Egymás ​ellen (Björnstad 2.) 443 csillagozás

Fredrik Backman: Egymás ellen

Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki.
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tartalomjegyzék

>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245774 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789633245781 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Harry Potter · Benjamin Ovich · Harry


Kedvencelte 97

Most olvassa 35

Várólistára tette 157

Kívánságlistára tette 142

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Ha az első rész a kedvencem lett, akkor ez a kötet extragigamega kedvenc lett. Írtam már, hogy Backman egy zseni, ez a véleményem csak erősödött Björnstad második története után. Ha el tudjátok képzelni, hogy az első részben megírt érzelmeket, fájdalmakat, életeket, tragédiákat, kilátástalanságot, reményt felülmúlta, akkor valamennyire el tudjátok képzelni, hogy ez a könyv még jobb volt, mint az első kötet.

Határozottan állítom, hogy Backman maximálisan tudta fokozni a helyzetet, még mélyebbre nyúlt a szívünkbe, ha az előző rész eseményein sírtál, akkor ne is reménykedj, hogy most nem fogsz, ha elszomorított, akkor most is el fog, a lelkedben vájkál mélyen és megpiszkál minden sebet, amit magadban hordozol.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/08/fredrik-backman-…

2 hozzászólás
Suba_Csaba P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

A Medvék után nyilvánvaló volt, hogy a folytatást is el kell olvasnom. Először szép lassan felelevenítette a könyv az első rész mozzanatait, aztán még mindig elég lassan kialakultak az új felállások mind a hokiban, mind a magánéletben. Egyértelműen Benji szála volt a legérdekesebb és legerősebb a könyvben, mindemellett azért a többi szereplő történeteit is érdeklődéssel olvastam. A könyv igazi erőssége az a körkörös szerkesztés, ahogy mindig újra és újra felvesszük az adott történetszál fonalát és ráerősít az író a szereplők érzéseire, indíttatásaira. Néha kicsit túl rövidnek éreztem egy-egy szál taglalását és gyors volt, ahogy ugráltunk egyik szereplőről a másikra. Backman nagyon jól ír, hihetetlenül jól érzékelteti, hogy kit mi mozgat és mi motivál, hogy kinek mennyire és milyen értelemben fontos az életében a hoki. Nekem nem adott annyi pluszt egyébként ez a rész, mint az első, ezért a fél csillagnyi levonás. Valahogy ismétlésnek éltem meg egy csomó momentumot. De tagadhatatlanul így is nagyon tetszett és várom a beígért harmadik részt is. :) Addig pedig ismerkedem Backman többi könyvével.

>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789633245781 · Fordította: Bándi Eszter
Málnika P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

”Egy nap talán nem lesznek homoszexuális hokijátékosok és női hokiedzők. Csak hokijátékosok és hokiedzők. – A társadalom nem ilyen egyszerű – ellenkezik Peter. – A társadalom? Mi vagyunk a társadalom!”

Backman egyszerűen varázslatos. Bár nem olvastam a sorozat első részét, a Mi vagyunk a medvéket, és a hokinál kevés dolog áll távolabb tőlem a világon, az Egymás ellen jött és elemi erővel magával ragadott. Érzékeny társadalomrajz- és kritika, tökéletesen kidolgozott karakterek, az író ezúttal is lélekbalzsamként hat az olvasóra.

Björnstadban minden a hokiról szól, ami összetartó csapattá és egyben ádáz ellenséggé is kovácsolja a közösséget. Bár ”az emlékezetkiesés a legjobb dolog, amit a sport adhat nekünk”, a történetbe sokkal több bele van sűrítve, mint szimpla csapatjáték, küzdelem és versenyszellem. Korrupció, feldolgozhatatlan egyéni traumák, értelmetlen előítéletek, nyomasztó felelősségérzet, önzetlen szeretet és vakító gyűlölet rángat bele olvasás közben egy kikerülhetetlen érzelmi lavinába. A legerősebbnek ezúttal mégis az LMBTQ vonalat éreztem, kétségtelenül Benji a legszimpatikusabb szereplő, és nagyon sajnálom, hogy pont az ő jövője marad teljesen nyitva a történet végén. Számtalan helyen gondolkodtatott el és siratott meg a regény, amelyhez ezúton szeretnék még jó pár csillagot hozzáadni a bejelölt öt mellé.

