Életed ​üzlete 695 csillagozás

Fredrik Backman: Életed üzlete

Mire lennél kész azért, hogy megments egy életet?

És ha nemcsak a jövődet kéne feláldoznod érte,
hanem a múltadat is? Nemcsak a helyeket,
ahol még nem jártál, hanem a lábnyomokat is,
amelyeket magad mögött hagytál.

Meghoznád-e az áldozatot, ha tudnád, hogy senki sem fog emlékezni rá?

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter · Illusztrálta: Ella Laytham
>!
keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter · Illusztrálta: Ella Laytham

Kapcsolódó zóna

!

Fredrik Backman

42 tag · 2 karc · Utolsó karc: 2023. június 2., 14:57 · Bővebben


Enciklopédia 26


Kedvencelte 34

Most olvassa 11

Várólistára tette 192

Kívánságlistára tette 217

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Ez a novella megérdemelten kapott keménytáblás, illusztrációkkal tarkított önálló kiadást. Az Életed üzlete csodálatos, megrázó, érzelmes történet, mely rávilágít az élet valódi értelmére és közben szembesít halandóságunkkal, gyávaságainkkal. Mire lennénk képesek egy másik emberért? Mit áldoznánk fel érte? Van-e merszünk szembenézni önmagunkkal? Az élet „csak” egy üzlet?
Bár most olvastam először, nagyon valószínű, hogy nem utoljára.

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter · Illusztrálta: Ella Laytham
5 hozzászólás
Málnika P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

„Ez a történet arról szól, hogy mire lennél kész azért, hogy megments egy életet. Arról, hogy mi lenne, ha nem csak a jövődet kéne feláldoznod érte, hanem a múltadat is. Nemcsak a helyeket, ahol még nem jártál, hanem az összes lábnyomot is, amit magad mögött hagytál.”

Backham kisregényeinek zsenialitása, hogy csupán pár oldalba annyi érzelmet és súlyt képes belesűríteni, amennyi másoknak sokszor több száz oldalas terjedelembe se sikerül. Az Életed üzlete egy parányi írás, igényes keménytáblás borítóban és csodás illusztrációkkal tűzdelve, amely mégis egész gondolatlavinát képes elindítani olvasója fejében. A történet főszereplője egy férfi, aki eddig csupán a pénznek és a karrierjének élt, ráadásul abból a fajtából, aki erre még igen büszke is. A kórházban azonban kezd rádöbbenni, lehet, hogy az élet mégis többről szólhatott volna. Ám egy hibás úton leélt életen már nem biztos, hogy lehet változtatni, így az önző pénzhajhász végül egy önzetlen cselekedettel életében először, és egyben utoljára, másnak ad valamit. Mindez azonban nem kárpótolja elvesztegetett életét, ám az olvasó elé hatalmas és fényes tükröt tart, érzékeltetve, hogy mi is az igazán fontos és értékes.

3 hozzászólás
Kriszta_89 P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Vannak könyvek, amiknek nem kellenek az eget rengetően nagy oldalszámok, lehet írni így is könyvet, hogy 78 oldalban elérje a célját és a mondanivalóját az olvasónál. Hogy utána leülj és elgondolkozz tényleg az életed üzletén. Fontos üzenete van ennek a könyvnek több aspektusban is. Szeretem, ahogy Fredrik Backman ír és amikről ír, ahogy a történeteibe szövi az üzenetét, amivel fejbe kólint és elgondolkozik az ember utána… A sok sok illusztráció pedig még különlegesebbé teszi ezt a könyvet.

2 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

„Egy másodperc mindig egy másodperc, ez az egyetlen valódi érték ezen a világon.”

Azt szokták mondani, hogy az ember a születése első pillanatától fogva a halálra készül. Hiszen megjósolhatatlan, hogy kinek mennyi idő adatik meg, csak azt tudjuk, hogy pontosan egyszer megszűnik a létezésünk. Az életünket sok tényező befolyásolja, hiszen nem mindegy hova születünk, kik a szüleink és milyen egészségi állapotban vagyunk. Elvégre számos olyan személy él körülöttünk, akik számára nem adatott meg minden, – hallás, beszéd képessége, látás, járás – oly természetes adottság. És pont ezért, akik teljesen egészségesen jönnek a világ és megérik a felnőttkort nagyobb betegségek nélkül, elfelejtik, hogy milyen kiváltságosak valójában. Vannak azon lelkek, akik nagyon korán lesznek betegek, de a belső világuk szárnyal és néha sokkalta érettebbek, mint az őket körülvevő felnőttek. Ezekért az apróságokért és minden más kevésbé szerencsés társunkért kell becsülni az életet, és amit csak lehet kihozni belőle, illetve segítve őket a teljesebb életért! Mert minden élet ajándék és ezt eltékozolni vétek!

Fredrick Backman – Életed üzlete című kötete a fent említett életről is mesél, melyet egy sikeres üzletember szemszögén keresztül ismerhetünk meg. Ez a férfi egy nagyon különleges, teremtő életutat járhatott be nem kis adag szerencsével megfűszerezve, továbbá apaként folyamatosan a fiához intézi szavait, melyek sok olyan életbölcsességet takarnak, amit klisének gondolnánk első körben, de ha jobban belegondolunk, a férfi szavai lyukat ütnek a legkeményebb emberi szíven is, hiszen bármelyikünkről szólhatnak. Főszereplőnk megismerkedik az élet árnyékos oldalával is és felismeri, hogy a valódi értékek hol is lakoznak. Vajon mi köze ehhez egy kis „tündérnek”? És miért is fontos kiszínezni egy széket? Ezekre és más fontosabb kérdésekre is választ lelhetsz, csak vedd kézbe ezt a könyvet! ⚓️

„(…) megkérdezted, mivel foglalkozom. Azt mondtam, hogy pénzt csinálok. Mire te, hogy mindenki más is. Én pedig: „Nem, a többség csak pénzt keres, a túlélésre játszik. Azt hiszik, hogy a dolgaik értékkel bírnak, pedig dehogyis. A dolgoknak csak ára van, amit az elvárások szabnak meg, én pedig ezekkel a dolgokkal kereskedek. Az egyetlen, ami ezen a világon értékkel bír, az idő. Egy másodperc mindig egy másodperc, ez sosem lehet alku tárgya.”

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter · Illusztrálta: Ella Laytham
Gorkie P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Első találkozásom Backman munkásságával nem lett valami pozitív. Pedig tényleg nagyon szerettem volna szeretni. Gondoltam, megpróbálkozom ezzel a kis könyvecskével is, hátha.
Erre szokták mondani, hogy rövid, de velős. Elég sok mondanivalót sikerült ebbe a pár oldalba belesűríteni. A történet tetszett, olyan, mint egy gondolatmenet, egyszerre ki lehet olvasni. Érdekes volt a mondanivalója, és bár nem éreztem azt a nagy érzelmi cunamit, mint más olvasók, azért elgondolkodtatott és a kislányért összeszorult a szívem.
Nem tudom megmagyarázni, hogy konkrétan miért, de egyszerűen nem szeretem Backman stílusát. Hiába a sok, érdekes mondanivaló, ha nem szívesen olvasom azt, ahogy előadja. Bizonyára bennem van a hiba, látva a sok rajongót, de nincs mit tenni. :(

>!
Animus, Budapest, 2018
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633246085 · Fordította: Bándi Eszter · Illusztrálta: Ella Laytham
23 hozzászólás
meseanyu P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Nekem ez most nagyon jólesett. Egyszerű, de mégis újszerű történet. Persze kicsit klisés meg szirupos, de így karácsony előtt nekem pont ilyen olvasmányok kellenek, úgyhogy jó választás volt. Ráadásul rövid idő alatt nagy előrehaladást értem el a Backman-kitüntetés felé vezető úton. ;-)

7 hozzászólás
Karinthy>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Amilyen rövidke kis írás a maga fontos és mély tartalmával, üzenetével, annál erősebb hiányérzetet hagyott maga után a könyv számomra.
Második olvasásom a szerzőtől és eddig még nem tudott meggyőzni, rám hatni úgy igazán, őszintén. Valamiféle ürességet érzek az olvasmányai után, mintha nem írta volna ki magából száz százalékig a kerek egész történetet , csupán foszlányok, gondolatok kavarognak a lapokon.
off
Ennek ellenére tudom ajánlani, mert könnyen olvastatja magát és tetszenek a témái amikről ír.
Mert nincs is fontosabb egy emberi életben, mint a család, barátság, egészség, szeretet fogalma és a halálunkkal való megbékélés.
Azt az egyet sajnálom, hogy a katarzisélmény elmarad nálam Backmannél… :(
( Nem úgy, mint a Merre jársz Bojangles című könyvnél… lehetséges, hogy nem utána kellett volna olvasnom…?)

Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Az Életed üzlete egy nagyon rövidke könyv, tulajdonképpen egy novella. Megértem azokat, akik emiatt nem vásárolják meg, de egy Backman rajongónak biztos nagy kincs lesz ez is, kerül, amibe kerül.
A könyv egy apa meséje, gondolatai a fiának, aki azzal kezdi a történetét, hogy megölt egy embert. De ez nem egy gyilkosság, és nem egy krimi. Egy olyan gazdag ember története ez, aki önző módon csak magával foglalkozott, hajtotta a pénzt és az anyagi javakat, az élete pedig elment mellette, a családja, a szerettei kívül maradtak az érdeklődési körén, az érzelmein, ha voltak neki egyáltalán.
Olvassátok el, ha szeretitek Backmant, de ne ezzel kezdjétek az íróval való ismerkedést. Szépséges illusztrációkat is találhatunk a könyvben, ami még hatásosabbá teszi az írás erejét.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/10/fredrik-backman-e…

Porcsinrózsa>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

A svéd szerző minden könyve kuriózum számomra, még ha nem is mindegyik tetszik egyformán. Egészen különös világlátása van. Nem olyan, mint az átlagemberé. Ezért a témái is egészen egyediek. Ebben a könyvecskében arról gondolkodik, mennyit ér a szeretet. Mire vagyunk képesek azokért, akiket szeretünk, és azokért, akiket alig ismerünk?
Van – e a szeretetnek ésszerű határa, és ha van, az hol húzódik? Meddig lehet elmenni a cselekvésben, az áldozathozatalban? A végsőkig? Az attól függ, kinek – kinek hol van a végpont. Elgondolkodtat, önvizsgálatra késztet bennünket ez a zseniális regény.

robinson P>!
Fredrik Backman: Életed üzlete

Ez is egy jól megírt történet a bánatról, a szeretet erejéről és a szülői felelősségről… a halál árnyékában.
https://gaboolvas.blogspot.com/2019/02/eleted-uzlete.html


Népszerű idézetek

robinson P>!

Elég kellemetlen beismerni saját magunknak, hogy nem olyan emberek vagyunk, mint amilyennek hittük magunkat.

62. oldal

1 hozzászólás
Málnika P>!

Ne legyél bátor. Ha félsz, hát félj. Minden túlélő így csinálja.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bátorság · félelem · túlélés
zyzmut>!

Kudarcot vallottam veled. Keménnyé akartalak faragni. De te jó lettél.

50. oldal

Chöpp >!

Tudom, mit gondolsz most: micsoda seggfej vagyok. Igazad van. De a legtöbb sikeres ember már eleve seggfej, nem a siker teszi azzá. Hanem ez a siker záloga.

26. oldal

Kapcsolódó szócikkek: siker
zyzmut>!

Az egyetlen, ami ezen a világon értékkel bír, az az idő. Egy másodperc mindig egy másodperc, ez sosem lehet alku tárgya.

31. oldal

vildik>!

Sosem zárjuk le igazán a kapcsolatunkat azzal a hellyel, ahol felnőttünk.

4-5. oldal, Előszó

Kapcsolódó szócikkek: szülőföld
gazibla IP>!

Egy másodperc mindig egy másodperc, ez az egyetlen valódi érték ezen a világon.

Kapcsolódó szócikkek: érték · idő
2 hozzászólás
robinson P>!

A legtöbb ember szereti azt hinni, hogy minden egyes megállt szívet ugyanolyan sokan hiányolnak.

13. oldal

zyzmut>!

Keveset beszéltünk, mert túl sok mondanivalóm volt. Mindig olyankor legnagyobb a hallgatás.

70. oldal

Kapcsolódó szócikkek: beszéd · hallgatás
Virág_Blogger>!

Nem vagyok gonosz, annyit még én is tudok, hogy a rákra korhatárt kellene tenni.

38. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Eric-Emmanuel Schmitt: Oszkár és Rózsa mami
Penelope Ward: Neighbor Dearest – A legkedvesebb szomszéd
Frank McCourt: De!
Hazel Gaynor – Heather Webb: Az utolsó karácsony Párizsban
Guillaume Musso: Angélique
Bakos R. Laura: Megélt életek
Abby Jimenez: Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne merj szeretni
Hartay Csaba: Holtág
Veda Sylver: Dermedt szívek
Jonathan Franzen: Javítások