Egymás ​ellen (Björnstad 2.) 42 csillagozás

Fredrik Backman: Egymás ellen

Van ​egy város az erdő sűrűjében, távol mindentől. Szívós és szorgalmas emberek lakják, akik tudják, hogy az élet se nem könnyű, se nem fair. De bármilyen nehéz idők is járnak, van egy dolog, ami lelket önt beléjük, és elfeledtet minden mást: a hoki.
Az előző szezonban történt tragikus események utáni hónapokban járunk. A két barátnő, Maya és Ana egy eldugott szigeten tölti a nyarat, megpróbálják kizárni a külvilágot, de semmi nem úgy alakul, ahogy remélik. Björnstad és a szomszédos Hed közötti rivalizálás a pénzért, a hatalomért és a túlélésért folytatott őrült küzdelemmé fajul, ami a két hokicsapat egymás elleni meccsén tetőzik. Egy fiatal játékos legféltettebb titkáról lehull a lepel, és a város ismét választásra kényszerül. Azt mondják majd, hogy ebben az évben Björnstadba látogatott az erőszak, bár ez hazugság. Az erőszak már rég itt volt.

A regény önálló folytatása a Mi vagyunk a medvék című, világsikert aratott kötetnek. Viszontláthatjuk benne mindazokat,… (tovább)

Eredeti mű: Fredrik Backman: Vi mot er

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · ISBN: 9789633245781 · Fordította: Bándi Eszter
>!
Animus, Budapest, 2018
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633245774 · Fordította: Bándi Eszter

Kedvencelte 12

Most olvassa 15

Várólistára tette 68

Kívánságlistára tette 84

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman képes szemléletesen ábrázolni a képeivel társadalmunk pontos helyzetét. Ezek hatásai, a kapcsolatok bemutatásával a mindennapi kis emberi játszmák jelennek meg és teljesednek ki. Erős és valós, kissé szomorú életmese ez a gyűlöletről, a barátságról, az elengedés fájdalmáról. Kamaszok útkeresése, a felnőttek világának megismerése. Talán még sötétebb is ez a regény, erősebb a folytatás.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/06/egymas-ellen.html

>!
cintiatekla P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Csodálatos, tökéletes, és igazából alig vannak rá szavaim. Rengeteg érzelem, ami a földhöz vág, Backman zsenialitása megkérdőjelezhetetlen.

Ha valaki megkérdezi, hogy mit gondolok a könyvről, akkor azt fogom mondani, hogy olyan, mint Ove története, csak más szereplőkkel <3

>!
sztrapacska1213
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman zseniális!!! Már az első résszel is megfogott magának, de ez a második fantasztikus, nehéz szavakat találni rá és róla. A Mi vagyunk a medvék sok kritikát kapott a hokicentrikussága, a lassú, magyarázó indítás miatt. Itt ennek nyoma sincs, a hoki csak egy eszköz a mondanivaló alátámasztásához, ha nem svéd, hanem angol szerzőről lenne szó, fociról beszélnénk. Björnstad története folytatódik, filmként pereg előttünk, nagyon feszes, hirtelen váltásokkal, szinte villanásszerűen követjük a szereplőket és az eseményeket. A feszültség az első pillanattól hatalmas, lüktetnek az érzelmek, hol a magasban, hol szinte a föld alatt találjuk magunkat. Sportkönyvnek álcázva magát nagyon komoly témákat feszeget, erőszak, gyűlölet, másság, korrupció, zaklatás és rengeteg személyes tragédia.
Felzaklatott, megrázott, megkönnyezetett, néha megmosolyogtatott, nem újraolvasós, hanem örökké emlékezetes.
„Olyan könnyű gyűlöletet szítani az emberek között. Ettől olyan érthetetlen a szeretet. A gyűlölet egyszerű, és mindig diadalmaskodni akar. Nincsenek egy súlycsoportban.”

>!
Ivenn P
Fredrik Backman: Egymás ellen

Tökéletes is meg nem is. Az utolsó fejezeteket én egészen másképp írtam volna meg, egy kissé másfajta irányt szerettem volna. Az sem rossz, ahova kifutott a történet, nagyon szépen le lett kerekítve, de mivel másra számítottam, ezért nekem most elmaradt a katarzisélmény. spoiler
Természetesen Fredrik Backman ennek ellenére továbbra is fantasztikusan ír, faltam a sorait a könyvnek és most is csak meg kell említenem, hogy milyen bátorsággal és sallang nélkül ír társadalmi problémákról, amelyeket más szerzők nem biztos, hogy be mernének vállalni saját műveikben. Ezért pedig továbbra is nagyon tisztelem őt.
A Björnstad sorozat bátran szól a kirekesztettségről, a másságról, a gyűlöletről és az erőszaktevésről – az emberi természet legsötétebb aspektusait mutatja be két város, két hokicsapat rivalizálásán keresztül. A hoki igazából csak a hátterét adja a történetnek, csupán egy eszköz, aminek segítségével a szerző ki tudja hozni karakterei érzelmeiből a maximumot, sokszor már-már szélsőséges irányokat véve. A hangsúly továbbra is az emberi döntésekre és emberi cselekedetekre helyeződik, ebben a kötetben pedig az eddigieknél is sötétebb mélységekbe és mocsokba csöppenünk, hogy aztán a szerző kiragadjon minket a magasba. Az élmény tényleg olyan, mint egy érzelmi hullámvasút: egyszer magadhoz akarod szorítani a könyvet és el nem engedni, máskor pedig legszívesebben a falhoz vágnád, annyira igazságtalannak érzed.
Összességében fantasztikus és felejthetetlen kötet, amit örülök, hogy a polcomon tudhatok, de nekem most hiányzott az a plusz szikra a végéről, amitől maxos értékelést kapott volna. Néha már picikét mesterkéltnek és túl bölcselkedőnek is éreztem a történetet, ennek ellenére a mondanivalója teljesen valid és rettentően tanulságos.
Mindenképp megéri elolvasni, nem csak azoknak, akik szeretik a jégkorongot! :)

>!
Mariann_
Fredrik Backman: Egymás ellen

A hónap legjobban várt könyve, pedig most lesz pár gyöngyszem.
Némi jóindulat is kellett ahhoz, hogy idő előtt megkapjam a rendelésemet , örök hála a könyvesbolti eladónak…
Mohóságomat lecsillapította, hogy a szokásosnál lassabb olvasásra kényszerített.
Már az első oldalaknál meg kellett állnom, többször is átolvasni, megrágni .
Fredrik Backman egy élet , egy nagyon hosszú élet alatt szerezhető bölcsességgel felvértezve írta meg ezt a regényt.
De hol élt, tapasztalt meg ennyi mindent?
Többször is hátralapoztam , valóban jól emlékszem-e arra, hogy 1981-es születésű. máskor meg azért, hogy ezt az arcot bele kell vésni a memóriámba, mert nagyot alkotott megint.
Precízen felépített, minden apró részletnek valami jelentősége lesz később.
Aztán vannak burkolt, 1 mondatos utalásai a jövőre nézve.
Egy pillanatra nem hagy alább az érdeklődésünk olvasás közben.
Folytatódik az előző könyvben megismert történet.
Egy zárt közösség életébe nyerhetünk bepillantást.
Barátságok, kapcsolatok, házasságok alakulását követhetjük nyomon.
Most beleszól a politika / egy politikus is , ügyesen taktikázva, mindenkin átgázolva.
Az egyszerű emberek bölcs cselekedetei, tanácsai, vészhelyzetben a tettei,a megbánás, és még sorolhatnám.
Csak néhány gondolat :
-megtudhatjuk mit jelent vezetőnek lenni
-azt adni valakinek, amitől a legjobban fél, a felelősséggel tartozni másokért
-nem kell, hogy álmaink legyenek, mert lehetnek céljaink
Fantasztikus könyv, nem tudom milyen következő történettel lehet ezt megközelíteni, de bízom az immár kedvencemnek mondható íróban.
Nem tudom milyen jelzővel illessem a könyvet, de valami legesleg jár érte.
Sok szülőnek ajánlom olvasásra.

>!
VargaZsolt83
Fredrik Backman: Egymás ellen

A Björnstad sorozat zseniális. A közönségkedvenc Ove is az, de azt hiszem mára sokkal érettebb író lett Backman. A komolyabb hangvétellel is nagyon megtalálta azt a hangot, amire szüksége van az embernek. Az előző regénnyel együtt ezt is simán tanítani kellene középiskolában. Ha jól tudom, ez is folytatódni fog. Legalábbis remélem.

>!
Bubi
Fredrik Backman: Egymás ellen

Ennek a konyvnek nem ot csillagot adnek, hanem szazat vagy meg annal is tobbet.
Annyira izgalmas, hogy nem tudod letenni, ne is probald. Voltak pillanatok, amikor olyan merges voltam, hogy majdnem foldhoz vagtam es azt mondtam: “ha ezt most megteszed Fredrik Backman, nem olvasom tovabb a konyvedet!” Nem olvastam volna, tenyleg.
Ez a konyv, felvisz az egbe, es aztan ugy lerant a sarba, azt sem tudod merre vagy arccal. Csodas.
Nagyon feltem, hogy csalodni fogok, mert sokat vartam ettol a tortenettol. Minimum olyan jonak akartam, mint az elso reszt. Nem csalodtam.
Nem tudom, ez az ember honnan merit ihletet, hogyan csinalja azt, hogy ilyen jol ir.
De remelem soha nem hagyja abba. ♥

3 hozzászólás
>!
Gikkus
Fredrik Backman: Egymás ellen

Ez a könyv zseniális. Nagyon komoly témákat dolgoz fel. spoiler Az utolsó oldalaknál annyira sírtam, hogy alig láttam a betűket. Rég volt már, hogy ennyire megérintett volna egy könyv.
Mindenkinek ajánlom. Komolyan.

>!
Eszticsillag
Fredrik Backman: Egymás ellen

Backman az az író, akinél olvasás közben rekord mennyiségű „AHA” élményem van. Szerintem mindenkinek.. valahogy minden ember nyelvét egyszerre beszéli. Ez a könyv is ilyen, imádtam, ahogy az összes eddigit.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Nem iszik kávét? Nehezen fog beilleszkedni ebben a városban.

70. oldal

>!
robinson P

Némely gyerek sosem szabadul teljesen a szülei hatása alól, az ő iránytűjük alapján él, az ő szemükkel látja a világot.

>!
robinson P

A hatalom azt jelenti, hogy ráveszünk másokat, cselekedjenek úgy, ahogy mi szeretnénk.

>!
robinson P

Sosem volt egészen egyértelmű, vajon a különbözőségük ellenére vagy annak köszönhetően lettek barátok.

9. oldal

>!
robinson P

Férfinak lenni nem egyszerű, ha az ember tizenkét éves. Valójában sosem egyszerű.

20. oldal

>!
Mariann_

Hány órán át várunk a gyerekeinkre mindenféle előszobákban ? Hány ősz hajszálat köszönhetünk nekik? Hány életet szentelünk az ő egyetlen életüknek? Mi kell ahhoz, hogy jó szülők legyünk ? Nem sok. Csak minden. Minden.

10. oldal

>!
robinson P

A gyerekek az apróságokból veszik észre, ha a szüleik kezdik elveszíteni egymást, elég ehhez pár betű.

92. oldal

>!
robinson P

Mert férfinak lenni nehéz, akármilyen idős is az ember.

29. oldal

>!
robinson P

Egy kérdés pedig lassan, de biztosan, minden éjszaka erősebben és erősebben bukkan fel a gondolataikban: vajon így néz ki, amikor két ember között valami elszakad?

62. oldal

>!
Mariann_

Nem szabad akaratból történik, az érzelmek játéka, az ember valakinek a tulajdonává válik, mikor a gyereke először felsír.Ahhoz a kis lényhez tartozik. Ha valami történik a gyerekeddel, az mindig a te hibád lesz.

59. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Camilla Läckberg: A kőfejtő
Stieg Larsson: A tetovált lány
Linn Ullmann: Áldott gyermek
Lennart Frick: És rajta ki segít?
Mons Kallentoft: Véres tél
Per Olov Enquist: Blanche és Marie könyve
Karin Alvtegen: A kitaszított
Håkan Nesser: A Borkmann-elv
Jens Lapidus: Instant dohány
Kristina Ohlsson: Vétkesek