12 hozzászólás
robinson >!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman képes szemléletesen ábrázolni a képeivel társadalmunk pontos helyzetét. Ezek hatásai, a kapcsolatok bemutatásával a mindennapi kis emberi játszmák jelennek meg és teljesednek ki. Erős és valós, kissé szomorú életmese ez a gyűlöletről, a barátságról, az elengedés fájdalmáról. Kamaszok útkeresése, a felnőttek világának megismerése. Talán még sötétebb is ez a regény, erősebb a folytatás.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/06/egymas-ellen.html

meseanyu P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Volt egy-két nagyon jó rész, sírdogáltam is egy kicsit, de sajnos elmegy mostanában Backman egy olyan közhelyes, hatásvadász irányba, ami nekem már kicsit taszító. Pedig a témafelvetései még mindig nagyon jók, a társadalmiak meg az egyént érintőek is, fontosak és igazak a meglátásai, de nem tud igazán beszippantani, kicsit kívülmaradok a manírosság miatt.

4 hozzászólás
Naiva P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

A mi vagyunk a medvék c. könyvre ugyan nem adtam maximális 5 csillagot, de utólag ezt megteszem. Hihetetlen olvasási élményt nyújtott. Egyszerűen lenyűgözött. Annyira összetett volt, hogy még akkor is azon járt az agyam, miközben más könyvet olvastam. Nem volt kérdés, hogy még idén szeretném befejezni a folytatást és még most friss az élmény, most tudom, hogy ki-kicsoda. Érdekelt, hogy a „bűnös” végül bűnhődik-e, és az „ártatlan” számára kijár-e az igazság. Fredrick Backman nagyon jól ír. Egyszerre művészi, bölcs és elgondolkodtató. Az izgalmas történet és az árnyalt szereplők mellé, rengeteg hasznos idézettel, életbölcsességgel járult az író ahhoz, hogy hamar a szívembe zárjam. Szerettem is volna őket idézni, de már megelőztek. Határozottan várom a folytatást, mert úgy érzem, szükség lenne rá.
Jövőre megpróbálok minél több könyvet FB-tól olvasni.

5 hozzászólás
GytAnett P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Nem tudom, hogy Backman hogyan csinálja, hogy minden egyes könyvével megérint, sokszor egyenesen hazavág. Most az utóbbi történt.
Az előző rész után nem gondoltam volna, hogy lesz folytatás, mert lezártnak éreztem a történetet, de egyáltalán nem bántam, hogy még egy részt kaptunk Björnstad lakóinak életéből. Sokszor valószerűtlennek éreztem, mégis igazán valóságos. Teljesen el bírom képzelni, hogy más kisebb városokban is megtörténjen ugyanez, mégis felfoghatatlan, hogy emberek ennyire intoleránsak és elvakultak tudnak lenni.
Backam még mindig csodálatosan ír. Könnyeden elvezet az emberi lélek legsötétebb bugyraiba is akár, mintha csak egy madár hátán ülnénk és általa mindenhová betekintést nyerhetnénk.
Belenéztem néhány értékelésbe, nem csodálom, hogy a legtöbben Benjit emlegetik. Nálam is ő volt az egyik fő karakter. Nagyon nehéz dolgokat kellett megélnie. Szívem szerint bemásztam volna a könyv világába és jól megölelgettem volna. Viszont Benji mellett méltatlanul kevés figyelmet kap Vidar. Az elején mérges voltam, hogy az író újabb szereplőt hozott be. Tudom, buta dolog, hogy ilyen miatt mérgelődtem, de úgy éreztem, hogy ezzel megbomlik egy kerek egész. Gyanítom, hogy sok olvasó értetlenül áll a karaktere, az érzelmi világa előtt, én mégis meg bírtam őt érteni. Egyedül ami nem volt számomra világos, az spoiler spoiler
További kedvenceim Bobo és Amat voltak. Azt hiszem, nem kell elemeznem, hogy miért.
Az utolsó oldalakon nagyon bőgtem. És szétfacsardott a szívem, és értetlenül álltam az események előtt. Egy kérdésem maradt csak a végére: miért?
Az első részt lezártnak éreztem. Aránylag ezt is, bár Kevin vonala nálam elég nagy kérdőjel. Mégis el tudnék még képzelni egy folytatást, valahogy jobban kívánom, mint az első kötet után.
Imádtam. Kész. Pont. Nincs mit hozzátennem. Olvassa mindenki!

Kókuszka>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

„Szeretet és gyűlölet. Öröm és bánat. Düh és megbocsátás. A sport megígéri, hogy mindezt ma megkapjuk, és erre csak a sport képes.”
Björnstad ahol a hokié a főszerep, a játékosoké, a szüleiké, a városé. Az itteni emberek szívéhez a hokin át vezet az út. Valójában kemény társadalomkritika. Kijátszani az embereket egymás ellen a hatalomért, mindennek ára van, kéz kezet mos. A tömeg, ha nem tartozunk közéjük fenyegetést jelent. A fiatalok is megvívják a maguk csatáját, ki sportszerűen, ki nem. Van, hogy az áldozat válik céltáblává, a másság el nem fogadása, a kirekesztettség megélése. A pozitív és negatív érzelmek gazdag tárházát sorakoztatja fel, mely különböző módon hat az olvasóra. Backman regényei gondolkodásra késztetnek rövid, sokszor csak sejtető mondataival.

kratas P>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Nehéz volt ez a könyv. Az eleje nem is nagyon tetszett, mert a kavarást nehezen viselem és a történet ezzel indított. Aztán viszont beindult a történet és onnantól kezdve már lehetetlen volt letenni.
Nehéz volt, mert az író 412 oldalba bezsúfolta a világ szinte összes érzelmét. Más könyvekben ahhoz vagyunk szokva, hogy van – jobb esetben – 2-3 fő érzelmi vonal, esetleg egy kis akció és ennyi. Itt ahány szereplő, annyi érzelem. Sok esetben több különféle szerep, egy a család, egy a hivatás, egy az önálló gondolatok felé… összetett és bonyolult, ugyanakkor – bár továbbra sem szeretem a hokit – szenzációs, hogy a könyv alapját egy sportra és az abból fakadó érzésekre építi fel az író.

1 hozzászólás
DoreenShitQ>!
Fredrik Backman: Egymás ellen

Szeretem, hogy ebben a sorozatban annyi lélek van, hogy összeszorul belé a mellkasom.
Benji, te vadszívű, szomorú szemű srác, imádlak.


Népszerű idézetek

Godem>!

A jó és rossz emberekben az a bonyolult, hogy a legtöbben egyszerre vagyunk mindkettő.

349. oldal

3 hozzászólás
Málnika P>!

Átkozottul furcsa dolog az élet. Mindent megteszünk, hogy kézben tartsuk a dolgainkat, mégis azok az események formálnak át minket a leginkább, melyekre nincs hatásunk.

398. oldal, 49. fejezet (Animus, 2018)

robinson >!

– Nem iszik kávét? Nehezen fog beilleszkedni ebben a városban.

70. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Az ember igyekszik minden szempontból jó szülővé válni, de sosem tudja pontosan, hogy kellene. Pedig nem nehéz feladat. Csak épp lehetetlen.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
Bea_Könyvutca P>!

Minden kapcsolatnak van vesztese. A világért se ismernénk be, de egyikünk mindig kicsit többet kap, a másikunk pedig kicsit könnyebben hagyja magát.

135. oldal

Citrompor>!

(…) mikor a politika nekünk kedvez, azt „együttműködésnek” hívjuk, ha pedig másoknak, akkor „korrupciónak”.

26. oldal

zyzmut>!

(…) az emberek szívesebben választják az egyszerű hazugságot a bonyolult igazsággal szemben, mert a hazugságnak van egy verhetetlen előnye: elég a tényekből annyit felhasználni hozzá, hogy mindenki elhiggye. Az igazságnak viszont tartalmaznia kell minden információt.

19. oldal

Málnika P>!

Az emlékezetkiesés a legjobb dolog, amit a sport adhat nekünk.

22. oldal, 3. fejezet (Animus, 2018)


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover – Tarryn Fisher: Never never – Soha, de soha 2.
Leiner Laura: Emlékezz rám
Miranda Kenneally: Becsavart szerelem
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
Borsa Brown: Az Arab lánya
Margit Sandemo: Áldozat
Amy Harmon: Arctalan szerelem