Itt ​járt Britt-Marie 806 csillagozás

Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Britt-Marie ​hivatása negyven éven át az volt, hogy makulátlan rendet és tisztaságot tartson sűrűn utazgató és gyakran túlórázó férje körül. Ám útjaik elválnak, s ő, akinek lánykorában volt utoljára munkahelye, minden áron dolgozni akar. Mivel nem válogathat, elfogadja az egyetlen állást, amelyet a munkaközvetítőben ajánlanak neki, és Borgba utazik, ebbe a válság sújtotta községbe. Egy „hallatlanul koszos", felszámolás előtt álló ifjúsági otthont kell rendben tartania, éppen neki, aki nem tűr meg semmiféle piszkot és rendetlenséget. Ráadásul, ki tudja, hogyan, hamarosan az ifjúsági focicsapat vezetőjének szerepében találja magát. Pedig nem sok minden áll tőle a focinál távolabb. De Britt-Marie-t nem olyan fából faragták, hogy megijedjen a feladattól: intézkedni kezd, engedélyeket kér be, nyilvántartásokat vezet – rendet csinál és rendet tart. Az egyedülálló, messziről érkezett nőből akaratlanul a közösség egyik kulcsembere lesz. És felfigyel rá egy magányos férfi is – Sven, a helyi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Animus, Budapest, 2022
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789636140830 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2021
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244098 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2018
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633244098 · Fordította: Bándi Eszter

2 további kiadás


Enciklopédia 35

Szereplők népszerűség szerint

Britt-Marie

Helyszínek népszerűség szerint

Borg · munkaközvetítő


Kedvencelte 116

Most olvassa 29

Várólistára tette 291

Kívánságlistára tette 219

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Újraolvasás.
A “hisztis boszorkány” ,aki férje szerint “szociálisan inkompetens” 60 év feletti, amikor megismerjük. Hamar kiderül, hogy rend -,és tisztaságmániás. Aztán még borzasztóan makacs is és nyugodtan kijelenthető, hogy a véleménnyilvánításnak egyáltalán nem diplomatikus mestere.
A munkaközvetítő segítségével egy eldugott kis falu ifjúsági otthonának gondnoki állását kapja meg. Mély megdöbbenéssel fogad mindent, amit ott elsőre tapasztal. Úgy a körülményeket, mint az embereket. Aztán, ahogy telik az idő, szépen lassan minden megváltozik. Megbarátkozik a faluval és már szinte barátaivá lesznek a kis közösség tagjai. Ekkor döntés elé kényszerül: haza menjen-e vagy inkább maradjon új otthonában az új “barátai” között. Én szurkoltam, hogy meg tudja hozni magáért a jó döntést.
Nagyon szeretem azt, amilyen szemléletesen bemutatja Backman Britt-Marie változását, fejlődését és azt, ahogy ábrázolja ennek hatását a közösségre. A regényen átvilágit a szerző emberszeretete és finom humorérzéke. A szereplői minden hibáikkal együtt elfogadhatóak, élethűek. Nagyon hasonlítanak ránk.
Ez a könyv egy kitűnő tehetséggel megáldott szerző könyve a kiszámíthatatlan sorstól kapott második esélyről. Érdemes elolvasni.

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Fredrik Backman véglegesen helyet kapott a kedvenc szerzőim sorában! Eddig sem voltak kétségeim efelől, sőt, lehet, hogy már az Ove és A nagymamám után is kijelentettem, de most már biztos. Könyvei témái, stílusa, szereplői egyszerűen fantasztikusak, mintha egyenesen nekem írná ezeket a könyveket. :)

Azért azt bevallom, hogy a könyv elején kicsit tartottam Britt-Marie-tól és az egész történettől. Féltem, hogy Backman nem pendíti meg ugyanazokat a húrokat bennem, mint előző könyveivel, nem éri el ugyanazt a csodálatos hatást. Talán ezért, talán azért, mert Britt-Marie, ha lehet, még tüskésebb, még zárkózottabb volt, mint Ove, lassabban láttam meg a kényszeres, takarításmániás, listafüggő nőben az embert.

De Fredrik Backman tud valamit, mert engem ezzel a könyvével is levett a lábamról, nem is akartam, hogy vége legyen, követtem volna még Britt-Marie-t tovább is. :)

Bővebben:http://konyvutca.blogspot.hu/2016/05/fredrik-backman-it…

6 hozzászólás
robinson P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Ha. Ezt nem gondoltam volna. Kimegyek és átrendezem az evőeszközöket. Ha. És ezután mindig használok poháralátétet is. Ha. Civilizáltan, bátran, kezdjük újra.
Ove zseniális, Britt-Marie meghatóan érzékeny lélek, nekem űberelte a nagyit, Ovét nem lehet… Bevitte a gólt a felső sarokba, becsavarta! A nő, akinek a szoknyája sem mer meggyűrődni, tűsarkúban. 4,79 pont, de utálok felezgetni egyértelműen 5 csillag. Ha.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/05/itt-jart-britt-marie.html

16 hozzászólás
Málnika >!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

„Tudod, amikor az ember ott áll a szikla tetején, és néz, van egy pillanat, amikor tényleg készen áll ugrani. Ha megteszi akkor, akkor meri. De ha vár, sosem lesz belőle semmi.”

Az Itt járt Britt-Marie az emberben levő potenciál, az elszalasztott lehetőségek és az újrakezdés regénye. Főhőse 63 évesen döbben rá, hogy elszaladtak mellette az évek, miközben annyira háttérbe szorítja önmagát, hogy még egy patkányt sem akar terhelni saját gondolataival. Az Isten háta mögötti Borgban talál munkát, ahol bár már szinte mindent felszámoltak, egy ifjúsági otthon gondnoka lesz, majd hamarosan a helyi ifi focicsapat edzőjeként néz szembe a nem várt kihívással. Britt-Marie, a listák koronázatlan királynője a községben sem hazudtolja meg önmagát, de amíg Faxin és szódabikarbóna van, addig talán nagy baj nem történhet. Nem kisebb kérdésre keresi a választ, hogy hogyan is kell élni az életet, miközben azt várja, hogy végre valaki észrevegye őt is, és azt mondja, finom volt a pontban hatkor feltálalt vacsora. Az életkrízist átélő Britt-Marie a maga rigolyáival és traumáival együtt egy igazán szerethető karakter, akárcsak az evőeszközös fiók helyes sorrendjét szintén ismerő Sami. Az író megszokott humora és érzékenysége itt is átlengi az egész regényt, így nevetésre és sírásra egyaránt fel kell készülni, miközben Britt-Marie és Borg lakóinak embersége felmelengeti az olvasó szívét is.

Naiva P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Olvastam már Backman-tól. A kedvenceim között tartom számon, így nagyjából tudom, mire számíthatok. Alapos bepillantást az adott szereplők életére és a lebilincselő események ragyogó keverékére. Miközben a szerző tökéletes belső monológjaival, illetve párbeszédeivel próbáltam megérteni az emberi természet tökéletlenségét.
Britt-Marie-ről a borító alapján azt gondoltam, hogy egy fiatalabb asszony. Tetszett, ahogy újra felfedezte magát. A rögeszmés, kényszerességei miatt nem volt őt olyan egyszerű megkedvelni, de végül sikerült. Engem teljesen lenyűgözött. Olyan volt, akár egy gubótól a pillangóig terjedő metamorfózis. Több könyvet kellene olvasnom a szerzőtől.

4 hozzászólás
Jagika>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Britt-Marie igazi hős, mint Backman regényeiben általában megszoktuk ezt. Életet hoz egy kis falu hétköznapjaiba, menedzseli az ott élő veszélyeztetett gyerekek focicsapatát is, előítélet nélkül elfogad mindenkit. Kitakarít mindent, ami csak az útjába kerül, de nem ezáltal tisztulnak meg az emberi lelkek. Neki köszönhetően érzik a törődést, a másikra figyelést. Jó lenne hinni, hogy nem igaz „a kutyából nem lesz szalonna” közmondás…

gabiica P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Nehezen indult a kapcsolatom Britt-Marie személyével. Eleinte kicsit ellenszenvesnek és zavarónak tartottam, de reménykedtem, hogy nem sokkal később máshogy fogom szemlélni őt, hiszen tudtam, milyen csodálatosan tudja ábrázolni Backman az idősebb emberek karaktereit.
Ahogy megismertem Britt-Marie életét, miértjeit, azonnal rájöttem, hogy mennyire szerethető karakter. Backman ismét egy ütős és megható történetet, kapcsolatokról, újrakezdésről, egymás felé nyitásról.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de Kentet az első pillanattól kezdve nem bírtam elviselni. Valahogy sejtettem, hogy visszatér majd, és nem láttam mást benne, mint egy szánalmas balféket. Bármennyire is próbált pozitív színben feltűnni, én csak azt láttam benne, aki ártott Britt-Marienek, és már ezért sem bírtam elviselni.

Nagyon szerettem a karaktereket. Szerettem Valakit, Svent, a gyerekeket, a focit, a munkaközvetítő lányt, az egész borgi atmoszfrérát. Backman nagyon ért ahhoz, hogyan írjon szerethető karaktereket, olyan könyvet, amely igazán magával tudja ragadni az olvasót.

meseanyu P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Még mindig Ove a legjobb (valószínűsítem, hogy nem is lesz annál katartikusabb élményem Backmantól, hiszen az első mégis csak az első), de Backman még mindig úgy ír, hogy szebbnek látom tőle a világot, vagy legalábbis reményt ad, hogy szebbé tehető, kis embereknek is, kis lépésekben is. És hogy sosincs késő semmihez…

2 hozzászólás
blueviolet >!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Az első pár oldal után éreztem, hogy jó barátnők leszünk Britt-Marie-vel. Kicsit aggódtam, hogy sok lesz majd a jóból, és egy idő után idegesíteni fog ez a nem mindennapi nőszemély, de szerencsére Backman kiváló érzékkel kezeli a karaktert, nem tolja túl a dolgokat. Szerintem még a szódabikarbóna-fétis is belefért off

Vannak könyvek, melyeknél a kiszámíthatóság mindent tönkretesz, és vannak könyvek, melyeknél nem számít, hogy nincsenek cseles fordulatok, mert az igazi élményt az jelenti, amilyen érzéseket kivált belőled. Hogy otthon vagy, biztonságban vagy, békét és szeretetet találsz magadban, és egy kis időre védelmet, menedéket a világ elől. Ez utóbbit hívom én „komfortzóna-olvasásnak”, és ebbe a kategóriába tartozik nálam ez a regény is. Vagy hogy mondjak egy másik példát, A Holdsugár könyvesbolt rejtélyei is. Nekem időről időre szükségem van ilyen könyvekre.

2 hozzászólás
Nikymeria P>!
Fredrik Backman: Itt járt Britt-Marie

Ha. Nagyszerű, persze. Mármint úgy értem, megható. Az újrakezdésről is, ugyebár.
Ha. Normális ember használ poháralátétet. A patkánynak pedig vegyél Snickers-et.
Ha. Imádom Backman-t. Na, persze, nem úgy értettem. Persze, persze, csak kedvelem. Természetesen. Civilizált emberként. Elvégre nem vagyunk állatok!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Jesper_Olsen P>!

Mindenkinek szüksége van arra, hogy tudja, valakinek szüksége van rá.

314. oldal

Chöpp P>!

Minden házasságnak van rossz oldala, mert minden embernek vannak gyengeségei. Minden ember, aki együtt él egy másikkal, különféleképp kezeli ezeket a gyengeségeket. Van, aki úgy tekint rájuk, mint nagyon nehéz bútorokra, és egyszerűen megtanulja körbetakarítani mindet. Fenntartani a látszatot. Persze tudja, hogy a kosz összegyűlik alatta, de ezt sikerül kiverni a fejéből, a lényeg, hogy a vendégek ne lássák. Egy nap aztán valaki engedély nélkül arrébb tolja a bútort, és minden előkerül. A kosz, a repedések. Maradandó sérülések a parkettán. Akkor már túl késő.

140. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házasság
1 hozzászólás
Miamona>!

Egy bizonyos életkorban az összes kérdés, amit az ember feltesz magának, ugyanarról szól: Hogyan kell élni az életet?

Miamona>!

Mert az élet több a csónaknál, amelyben evezünk. Több, mint az ember, aki vagyunk. Összetartozás. Saját magunk darabkái valaki másban.

Kapcsolódó szócikkek: élet
robinson P>!

Az ilyen emberekkel kapcsolatban mindig nehéz megállapítani, hogy azért szerette-e mindenki, mert ilyen pozitív volt, vagy azért volt pozitív, mert mindenki szerette.

92. oldal

Moni_bahn>!

Nehéz megmondani, mikor virágzik ki a szerelem. Egy nap felébred az ember, és hirtelen kihajtott teljes pompájában. Ugyanígy hervad el, egy nap hirtelen már túl késő. A szerelemben és a balkonnövényekben sok a közös. Néha még a szódabikarbóna sem segít.

robinson P>!

A foci figyelemre méltó játék, mert nem kéri, hogy szeressék.
Követeli.

102. oldal

Kapcsolódó szócikkek: futball
1 hozzászólás
robinson P>!

Az ember sosincs egyedül egy erkélyen állva, ott vannak az autók, a házak, meg az emberek az utcán. Az ember köztük is van, meg nem is. Ez a legjobb az erkélyekben.

94. oldal

>!

Britt-Marie sosem mondaná a nőre, hogy „kövér”, magától értetődik, hogy nem, mert Britt-Marie nem az az ember, aki ilyesmit gondol másokról, így azt gondolja, milyen jó lehet a nőnek, hogy ennyire félvárról tudja venni a koleszterinszintjét.

robinson P>!

Minden házasságnak van rossz oldala, mert minden embernek vannak gyengeségei, minden ember, aki együtt él egy másikkal, különféleképp kezeli ezeket a gyengeségeket.

140. oldal

3 hozzászólás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Heniko Sakka: Legédesebb tini élet
Susan Elizabeth Phillips: Apafogó
B. N. Toler: Lélekvesztők
Leiner Laura: Emlékezz rám
Leiner Laura: Bízz bennem
Marie-Aude Murail: A lélekdoki
Jennifer Salvato Doktorski: Lángra lobbant nyár
Leiner Laura: Egyszer
Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény