22. legjobb romantikus könyv a molyok értékelése alapján
45. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Egymás ​ellen (Björnstad 2.) 163 csillagozás

Fredrik Backman: Egymás ellen

Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki.
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat,… (tovább)

Eredeti mű: Fredrik Backman: Vi mot er

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245774 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789633245781 · Fordította: Bándi Eszter

Enciklopédia 6


Kedvencelte 46

Most olvassa 23

Várólistára tette 108

Kívánságlistára tette 114

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Ha az első rész a kedvencem lett, akkor ez a kötet extragigamega kedvenc lett. Írtam már, hogy Backman egy zseni, ez a véleményem csak erősödött Björnstad második története után. Ha el tudjátok képzelni, hogy az első részben megírt érzelmeket, fájdalmakat, életeket, tragédiákat, kilátástalanságot, reményt felülmúlta, akkor valamennyire el tudjátok képzelni, hogy ez a könyv még jobb volt, mint az első kötet.

Határozottan állítom, hogy Backman maximálisan tudta fokozni a helyzetet, még mélyebbre nyúlt a szívünkbe, ha az előző rész eseményein sírtál, akkor ne is reménykedj, hogy most nem fogsz, ha elszomorított, akkor most is el fog, a lelkedben vájkál mélyen és megpiszkál minden sebet, amit magadban hordozol.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/08/fredrik-backman-…

>!
robinson P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman képes szemléletesen ábrázolni a képeivel társadalmunk pontos helyzetét. Ezek hatásai, a kapcsolatok bemutatásával a mindennapi kis emberi játszmák jelennek meg és teljesednek ki. Erős és valós, kissé szomorú életmese ez a gyűlöletről, a barátságról, az elengedés fájdalmáról. Kamaszok útkeresése, a felnőttek világának megismerése. Talán még sötétebb is ez a regény, erősebb a folytatás.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/06/egymas-ellen.html

>!
meseanyu MP
Fredrik Backman: Egymás ellen

Volt egy-két nagyon jó rész, sírdogáltam is egy kicsit, de sajnos elmegy mostanában Backman egy olyan közhelyes, hatásvadász irányba, ami nekem már kicsit taszító. Pedig a témafelvetései még mindig nagyon jók, a társadalmiak meg az egyént érintőek is, fontosak és igazak a meglátásai, de nem tud igazán beszippantani, kicsit kívülmaradok a manírosság miatt.

4 hozzászólás
>!
GytAnett P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Nem tudom, hogy Backman hogyan csinálja, hogy minden egyes könyvével megérint, sokszor egyenesen hazavág. Most az utóbbi történt.
Az előző rész után nem gondoltam volna, hogy lesz folytatás, mert lezártnak éreztem a történetet, de egyáltalán nem bántam, hogy még egy részt kaptunk Björnstad lakóinak életéből. Sokszor valószerűtlennek éreztem, mégis igazán valóságos. Teljesen el bírom képzelni, hogy más kisebb városokban is megtörténjen ugyanez, mégis felfoghatatlan, hogy emberek ennyire intoleránsak és elvakultak tudnak lenni.
Backam még mindig csodálatosan ír. Könnyeden elvezet az emberi lélek legsötétebb bugyraiba is akár, mintha csak egy madár hátán ülnénk és általa mindenhová betekintést nyerhetnénk.
Belenéztem néhány értékelésbe, nem csodálom, hogy a legtöbben Benjit emlegetik. Nálam is ő volt az egyik fő karakter. Nagyon nehéz dolgokat kellett megélnie. Szívem szerint bemásztam volna a könyv világába és jól megölelgettem volna. Viszont Benji mellett méltatlanul kevés figyelmet kap Vidar. Az elején mérges voltam, hogy az író újabb szereplőt hozott be. Tudom, buta dolog, hogy ilyen miatt mérgelődtem, de úgy éreztem, hogy ezzel megbomlik egy kerek egész. Gyanítom, hogy sok olvasó értetlenül áll a karaktere, az érzelmi világa előtt, én mégis meg bírtam őt érteni. Egyedül ami nem volt számomra világos, az spoiler spoiler
További kedvenceim Bobo és Amat voltak. Azt hiszem, nem kell elemeznem, hogy miért.
Az utolsó oldalakon nagyon bőgtem. És szétfacsardott a szívem, és értetlenül álltam az események előtt. Egy kérdésem maradt csak a végére: miért?
Az első részt lezártnak éreztem. Aránylag ezt is, bár Kevin vonala nálam elég nagy kérdőjel. Mégis el tudnék még képzelni egy folytatást, valahogy jobban kívánom, mint az első kötet után.
Imádtam. Kész. Pont. Nincs mit hozzátennem. Olvassa mindenki!

>!
DoreenShitQ
Fredrik Backman: Egymás ellen

Szeretem, hogy ebben a sorozatban annyi lélek van, hogy összeszorul belé a mellkasom.
Benji, te vadszívű, szomorú szemű srác, imádlak.

>!
klaratakacs +SP
Fredrik Backman: Egymás ellen

Az öt csillag kevés ahhoz, hogy értékeljem ezt a könyvet. Zseniális. Megragad és nem enged el, még a befejezése után sem. Tökéletesen pontos képe a mai társadalomnak, gondolkodásnak, gyülöletnek, elfogadásnak. Undorító politika, erős patriotizmus, anyasággal való küzdelem, kamaszodás, mi a fontos az életben kérdése. Sosem tudnék ennyire semmi iránt rajongani, mint itt a hokiért, életet, jövőt, testi épséget, csak erre feltenni, de itt ebben a történetben ennek van helye.

Nagyon szoros folytatása a Mi vagyunk a medvék!-nek, pontosan abba a helyzetbe kerülünk vissza, mint ahol az befejeződött. Kevin spoiler, de tettének nyomai mindenkiben benne maradnak. Maya nap nap után megküzd a megbélyegzéssel, az áldozathibáztatás magasiskolája zajlik. Ana támogatja, de ő is hibázik. Peter küzd a klubért, megalázó alkura kényszerülve, kiszolgáltatva, mindent alárendelve a sportnak, haragudtam rá.
A kedvenceim Leo és Benji voltak. Leo magányosan küzd, bosszút áll, de a megtorlás mellett a közösség részévé válik. Benji pedig… a kedvencem, aki a poklot megjárja méltósággal.
Várom a folytatást!

>!
cintiatekla P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Csodálatos, tökéletes, és igazából alig vannak rá szavaim. Rengeteg érzelem, ami a földhöz vág, Backman zsenialitása megkérdőjelezhetetlen.

Ha valaki megkérdezi, hogy mit gondolok a könyvről, akkor azt fogom mondani, hogy olyan, mint Ove története, csak más szereplőkkel <3

Bővebben: http://www.teklakonyvei.hu/2018/07/fredrik-backman-egym…

>!
sztrapacska1213 P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman zseniális!!! Már az első résszel is megfogott magának, de ez a második fantasztikus, nehéz szavakat találni rá és róla. A Mi vagyunk a medvék sok kritikát kapott a hokicentrikussága, a lassú, magyarázó indítás miatt. Itt ennek nyoma sincs, a hoki csak egy eszköz a mondanivaló alátámasztásához, ha nem svéd, hanem angol szerzőről lenne szó, fociról beszélnénk. Björnstad története folytatódik, filmként pereg előttünk, nagyon feszes, hirtelen váltásokkal, szinte villanásszerűen követjük a szereplőket és az eseményeket. A feszültség az első pillanattól hatalmas, lüktetnek az érzelmek, hol a magasban, hol szinte a föld alatt találjuk magunkat. Sportkönyvnek álcázva magát nagyon komoly témákat feszeget, erőszak, gyűlölet, másság, korrupció, zaklatás és rengeteg személyes tragédia.
Felzaklatott, megrázott, megkönnyezetett, néha megmosolyogtatott, nem újraolvasós, hanem örökké emlékezetes.
„Olyan könnyű gyűlöletet szítani az emberek között. Ettől olyan érthetetlen a szeretet. A gyűlölet egyszerű, és mindig diadalmaskodni akar. Nincsenek egy súlycsoportban.”

>!
tonks
Fredrik Backman: Egymás ellen

Hiába szüneteltettem az olvasást egy darabig, Backman stílusát túl hatásvadásznak éreztem végig. Persze az előző részben is az volt, de itt minden magvas mondattal nagyot akart mondani, érezni lehetett azt az izzadságszagú akarást. Sokszor csak ismételgette magát, pedig az egyszer elejtett félmondatnak mindig nagyobb ereje van, mintha háromszor fejtik ki ugyanazt. Kevés volt a jól eltalált pillanat, amikor szinte zsong a szívem és az agyam a történtek, vagy a felfedett jövőképek miatt; a végét meg egyenesen utáltam – ha lehet még Peteréknél is jobban. Nem tudom, az egész családból csak Leo-t tudtam kedvelni ebben a részben, a többiek meg csak elvették az érdekesebb karakterektől a „játékidőt”. Ami végig nagyon rendben volt, az Bobo története, akkor is ha megsiratott, akkor is, ha nem.
Egy darabig biztos, de lehet egy életre is elég volt nekem Björnstadból.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Nem iszik kávét? Nehezen fog beilleszkedni ebben a városban.

70. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Minden kapcsolatnak van vesztese. A világért se ismernénk be, de egyikünk mindig kicsit többet kap, a másikunk pedig kicsit könnyebben hagyja magát.

135. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

– Felteszek még kávét – érkezik Sune a konyhából.
– Nem iszom kávét – jelenti ki Zackell.
– Nem iszik kávét?! – értetlenkedik Sune.
– Mondtam már, amikor megjöttem.
– Gondoltam, viccel!

123. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Mint amikor valami meglibben a gyomor és mellkas között, akár egy zászló, amit végül letép a vihar, ilyen szerelembe esni valakivel. Mikor valaki ránk néz, vagy a napok az első csók után, mikor az egész még mindig a felfoghatatlan közös titok része. Hogy akarsz engem. Igazi veszélyt jelent ez a fajta sérülékenység.

236. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Szorongás. Egy láthatatlan uralkodó.

243. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szorongás
>!
Zsófi_és_Bea P

Az ember igyekszik minden szempontból jó szülővé válni, de sosem tudja pontosan, hogy kellene. Pedig nem nehéz feladat. Csak épp lehetetlen.

218. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szülő
>!
Zsófi_és_Bea P

Másnap is felkel a nap. Még ha érthetetlen is.

410. oldal

>!
Zsófi_és_Bea P

Az ember sosem ér a dolgok végére, ha családja van.

373. oldal

1 hozzászólás
>!
B_Niki P

(…) mikor a politika nekünk kedvez, azt „együttműködésnek” hívjuk, ha pedig másoknak, akkor „korrupciónak”.

26. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Rebecca Yarros: Full Measures – Tiéd vagyok
Rachel Gibson: Szerelmi katasztrófák
P. C. Harris: Újrajátszás
Sofia Lundberg: Az elveszett nevek füzete
Margit Sandemo: Örvényben
Iselin C. Hermann: Expressz ajánlott!
Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: Tűz
Jo Nesbø: Fehér éjszaka
Katarina Mazetti: Családi sírbolt