Életed ​üzlete 322 csillagozás

Fredrik Backman: Életed üzlete

„Azon az éjszakán, amikor ezt írtam, arra gondoltam, mi történik velünk, mikor családot alapítunk, és megszűnünk a legfontosabb személynek lenni a saját életünkben. Azon merengtem, mi lenne igazán önzetlen cselekedet. Mérlegeltem, kiért lennék kész meghalni, és kiért adnám oda az egész életemet. És hogy valójában mi is a kettő között a különbség.”

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 13


Kedvencelte 20

Most olvassa 4

Várólistára tette 158

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Ákos_Tóth IP
Fredrik Backman: Életed üzlete

Ha hirtelen felmerülne az igény a Karácsonyi ének modernizálására, Backman velős kis ünnepi novelláját nyugodtan bedobhatnánk a kalapba – ez a mű pontosan úgy viszonyul a Dickens-klasszikushoz, ahogy Janne Teller Semmije A legyek urához: a bázis szinte megegyezik, az újítások az egyik tábor szerint javára, a másik szerint csak hátrányára váltak a „feldolgozásnak”. Backman szövege egyébként már-már átlátszóan célszerű, pont annyi, amennyinek lennie kell – gyors gondolatfutam, minimálisan kidolgozott részletekkel, okosan adagolt információkkal és érzelmekkel. Ezért bosszantó látni, hogy a kiadó szinte vért izzadt, hogy ezt a néhány oldalt egy Helikon-zsebkönyv két és félszeres árán lehessen piacra küldeni*. Pedig ha már „ünnepi meglepetés az írótól”, igazán érkezhetett volna vékonyka puhakötésben, párszázas ajánlatként.

Mellesleg nem csak nagyon okos, szellemes és érzelmes kis sűrítmény ez a novella, hanem bizonyos szempontból hatásvadász giccs is, amiben nincs olyan motívum, amit már ne olvastunk, vagy láttunk volna korábban — akár a kilencvenes évek hollywoodi családi drámáiban is. 180 fokos jellemfejlődés, egy kizárólag a főhős és a beteg gyermek számára látható természetfölötti, de azért barátságosan slampos lény, elhanyagolt és félreismert fiú, megvilágosodó rossz szülő, etc., etc., etc… És ha már a filmeknél tartunk: én mindezzel együtt szívesen megnéznék egy mozgóképes adaptációt, ha szabad nagyot álmodni, mondjuk Charlie Sheen és Selma Blair tolmácsolásában…

Szóval kissé ambivalens a végső benyomás: ha akarom, felfoghatom könnyűléptű kis szépségnek, de hosszabb távon cukorbetegséget okozó mályvaízű rózsaszín felhőcskének is. Az előbbire azért hajlok jobban, mert rögtön a mű előszavában Backman figyelmesen azt írta nekem, hogy „Nem tudom, ki vagy te, aki olvasod, de békés karácsonyt kívánok neked!” – én pedig ellágyultam ettől a kedvességtől, úgyhogy ezúton üzenném a négy és fél csillagom mellé: én is neked, Fredrik!

*Szellős tördelés, keménykötés, gyerekkönyves illusztrációk, elő- és utószó, könyvajánló, miniéletrajz… De az a 2700 forint mindenhogy borzasztóan sok egy novelláért!

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter
9 hozzászólás
>!
Málnika P
Fredrik Backman: Életed üzlete

„Ez a történet arról szól, hogy mire lennél kész azért, hogy megments egy életet. Arról, hogy mi lenne, ha nem csak a jövődet kéne feláldoznod érte, hanem a múltadat is. Nemcsak a helyeket, ahol még nem jártál, hanem az összes lábnyomot is, amit magad mögött hagytál.”

Backham kisregényeinek zsenialitása, hogy csupán pár oldalba annyi érzelmet és súlyt képes belesűríteni, amennyi másoknak sokszor több száz oldalas terjedelembe se sikerül. Az Életed üzlete egy parányi írás, igényes keménytáblás borítóban és csodás illusztrációkkal tűzdelve, amely mégis egész gondolatlavinát képes elindítani olvasója fejében. A történet főszereplője egy férfi, aki eddig csupán a pénznek és a karrierjének élt, ráadásul abból a fajtából, aki erre még igen büszke is. A kórházban azonban kezd rádöbbenni, lehet, hogy az élet mégis többről szólhatott volna. Ám egy hibás úton leélt életen már nem biztos, hogy lehet változtatni, így az önző pénzhajhász végül egy önzetlen cselekedettel életében először, és egyben utoljára, másnak ad valamit. Mindez azonban nem kárpótolja elvesztegetett életét, ám az olvasó elé hatalmas és fényes tükröt tart, érzékeltetve, hogy mi is az igazán fontos és értékes.

3 hozzászólás
>!
Gorkie P
Fredrik Backman: Életed üzlete

Első találkozásom Backman munkásságával nem lett valami pozitív. Pedig tényleg nagyon szerettem volna szeretni. Gondoltam, megpróbálkozom ezzel a kis könyvecskével is, hátha.
Erre szokták mondani, hogy rövid, de velős. Elég sok mondanivalót sikerült ebbe a pár oldalba belesűríteni. A történet tetszett, olyan, mint egy gondolatmenet, egyszerre ki lehet olvasni. Érdekes volt a mondanivalója, és bár nem éreztem azt a nagy érzelmi cunamit, mint más olvasók, azért elgondolkodtatott és a kislányért összeszorult a szívem.
Nem tudom megmagyarázni, hogy konkrétan miért, de egyszerűen nem szeretem Backman stílusát. Hiába a sok, érdekes mondanivaló, ha nem szívesen olvasom azt, ahogy előadja. Bizonyára bennem van a hiba, látva a sok rajongót, de nincs mit tenni. :(

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter
23 hozzászólás
>!
csucsorka P
Fredrik Backman: Életed üzlete

Akit megtéveszt a kötet mérete és az, hogy minden szöveges értékelésben bájosan „szösszenetnek” becézik, azt előre sajnálom. Amilyen rövid, annyira fel kell kötni hozzá a gatyát.

Nagyon örülök, hogy valami megmagyarázhatatlan érzés mágnesként vonzott ehhez a könyvhöz. Úgy vásároltam meg, hogy nem olvastam el a fülszöveget és tulajdonképpen engem már az Ove se vett le a lábamról.

De erre egyszerűen nincsenek szavak…
Mintha patikamérlegen mérték volna ki. Egy elhibázott mozzanat vagy felesleges szó sincs benne.
Maga a könyv pedig gyönyörű – minőségi papírra nyomtatott, csodás illusztrációkkal. Egyáltalán nem drágállom, sőt, kicsivel többet is fizettem volna érte, most, hogy már tudom, mi van odabenn.

Többször újraolvasós lesz, ez biztos.

7 hozzászólás
>!
robinson P
Fredrik Backman: Életed üzlete

Ez is egy jól megírt történet a bánatról, a szeretet erejéről és a szülői felelősségről… a halál árnyékában.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/02/eleted-uzlete.html

>!
wzsuzsanna P
Fredrik Backman: Életed üzlete

A legutóbbi alkalommal, amikor értékelést írtam Fredrik Backman egyik könyvéről, azt mondtam, hogy ha kiadná a bevásárlólistáját, azt is szemrebbenés nélkül megvenném. Aki ismeri a szerző munkásságát, nyilván érti, mire gondolok, igazából csak azt szerettem volna kifejezni vele, hogy teljesen mindegy, milyen rövid terjedelemben fogalmaz meg dolgokat, annak akkor is olyan tartalma, mélysége és súlya van, ami irrelevánssá teszi az oldalszámot. Az új kötet kapcsán többekben felmerülhet a kérdés, hogy egy ilyen vékonyka kötetre megéri-e pénzt kiadni, éppen ezért fontosnak tartom ezzel nyitni: igen, igen, igen.
Annak idején azért szerettem meg nagyon a svéd írót, mert a látszólag könnyed, humoros történeteiben végtelen bölcsesség, szeretet és mély mondanivaló lakozik. Figurái annyira élők, hogy szinte lelépnek a lapokról, és tökéletesen kidolgozottak az utolsó mellékszereplőig. Ehhez jön még hozzá a skandináv hangulat és stílus, amit nehéz konkrétumok szintjén megfogni, mégis felismeri az ember, ha keserédes sorait olvassa. Egy szó, mint száz, Backman örökre bevéste magát a szívembe, nagyon kíváncsi voltam, hogy az új kötete, melyet karácsonyi ajándékként szánt olvasóinak, milyen hatással lesz majd rám.
„Ez a történet arról szól, hogy mire lennél kész azért, hogy megments egy életet. Arról, hogy mi lenne, ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte, hanem a múltadat is. Nemcsak a helyeket, ahol még nem jártál, hanem az összes lábnyomot is, amit magad mögött hagytál. Ha mindent oda kéne adnod, az egész lényedet, kiért mondanál le róla?”
Amint a könyv nyitósoraiból is láthatjuk, ezúttal egy kicsit komolyabb témához nyúlt a szerző, ahol elengedhetetlen, hogy mi is magunkba nézzünk, és bevilágítsunk a lelkünk legmélyebb zugaiba is. A történetet talán egy képzeletbeli levélhez lehetne hasonlítani, amit egy édesapa írt fiának. Egy középkorú férfi, aki egyáltalán nem volt jó apa, törődés és igazi odafigyelés helyett csak a munkájának élt és a pénzt hajszolta. Nem volt ott, amikor szükség volt rá, és nem tudta értékelni azokat a dolgokat, amiket a családja nyújtott a számára. Azonban egy kórházi szobában üldögélve kénytelen átértékelni a dolgokat és számot vetni a saját életével. Folyamatosan elemzi magát, szinte leltár-szerűen veszi sorba az életében meghozott fontosabb döntéseket. Közben ugrálunk kicsit ide-oda térben és időben, finoman, ahogy az ember gondolatai cikáznak, így jobban megértjük, mik lehettek azok az apróságok, melyek a férfi személyiségét alakították.(…)
(…) Backman nem egy harsány, zenélő, giccses ajándékkal készült nekünk, hanem valamivel, ami csendes, mint a lehulló hó, ugyanakkor mély, mint a karácsonyi égbolt. Nagyon remélem, hogy ezt az ajándékot minél többen el fogják tőle fogadni.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2018/12/eleted-uzlete-e…

>!
Citrompor
Fredrik Backman: Életed üzlete

Backman hazavezető útja óta sajnos egyre szkeptikusabb vagyok ezekkel a rövidke, a tördeléssel felduzzasztott, de a száz oldalt még mindig el nem érő kiadványokkal szemben. (Pl. Rowlingtól kiadni külön könyvben Az élet dolgait is hasonló volt szerintem.) spoiler

Ez a könyv számomra túlzottan kiszámítható, giccses és szirupos volt. A backmani könnyfacsaró gépezetet itt már teljes egészében megakasztották azok a bizonyos homokszemcsék. Ezek a mondatok például:
     „Egy másodperc mindig egy másodperc, ez az egyetlen valódi érték ezen a világon.” Tessék?
    Vagy: „Kudarcot vallottam veled. Keménnyé akartalak faragni. De te jó lettél.” – Mintha egy ’90-es évekbeli hollywood-i akciófilm párbeszédét hallgatnám egy gengszterfőnök apa és örököse, vagy egy nyugdíjazás előtti zsaru és ifjonc társa között (a szereplők ízlés szerint behelyettesíthetők). Egyébként nem lehet valaki kemény és egyszerre?!
    És végül: „Mindennap megkötöd életed üzletét.” – Szerintem üzletet itt inkább csak Backman kötött ennek a történetnek a megjelentetésével, de mi olvasók egyáltalán nem.

8 hozzászólás
>!
gazibla I
Fredrik Backman: Életed üzlete

Nagyon rövid kisregény, de az a mondani való ami a borító alatt van elévülhetetlen. Tökéletes karácsony előtti olvasmány.

>!
Leliana
Fredrik Backman: Életed üzlete

Nem.
Hagyhatnám kb. ennyiben is, mint ahogy a szerző teszi, feldob egy témát, majd néhány szóval elintézi a dolgot és továbbáll. Nem néztem utána alaposabban, van-e még hasonlóan rövid irománya, mint ez és a hazavezető utas, de ha igen, biztosan nem leszek az olvasói közt. Amennyire Ovét imádtam, ezek miatt annyira dühös voltam. Próbál hatni az érzelmekre, ugyan kit ne rendítene meg egy beteg gyerkőc, ráadásul karácsonyi körítéssel, khmm.. és maga a témafelvetés is lehetne jó, de ez, így, kibontatlanul csak egy giccses, hatásvadász közhelygyűjtemény lesz. Pont az a finomság, jó érzékkel hozzányúlás hiányzik ezekből, ami az első könyvében megvolt. Itt beletol valamit az arcunkba, amit magunktól is tudunk, nem ad, nem tanít, nem emlékeztet igazán valami fontosra, emlékeztetett viszont valamire, amit korábban már olvastam/láttam filmen, szóval, még csak új sem volt. Sajnos nem mozgatott meg bennem semmit, ahhoz sokkal több, másabb kell.

4 hozzászólás
>!
joopsy P
Fredrik Backman: Életed üzlete

Szigorú leszek, mert imádom Backmant. Imádom, hogy ő akár egy kisregénnyel is képes rengeteg érzelmet kihozni belőlem. Itt viszont velem nem történt meg az a csoda, amit A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb című kisregény tudott hozni.
Elismerem gyönyörű könyv volt, tele gyönyörű gondolatokkal, érzelmekkel, de valahogy most ez elment mellettem.
Ettől függetlenül Backman az az író spoiler, akitől minden könyvet birtokolni szeretnék és azt sem fogom bánni, ha egyszer egy teljes polcsort ki fog tölteni az életműve, mert menthetetlenül a rajongója lettem. :)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Elég kellemetlen beismerni saját magunknak, hogy nem olyan emberek vagyunk, mint amilyennek hittük magunkat.

62. oldal

1 hozzászólás
>!
Málnika P

Ne legyél bátor. Ha félsz, hát félj. Minden túlélő így csinálja.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · félelem · túlélés
>!
robinson P

A legtöbb ember szereti azt hinni, hogy minden egyes megállt szívet ugyanolyan sokan hiányolnak.

13. oldal

>!
gazibla I

Egy másodperc mindig egy másodperc, ez az egyetlen valódi érték ezen a világon.

2 hozzászólás
>!
zyzmut

Az egyetlen, ami ezen a világon értékkel bír, az az idő. Egy másodperc mindig egy másodperc, ez sosem lehet alku tárgya.

31. oldal

>!
vildik

Sosem zárjuk le igazán a kapcsolatunkat azzal a hellyel, ahol felnőttünk.

Előszó

Kapcsolódó szócikkek: szülőföld
>!
zyzmut

Kudarcot vallottam veled. Keménnyé akartalak faragni. De te jó lettél.

50. oldal

>!
zyzmut

Ha megkérdezik tőlünk, „ugyanannyit ér minden élet?”, a többség egybehangzó „igen!”-nel felel. De csak addig, míg valaki rá nem mutat egy általunk szeretett személyre, és fel nem teszi a kérdést: „És az az élet?”

13. oldal

>!
Chöpp 

Tudom, mit gondolsz most: micsoda seggfej vagyok. Igazad van. De a legtöbb sikeres ember már eleve seggfej, nem a siker teszi azzá. Hanem ez a siker záloga.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: siker
>!
Virág_Blogger P

Nem vagyok gonosz, annyit még én is tudok, hogy a rákra korhatárt kellene tenni.

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
Bombicz Judit: Csodák könyve
Tim Burton: Karácsonyi lidércnyomás
Jostein Gaarder: Tükör által homályosan
Walt Disney – Mickey karácsonyi ajándéka
Bombicz Judit: Mesék elalvás előtt
John Edwards – Amy Sky Koster: Jégvarázs – Olaf karácsonyi kalandja
Naszádi Kriszta (szerk.): A szeretet ajándéka
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett