Britt-Marie nem az az ember, aki ilyesmit gondol másokról, így azt gondolja, milyen jó lehet a nőnek, hogy ennyire félvárról tudja venni a koleszterinszintjét.

Miamona>!

Egy bizonyos életkorban az összes kérdés, amit az ember feltesz magának, ugyanarról szól: Hogyan kell élni az életet?

robinson P>!

Minden házasságnak van rossz oldala, mert minden embernek vannak gyengeségei, minden ember, aki együtt él egy másikkal, különféleképp kezeli ezeket a gyengeségeket.

140. oldal

3 hozzászólás
Chöpp >!

Minden házasságnak van rossz oldala, mert minden embernek vannak gyengeségei. Minden ember, aki együtt él egy másikkal, különféleképp kezeli ezeket a gyengeségeket. Van, aki úgy tekint rájuk, mint nagyon nehéz bútorokra, és egyszerűen megtanulja körbetakarítani mindet. Fenntartani a látszatot. Persze tudja, hogy a kosz összegyűlik alatta, de ezt sikerül kiverni a fejéből, a lényeg, hogy a vendégek ne lássák. Egy nap aztán valaki engedély nélkül arrébb tolja a bútort, és minden előkerül. A kosz, a repedések. Maradandó sérülések a parkettán. Akkor már túl késő.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
1 hozzászólás
Jesper_Olsen >!

Mindenkinek szüksége van arra, hogy tudja, valakinek szüksége van rá.

314. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Cookie O'Gorman: Nindzsalány
Kasie West: A távolság relatív
Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől
Leiner Laura: Emlékezz rám
Kerstin Gier: Zafírkék
Mary Ann Shaffer – Annie Barrows: Krumplihéjpite Irodalmi Társaság
Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek